Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Újabb 100 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg

  2013. augusztus 08., csütörtök 15:25 Gazdaság

  Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el – közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára az ócsai tájvédelmi körzetben tartott csütörtöki...

 • Bizakodó gazdálkodók a debreceni Farmer Expón

  2013. augusztus 08., csütörtök 13:53 Gazdaság

  Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a debreceni Farmer Expo iránti idei érdeklődés azt jelzi, hogy pozitív folyamatok indultak el a magyar agráriumban - jelentette ki Vaszkó László, a kiállítást rendező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

 • VM: mintegy 10 millió forintos bírság a július dinnyeellenőrzések eredménye

  2013. augusztus 08., csütörtök 13:32 Gazdaság

  Mintegy 10 millió forintos bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei júliusban a dinnyeellenőrzések során a feltárt szabálytalanságok miatt - közölte Helik Ferenc csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Túljelentkezés miatt változott az állami földbérlet pályáztatása

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:23 Gazdaság

  Húszezer hektár állami földet érinthet a módosítás, amely szerint a legalább százhektáros területekre több nyertest is lehet hirdetni - mondta a Napi Gazdaságnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

 • Lángolt a bálázó Lakiteleken

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:14 Gazdaság

  Kigyulladt bálázó gép okozott tüzet egy kaszálón, Lakitelek külterületén, ahol mintegy félszáz körbála is elégett – tudatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

 • Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:08 Szántóföld

  Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében, hektáronként átlagosan 2,3-2,4 tonna termést takarítottak be a gazdák, a minőség is kiváló a magvak magas olajtartalma miatt - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t.

 • Még biztonságosabb és növénykímélőbb gyomirtás a repcében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:07 Szántóföld

  A repcetermesztők gyomirtási technológiája országos szinten jelentős eltéréseket mutat. Egyes régiókban a legelterjedtebb metazaklór és kombinációinak preemergens és korai posztemergens módja a jellemző, máshol továbbra is kitartanak a célzott felülkezelések mellett vagy a repce jó gyomelnyomó képességében bízva még kihagyják a...

 • Tájékoztatás sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére

  2013. augusztus 08., csütörtök 08:51 Gazdaság

  A sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére nyújtott „de minimis” támogatásról szóló 67/2013. (VII.29) VM rendelet kapcsán a NÉBIH az alábbi tájékoztatást adja:

 • Javult az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonysága

  2013. augusztus 07., szerda 21:37 Gazdaság

  Javult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzéseinek hatékonysága az idei első félévben a bevezetett szervezeti és módszertani újításoknak köszönhetően - mondta Bognár Lajos szerdán az MTI-nek.

 • Emberről emberre is terjedhet a H7N9, a madárinfluenza-vírus új törzse

  2013. augusztus 07., szerda 16:28 Gazdaság

  Kínai kutatók az eddigi legerősebb bizonyítékot találták arra, hogy a madárinfluenza új H7N9 törzsének a kórokozója képes emberről emberre terjedni.

 • A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában

  2013. augusztus 07., szerda 16:10 Kertészet és szőlészet

  A dél-balatoni, korai érésű csabagyöngyével szerdán megkezdődött a szőlőszüret Európában, a jónak mondható idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője az MTI-nek Ordacsehiben, a szüret indításakor.

 • Jövő novemberre elkészül a Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó

  2013. augusztus 07., szerda 15:57 Gazdaság

  Az eredeti határidőnek megfelelően, 2014 novemberére elkészül a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó; a több mint 17 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból megvalósuló projekt helyszínbejárását szerdán tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs határában.

 • VM: a hét elején befejeződött az őszi búza aratása

  2013. augusztus 07., szerda 15:35 Szántóföld

  A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Agroinform nyereményjáték – díjátadó

  2013. augusztus 07., szerda 14:39 Gazdaság

  Nagy volt az élet tegnap szerkesztőségünkben, ahol a legutóbbi Agroinform nyereményjáték szerencséseit köszöntöttük. Az ünnepi pillanatokról alábbi cikkünkben olvashatnak.

 • Földrengés volt Heves megyében

  2013. augusztus 07., szerda 12:50 Gazdaság

  Földrengés volt szerda délelőtt Heves közelében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának ügyeletese az MTI-vel.

 • Augusztus 20. - A milotai mézes grillázstorta az idei országtorta

  2013. augusztus 07., szerda 12:43 Gazdaság

  A milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett - jelentették be szerdán az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői.

 • Dinnyeszobor és dinnyelekvár készül Ópusztaszeren

  2013. augusztus 07., szerda 12:28 Kertészet és szőlészet

  Dinnyelekvár és dinnyeszobor készül szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

 • Emberre is veszélyes aligátorteknőst találtak egy Pest megyei településen

  2013. augusztus 07., szerda 12:05 Gazdaság

  Egy emberre is veszélyes, öt-hat kilós aligátorteknőst fedeztek fel az egyik Pest megyei kisváros patakjában, egy játszótér mellett. Aki meglátja, semmiképp se nyúljon hozzá - mondta a Borsonline szerdai hírét megerősítve a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora az MTI-nek.

 • Közmunkával kötötték össze az energiaracionalizálást Zalaegerszegen

  2013. augusztus 07., szerda 11:54 Gazdaság

  Kazánkorszerűsítést, közmunkát és városrendezést összehangoltan megvalósító mintaprogram zajlott Zalaegerszegen, a közmunkások által megtisztított terület faaprítékával fűtenek majd két óvodát - közölte szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

 • Megkezdődött a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja

  2013. augusztus 07., szerda 11:41 Gazdaság

  A munkaterület átadásával megkezdődött a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja. Szolnok tartalék ivóvízbázisát európai uniós forrásból mintegy 400 millió forint ráfordításával újítják meg - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki-igazgatóhelyettese szerdán az MTI-vel.

 • Nem az útdíj épül az árakba?

  2013. augusztus 07., szerda 11:12 Gazdaság

  A Napi Gazdaság szerint "borítanák a bilit" a kereskedők, ugyanis véleményük szerint nem az útdíj miatt kényszerítik rájuk a termelők a magasabb átvételi árakat, hanem sokkal inkább a szűkös árualap miatt.

 • Világgazdaság - Százmilliárd forintos kárt okoz az idei hőhullám

  2013. augusztus 07., szerda 11:01 Gazdaság

  A kukorica esetében a tönkrement termés már most elérheti a kétmillió tonnát, a 6 millió tonnás eredmény elérése sem tűnik biztosnak – mondta a Világgazdaságnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. augusztus 07., szerda 10:24 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Vidékfejlesztési támogatásból 150 milliárd jutott a Dél-Dunántúlra

  2013. augusztus 07., szerda 00:23 Gazdaság

  A Dél-Dunántúlon 15 ezer pályázó összesen 150 milliárd forint támogatáshoz jutott a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásaiból - közölte V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár kedden Szekszárdon.

 • Péntekig folytatódik a kánikula

  2013. augusztus 06., kedd 23:57 Időjárás

  Az előrejelzések szerint péntekig folytatódik és fokozódik a kánikula. Kedden is igyekeztek elviselhetőbbé tenni a hőséget országszerte, vízosztással, párakapukkal, az utak locsolásával. Az ÁNTSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor gyakoribbak a permetszer miatti mérgezések.

 • A Nagy Talajművelő Show elkezdődött! -Első helyszín: Nak (+Képek!)

  2013. augusztus 06., kedd 18:19 Gépészet

  Útnak indult az év egyik legnagyobb szántóföldi bemutató sorozata, A Nagy Talajművelő Show! Az Agroinform csapata az első helyszínről,- Nakról tudósít.

 • Olcsóbban adnák a Zalai Baromfifeldolgozót

  2013. augusztus 06., kedd 15:31 Gazdaság

  Mintegy 600 millió forint vételárért ismét meghirdetik a pacsai Zalai Baromfifeldolgozót, mert az első körben, 720 millió forint értékben meghirdetett nyilvános pályázati felhívásra egyetlen pályázat sem érkezett - közölte a felszámoló TM-Line Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

 • Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében

  2013. augusztus 06., kedd 15:16 Szántóföld

  Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében, Mesteri és Vásárosmiske határában - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedden az MTI-t.

 • Több száz milliós aszálykár érheti Ausztriát

  2013. augusztus 06., kedd 15:04 Időjárás

  A becslések szerint már eddig több száz millió euró kárt okozott az aszály az osztrák mezőgazdaságnak, és a veszteség növekszik.

 • A magyarok szerint nekik nincs munkahelyi biztonság

  2013. augusztus 06., kedd 11:49 Gazdaság

  A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság, ami még Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb - közölte a Randstad nemzetközi személyzeti tanácsadó a második negyedéves felmérésének adatait kedden az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]