Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Aranyérmes díjazottak Európa legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán - Agritechnika 2013.

  2013. október 08., kedd 17:38 Gépészet

  A világelső mezőgazdasági gépkiállításaként számon tartott Agritechnikán csak úgy sziporkáznak majd az újdonságok! Négy aranyérmet és harminchárom ezüstérmet osztott ki a hannoveri kiállítás zsűrije – az aranyérmes innovatív gépeket most részletes cikkben ismertetjük!

 • Csökkent az őszi káposztarepce vetésterülete Vas megyében

  2013. október 08., kedd 15:39 Szántóföld

  A csapadékhiány miatt a káposztarepcét a tervezett 20 600 hektár helyett csak mintegy 18 900 hektáron tudták az idén elvetni Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője kedden az MTI-vel.

 • Magyar-tunéziai gazdasági együttműködés programról tárgyalt Szijjártó Péter

  2013. október 08., kedd 14:58 Gazdaság

  Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Mohamed Bin Szalem tunéziai mezőgazdasági miniszterrel tárgyalt a magyar-tunéziai gazdasági együttműködés programról kedden Budapesten - tájékoztatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-t.

 • Együttműködési és stratégiai megállapodást kötött a VM és az ORÖ

  2013. október 08., kedd 14:39 Gazdaság

  Az agráriumban érdekelt hitelintézeteknél a hitelportfólión belüli piaci súlynál nagyobb mértékben helyeztek ki kölcsönöket az agrárium képviselői számára a növekedési hitelprogram keretében. A program második fázisa kapcsán ugyanakkor komoly probléma, hogy az agrárcégek fejlesztései rendszerint uniós pályázatokhoz köthetőek, ám az új...

 • A Nitro nagytestvérei

  2013. október 08., kedd 13:36 Gépészet

  A Nitro nagytestvéreiről készült "kémfotókat" egy a hétvégén olaszországi borvidéken járt újságíró ismerősünk küldte.

 • Baleset: felborult a tejszállító

  2013. október 08., kedd 10:27 Gazdaélet

  Teljes szélességében lezárták az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalát kedden nyolc órától egy a pálya somogyi szakaszán kora reggel történt balesetet követő műszaki mentés idejére - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

 • Nagyobb termés, magasabb felvásárlási árak a szekszárdi borvidéken

  2013. október 08., kedd 08:39 Kertészet és szőlészet

  A tavalyinál nagyobb mennyiségű, magasabb savtartalmú szőlő várható a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken.

 • Gímszarvasbika vadászat Zalában - 12 kilogramm feletti trófeasúlyok

  2013. október 07., hétfő 19:59 Gazdaság

  Zala megyében 493 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton a szarvasbőgés idején - tájékoztatta a megyei kormányhivatal osztályvezetője hétfőn az MTI-t.

 • Magyar siker a világ legnagyobb élelmiszer-ipari kiállításán

  2013. október 07., hétfő 19:32 Gazdaság

  Bejutott a legjobb innovációk közé egy magyar fejlesztésű, csíráztatott szójából készült tofu a világ legnagyobb élelmiszeripari vásárán, a kölni Anugán.

 • Csökkent a szarvasmarha vágási ára

  2013. október 07., hétfő 16:47 Terménypiacok

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára 8 százalékkal, a vágótehéné 10 százalékkal, a vágóüszőé 3 százalékkal csökkent 2013 augusztusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

 • Újra meghirdették Az év hala közönségszavazást

  2013. október 07., hétfő 15:34 Gazdaság

  Ismét meghirdették Az év hala-közönségszavazást, az érdeklődők a garda, a sügér és a magyar bucó közül választhatják ki a nyertest az év végén záruló internetes voksoláson.

 • Víz-világtalálkozó - Víz Világtanács: legyen külön vízügyi ENSZ-célkitűzés

  2013. október 07., hétfő 15:17 Gazdaság

  A víz alapvető feltétele számos, az emberiséget foglalkoztató kérdésnek, ezért a vízellátással külön is foglalkozniuk kell az ENSZ 2015 utáni fejlesztési céljainak - szorgalmazta Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke a Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsán az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában.

 • Szijjártó: hamarosan újraindulhat a szarvasmarha export Fehéroroszországba

  2013. október 07., hétfő 14:58 Állattenyésztés

  Hamarosan újraindulhat a magyar szarvasmarha exportja Fehéroroszországba, továbbá remény van arra, hogy megindul az együttműködés a Rába és a belorusz gépipar zászlóshajójának számító vállalat, az MTZ között - közölte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a magyar-belorusz üzleti fórum megnyitóján hétfőn Budapesten.

 • Csökkenhet a jövő évi orosz búzatermés

  2013. október 07., hétfő 14:45 Szántóföld

  Oroszországban a túl sok eső miatt csökken az őszi búza vetésterülete, emiatt kevesebb búzát takaríthatnak be jövőre.

 • Multiva, Bobcat és Agrárin szántóföldi bemutató lesz október 11-én Besenyőteleken

  2013. október 07., hétfő 13:07 Gépészet

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft., valamint a balatonfenyvesi Agrárin Kft., 2013 október 11-én pénteken, a Heves megyei Besenyőtelken, a 33-as út mellett.

 • Lovas kocsit borított föl egy kamion Kakasszéknél

  2013. október 07., hétfő 10:42 Gazdaélet

  Lovaskocsit borított föl egy kamion a 47-es úton Kakasszéknél hétfő délelőtt, a balesetben egy ember megsérült - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt

  2013. október 07., hétfő 10:29 Gazdaság

  Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten.

 • A Valkon Kft. bemutatja: Szántóföldi gépbemutató Simba Great Plains gépekkel (+Képek!)

  2013. október 07., hétfő 09:30 Gépészet

  A Valkon Kft. a KWS Magyarország Kft. és a Bayer Hungaria Kft. közös elméleti és gyakorlati bemutatót tartott Hódmezővásárhelyen. Az előadások után a szántóföldön folytatódott a rendezvény, ahol a Simba Great Plains gépek mutatkoztak be munka közben.

 • ODISYS telephely avató gépbemutatóval! (+Képek!)

  2013. október 07., hétfő 09:27 Gépészet

  Partnereivel közösen ünnepelte az Odisys Bt. új telephelyének átadását. Az őszi munkák aktuális gépeit mozgás közben is megnézhették az érdeklődők az új telephely közelében. A gépekről és a jó hangulatú avató ünnepségről fényképes összeállítással készültünk olvasóink számára.

 • Tudatos fogyasztókban bíznak a káposztaféléket termelő gazdák

  2013. október 07., hétfő 09:25 Szántóföld

  Felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő magyar gazdálkodók. Míg az év első fele jól alakult az ágazat számára, az utóbbi időszakban mind a kereslet, mind pedig a csökkenő árak megnehezítették életüket. Hazánk kiemelkedően fontos szabadföldi kultúrái, az élettani szempontból rendkívül fontos káposztafélék termelőinek a tudatos, hazai...

 • Víz-világtalálkozó - Globális szemléletváltás szükséges a vízgazdálkodásban

  2013. október 07., hétfő 08:18 Gazdaság

  A globális szintű szemléletváltást - többek között a készletgazdálkodásról az igénygazdálkodásra való átállást - és a nagy fejlesztési programok átgondolását sürgeti Somlyódy László, a jövő heti Budapesti Víz Világtalálkozó tudományos fórumának elnöke, aki a Föld édesvízi készleteit fenyegető veszélyekről, a globalizáció hatásairól és a...

 • Víz-világtalálkozó - A fenntartható fejlesztési célok kidolgozását segítik Budapesten

  2013. október 06., 20:25 Gazdaság

  A globális fejlesztéspolitikában kiemelkedő szerep jut a vízellátás biztosításának, a vízszennyezés megelőzésének, az előrelátó vízgazdálkodásnak. A kedden kezdődő budapesti víz-világtalálkozó célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlesztési céljainak kidolgozásához.

 • Coceral: a vártnál nagyobb lesz az EU lágybúzatermése

  2013. október 06., 20:05 Szántóföld

  Jelentősen feljavította az Európai Unió idei lágybúza termésére vonatkozó előrejelzését a Coceral gabonakereskedő szervezet.

 • Megkezdődött a rókák vakcinázása Csongrádban és Bács-Kiskunban - ebzárlat Kecskemét és Szolnok környékén

  2013. október 06., 19:35 Gazdaság

  Megkezdődött a rókák őszi, veszettség elleni immunizálása Csongrád megyében és Kecskemét 50 kilométeres körzetében, a Bács-Kiskuni megyeszékhely körzetében ebzárlatot is elrendeltek, ilyen intézkedés lépett érvénybe Szolnok környékén is.

 • Két államban lép piacra az Agárdi Pálinkafőzde az Egyesült Államokban

  2013. október 06., 19:25 Gazdaság

  Október végétől megkezdődik az Agárdi Pálinkafőzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban - közölte a cég az MTI-vel.

 • A magánerdő tulajdonosoké az ország területének 10 százaléka

  2013. október 05., szombat 19:39 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az Erdők Hete programsorozat központi témájául a vidékfejlesztési miniszter idén az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatását jelölte meg. Ehhez a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége is csatlakozott, hiszen rendezvényük a kiszámítható erdőgazdálkodást állítja középpontba, amelyre alapozva a magánerdő...

 • Mínusz 8,6 fok az új hidegrekord

  2013. október 05., szombat 17:24 Időjárás

  Szombatra virradóra is megdőlt a fővárosi és az országos napi hidegrekord, ismét a Nógrád megyei Zabaron volt a leghidegebb, ahol mínusz 8,6 Celsius-fokot mértek, de a fővárosban is csaknem mínusz 2 fokig hűlt le a levegő - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

 • Traktoros halál Nógrádban

  2013. október 05., szombat 17:16 Gazdaélet

  Traktorbalesetben meghalt egy férfi Nógrád megyében, a rendőrség vlzsgálódik.

 • Az eltérő igényekhez alakítják a Tisza-tó téli vízszintjét

  2013. október 04., péntek 19:02 Gazdaság

  A Tisza-tó vízszintjét az önkormányzatok és az egyes kikötők alacsonyabb téli vízszint iránti igényére tekintettel november 4-től kezdődően a jelenlegi 725 centiméterről 560 centiméterre csökkentik, majd december 10-től növelik 620 centiméterre.

 • Pálinkaszállító teherautó ütközött kisbusszal Szolnok megyében

  2013. október 04., péntek 18:45 Gazdaság

  Egy ember megsérült, amikor pálinkát szállító teherautó ütközött egy kisbusszal pénteken a 4-es főúton, Törökszentmiklós határában - tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-t.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]