Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Csökkent a hústermelés és a tejfelvásárlás Csehországban

  2013. május 14., kedd 15:11 Állattenyésztés

  Csehországban csökkent a hústermelés és a tejfelvásárlás is az idén az első negyedévben.

 • A kukorica és a napraforgó hatékony tápanyag-utánpótlása

  2013. május 14., kedd 14:33 Szántóföld

  A tápelemek közül a foszfor az egyik legnehezebben feltáródó elem. A foszfor esetében sokkal hatékonyabb a több részletben kijuttatott hatóanyag, mint az egyszeri talajtrágyázás, mert az egyszerre kijuttatott foszfor trágya gyorsan lekötődik és csak kis hányada lesz elérhető a növények számára.

 • E-mail címet hozott létre az agrártárca a Hajdú-Bét károsultjainak

  2013. május 14., kedd 13:24 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztériumban az elmúlt napok során jelentősen megnövekedett a Hajdú-Bét ügy kapcsán a bejelentések és a panaszok száma, ezért külön levelezési címet hoztak létre az érintetteknek - közölte a tárca kedden.

 • Újra megszervezik a Növények napját

  2013. május 14., kedd 11:55 Gazdaság

  Második alkalommal szervezik meg szombaton a Növények napját (Fascination of Plants Day), amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény csatlakozott – tájékoztatta Fehér Attila, a program nemzeti koordinátora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa az MTI-t.

 • Átalány termékdíjat fizethetnek az alacsony kibocsátók

  2013. május 14., kedd 11:50 Gazdaság

  Egyszerűsödnek a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek a vállalkozók számára a Kormány döntésének köszönhetően.

 • Segédletek a KWS-től: Másnak nincs ilyen, ne is keresse!

  2013. május 14., kedd 11:47 Gazdaság

  A számok magukért beszélnek! Most már van ideje a "HOGYAN-ra" a „MENNYI”-ben segítségére van a KWS!

 • Elindult a háztáji program Kerepesen (+Videó)

  2013. május 14., kedd 08:51 Gazdaság

  A háztáji program elindításaként száz mázsa vetőburgonyát adott át hétfőn a helyieknek Szabó Csaba miniszteri biztos és Franka Tibor, Kerepes nagyközség polgármestere - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

 • Meghosszabbított ügyfélfogadás az egységes kérelem miatt

  2013. május 14., kedd 08:45 Gazdaság

  Az egységes kérelmek idei benyújtásának megkönnyítése érdekében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) központi ügyfélszolgálata május 13-15. között a szokottnál két órával tovább, 8.00-tól 17.00 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére.

 • Befejeződik a tavaszi vetés Vas megyében a hét közepén

  2013. május 13., hétfő 15:45 Szántóföld

  Befejeződik Vas megyében a tavaszi növények vetése a hét közepén, a kukoricaföldek 94-96 százalékán már a földekbe került a mag - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

 • Döntött a Kormány a nitrátérzékeny területek besorolásáról (+Videó)

  2013. május 13., hétfő 15:39 Gazdaság

  Az Európai Unió nitrát irányelve a vizek védelmében előírja, hogy négyévenként felülvizsgálni, és szükség esetén kiegészíteni, módosítani kell a nitrátérzékeny területek listáját. Európai uniós kötelezettségünknek eleget téve Magyarország a nitrátérzékeny területek listáját felülvizsgálta, és kijelölte az újakat.

 • MFB: több mint 80 milliárdos árbevételt értek el tavaly az állami erdőgazdaságok

  2013. május 13., hétfő 13:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  Több mint 80 milliárd forint nettó árbevételt ért el 2012-ben a 22 állami tulajdonú erdőgazdaság - közölte az erdészeti társaságokat irányító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

 • 13,5 milliárd forint a gazdák tevékenységének bővítésére

  2013. május 13., hétfő 13:34 Gazdaság

  Megemelte a Vidékfejlesztési Minisztérium a mezőgazdasági termelők tevékenységének bővítését segítő (úgynevezett diverzifikációs) pályázat keretösszegét, így összesen 13,5 milliárd forint támogatást kaphatnak az érintett gazdák a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjából – jelentette be V. Németh Zsolt budapesti...

 • "Szuperbúzát" nemesítettek brit tudósok

  2013. május 13., hétfő 13:05 Szántóföld

  Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

 • Gombabetegségtől mentes, piacos alma

  2013. május 13., hétfő 12:06 Szántóföld

  A fogyasztó igényeinek megfelelő, hibátlan, piacos alma nem termeszthető, az almafavarasodás és a lisztharmat elleni kifogástalan védelem nélkül.

 • Már csak néhány napig adható be szankciók nélkül az egységes kérelem és a tejtermelők különleges támogatása

  2013. május 13., hétfő 10:39 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ismét felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy akik eddig még nem tették meg, azok május 15-ig feltétlenül nyújtsák be egységes kérelmeiket. A határidő lejárta után, június 9-ig (ebben az évben június 10-ig) munkanaponként 1%-os támogatáscsökkentés mellett még beadható a kérelem, ezt követően azonban erre már...

 • Határszemle ellenőrzés

  2013. május 13., hétfő 10:11 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a VM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2013. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását.

 • SAE TURBMATIC Defender axiálventilátoros permetezőgép – egy állandó munkatárs

  2013. május 13., hétfő 10:07 Gépészet

  Az erősen iparosodott Észak-Olaszországi térségben, Ferrara városában működő SAE di A. Poltronieri & C. S.A.S. vállalkozás fő profilja a szőlő-gyümölcs, valamint kommunális és magasfa permetezőgépek építése. Stefano Poltronieri úr - SAE S.A.S. vállalkozás tulajdonosa - számára két fontos fogalom az állandóság és a folytonosság, így ezek...

 • Kedvező módosulás a családi gazdálkodók támogatásigénylésében

  2013. május 13., hétfő 10:05 Gazdaság

  A jogszerű földhasználat fogalmának kiterjesztésével a családi gazdálkodók számára kedvezően módosult a 2013. évi mezőgazdasági támogatások igénybevételét szabályozó és az egységes kérelemre vonatkozó szabályokat tartalmazó 22/2013. (IV. 8.) VM rendelet.

 • Figyelem! Rendkívüli akció!

  2013. május 13., hétfő 08:57 Gépészet

  A Güttler Kft. akciót hirdet a legnépszerűbb termékeire. Az akcióban résztvevő gépeknél az eredeti árból 20 % kedvezményt biztosítunk.

 • Kihirdették a XIV. Pannon Bormustra eredményeit

  2013. május 12., 10:01 Kertészet és szőlészet

  A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

 • Átfogó koncepció készül a gyógynövény-ágazatra

  2013. május 12., 09:55 Gazdaság

  Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére.

 • Régi traktorok minden mennyiségben a IX. Axiál Veterán Traktormajálison (+ Sok képpel!)

  2013. május 11., szombat 21:05 Gépészet

  Fantasztikus hangulatban telt a IX. Axiál Veterán Traktormajális Bokoron. Az egyedülálló rendezvényről sok fotóval tudósítunk azoknak, akik nem tudtak eljönni és azoknak is, akik szívesen felidéznék a legemlékezetesebb pillanatokat!

 • Több pénz jut az idén a szociális földprogramra

  2013. május 11., szombat 09:49 Gazdaság

  Az idén 250 millió forint, a tavalyi 170 millió forintnál nagyobb összeg áll rendelkezésre a szociális földprogramra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. Az idei kiírás a szociális boltok kialakítását, a helyben megtermelt javak értékesítését részesíti előnyben.

 • Idén nem takarítják be a spárgát Tengelicen

  2013. május 11., szombat 09:46 Kertészet és szőlészet

  Az idén nem takarítják be a spárgát a Donau-Spargel Kft. által művelt tengelici ültetvényen, mert gazdaságtalan lenne, a termény területe az előző évekhez képest a felére csökkent, és tavaly jelentős volt a terméskiesés.

 • Újjáélednek a háztáji gazdaságok

  2013. május 10., péntek 17:20 Gazdaság

  Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programja. Magyarország Kormánya által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is.

 • Kártérítést kaphatnak a Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás károsultjai

  2013. május 10., péntek 17:06 Szántóföld

  Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek 2. száma!

  2013. május 10., péntek 16:00 Gazdaság

  A BASF Növényvédelmi Tippek idei második lapszámában a termesztési szezon egyik legfontosabb kérdése kerül fókuszba: hogyan lehet legjobban megvédeni a különféle kultúrákat a gombabetegségektől.

 • Cséfalvay Zoltán: önállóan jutnak uniós forrásokhoz a megyék

  2013. május 10., péntek 14:46 Gazdaság

  Önálló terület- és településfejlesztési operatív programban különítenek el a megyéknek és a megyei jogú városoknak is meghatározott összegű európai uniós forrásokat, amelyeket saját gazdaságfejlesztési elképzeléseikre költhetnek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Nagykanizsán.

 • Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket - helyszíni beszámoló

  2013. május 10., péntek 13:50 Kertészet és szőlészet

  A hazai gazdálkodók csaknem ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát, az idei szezon pedig nem indult kedvezően számukra - hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. szentesi szakismertetői rendezvényén. A helyszínről jelentkezünk.

 • Helyi Termék Védjegyrendszer Kiskunmajsán

  2013. május 10., péntek 13:01 Gazdaság

  Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője Helyi Termék Védjegy emblémákat adott át Kiskunmajsán, melyekkel a környékbeli tanyákon előállított termékek azonosíthatóak be.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 64,0 millió tonna (-2% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: cukor - termelés 2018/2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (-5% vs 2017/2018) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: napraforgómag - termelés 2018 előrejelzés: 9,7 millió tonna (-7% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

Kanada: repce - vetésterület 2018 becslés: 9,20 millió hektár (-1% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

Kanada: szója - vetésterület 2018 előrejelzés: 2,56 millió hektár (-13% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

[bezárás x]