Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012

  2014. január 29., szerda 14:39 Gazdaság

  A grafikon a mezőgazdaság részarányát mutatja: a foglalkoztatásban, a bruttó hazai termék (GDP) termelésében, a beruházásban.

 • Még 3 napig igényelhető támogatás élelmiszeripari technológiai berendezések beszerzésére!

  2014. január 29., szerda 11:19 Támogatások - pályázatok

  A Technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzése jogcím keretében kizárólag a 2. célterület (az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából támogatható gépek beszerzése) esetében továbbra is nyitva áll a támogatási kérelem benyújtásának lehetősége a mezőgazdasági termelő és a nem mezőgazdasági termelő...

 • Előzetesben a rendőrökre karddal támadó érdi fatolvajok

  2014. január 28., kedd 15:20 Gazdaélet

  Előzetes letartóztatásba helyezte kedden a Budakörnyéki Járásbíróság azt a három érdi férfit, akik karddal támadtak rá az ellenük falopás miatt intézkedő rendőrökre - közölte a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője a végzés kihirdetése után az MTI-vel.

 • Szijjártó: a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója

  2014. január 28., kedd 15:07 Gazdaság

  Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése...

 • Fazekas ígéretes együttműködési lehetőségeket lát Kazahsztánnal a mezőgazdaság területén (+videó!)

  2014. január 28., kedd 14:32 Gazdaság

  Kazahsztán ma az egyik leggyorsabban fejlődő ország a világon, olyan kiváló teljesítménnyel büszkélkedhet, amelyre méltán büszke – hangsúlyozta Fazekas Sándor az Európai Unió és Kazahsztán közötti együttműködés erősítéséről rendezett keddi budapesti szemináriumon. A Vidékfejlesztési Miniszter lehetséges együttműködési területek...

 • Beszámoló a világméretű Grüne Woche kiállításról, vásárról - Interjú a Vásár sajtófőnökével, Michael Hofer úrral

  2014. január 28., kedd 13:42 Gazdaság

  Évről-évre a mezőgazdasági, élelmiszeripari szakma leglátványosabb és legrangosabb eseménye a Berlinben tartott Grüne Woche (Zöld Hét) néven ismert kiállítás, vásár, szakmai seregszemle. Elsőként 1926-ban tartották. Az idén 79. alkalommal megrendezett kiállítást joggal nevezhetjük a „leg”-ek világrendezvényének. 70 országból...

 • Korai kukoricahibridek más szemmel

  2014. január 28., kedd 13:36 Szántóföld

  Magyarországon a 90-es évek vége óta folyamatosan csökken a rövid tenyészidejű, elsősorban a FAO 280 és 330-as kukorica hibridek részaránya. Ennek a legfőbb oka, hogy olyan későbbi érésű és nagy teljesítményű hibridek kerültek a piacra, amelyek vízleadásban megközelítették a fentiekben említett korai hibrideket.

 • VM: nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta

  2014. január 28., kedd 11:56 Gazdaság

  Nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel, reagálva Gőgös Zoltán szocialista politikus hétfői közleményére.

 • Figyelem! Már csak néhány napig nyújthatják be kérelmeiket az anyakecske tartók!

  2014. január 28., kedd 10:24 Támogatások - pályázatok

  Az anyakecskét tartó mezőgazdasági termelők az állatok tartásához kapcsolódó vissza nem térítendő csekély összegű (de minimis) támogatást vehetnek igénybe az anyakecsketartás „de minimis” támogatásról szóló 124/2013. (XII. 17) VM rendelet alapján.

 • Tetemes károkat okoznak a kormoránok a Balatonnál

  2014. január 27., hétfő 20:53 Állattenyésztés

  Óriási gondot okoznak az egyre növekvő számú kormorán-rajok a Balatonnál, amelyek a becslések szerint évente minimum száz tonna halat esznek meg, s amelyek balatoni gyérítéséhez eddig hiába kért engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. - tájékoztatta Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Tűz keletkezett egy németországi istállóban a tehenek termelte metángáztól

  2014. január 27., hétfő 20:41 Gazdaélet

  Belobbant a tehenek "termelte" sok metángáz egy németországi tehénistállóban hétfőn, a tűzben megrongálódott az istálló teteje és könnyebben megsérült egy szarvasmarha.

 • Szaktanácsadás a Fertilia Kft-től az AGROmashEXPO-n!

  2014. január 27., hétfő 19:45 Szántóföld

  Az AgroMashExpon, immár rendszeres kiállítóként, a G pavilon 104/E standján leszünk 32 nm2-en. Naprakész műtrágyázási technológia javaslatokkal, felkészült szakmai csapattal várjuk a gazdákat!

 • Illés Zoltán szerint is ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást

  2014. január 27., hétfő 19:44 Környezetvédelem

  Illés Zoltán üdvözli Szabó Marcel ombudsman-helyettesnek azt a döntését, hogy kezdeményezi a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán a közelmúltban történt halpusztulás okainak kivizsgálását.

 • Nemzetközi Innovációs NAGYDÍJ

  2014. január 27., hétfő 19:15 Gépészet

  A 2014. január 29. és február 1. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow és AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás Nemzetközi Innovációs Nagydíját Gépesítés kategóriában a CLAAS AXION 850 univerzális traktor nyerte el.

 • Condor MountainMasterPlus

  2014. január 27., hétfő 18:45 Gépészet

  A MountainMasterPlus lejtőkompenzációs rendszer akár 20%-os lejtésű oldalban is stabil és biztonságos munkavégzést biztosít a Condor önjáró permetezőnek.

 • Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére

  2014. január 27., hétfő 17:45 Gazdaság

  Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére több agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével - tájékoztatta hétfőn Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-t.

 • Úttestre ömlött a gabona

  2014. január 27., hétfő 17:19 Gazdaélet

  Felborult egy gabonát szállító kamion az 55-ös úton, Pörbölyön, a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták - tájékoztatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

 • Magyarország alkalmazza a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét

  2014. január 27., hétfő 17:11 Támogatások - pályázatok

  Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika - új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán.

 • Még szorosabb agrárkapcsolatok Dél-Koreával

  2014. január 27., hétfő 16:51 Gazdaság

  Tóth Katalin, az agrártárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte a Vidékfejlesztési Minisztériumot a Budapesten megrendezett Magyar-Dél-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésén.

 • VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

  2014. január 27., hétfő 16:30 Állattenyésztés

  Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

 • Az Axiál Kft. átadta szolnoki telephelyét! (+Videó!)

  2014. január 27., hétfő 14:12 Gazdaság

  Jó hangulatban telt az Axiál Kft. szolnoki telephely átadó ünnepsége, - az új csarnokot a gazdák számára várva-várt csapadék is felavatta. Érdemes megnézni, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe Szolnokon a környékbeli gazdák!

 • MIT TESZNEK A HASZNOS MIKROORGANIZMUSOK?

  2014. január 27., hétfő 12:04 Szántóföld

  Alapvetően nincs szükség extra befektetésre, sőt inkább ennek ellenkezője a jellemző: a talajoltással sokat meg lehet takarítani!

 • ARANY CLAAS KOMBÁJN AZ AXIÁL KFT. PARTNERÉNEK

  2014. január 27., hétfő 11:39 Gépészet

  Balázs István, mezőgazdasági vállalkozó ünnepélyes keretek között vette át a CLAAS arany kombájn makettjét Volker Claastól és Karl-Hubertus Rehertől 2014. 01.14-én a Vasvár melletti Oszkón.

 • Magyar bor a Qatar Airways fedélzetén

  2014. január 27., hétfő 11:14 Kertészet és szőlészet

  Megállapodás született a Qatar Airways és a Dereszla Pincészet között, mely értelmében a borászat hivatalos beszállítói státuszt kapott a világ egyik legmagasabb minőségű szolgáltatást biztosító légitársaságánál.

 • Syngenta Contivo együttműködés - A fenntartható és jövedelmező gazdálkodásért! (+Videó!)

  2014. január 27., hétfő 11:07 Gazdaság

  A Contivo együttműködés célja, hogy összhangot teremtsen a fenntartható és a jövedelmező gazdálkodás között. A programban résztvevő cégek feladata, hogy segítse a gazdálkodókat a maximális terméshozamok elérésében.

 • A gazdák felelőssége a hazai GMO moratórium betartása, betartatása

  2014. január 25., szombat 11:20 Kertészet és szőlészet

  Gazdákkal pedig nemigen találkoztam ezeken a találkozókon – talán azt gondolhatták a távolmaradottak, hogy a döntés megszületett, a többi már a vetőmag forgalmazók dolga.

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. január 25., szombat 09:18 Szántóföld

  Általában elmondható, hogy a primőrök termesztése a gyorsabban melegedő homok vagy homokos vályogokon történik, amelyeknek köztudottan alacsonyabb agyagtartalmuk és humusztartalmuk ebből következően kisebb a tápanyagmegkötő képességük.

 • VM: a mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme (+videó!)

  2014. január 24., péntek 19:32 Gazdaság

  A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével - mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első...

 • Jogerőssé vált a hortobágyi génmegőrző adatközlési kötelezettsége

  2014. január 24., péntek 18:54 Gazdaság

  Jogerőssé vált, hogy a hortobágyi génmegőrző kft.-nek közzé kell tennie azokat a jegyzőkönyveket, amelyek miatt Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa, független országgyűlési képviselő indított adatkérési pert. Az ítélet azáltal lett jogerős, hogy az alperes visszavonta fellebbezését - tájékoztatta a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője...

 • Forrást csoportosítanak a falugazdász-hálózat finanszírozására

  2014. január 24., péntek 17:13 Gazdaság

  A falugazdász-hálózat finanszírozására 1,652 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) költségvetésének terhére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) javára.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]