Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A szárazság miatt kevesebb vizet kap a Hármas-Körös a Tiszából

  2013. augusztus 15., csütörtök 20:25 Gazdaság

  Az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével, a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (Tikevir) keretében az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett csupán 11 köbméter víz áramlik a Tiszából a Nagykunsági-főcsatorna keleti ágán keresztül a Hármas-Körösbe - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi...

 • Kunszentmiklósra érkezik vidékfejlesztési program roadshow-ja

  2013. augusztus 15., csütörtök 20:05 Gazdaság

  A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot bemutató országos roadshow Nagykanizsa és Szekszárd után Kunszentmiklóson folytatódik augusztus 24-én – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

 • Konténeres vízkezelő rendszert fejlesztett ki a nagykanizsai Hidrofilt Kft.

  2013. augusztus 15., csütörtök 19:43 Gazdaság

  Konténerbe telepített, ipari üzemek, intézmények vagy kisebb települések ellátására alkalmas mobil víztisztító egységet fejlesztettek ki uniós támogatással a nagykanizsai Hidrofilt Kft.-nél.

 • A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon, 2013. I. félév

  2013. augusztus 15., csütörtök 18:55 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; Növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen; mezőgazdasági ráfordítások; agrárolló

 • Magyarok kenyere - Mintegy 100 tonna búza gyűlt össze

  2013. augusztus 15., csütörtök 15:11 Gazdaság

  Mintegy száz tonna búza gyűlt össze idén a Magyarok kenyere jótékonysági akció keretében - tudta meg a gabona őrlését végző szigetvári malom munkatársaitól az MTI csütörtökön.

 • Méhészetet és erdőt fenyegetett a tarlótűz Drégelypalánknál

  2013. augusztus 15., csütörtök 14:11 Állattenyésztés

  Négy hektár gabonatarló és öt hektár száraz fű égett le Drégelypalánk közelében, mire a lángokat kora délutánra megfékezték – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

 • Tanyafejlesztésre 5 milliárd forint támogatást igényeltek

  2013. augusztus 15., csütörtök 14:02 Támogatások - pályázatok

  A Tanyafejlesztési Programra több mint 1000 pályázat érkezett be, a támogatási igény összesen mintegy 5 milliárd forintot tett ki - mondta Budai Gyula csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Háromszáz adag hungarikum birkapörkölt a szürkemarha fesztiválon Badacsonyban

  2013. augusztus 15., csütörtök 13:38 Gazdaság

  Háromszáz adagot készítenek el a nemrégiben hungaricummá vált karcagi birkapörköltből a jubileumi, 10. Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepen pénteken; a fesztivál vasárnapig tart gasztronómiai és szórakozató programokkal.

 • Gyapottok-bagolylepke, a paradicsom- és paprikakultúrák veszedelmes ellensége

  2013. augusztus 15., csütörtök 13:12 Gazdaság

  A paradicsom- és paprikakultúrák veszedelmes ellensége a gyapottok-bagolylepke. A minden évben tömegesen bevándorló lepkék éjszaka rakják le petéiket a paprika vagy paradicsom bogyóira, amikből a kikelő hernyók azonnal berágják magukat a termésbe. A 3,5-4 cm fesztávolságú lepkék elülső szárnyának alapszíne világos-okkerbarna. A jól repülő...

 • Kisvállalkozások regionális expója Nagydoboson

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:58 Gazdaság

  Hagyományteremtő céllal regionális kisvállalkozói expót rendeznek augusztus 20-án Nagydoboson - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

 • Búsi Lajos: 70 milliárd forint Leader-fejlesztésekre

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:44 Gazdaság

  A Leader-program keretében a jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban 70 milliárd forint áll rendelkezésre, amire önkormányzatok, helyi civil és nonprofit szervezetek pályázhatnak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben.

 • KSH: júniusban 6,5 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:34 Gazdaság

  Júniusban az élő állatok és állati termékek 6,0 százalékkal, míg a növényi termékek 6,8 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a napraforgó idei elágazódásairól

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:18 Szántóföld

  Ismételten egy megalapozott szakmai válaszokat igénylő termelési, ezen belül is napraforgó termesztési évet élünk meg, hiszen az elmúlt hetekben számos termelői megkeresés érkezett cégünkhöz a napraforgó hibridek idei elágazódása kapcsán. Elsősorban az okokat kutatva, másodsorban az elváltozások a terméshozamra való hatását firtatva.

 • Fűszerpaprikás tárlatvezetések a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:13 Gazdaság

  A fűszerpaprika-termesztés hagyományaival ismerkedhetnek meg azok, akik a hosszú hétvégén ellátogatnak a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontba.

 • Új töltősor a Hell Energy Magyarország Kft.-nél

  2013. augusztus 15., csütörtök 09:03 Gazdaság

  Új, óránként 20 000 palack kapacitású töltősor működik ez év tavasza óta az energiaital-gyártó Hell Energy Magyarország Kft. szikszói üzemében - tájékoztatta a cég az MTI-t.

 • A mezőgazdasági árak január-júniusi alakulását közli ma a KSH

  2013. augusztus 15., csütörtök 08:50 Gazdaság

  A mezőgazdasági árak első féléves alakulását közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Magyarok kenyere - Mintegy 77 tonna búzát gyűjtött össze az agrárgazdasági kamara

  2013. augusztus 14., szerda 18:29 Gazdaság

  Mintegy hetvenhét tonna búzát gyűjtött össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magyarok kenyeréhez.

 • Győri bornapok világsztárokkal augusztus végén

  2013. augusztus 14., szerda 17:54 Kertészet és szőlészet

  Bornapokat tartanak augusztus 22. és 25. között Győrött, a vendégeket a hazai borvidékek nedűinek kóstolása mellett borlovagrendek felvonulása, lovagavatás és sokszínű zenei események, köztük a The Straits együttes koncertje szórakoztatja - mondta el a programot ismertető sajtótájékoztatón Bolla Péter, a városháza kabinetfőnöke szerdán.

 • Pápai Hús - A szakszervezet az országos sztrájkbizottság összehívását kérte

  2013. augusztus 14., szerda 17:37 Gazdaság

  A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége legutóbbi ülésén jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az országos sztrájkbizottság összehívására - tájékoztatta Kapuvári József, a HDSZ elnöke szerdán az MTI-t.

 • Eddig 60 eljárás indult parlagfüves területek miatt Tolnában

  2013. augusztus 14., szerda 17:25 Gazdaság

  Eddig hatvan eljárást indult parlagfüves területek miatt Tolna megyében - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

 • Budai Gyula: kisebb almatermés várható az idén

  2013. augusztus 14., szerda 17:10 Kertészet és szőlészet

  Kisebb almatermés várható idén a tavalyinál - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón Nyíregyházán szerdán.

 • Az idén is lesz TeSzedd! országos szemétgyűjtő akció

  2013. augusztus 14., szerda 13:57 Környezetvédelem

  Az idén ismét megrendezik a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót szeptember 14-én, az akcióval a szervezők az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet - mondta Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára a VM az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján,...

 • Megjelent a Cheminova Nyár 2013 kiadványa! (Letölthető)

  2013. augusztus 14., szerda 10:36 Gazdaság

  A Cheminova Nyár 2013 kiadványa számos érdekes és hasznos témát tartogat olvasóinak, melyeket most innen letöltve is elolvahat!

 • Kína egyre több búzát vásárol

  2013. augusztus 14., szerda 09:56 Szántóföld

  Kína a világ első számú búzaimportőrévé nőheti ki magát, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. Tavaly megháromszorozta behozatalát az előző évhez képest, s az idei adatok is növekvő "étvágyáról" tanúskodnak.

 • Partnerség, ami tovább növeli a gazdák sikerét

  2013. augusztus 14., szerda 09:44 Gazdaság

  A DuPont Pioneer 2013. június 25-28. között Margitszigeten és a szarvasi Vetőmagüzemben tartotta meg az idei Farmer Klub összejövetelét. „A második évben megtartott népszerű rendezvénysorozat immár túlnőtt a magyar határokon, hiszen a bolgár, horvát, orosz, román, szerb és szlovén vendégek mellett a szakmai program kiemelt előadója...

 • Az OTP átlagosan évi 10-15 százalékkal növelné agrárhitel-kihelyezéseit

  2013. augusztus 14., szerda 09:29 Gazdaság

  Az OTP Bank célja, hogy a következő években az agrárhitelezési piacon vezetővé váljon, amihez évente 10-15 százalékkal emelné hitelkihelyezését ebben a piaci szegmensben - mondta Szabó István, a pénzintézet agrár ügyfélkapcsolati főosztályának vezetője az MTI-nek.

 • Gabonavetőgép, rövidtárcsa az Amazone kínálatából (+Videó)

  2013. augusztus 14., szerda 06:42 Gépészet

  A Nagy Talajművelő Show szántóföldi bemutatón idén is munkába álltak az Amazone gépei. A rendezvényen egy nagy teljesítményű gabonavetőgép és a jól ismert Catros rövidtárcsa is szépen dolgozott!

 • Szerdán kezdődik a Hajdúhét eseménysorozata Hajdúböszörményben

  2013. augusztus 13., kedd 22:30 Gazdaság

  Szerdától augusztus 20-ig rendezik meg a Hajdúhét színes eseményeit Hajdúböszörményben. A programok között mezőgazdasági gépkiállítás, több esti koncert és Traktorhúzó Európa Kupa is szerepel.

 • Újdonságok és jól bevált technológiák - gépek minden mennyiségben Szentlőrincről! (+Képek!)

  2013. augusztus 13., kedd 22:06 Gépészet

  A Szentlőrinci Gazdanapok idén is színes programokkal várta az érdeklődőket. Tudósításunkban a gép-rajongóknak válogattunk a jubileumi rendezvény kínálatából.

 • Komoly gazdasági károkat okozhat az aszály miatti terméskiesés

  2013. augusztus 13., kedd 17:08 Gazdaság

  A szélsőséges időjárás miatt az idei első fél évben már másfélszer annyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz, mint tavaly, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]