Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • FAO: nőttek az élelmiszerárak februárban

  2014. március 06., csütörtök 14:13 Gazdaság

  Nőttek a világon az átlagos élelmiszerárak februárban az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Homogén növényállomány kialakítása mélyen gyökerező kapás kultúrákban – magágykészítés vetéssel egymenetben

  2014. március 06., csütörtök 14:02 Gépészet

  Tavaszi, mélyen gyökerező kapás kultúrákban - kukorica, napraforgó - a legfontosabb cél a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Minden egyes agrotechnikai beavatkozásunknak ezt a célt kell szolgálnia.

 • Szlovén kezdeményezés: mézes reggeli erősítse a helyi termékek jelentőségét Európában

  2014. március 06., csütörtök 10:11 Gazdaság

  A családi gazdasági forma világszerte kormányzati támogatásra szorul: olyan ösztönző intézkedésekre van szükségük, mint például az infrastruktúra fejlesztése, a kedvező támogatási rendszer kialakítása és a helyi piacok fejlesztése. Egyebek mellett erről is tárgyalt Fazekas Sándor szlovén kollégájával, Dejan ®idan-nal. A...

 • Együttműködés Albániával a mezőgazdasági és az élelmiszer-biztonság területén

  2014. március 06., csütörtök 09:23 Gazdaság

  A Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról szóló konferencia keretében tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Edmond Panariti, Albánia mezőgazdasági, vidékfejlesztési és vízgazdálkodási minisztere. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye.

 • VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány (+videó!)

  2014. március 06., csütörtök 08:21 Gazdaság

  Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián.

 • Figyelem! A vidéki alapszolgáltatás jogcím keretében a támogatási határozatban jóváhagyott gép nem módosítható

  2014. március 05., szerda 18:33 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai felhívják ügyfeleik figyelmét, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 103/2013. (XI. 8.) VM rendelet...

 • Védett madarak megmérgezésével gyanúsítanak két vadőrt

  2014. március 05., szerda 17:48 Gazdaélet

  Természetkárosítással gyanúsít a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két vadőrt, akik a rendőrök szerint megmérgeztek két védett madarat - erről a nyomozóhatóság és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői számoltak be szerdai sajtótájékoztatójukon.

 • „Debrecenbe kéne menni!” - Újabb telephelyet nyitott az AXIÁL Kft.

  2014. március 05., szerda 17:11 Gépészet

  A jól ismert gyermekdal első sora az AXIÁL Kft. partnerei számára ma már új jelentést hordoz. A Kelet-Magyarországon élő mezőgazdasági és építőipari vállalkozók figyelme mostanában méltán fordulhat Hajdú-Bihar megye székhelye felé. A cég ugyanis március 4-én nyitotta meg új szerviz és alkatrészbázisát a városban, mellyel a környéken élő...

 • FAO főigazgató: a világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják

  2014. március 05., szerda 17:04 Gazdaság

  A világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.

 • Kisorsoltuk! A permetező, a rakodógép és az ágaprító szerencsés nyertesei!

  2014. március 05., szerda 16:48 Gazdaélet

  Az Agroinform is megünnepelte az új gazdasági év kezdetét, így közjegyző jelenlétében kisorsoltuk a hírlevélre feliratkozó olvasók között meghirdetett nyereményjáték értékes díjait.

 • Fazekas: a világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak (frissített, + videók!, +fotók)

  2014. március 05., szerda 12:48 Gazdaság

  A világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak, és ehhez a folyamathoz Magyarország aktívan kíván hozzájárulni - emelte ki Fazekas Sándor a családi gazdaságok világfórumának résztvevőit üdvözölve az esemény hivatalos megnyitóján szerdán, Budapesten.

 • A DuPont nélkül valami hiányzik

  2014. március 05., szerda 12:12 Szántóföld

  A DuPont™ kalászos gyomirtó szerei rendkívüli rugalmasságot, biztonságot, szabadságot nyújtanak a felhasználók számára. Valamennyi DuPont™ gabona herbicid kiemelkedő szelektivitással rendelkezik, így az őszi gabonák zászlós levelének megjelenéséig használható.

 • Hazánk együttműködik Jordániával a növény-és állategészségügy területén

  2014. március 05., szerda 11:42 Gazdaság

  Nőtt a magyar mezőgazdaság külkereskedelmi forgalma Jordánia felé, 2010-ben 5,7 millió euró volt az export, 2014-re ez a szám 9 millióra emelkedett. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden fogadta dr. Ákif al-Zubít, a Jordán Hásimita Királyság mezőgazdasági miniszterét, aki a a VM-FAO közös rendezésű Világfórum és Kiállítás a...

 • Magyar élelmiszerek sikere Japánban

  2014. március 05., szerda 11:17 Gazdaság

  Önálló nemzeti standdal és 13 magyar cég részvételével képviselteti magát hazánk a FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon, Tokióban. Az élelmiszeripari vásáron részt vesz Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

 • Mezei acat, fenyércirok, parlagfű és más nehezen irtható gyomnövény? Semmi gond!

  2014. március 05., szerda 10:32 Szántóföld

  Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is.

 • Az afrikai sertéspestis elkerülése miatt fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon (+ videó!)

  2014. március 05., szerda 10:23 Gazdaság

  Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására Kardeván Endre országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

 • Megfelelő termőképesség és termésbiztonság csak egészséges, élő talajon várható

  2014. március 05., szerda 09:55 Szántóföld

  „élő, biológiailag aktív talajéletet kell fenntartani”.

 • Figyelem! Már csak két hét áll rendelkezésre az E-monitoring adatszolgáltatásra!

  2014. március 05., szerda 09:45 Támogatások - pályázatok

  Március 19-ig teljesíthetik a monitoring adatszolgáltatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Halászati Alapból (EHA) támogatásban részesült ügyfelek – hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

 • Együttműködési lehetőségek Kazahsztánnal

  2014. március 05., szerda 08:55 Gazdaság

  A vetőmagtermesztés, a mezőgazdasági kutatás, a vadgazdálkodás és a jó minőségű, magasan feldolgozott magyar élelmiszeripari termékek exportja tartozhat a legfontosabb együttműködési területek közé Magyarország és Kazahsztán között.

 • ENSZ Gálavacsora, 500 palack Borkiválósággal

  2014. március 05., szerda 08:46 Kertészet és szőlészet

  A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programja az idén is megteremti annak lehetőségét, hogy hazai és nemzetközi rendezvényeken bemutassa a Borkiválóságokat.

 • Ma kilenckor nyitott a Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról

  2014. március 05., szerda 08:44 Gazdaság

  Nyolcvanhárom kiállító mutatkozik be a Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról című rendezvényen, amely szerdán kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban.

 • Elindult a „gyümölcsfás” per a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkárával és társaival szemben

  2014. március 04., kedd 19:52 Gazdaélet

  A vádirat ismertetésével, valamint a három vádlott meghallgatásával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden elkezdődött a Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) volt államtitkára, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke és két társa ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt...

 • Hungexpo Zrt.: új kiállítás az élelmiszer- és vendéglátóiparnak

  2014. március 04., kedd 19:32 Gazdaság

  Az élelmiszeriparnak, a vendéglátásnak, valamint a szállodaiparnak kínál megújult, innovatív bemutatkozási lehetőséget a magyar fővárosban először megrendezendő SIRHA Budapest szakkiállítás március 10-12. között - jelentette be Ganczer Gábor, a kiállítást rendező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Ingyenes T kategóriás jogosítvány a Zetor-Vas Kft-nél

  2014. március 04., kedd 17:56 Gépészet

  Kiemelkedően nagy az érdeklődés a Zetor-Vas Kft. által indított T kategóriás képzések iránt, mert egyre többen szembesülnek azzal, hogy a B kategóriás jogosítványban szereplő „T” jelzés, csak arra jogosítja fel a tulajdonosát, hogy piros rendszámos traktorral egy nehéz, valamint fekete rendszámos traktorral egy könnyű...

 • Levágták Bélát, a rekorder sertést Kenderesen (+ fotók! frissített)

  2014. március 04., kedd 15:51 Gazdaélet

  Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án.

 • Hiányosságokat talált az ÁSZ az agrárkutató intézeteket ellenőrzésekor

  2014. március 04., kedd 15:13 Gazdaság

  Az agrárkutató és génmegőrzési intézetek gazdálkodásának ellenőrzésekor csaknem minden területen talált hiányosságokat és szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

 • Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

  2014. március 04., kedd 15:02 Gazdaság

  Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása - közölte...

 • VM: megállapodás születhet a GMO-k termesztésének tiltásáról (frissített)

  2014. március 04., kedd 14:44 Gazdaság

  Az Európai Unió (EU) környezetvédelmi miniszterei tárgyaltak arról a javaslatról, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megtilthassák a területükön a génmódosított szervezetek (GMO-k) termesztését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

 • Orbán Viktor szerint egy „zöldbank” felállításával tartoznak még a gazdáknak

  2014. március 04., kedd 09:32 Gazdaság

  A miniszterelnök úgy véli, hogy a gazdák szövetkezésével óvatosan kell bánni, mert nagy az ellenállás, ezért inkább lehetőségeket kell felkínálni számukra. „A szövetkezésnek Magyarországon nincs jó íze, mert egy virágzó, magántulajdonban lévő mezőgazdaságot állítottak át szövetkezés címszóval olyan világgá, ahol az emberek...

 • Megjelent az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa!

  2014. március 04., kedd 09:28 Gépészet

  Az Axiál márciusi Alkatrész Akció kiadványa ezúttal is számos kedvező ajánlattal jelentkezik a kertészeti termékek, ásóborona és kombinátor alkatrészek terén, de ez még messze nem minden! A teljes kínálat megtekintéséért érdemes a cikkünkben lévő katalógusra kattintani!

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]