Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Újraéledtek az egyeztetések az élelmiszeráfa csökkentéséről

  2013. szeptember 13., péntek 09:55 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyan már készített egy, az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetési hatásaival kapcsolatos elemzést a kormány számára, Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről újraindította az egyeztetést a VM és a nemzetgazdasági tárca között - írta a Napi...

 • Hiánypótló a fiatal gazdákról készült kutatás (+Videó)

  2013. szeptember 13., péntek 09:49 Gazdaság

  A kormány eltökélt szándéka a jövőben is segíteni a fiatal gazdákat – emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a róluk szóló kutatás eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A felmérésről „A fiatal gazdák helyzete Magyarországon” címmel kiadvány jelent meg.

 • Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

  2013. szeptember 13., péntek 09:44 Szántóföld

  Még mindig tart az állami tulajdonú TIG Nonprofit Kft. gabonafelvásárlási akciója, a cég nem találkozott tömeges felajánlással a gazdák vagy a felvásárlók részéről, a beszerzés üteme lassabb az előre tervezettnél - írta a Napi Gazdaság pénteken.

 • VM: a jövőben is segíti a kormány a fiatal gazdákat

  2013. szeptember 12., csütörtök 20:03 Gazdaság

  A gazdatársadalom korszerkezet-váltásának elősegítése prioritásként jelent meg 2007 és 2013 között, ezt a következő uniós költségvetési időszakban is folytatni kívánja a kormány.

 • VM: veszélyes szőlőbetegség jelent meg Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 17:39 Kertészet és szőlészet

  A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában kimutatott fertőzés csökkenti a szőlőtőkék terméshozamát, néhány év alatt pedig kipusztulást okoz - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-t.

 • V. Németh Zsolt: a kertművelés kultúra és hagyomány

  2013. szeptember 12., csütörtök 17:19 Kertészet és szőlészet

  Nemcsak a globális műveltségnek, de a magyar kultúrának is része a kertművelés, ami egészséges életmódra törekvést, értékteremtést is jelent - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára csütörtökön Nagykanizsán, "A legszebb konyhakertek" versengés szakmai konferenciáján.

 • Növekedési pályára állt a zöldenergia ágazat Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 17:04 Gazdaság

  Növekedési pályára állt a zöldenergia ágazat, a kormány ösztönző programja segítségével a felhasznált alternatív energiák aránya Magyarország éves energiafogyasztásában közelíti a tíz százalékot - jelentette ki Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Békésszentandráson, a Hármas Körös duzzasztójára épített...

 • Coop Rally - Észak-Kelet Pro-Coop Zrt.: jelentős nagykereskedelmi fejlesztés

  2013. szeptember 12., csütörtök 16:42 Gazdaság

  Jelentős, mintegy 300 millió forint értékű raktárbázis-fejlesztést hajtott végre az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. Miskolcon a közelmúltban - mondta az MTI-nek Pálné Soltész Veronika, a társaság cégvezetője csütörtökön a borsodi megyeszékhelyen, a Coop Rally keretében tartott sajtótájékoztatón.

 • A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 16:29 Szántóföld

  A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon, 2013. január-július

 • Szijjártó: Magyarország szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait Üzbegisztánnal

  2013. szeptember 12., csütörtök 16:13 Gazdaság

  A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának sikere szempontjából nagyon fontos Közép-Ázsia, ezért Magyarország a jövőben szorosabbra fűzi gazdasági együttműködését Üzbegisztánnal, a második legfontosabb partnerével a térségben - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek csütörtökön, az...

 • GPS készüléket nyerhet az OMÉK-on!

  2013. szeptember 12., csütörtök 12:51 Gazdaság

  Válaszoljon helyesen az AXIÁL Kft. OMÉK-GPS kvízére és nyerje meg a 300 000 Ft értékű CLAAS COPILOT GPS sorvezetőt! Játékunk az OMÉK ideje alatt tart, a kérdőíveket hostesseinktől szerezhetik be a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont SZ-202-es standjánál!

 • Megkezdődött a kampány a kaposvári cukorgyárban

  2013. szeptember 12., csütörtök 11:29 Szántóföld

  Megkezdődött a kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárban. Az ország egyetlen működő cukorgyárában csütörtökön elkezdték az első répaszállítmányok feldolgozását, s ezzel elindult az idei 120. feldolgozási idény.

 • A cukorrépa termésmennyisége Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 11:20 Szántóföld

  A grafikon a cukorrépa termésmennyiségét foglalja össze hazánkban 1995-től 2012-ig.

 • Elindult a Coop Rally Dunaharasztiból

  2013. szeptember 12., csütörtök 10:12 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, az esemény fővédnöke a Coca-Cola H B C Magyarország Kft. dunaharaszti gyártóbázisán indította útnak a nyolcadik Coop Rallyt csütörtökön reggel.

 • Kenyér és szőlő–bor ünnep a Hírös Héten Kecskeméten

  2013. szeptember 12., csütörtök 09:49 Kertészet és szőlészet

  Immár tizedik alkalommal rendezték meg az „Alföldi kenyér, szőlő és bor – határon innen és túl” – című konferenciát és termék bemutatót Kecskeméten a Városháza gyönyörű szép fafaragásokkal ékesített dísztermében.

 • KSH: csökkentek a mezőgazdasági termelői árak júliusban

  2013. szeptember 12., csütörtök 09:35 Szántóföld

  Júliusban a gyümölcs- és gabonaárak esése miatt - tizennégy havi emelkedést követően - 2,3 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből.

 • Milyen borokat várnak a szőlészek-borászok az idei kánikula után?

  2013. szeptember 12., csütörtök 09:11 Kertészet és szőlészet

  Szeptemberi körkérdésünkkel a közelgő szüret kilátásairól érdeklődtünk hazai és határon túli borászoktól.

 • Dohánytermesztési szakmai fórum Ófehértón

  2013. szeptember 11., szerda 19:35 Szántóföld

  Két kép a találkozó apropóján.

 • Madosz: növekszik az illegális cigarettakereskedelem

  2013. szeptember 11., szerda 15:20 Szántóföld

  Egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca – mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán egy szakmai fórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

 • A magyar termékeket népszerűsíti a VIII. Coop Rally

  2013. szeptember 11., szerda 15:08 Gazdaság

  A magyar élelmiszerek népszerűsítését, marketingjét szolgálja az idén nyolcadik alkalommal megrendezendő Coop Rally, a Coop Csoport országjáró túrája - közölték a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

 • Győri Enikő: a vízkincs egyszerre előny és felelősség

  2013. szeptember 11., szerda 14:51 Környezetvédelem

  A vízkincs egyszerre jelent előnyt és felelősséget Magyarországnak - mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár a Duna vízgyűjtő-gazdálkodásáról szóló kétnapos nemzetközi konferencián szerdán Budapesten.

 • Meghosszabítható a növényvédő szerek lejárata

  2013. szeptember 11., szerda 14:31 Szántóföld

  A lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szereket tilos forgalomba hozni, de péntektől a lejárati idő meghosszabbítható - az ezt tartalmazó vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Ciánmentes övezetté nyilvánítaná a Tisza vízgyűjtőjét Nagybánya polgármestere

  2013. szeptember 11., szerda 11:53 Gazdaság

  Ciánmentes övezetté nyilvánítaná a Tisza vízgyűjtőjét Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, aki ennek érdekében kezdeményezte a Kárpátok-Tisza-fórum összehívását 2014 tavaszára a máramarosi megyeszékhelyre - közölte szerdán az erdélyi Krónika című lap.

 • Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei

  2013. szeptember 11., szerda 11:52 Kertészet és szőlészet

  Az elmúlt 10-15 évben a gyökérzöldségfélék területi visszaesése azt hozta magával, hogy a hazai feldolgozóipar szükségletét, mint a friss piaci igényeket is, részben importból kell biztosítani.

 • Októberi munkák a kertben

  2013. szeptember 11., szerda 11:30 Kertészet és szőlészet

  Rövidülnek a napok, egyre zordabb az idő, megérkeznek az első fagyok is. A kertünk készül a téli pihenésre, de még ebben a hónapban is bőven ellát bennünket tennivalóval.

 • A repce 80 százalékát már elvetették Zalában

  2013. szeptember 11., szerda 11:23 Szántóföld

  A káposztarepce 80 százalékát már elvetették Zala megyében, a tervek szerint az olajos növény vetésterülete idén meghaladja a 14 400 hektárt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

 • India: a mezőgazdasági gépgyártás jövője?

  2013. szeptember 11., szerda 11:22 Gépészet

  Már szinte közhely, hogy a nagy világcégek az olcsó munkaerőnek és a komoly fejlesztési lehetőségeknek köszönhetően a távol-keleti országokban gyártanak, még ha nem is teljes gyártás, hanem pusztán az összeszerelés szintjén is. India a gép-, autó-, és haszongépjármű-gyártás területén is komoly fejlődést ért el az elmúlt években.

 • Kétnapos nemzetközi vízügyi konferencia kezdődik Budapesten

  2013. szeptember 11., szerda 11:06 Gazdaság

  Kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődik szerdán Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az EU Duna Régió Stratégia (EU DRS) közös szervezésében Határokon átnyúló vízgyűjtő-gazdálkodás a Duna vízgyűjtőjén címmel.

 • Tápelemhiány-tünetek a szőlőben

  2013. szeptember 11., szerda 09:56 Kertészet és szőlészet

  Hazánk szőlő termőterülete 1945-ben 231 490 hektár volt, ez 1996-ban 100 000 hektár alá csökkent, 2011-ben – KSH adatok alapján – pedig alig haladta meg a 75 000 hektár nagyságot.

 • Mai magyar búzafajták a Kárpát-medencében

  2013. szeptember 11., szerda 09:19 Szántóföld

  Bort, búzát, békességet, mondjuk ezt a több évszázados népi jókívánságot. Ez is mutatja, hogy nemzetünk számára milyen fontos volt mindig a bor és természetesen alapanyaga a szőlő és a búza, amelyből lesz a liszt, a nagybetűs KENYÉR, a különböző tészták, péksütemények stb., életünk nélkülözhetetlen táplálékai.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]