Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Budai Gyula: további 320 millió forint a tanyákon élők támogatására (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 15:29 Támogatások - pályázatok

  További 320 millió forint áll rendelkezésre a tanyákon élő emberek gazdálkodásának, élethelyzetének támogatására - jelentette be Budai Gyula csütörtökön egy szakmai konferencián.

 • Czerván: duplájára emeli a tárca a baromfitartók állatjóléti támogatását (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 14:56 Támogatások - pályázatok

  Kétszeresére, 8 milliárd forintra emeli az agrártárca a baromfitartók állatjóléti támogatását - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökségi ülésén csütörtökön Budapesten.

 • Tizenegyezernél több tyúk bennégett egy hodályban Sükösdön (+fotók!)

  2014. január 30., csütörtök 14:35 Gazdaélet

  Tizenegyezer tojótyúk pusztult el abban az 1200 négyzetméteres hodályban, amely csütörtök délelőtt gyulladt ki Sükösdön - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-t. Kovács Andrea elmondta: reggel fél kilenckor érkezett a riasztás. A Bajáról, Kalocsáról, Szekszárdról, Bonyhádról és Paksról kilenc járművel érkező...

 • Kormányszóvivő: a Kehi vizsgálja a hortobágyi földbérleti szerződéseket

  2014. január 30., csütörtök 09:31 Szántóföld

  Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

 • Egy lovarda is elfér a Lindab Systemline csarnokában

  2014. január 29., szerda 19:30 Állattenyésztés

  Interjú a nyírtassi lovarda tulajdonosával és az épület kivitelezőjével

 • Országimázs-pályázat kisborászatok számára

  2014. január 29., szerda 18:12 Támogatások - pályázatok

  Közösen hirdet országimázs-pályázatot kisborászatok számára Cégér-Ab Ovo néven a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azzal a céllal, hogy a nyertes tételekből összeállított Carton Hungaricum borcsomagot külföldön is bemutassák.

 • Lázár: a kormány 100 milliárd forintot irányítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére

  2014. január 29., szerda 17:46 Kertészet és szőlészet

  A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

 • Szentesi fiatal gazda nyerte az Európai Néppárt legfenntarthatóbb vállalkozás díját

  2014. január 29., szerda 17:35 Környezetvédelem

  Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját szerdán az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson - közölte Glattfelder Béla európai parlamenti (EP) képviselő.

 • Május elseje után sem szerezhetnek termőföldet külföldiek Magyarországon

  2014. január 29., szerda 16:26 Szántóföld

  Idén május elseje, a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium lejárta után sem szerezhetnek termőföld tulajdont külföldiek Magyarországon, ennek jogi hátterét a kormány megteremtette - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

 • VM: cselekvően lépett fel a kormány a törvénytelen földszerzés ellen (+videó!)

  2014. január 29., szerda 15:43 Szántóföld

  Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a legutóbbi, a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Kardeván: stratégiai partnerség a VM és a gyógynövény szakma között

  2014. január 29., szerda 15:06 Kertészet és szőlészet

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a gyógynövény szakma képviselőivel - jelentette be a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács szakmai napján.

 • A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012

  2014. január 29., szerda 14:39 Gazdaság

  A grafikon a mezőgazdaság részarányát mutatja: a foglalkoztatásban, a bruttó hazai termék (GDP) termelésében, a beruházásban.

 • Még 3 napig igényelhető támogatás élelmiszeripari technológiai berendezések beszerzésére!

  2014. január 29., szerda 11:19 Támogatások - pályázatok

  A Technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzése jogcím keretében kizárólag a 2. célterület (az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése céljából támogatható gépek beszerzése) esetében továbbra is nyitva áll a támogatási kérelem benyújtásának lehetősége a mezőgazdasági termelő és a nem mezőgazdasági termelő...

 • Előzetesben a rendőrökre karddal támadó érdi fatolvajok

  2014. január 28., kedd 15:20 Gazdaélet

  Előzetes letartóztatásba helyezte kedden a Budakörnyéki Járásbíróság azt a három érdi férfit, akik karddal támadtak rá az ellenük falopás miatt intézkedő rendőrökre - közölte a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője a végzés kihirdetése után az MTI-vel.

 • Szijjártó: a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója

  2014. január 28., kedd 15:07 Gazdaság

  Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése...

 • Fazekas ígéretes együttműködési lehetőségeket lát Kazahsztánnal a mezőgazdaság területén (+videó!)

  2014. január 28., kedd 14:32 Gazdaság

  Kazahsztán ma az egyik leggyorsabban fejlődő ország a világon, olyan kiváló teljesítménnyel büszkélkedhet, amelyre méltán büszke – hangsúlyozta Fazekas Sándor az Európai Unió és Kazahsztán közötti együttműködés erősítéséről rendezett keddi budapesti szemináriumon. A Vidékfejlesztési Miniszter lehetséges együttműködési területek...

 • Beszámoló a világméretű Grüne Woche kiállításról, vásárról - Interjú a Vásár sajtófőnökével, Michael Hofer úrral

  2014. január 28., kedd 13:42 Gazdaság

  Évről-évre a mezőgazdasági, élelmiszeripari szakma leglátványosabb és legrangosabb eseménye a Berlinben tartott Grüne Woche (Zöld Hét) néven ismert kiállítás, vásár, szakmai seregszemle. Elsőként 1926-ban tartották. Az idén 79. alkalommal megrendezett kiállítást joggal nevezhetjük a „leg”-ek világrendezvényének. 70 országból...

 • Korai kukoricahibridek más szemmel

  2014. január 28., kedd 13:36 Szántóföld

  Magyarországon a 90-es évek vége óta folyamatosan csökken a rövid tenyészidejű, elsősorban a FAO 280 és 330-as kukorica hibridek részaránya. Ennek a legfőbb oka, hogy olyan későbbi érésű és nagy teljesítményű hibridek kerültek a piacra, amelyek vízleadásban megközelítették a fentiekben említett korai hibrideket.

 • VM: nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta

  2014. január 28., kedd 11:56 Gazdaság

  Nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel, reagálva Gőgös Zoltán szocialista politikus hétfői közleményére.

 • Figyelem! Már csak néhány napig nyújthatják be kérelmeiket az anyakecske tartók!

  2014. január 28., kedd 10:24 Támogatások - pályázatok

  Az anyakecskét tartó mezőgazdasági termelők az állatok tartásához kapcsolódó vissza nem térítendő csekély összegű (de minimis) támogatást vehetnek igénybe az anyakecsketartás „de minimis” támogatásról szóló 124/2013. (XII. 17) VM rendelet alapján.

 • Tetemes károkat okoznak a kormoránok a Balatonnál

  2014. január 27., hétfő 20:53 Állattenyésztés

  Óriási gondot okoznak az egyre növekvő számú kormorán-rajok a Balatonnál, amelyek a becslések szerint évente minimum száz tonna halat esznek meg, s amelyek balatoni gyérítéséhez eddig hiába kért engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. - tájékoztatta Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Tűz keletkezett egy németországi istállóban a tehenek termelte metángáztól

  2014. január 27., hétfő 20:41 Gazdaélet

  Belobbant a tehenek "termelte" sok metángáz egy németországi tehénistállóban hétfőn, a tűzben megrongálódott az istálló teteje és könnyebben megsérült egy szarvasmarha.

 • Szaktanácsadás a Fertilia Kft-től az AGROmashEXPO-n!

  2014. január 27., hétfő 19:45 Szántóföld

  Az AgroMashExpon, immár rendszeres kiállítóként, a G pavilon 104/E standján leszünk 32 nm2-en. Naprakész műtrágyázási technológia javaslatokkal, felkészült szakmai csapattal várjuk a gazdákat!

 • Illés Zoltán szerint is ki kell vizsgálni a Kurca-főcsatornában történt halpusztulást

  2014. január 27., hétfő 19:44 Környezetvédelem

  Illés Zoltán üdvözli Szabó Marcel ombudsman-helyettesnek azt a döntését, hogy kezdeményezi a Csongrád-megyei Kurca-főcsatorna szentesi szakaszán a közelmúltban történt halpusztulás okainak kivizsgálását.

 • Nemzetközi Innovációs NAGYDÍJ

  2014. január 27., hétfő 19:15 Gépészet

  A 2014. január 29. és február 1. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow és AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás Nemzetközi Innovációs Nagydíját Gépesítés kategóriában a CLAAS AXION 850 univerzális traktor nyerte el.

 • Condor MountainMasterPlus

  2014. január 27., hétfő 18:45 Gépészet

  A MountainMasterPlus lejtőkompenzációs rendszer akár 20%-os lejtésű oldalban is stabil és biztonságos munkavégzést biztosít a Condor önjáró permetezőnek.

 • Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére

  2014. január 27., hétfő 17:45 Gazdaság

  Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére több agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével - tájékoztatta hétfőn Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-t.

 • Úttestre ömlött a gabona

  2014. január 27., hétfő 17:19 Gazdaélet

  Felborult egy gabonát szállító kamion az 55-ös úton, Pörbölyön, a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták - tájékoztatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

 • Magyarország alkalmazza a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét

  2014. január 27., hétfő 17:11 Támogatások - pályázatok

  Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika - új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán.

 • Még szorosabb agrárkapcsolatok Dél-Koreával

  2014. január 27., hétfő 16:51 Gazdaság

  Tóth Katalin, az agrártárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte a Vidékfejlesztési Minisztériumot a Budapesten megrendezett Magyar-Dél-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésén.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]