Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Speed Spraying – AMAZONE permetezéstechnika

  2014. március 11., kedd 11:34 Gépészet

  A német családi tulajdonban lévő Amazonen-Werke GmbH csúcstechnikát képviselő permetezőgépei Magyarországon is a legkeresettebb márkák közé tartoznak. Ez a kiváló anyagminőség, a funkcionalitás, a high-tech műszaki tartalom és a dizájn tökéletes összhangjának köszönhető.

 • Gyümölcs- és szőlőkárosítók elleni védekezés a tavaszi hónapokban

  2014. március 11., kedd 11:25 Kertészet és szőlészet

  A rügyfakadás után több olyan betegség és kártevő fellépése veszélyezteti a gyümölcskultúrákat, amelyek sok esetben döntően kihatnak az egész évi károsító helyzetre, egyben meghatározzák eme időszak legfontosabb tennivalóit.

 • Május végén rendezik meg a Pápai Agrárexpot

  2014. március 11., kedd 10:26 Gazdaság

  Május 23-25. között rendezik meg a XVIII. Pápai Agrárexpot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 • A Duna-medence vidékfejlesztési lehetőségeiről tanácskoznak nyolc ország képviselői Budapesten

  2014. március 11., kedd 09:46 Gazdaság

  A Duna-medence vidékfejlesztéséhez közös kelet- és közép-európai platformot készítenek elő azon a kétnapos nemzetközi munkaértekezleten, amely hétfőn kezdődött Budapesten.

 • Az akácért lobbizik Brüsszelben az agrártárca

  2014. március 11., kedd 09:16 Gazdaság

  Levelet írt a múlt hét végén Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter annak érdekében, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.

 • Budai Gyula: szükség van az európai uniós támogatásokra

  2014. március 11., kedd 09:03 Gazdaság

  Az uniós támogatásokra szükség van, és akik azt mondják, hogy ki kell lépni az Európai Unióból, azok becsapják a magyar gazdákat, a vidéken élőket - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Bátonyterenyén.

 • Új vezérigazgató a balatoni halgazdálkodási cég élén

  2014. március 11., kedd 08:54 Gazdaság

  A vidékfejlesztési tárca sajtóosztálya az MTI megkeresésére hétfőn annyit közölt, hogy a későbbiekben közlemény útján adnak tájékoztatást az új vezetőről és feladatairól.

 • Gőzerővel halad a Kincsem – Nemzeti Lovas Program megvalósítása

  2014. március 11., kedd 08:48 Gazdaélet

  Az elmúlt 20 évben összesen nem kapott akkora kormányzati támogatást a hazai lovas ágazat, mint az elmúlt 2 évben – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ágazat értékeléséről tartott sajtótájékoztatóján.

 • Az élelmiszerárak világpiaci emelkedése várható a közel-keleti száraz tél miatt

  2014. március 10., hétfő 19:17 Gazdaság

  Az élelmiszerárak világpiaci emelkedését okozhatja a közel-keleti szárazság - írta a Reuters hírügynökség egy még nem publikált szakértői tanulmányra hivatkozva.

 • Milyen műtrágyára van valóban szüksége az adott növénykultúrának? Mekkora dózisban? Mikor juttassuk azt ki?

  2014. március 10., hétfő 16:57 Szántóföld

  Hazánk agroökológiai feltételei kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi növénytermesztés számára. Azt, hogy Milyen műtrágyára, mekkora dózisban és mikor van szükség? elsősorban a talaj- és növényvizsgálatokból tudható meg teljes bizonyossággal.

 • Cukorrépa-termelést segítő támogatás az agrártárcánál: 600 milliós induló keret

  2014. március 10., hétfő 15:47 Támogatások - pályázatok

  A Kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően, új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre. Az új konstrukció — a VM szándéka szerint — biztosítja a hazai...

 • Így fejlődik a tehenészet: hitelekkel előfinanszírozott támogatások, gyors kifizetések

  2014. március 10., hétfő 12:56 Támogatások - pályázatok

  A Határőr Mezőgazdasági Zrt. Somogy megye egyik hátrányos helyzetű kistérségében, a horvát határ mellett található Babócsán gazdálkodik 2000 hektárnyi földterületen. Az 1800 lakosú településen mintegy 30%-os a munkanélküliség, ezért a vállalkozás a 47 fős alkalmazotti létszámával kiemelt szerepet tölt be a foglalkoztatás területén.

 • Fazekas: nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása (frissített! + képek!)

  2014. március 10., hétfő 12:07 Gazdaság

  Az elmúlt időszakban érezhetően, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a SIRHA Budapest szakkiállítás megnyitóján.

 • Egészséges, jó minőségű búza hatékony technológiával

  2014. március 10., hétfő 11:02 Szántóföld

  Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada...

 • Belga csülökből magyar sonka – nagyban trükközött a kistermelő (+VIDEO)

  2014. március 10., hétfő 09:21 Gazdaélet

  Kiváló, hazai termékként árulta, valójában viszont szlovák, belga húsokból és lejárt minőség megőrzési idejű kínai pirospaprikából gyártotta termékeit egy regisztrált kistermelő. A Komárom-Esztergom megyei vállalkozót a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei leplezték le. A február végi ellenőrzés során több tonna...

 • Vásár(olj) Kanizsán termelői vásár és böllérfesztivál nyílt Nagykanizsán

  2014. március 09., 19:50 Gazdaság

  A kanizsai vásároknak nagy hagyománya van, ez adja a még fiatal termelői vásár, a Vásár(olj) Kanizsán! különleges hangulatát is – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vásár megnyitóján.

 • Alakul az egész Duna völgyére kiterjedő nemzetközi agrár-, táj- és vidékfejlesztési platform

  2014. március 09., 19:38 Gazdaság

  Március 10-11-én Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeznek küldöttek, hogy közös kelet-, közép-európai platformot/klasztert készítsenek elő a Duna medence vidékfejlesztése: agrár-, élelmiszertermelés, helyi termékek, vízügy, biodiverzitás, vidéki turizmus,...

 • Érdemes Brno-ba látogatni! 20 éve nyitotta meg kapuit az első TECHAGRO! (+Képek!)

  2014. március 09., 17:13 Gépészet

  2014. március 30. és április 3. között rendezik a Brnói Vásárvárosban, a Cseh Köztársaságban a TECHAGRO-t, a mezőgazdasági gépek és berendezések nemzetközi vásárát. Hogy miért érdemes kilátogatni? Fényképes összeállításunkban megmutatjuk!

 • Lázár: az elkövetkező időszakban 1000-1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre az agártámogatásokra

  2014. március 07., péntek 20:01 Gazdaság

  A kormánynak az a fő célkitűzése, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával, megerősített kkv-szektorral - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken egy makói vállalkozói fórumon. Az agrárágazatban elsősorban a kézimunka-igényes mezőgazdaságot, a zöldség-, gyümölcs- és...

 • Nőtt a baromfihús importja

  2014. március 07., péntek 15:49 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon az összes baromfihúsimport 13 százalékkal 53 ezer tonnára, az összes baromfihúsexport 7 százalékkal 178 ezer tonnára nőtt emelkedett 2013 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Agrárpiaci jelentés.

 • Szarvasmarha, sertés aktuális kereskedelmi és vágási jelentése (AKI)

  2014. március 07., péntek 15:39 Terménypiacok

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára csaknem 4 százalékkal csökkent 2014 januárjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 19 százalékkal, a vágóüszőé több mint 20 százalékkal esett vissza. Agrárpiaci jelentés.

 • A véletlennek köszönheti a Phylazonitot

  2014. március 07., péntek 13:05 Szántóföld

  Egy földcsere nyomán, majdhogynem véletlenül ismerkedett meg a Phylazonittal Csókási Lajos. A szabadbattyáni gazda azóta a talajoltás rendíthetetlen híve, földjein tavaly a napraforgó 4,8 tonna, a hibrid búza majd’ 10 tonna hozamot is produkált hektáronként.

 • VM: kampány indul a nemzeti parkok népszerűsítésére

  2014. március 07., péntek 08:48 Támogatások - pályázatok

  A magyar nemzeti parkok kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nemzeti parkjaira, ökoturisztikai kínálatára és az ország természeti értékeire - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Rácz András, a tárca környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a kampány...

 • Továbbra is fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon

  2014. március 06., csütörtök 19:41 Gazdaság

  Egy ukrán autóbusz vár a belépésre a kerékfertőtlenítő paplanok előtt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2014. március 6-án. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon.

 • Válasz a MOSZ-nak: a VM szerint jelentősen javult a mezőgazdaság teljesítménye az elmúlt három évben

  2014. március 06., csütörtök 18:48 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) sajtótájékoztatójára, közli: a mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben javult az elmúlt három évben, ami visszaigazolja a Kormány agrárpolitikájának sikerét. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye.

 • Fazekas: évszázados hagyományokat élesztenek újjá a családi gazdálkodók (+ videó!)

  2014. március 06., csütörtök 18:00 Gazdaság

  A családi gazdálkodóknak köszönhetően a világon mindenhol újraélednek az évszázados termelési hagyományok - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok világfórumán Budapesten csütörtökön tartott záróbeszédében.

 • A MOSZ szerint a magyar mezőgazdaság termelési potenciálja alatt teljesít

  2014. március 06., csütörtök 15:41 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság messze a termelési potenciálja alatt teljesít, még mindig nem érte el az 1989-es szintet, annak a 80 százaléka körül mozog - mondta Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Tájékoztató az építési beruházásokra vonatkozó jogszabályi változásokról az Uniós támogatások szempontjából (letölthető itt)

  2014. március 06., csütörtök 15:15 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyféltájékoztatója az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtott támogatások építési beruházásokhoz való igénybevételének – az ágazati jogszabályok miatt – megváltozó feltételeit rendszeresíti.

 • FAO: nőttek az élelmiszerárak februárban

  2014. március 06., csütörtök 14:13 Gazdaság

  Nőttek a világon az átlagos élelmiszerárak februárban az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Homogén növényállomány kialakítása mélyen gyökerező kapás kultúrákban – magágykészítés vetéssel egymenetben

  2014. március 06., csütörtök 14:02 Gépészet

  Tavaszi, mélyen gyökerező kapás kultúrákban - kukorica, napraforgó - a legfontosabb cél a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Minden egyes agrotechnikai beavatkozásunknak ezt a célt kell szolgálnia.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: kukorica - vetés 2018. október 10-ig a tervezett 5,8 millió hektár 27%-án végeztek a munkákkal (Buenos Aires Grain Exchange, 2018-10-11)

Argentína: napraforgó - vetés 2018. október 10-ig a tervezett 1,9 millió hektár 41%-án végeztek a munkákkal (Buenos Aires Grain Exchange, 2018-10-11)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 89,7-91,1 millió tonna (2018. évi termés: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-10-11)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 117,0-119,4 millió tonna (2018. évi termés: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-10-11)

Szíria: búza - termelés 2018 becslés: 1,2 millió tonna (-33% vs 2017) (FAO, 2018-10-09)

[bezárás x]