Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A helyszínről jelentkezünk: A Kaposvári Állattenyésztési Napok géphírei (+KÉPEK)

  2012. szeptember 22., szombat 11:19 Gépészet

  A Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénysorozatán az idén is színvonalas programok közül válogathattak a látogatók. A gépkereskedők kínálatát fotókkal színesítve mutatjuk be.

 • Idén kevesebb őszi növény termett Zala megyében

  2012. szeptember 21., péntek 19:29 Szántóföld

  A szárazság és az aszály miatt a kukorica, a napraforgó és a szója átlaghozama is jóval alacsonyabb lesz Zala megyében, mint az elmúlt években - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Megnyílt a Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. szeptember 21., péntek 15:55 Gazdaság

  Állattenyésztési napok kezdődtek pénteken a Kaposvári Egyetemen; a Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén hatodik alkalommal rendezi meg a háromnapos seregszemlét, amelyen mintegy ezer állatot mutatnak be a gazdák, és 200 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

 • Figyelemmel az energianövényekre

  2012. szeptember 21., péntek 10:22 Környezetvédelem

  A németországi Hohenheimi Egyetem egyik aktuális kutatási témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásainak vizsgálata. A dél-karolinai Florence-ben (USA) a Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) kutatói felhívták a gazdák figyelmét a sziki kender (Crotalaria juncea) pillangós növényre, mely gyorsan növekszik és bio-üzemanyag...

 • Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján

  2012. szeptember 21., péntek 10:07 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csütörtöktől vásárolja fel a termelőktől a hagyományos szőlőfajtákat, a furmintot és a hárslevelűt - mondta Kiss István, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek.

 • Az USDA szeptemberi kukorica árupiaci előrejelzései

  2012. szeptember 20., csütörtök 14:32 Terménypiacok

  Szeptember 12-én újból közreadta becslését a mezőgazdasági termékekből rendelkezésre álló készletekről az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

 • A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért 10 százalék alatti kulcsot javasol

  2012. szeptember 20., csütörtök 11:42 Gazdaság

  A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért nevű szerveződés - amely több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít - az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentését javasolja, úgy, hogy az a költségvetésre nézve semleges hatással legyen - tájékoztatta a fórum szerdán az MTI-t.

 • Használt gépek kedvező áron a Kwizdától!

  2012. szeptember 20., csütörtök 10:38 Gépészet

  Különleges ajánlat a készlet erejéig!

 • KSH: kalászos gabonák - növekvő területen csökkenő termésmennyiség

  2012. szeptember 20., csütörtök 10:12 Terménypiacok

  Az idén 8 százalékkal nagyobb területen, az előző évinél 2 százalékkal kevesebb, 5,5 millió tonna kalászos gabona termett a kedvezőtlen időjárás miatt. A termésátlagok - a zab kivételével - elmaradtak az előző éviektől - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A juhtartókat is érintik a megemelt és előrehozott támogatások

  2012. szeptember 19., szerda 06:53 Állattenyésztés

  A juhtartókat is érintik a kormány által bejelentett megemelt és előrehozott támogatások, amelyek nagy segítséget jelentenek az állattartóknak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel annak kapcsán, hogy Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár bemutató mintateleppé avatta a városlődi Rúder majort.

 • Új keretstruktúra a Berthoud permetezőgépnél

  2012. szeptember 18., kedd 10:34 Gépészet

  A növénytermesztés fontos részfeladata az állomány védelme a különböző betegségektől és kártevőktől. Az eddig és – ezt követően is - piacon lévő inga felfüggesztésű, 2 tagú EKTAR szóró kerettel szemben, az új típusú, háromszög keresztmetszetű alumínium szóró keret 3 tagban csukható és nyitható.

 • AMAZONE Catros kompakt tárcsás borona, 500 000 Ft kedvezménnyel - nem maradjon le róla!

  2012. szeptember 18., kedd 07:52 Gépészet

  Az AMAZONE Catros kompakt tárcsás boronákkal a munka igazán örömet szerez! A könnyű vontathatóságnak köszönhetően ezekkel a munkagépekkel tempót lehet diktálni, miközben kiváló minőségű munkát végeznek.

 • Műtrágya kedvező áron, nagy választékban

  2012. szeptember 17., hétfő 14:41 Gazdaság

  Cégünk szántóföldi műtrágyák kiskereskedelmével foglalkozik. Célunk, hogy minden mezőgazdasági termelőhöz, az igényeinek leginkább megfelelő műtrágyát juttassuk el, a legkedvezőbb áron.

 • 2013 szeptemberében újra lesz OMÉK

  2012. szeptember 17., hétfő 09:32 Gazdaság

  2013. szeptember 18-án ismét megnyitja kapuit az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, a 76. OMÉK, Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban. Az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje a 2011-ben megrendezett 75. jubileumi OMÉK minden várakozást felülmúló sikerét követően,...

 • Új váltómű-vizsgáló termet avattak fel a Landininél

  2012. szeptember 14., péntek 22:07 Gépészet

  A váltóművek, mint erőátviteli egységek rendkívül fontos szerepet töltenek be egy gépnél. Segítségükkel juttatjuk el a traktor motorjától a kerekekhez a haladáshoz, vonóerő-kifejtéshez szükséges nyomatékot. A Landini – ismerve ennek fontosságát – a fellépő hibák számának csökkentése és a gazdaságosabb üzemeltetés elérésének...

 • VM: egyszerűbbé válik az öntözésfejlesztés

  2012. szeptember 14., péntek 16:51 Gazdaság

  A kormány jóváhagyta az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításokat, így egyszerűbben és gyorsabban lehet megteremteni az öntözés feltételeit a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

 • Bábolnai Gazdanapok kedvenc gépeinkkel: kistraktoroktól a molosszusokig (+Képek)

  2012. szeptember 13., csütörtök 16:08 Gépészet

  A Nemzetközi Bábolnai Gazdanapok gépkínálatát hatalmas választékban tekinthették meg a látogatók. Az újdonságokat a kerti gépektől a traktor- molosszusokig most helyszíni jelentésből ismerhetik meg olvasóink!

 • Sokéves átlagon az idei napraforgótermés

  2012. szeptember 13., csütörtök 14:04 Kertészet és szőlészet

  A szántóföldi növények 2012. évi hozamait az előző évi hasznos téli csapadék hiánya, valamint az ezévi vegetációs periódus rendkívül száraz időjárása együttesen alakította negatív irányba. Ez a csapadékhiány azonban kevésbé érintette napraforgó-termelés gazdaságosságát, amely elsősorban növényfaji sajátosságokkal, valamint az alkalmazott...

 • Megérkeztek az új Valtra N93 és N103 traktorok

  2012. szeptember 13., csütörtök 08:21 Gépészet

  Két új traktort és számos újdonságot mutatott be a Valtra szeptember elején Franciaországban az Innovagri Show keretében. Az eseményre az Agroinform is meghívást kapott a Valkon Kft. jóvoltából.

 • Vis maior bejelentéseket vár a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

  2012. szeptember 12., szerda 17:26 Gazdaság

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) várja a 2012-es egységes kérelemhez kapcsolódóan benyújtható vis maior bejelentéseket, amelyeket a vis maior esemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül, de legkésőbb a káreseménytől számított 6 hónapon belül kell benyújtani.

 • Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta

  2012. szeptember 12., szerda 14:48 Gazdaság

  A korábban évente megrendezésre kerülő és most megújított verseny lehetőséget kínál arra, hogy hatásos képekkel világítsunk rá az aktuális globális kihívásokra. A versenyre profi és amatőr fotósok jelentkezését egyaránt várják világszerte. A pályázat győztesei összesen 65 ezer dollár értékben részesülnek díjazásban.

 • Három nap szakma, három nap szórakozás

  2012. szeptember 12., szerda 11:40 Gazdaság

  Immár hatodik alkalommal nyílik meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye.

 • KSH: emelkedett a növényi termékek termelői ára

  2012. szeptember 12., szerda 10:01 Terménypiacok

  Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint. Összességében a mezőgazdasági termelői árak így 6,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához...

 • MASCHIO-GASPARDO forgóborona-vetőgép kombinációk 
az INTERAT-nál!

  2012. szeptember 12., szerda 09:58 Gépészet

  1 menetben dupla öröm! Magágy-előkészítés és vetés egy fázisban…* Amikor a, Minőségi pneumatikus és mechanikus GASPARDO gabonavetőgépek, és a MASCHIO forgóboronák egyszerre dolgoznak

 • Felborult a traktor, meghalt a vezetője

  2012. szeptember 11., kedd 22:49 Gazdaélet

  Meghalt egy 31 éves férfi, kiesett egy felborult traktorból kedden Szilaspogonyban – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

 • Huszárosabb megoldás, mint gondolná!

  2012. szeptember 11., kedd 15:21 Gazdaság

  PLEDGE - új megoldás az őszi kalászosokban a nagy széltippan ellen. Egyre erősödő, komoly probléma. Itt a megoldás!

 • A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

  2012. szeptember 11., kedd 14:10 Szántóföld

  Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére - jelentette be Czerván György kedden Gödöllőn egy agrárfórumon.

 • Bemutatkozik az új Vogel-Noot ProfiDrill gabonavetőgép

  2012. szeptember 11., kedd 11:54 Gépészet

  A VOGEL-NOOT a Bábolnai Gazdanapok alkalmával mutatta be legújabb fejlesztését, a ProfiDrill névre keresztelt mechanikus gabonavetőgépét. Ezzel a típussal a pneumatikus MasterDrill gépcsalád egészült ki új taggal, amely új tag leginkább a kis és közepes gazdaságok részére ajánlható.

 • Az ország egyetlen lovas postása (Képek)

  2012. szeptember 11., kedd 09:59 Gazdaélet

  Az ország egyetlen lovas postása a Bács-Kiskun megyei község körüli kiterjedt tanyavilágban látja el kézbesítői feladatait.

 • Avant mini rakodó mezőgazdasági üzemeknek

  2012. szeptember 10., hétfő 18:02 Gépészet

  Az importőr Verbis Kft-vel együttműködve megkezdte az Axiál Kft. a finn Avant típusú univerzális mini rakodók forgalmazását, melyek hat különböző méret- és teljesítménykategóriában találhatók meg a gyártó kínálatában.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Oroszország: árpa - export 2017. júniustól 2018. februárig: 4,1 millió tonna (+36 vs 2016/2017 azonos időszaka); ebből 1,5 millió tonnát Szaud-Arábiába, 1,1 millió tonnát Iránba, 385 ezer tonnát Törökországba szállítottak (UkrAgroConsult, 2018-04-20)

Románia: búza - export 2017. júniustól 2018. márciusig: 3,8 millió tonna (-17 vs 2016/2017 azonos időszaka); ebből 815 ezer tonnát Egyiptomba hajóztak (UkrAgroConsult, 2018-04-20)

Argentína: kukorica - betakarítás április 15. hetéig a tervezett 5,4 millió hektár 30 százalékán végeztek a munkákkal; átlaghozam: 7,27 tonna/hektár (Buenos Aires Grain Exchange , 2018-04-19)

EU-28: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előrejelzés: 141,0 millió tonna (±0% vs 2017) előző havi előrejelzés: 141,1 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-04-19)

EU-28: búza (durum nélkül) - zárókészlet 2017/2018 előrejelzés: 13,9 millió tonna (+17% vs 2016/2017); előző havi előrejelzés: 13,5 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-04-19)

[bezárás x]