Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ötszáz mázsa halat telepítenek az idén a Tisza középső szakaszán

  2013. szeptember 30., hétfő 19:39 Gazdaság

  Az őszi kihelyezésekkel együtt közel 500 mázsa halat telepít vizeibe az idén a Halász Kft.- tájékoztatta Csoma Gábor ügyvezetője hétfőn az MTI-t.

 • Vinaszszennyezés - A Kapos után Sión mentik már a halakat

  2013. szeptember 30., hétfő 19:06 Gazdaság

  Jelentős halpusztulás történt a Kapos folyóban, és csak később derül ki, hogy a Balaton vizének ráengedése a Kapos Sióba ömlő, vinasszal szennyezett vízére véget vet-e a további halpusztulásnak - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Költségvetés - VM: mintegy 48 milliárddal nő a költségvetés

  2013. szeptember 30., hétfő 18:19 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervezett jövő évi kiadási, bevételi és támogatási főösszegei is magasabbak az ideieknél - derül ki a hétfőn közzétett 2014-es központi költségvetésből, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

 • Zala kincse az erdő - Erdésznap a Göcseji Falumúzeumban

  2013. szeptember 30., hétfő 17:25 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az erdőt, az erdőgazdálkodást mutatják be a Zala kincse az erdő - Erdésznap című egész napos rendezvényen szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

 • Már szedik a kékfrankost a soproni borvidéken

  2013. szeptember 30., hétfő 16:36 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál - mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.

 • Legfőbb ügyészi aggályok a termőföldszerzést korlátozó javaslat kapcsán

  2013. szeptember 30., hétfő 14:03 Gazdaság

  A legfőbb ügyész levélben fogalmazta meg aggályait a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban - közölte Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület hétfői...

 • Tömeges halpusztulás Baranyában

  2013. szeptember 30., hétfő 13:57 Gazdaság

  Haladéktalan tájékoztatást kért az Ormánság területén átfolyó Fekete-víz Drávához közeli szakaszán történt aggasztó méretű halpusztulás miatt Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő.

 • A bor ökológiai lábnyoma

  2013. szeptember 30., hétfő 11:08 Környezetvédelem

  Ismeretes, az ökológiai lábnyom számszerűsíti, hogy életmódunk mekkora hatást gyakorol a természetre, környezetünkre. Közismert a mezőgazdaság környezetkárosítása. A hagyományos mezőgazdaság - jellegénél fogva - erősen környezetkárosító (agrokemikáliák, hígtrágya felhasználása, talajszennyeződés, stb.), miközben energia- és vízigénye igen...

 • Takarékoskodás a vízzel

  2013. szeptember 30., hétfő 11:00 Környezetvédelem

  Az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) az Unió szervezete, de nemcsak a tagállamokra terjed ki tevékenysége. Az EEA legújabb beszámolójában a szűkében lévő vízzel való takarékoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A mezőgazdaság, az energiatermelés, az ipar, a közvízellátás és az ökoszisztémák szinte versenyeznek az éltető vízért.

 • Szél- és napenergia a mezőgazdaságban

  2013. szeptember 30., hétfő 10:53 Környezetvédelem

  Az EU a szélerőműveknek köszönhetően 100 GW-nyi energiatermelést ért el, ami 57 millió háztartás energiafogyasztásával vagy 30 atomerőmű termelésével egyenértékű. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) rámutatott arra, hogy az első 20 év alatt 10 GW-nyi áramot tápláltak a villanyhálózatba, s az utóbbi 13 év során sikerült 90 GW-t...

 • Helyettesíthető a műtrágya - Refertil-projekt megoldást jelenthet a foszfátutánpótlásra

  2013. szeptember 30., hétfő 10:43 Szántóföld

  Félidejéhez érkezett a Refertil elnevezésű, nyolc európai ország részvételével zajló projekt, amelynek legfőbb célja a mesterséges trágyák arányának csökkentése, a hiányzó tápanyagok hulladékeredetű visszapótlása a talajba. A kutatásban résztvevő WESSLING Hungary Kft. független laboratórium környezetanalitikai üzletágának vezetője,...

 • Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon

  2013. szeptember 30., hétfő 09:29 Gazdaság

  Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

 • A honlap nevének kiválasztása – internetes praktikák II.

  2013. szeptember 30., hétfő 07:55 Gazdaság

  Online kommunikációval foglalkozó sorozatunk első részében a weboldal létrehozásával illetve frissítésével kapcsolatos kezdeti lépésekről írtunk. Most a domain (domain = webcím, a honlap egyedi azonosítója) nevének kiválasztási trükkjeit foglaljuk össze.

 • A Vogel-Noot talajművelő eszközei a 76. OMÉK területén. Kiemelt sztár: ProfiDrill D vetőgép (+ VIDEO)

  2013. szeptember 30., hétfő 07:24 Gépészet

  A hazai viszonylatban is egyre több gazdálkodót sikerre segítő, kiváló ár-érték arányú Vogel-Noot termékek a 76. OMÉK területén is megtalálhatók voltak. A figyelmét a legapróbb részletekre is kiterjesztő gyártó ezúttal is kedveskedett újdonságokkal az érdeklődőknek.

 • Navracsics: a kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket

  2013. szeptember 29., 07:48 Gazdaság

  A kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket, így például az eddig elzárt turistautakat, erdei utakat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. látogatói központ és vadászkápolna avató ünnepségén Olaszfalu-Alsóperén szombaton.

 • Halpusztulás a Kapos Tolna megyei szakaszán

  2013. szeptember 29., 07:13 Gazdaság

  Halpusztulást észleltek horgászok, természetbarátok a Kapos Tolna megyei szakaszán, a szennyezett folyórészen több hatóság helyszíni szemlét tart.

 • Tájrehabilitációs projektet zárt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

  2013. szeptember 28., szombat 09:45 Környezetvédelem

  Több mint 176 millió forintból mintegy 160 hektárnyi rét és legelő növénytársulásait állította vissza eredeti állapotába a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága - tájékoztatta Ilonczai Zoltán ökológiai szakreferens az MTI-t.

 • Fazekas Sándor: jelentősen nőtt a gazdálkodók száma

  2013. szeptember 28., szombat 09:35 Gazdaság

  Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a gazdálkodásból élők száma és ezzel párhuzamosan a szarvasmarha állomány Magyarországon – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcag határában, a Szilágyi Gazdaság húsmarha telepének avató ünnepségén.

 • John Deere harvester bemutató, STIHL Timbersports Show az V. InnoLignumon! (+Videó)

  2013. szeptember 28., szombat 07:27 Erdő- és vadgazdálkodás

  A soproni InnoLignum erdészeti és faipari rendezvénysorozaton idén is pezsgett az élet, dübörögtek a gépek! Az Agroinform stábja a legemlékezetesebb pillanatokat örökítette meg, -érdemes megnézni a videónkat!

 • Élelmiszeripari kódexet készít a NAK

  2013. szeptember 28., szombat 06:56 Gazdaság

  Az ágazatot átfogó élelmiszeripari kódexet készít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - számol be róla a Magyar Nemzet szombati cikkében.

 • Fazekas: van jövőképe a mezőgazdaságnak

  2013. szeptember 27., péntek 19:37 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság jövőképéről, perspektívájáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Szilágyi Gazdaság húsmarhatelepének avató ünnepségén.

 • A soproni Ligneum lett az év ökoturisztikai látogatóközpontja

  2013. szeptember 27., péntek 11:30 Gazdaság

  A soproni Ligneum, a Nyugat-magyarországi Egyetem látogatóközpontja nyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a nemzetgazdasági tárca (NGM) és a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által meghirdetett "Az év ökoturisztikai létesítménye 2013" pályázatot a látogatóközpont kategóriában, míg a tanösvények közül a csopaki Pele-körút nyert.

 • Megnyílt a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit bemutató ültetvény Budakeszin

  2013. szeptember 27., péntek 08:30 Kertészet és szőlészet

  A természeti értékek megőrzését fontosnak tartó Pilisi Parkerdő Zrt.-nek köszönhetően megnyílt a Budakeszi Tündérkert új, a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit bemutató része.

 • VM: újabb földhaszonbérleti szerződéseket adtak át

  2013. szeptember 27., péntek 08:17 Gazdaság

  A kormányzat célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a többi között ezt hangsúlyozta Bitay Márton, a tárca állami földprogramért felelős államtitkára csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) látogatóközpontjában, ahol...

 • Az IGC javította a globális búzaterméssel kapcsolatos várakozását

  2013. szeptember 27., péntek 08:04 Szántóföld

  Javított a világ búzatermésére vonatkozó előrejelzésén csütörtökön a Nemzetközi Gabonatanács (IGC), amely kisebb kukoricaterméssel számol ugyanakkor globálisan az eddig vártakhoz képest.

 • Földhaszonbérlet - Gondban a juhászok

  2013. szeptember 27., péntek 07:56 Állattenyésztés

  Az állami pályázatokon gyakran nem az évtizedek óta juhtartással foglalkozók nyernek, ezért a döntően bérelt földet használó juhászok nehéz helyzetbe kerülnek - számol be róla pénteki cikkében a Világgazdaság.

 • Jövőre 7 százalékkal csökken az EU cukorgyártása

  2013. szeptember 26., csütörtök 20:45 Gazdaság

  Az Európai Bizottság azzal számol, hogy a 2013/2014-es idényben 7 százalékkal csökken az Európai Unió cukorgyártása a hamarosan lezáródó piaci évhez képest.

 • Új energiafűzfajta nemesítésén dolgozik egy dombóvári cég

  2013. szeptember 26., csütörtök 20:34 Gazdaság

  Az eddigieknél nagyobb hozamú és megbízhatóbb energiafűzfajta nemesítésén dolgozik a dombóvári Agrár-Béta Kft. a Magyar Tudományos Akadémia szegedi biológiai kutatóközpontjával közös, több mint 500 millió forintos projektben.

 • Üzemelhet a Kőröstej sajtüzemének hajdúböszörményi csarnoka (+Video)

  2013. szeptember 26., csütörtök 16:19 Gazdaság

  Átadták a Kőröstej cégcsoport sajtüzemének új üzemrészét csütörtökön Hajdúböszörményben.

 • A gyulai önkormányzat megvásárolta a Gyulai Húskombinátot

  2013. szeptember 26., csütörtök 13:57 Gazdaság

  A gyulai önkormányzat 850 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát eszközeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. Az adásvételi szerződést csütörtökön írták alá Gyulán.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]