Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megalakult a NAK Szőlőtermesztési, Borászati és Italgyártási Osztálya

  2013. december 04., szerda 13:40 Kertészet és szőlészet

  Megtartotta alakuló ülését a NAK Szőlőtermesztési, Borászati és Italgyártási Országos Kamarai Osztálya.

 • A nógrádi Derék Pataki Zrt. az EMVá-ból terményszárítóval fejlesztette gazdaságát

  2013. december 04., szerda 13:34 Támogatások - pályázatok

  A szántóföldi növénytermesztéssel és tehenészettel foglalkozó Derék Pataki Zrt. az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból megítélt támogatásból terményszárítóval, magtisztítóval és tranzittartállyal bővítette üzemét.

 • Pálinkafőző LEADER támogatásból Nógrádban

  2013. december 04., szerda 13:27 Támogatások - pályázatok

  A Ba-Und-Garden kft. szék-, és telephelye a nógrádi festői környezetben elhelyezkedő Etes községben található, fő tevékenységünk: gyümölcspárlatok készítése.

 • Az Axiál bemutatja a CLAAS ARION 400-as traktorcsaládot

  2013. december 04., szerda 12:07 Gépészet

  A CLAAS és az AXIÁL Kft. közös Agritech magazinjának legfrissebb számában az AXIÁL Kft. szervizmérnökét Baranyi Pétert kérdeztük a CLAAS ARION 400-as traktorcsaládról.

 • III. Greennovációs Nagydíj - Pályázat a fenntartható mezőgazdaságért

  2013. december 04., szerda 11:57 Támogatások - pályázatok

  Számos különféle területen, így a mezőgazdaságban várják a megvalósult, fenntarthatóságot, környezetvédelmet, energiamegtakarítást bemutató pályázatokat a III. Greennovációs Nagydíjra.

 • Kisteherautó balesete: zöldségek és gyümölcsök szóródtak a pályatestre

  2013. december 04., szerda 09:58 Gazdaélet

  Felborult egy zöldségszállító kisteherautó szerda reggel az M0-s autóúton, a maglódi lehajtó közelében, egy ember könnyebben megsérült - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Nagy részük erdőművelő szakképzésen vesz részt, de 115-en már az erdőn dolgoznak

  2013. december 04., szerda 08:34 Erdő- és vadgazdálkodás

  Megkezdődött a téli átmeneti közfoglalkoztatási program a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt.-nél, a több mint 233 millió forint költségvetéssel megvalósuló programot a Belügyminisztérium támogatja - tájékoztatta Barton Gábor, a cég igazgatási főosztályának vezetője az MTI-t.

 • Megkezdődött a 2013. évi különleges tejtámogatás végkifizetése

  2013. december 03., kedd 16:45 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) december 2-án megkezdte a különleges tejtámogatás második felének utalását, melynek keretében 2.325 gazdálkodónak közel 5,3 milliárd forint kifizetése indult el.

 • Az élelmiszeripar fejlesztése a legfontosabb az új uniós költségvetési időszakban (+Videó) - frissített

  2013. december 03., kedd 16:19 Terménypiacok

  Akár százmilliárd forintos nagyságrendű is lehet a 2020-ig tartó élelmiszeripari fejlesztés, mivel az ágazat érdeke az, hogy mennél magasabb feldolgozottságú mezőgazdasági termékek kerüljenek a belföldi- és export piacra - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

 • A gyulai kolbászt, a szikvízet és a többi neves magyar terméket, újítást, életművet ünneplik (+Videó!)

  2013. december 03., kedd 16:03 Gazdaság

  Először nyújtják át a hungarikumoknak járó elismeréseket, a Budapesti Operettszínházban kedden: – A magyarság nemzeti értékeit ünnepli a Hungarikum Gála - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

 • Emelkedik a gabona ára

  2013. december 03., kedd 15:25 Terménypiacok

  A Budapesti Értéktőzsde áru­piaci szekciójában a november 22–28. közötti tőzsdenapokon összesen 95 ügyletet kötöttek, ötvennégyet a takarmányku­koricára, harminckettőt a takar­mánybúzára és kilencet a nap­raforgómagra.

 • Jövőre döntés várható a Hungerit Zrt. és a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. kártérítési pereiben

  2013. december 03., kedd 15:06 Gazdaság

  Előreláthatólag 2014 tavaszán várhatók ítéletek azokban a perekben, amelyek a - magát állatvédő szervezetnek feltüntető - Négy Mancs ellen folynak - tájékoztatta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden az MTI-t.

 • Fejlesztés a méhészetben

  2013. december 03., kedd 14:46 Állattenyésztés

  Ritterwald János szépen gondozott méhészete a tolnai dombok között, Szakadát községben található. Mialatt a méhek szorgosan a mézet gyűjtötték, a gazda LEADER pályázatot állított össze, melynek célja a helyi termékek, - a méz és a virágpor - piacra jutásának elősegítése volt.

 • Újabb földterületekre lehet majd pályázni (frissített! +Videó!)

  2013. december 03., kedd 10:58 Gazdaság

  Országszerte mintegy 270, önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlant, legelőként, szántóként használható egykori lőteret, gyakorlóteret ad át az idén a Magyar Honvédség a Nemzeti Földalapnak hasznosításra – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter a Nógrád község határában lévő, használaton kívüli lőtéren tartott...

 • Megjelent az Axiál alkatrész katalógus decemberi száma

  2013. december 03., kedd 08:13 Gépészet

  Ha nem tudja mi kerüljön a fa alá, ha saját magát szeretné meglepni vagy már a jövő évre készül, akkor lapozzon bele a legújabb Axiál Alkatrész Akcióba! Újdonságok, akciók minden mennyiségben!

 • MNB: bővülő lehetőségek az őstermelőknek és családi gazdálkodóknak a növekedési hitelprogramban

  2013. december 03., kedd 00:42 Támogatások - pályázatok

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedési hitelprogram (NHP) finomhangolása keretében állásfoglalást juttat el a hitelintézeti partnereinek az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezéséről, mert nem tartja az NHP feltételrendszerével ellentétesnek a Magyarország területén működő több mint 500 ezer őstermelő és családi gazdálkodó...

 • Axiál: mert egy új seprő jobban tisztít az állattartó telepeken… (+Videó!)

  2013. december 03., kedd 00:34 Gépészet

  Broomate seprő adapter. Új termék az AXIÁL Kft. kínálatában! A kiválasztott méretű adaptert rövid határidővel, most bevezető áron szállítjuk ügyfeleinknek!

 • Bioetanol-gyártás - új lehetőségek a takarmányozásban

  2013. december 03., kedd 00:26 Környezetvédelem

  Alapvetően a baromfiágazat számára járhat eddig nem várt előnyökkel az egyre jelentősebb méreteket öltő bioüzemanyag-előállítás. A keletkező gyártási melléktermékekből ugyanis takarmányként is hasznosítható magas fehérjetartalmú anyag kinyerését tette lehetővé egy forradalmian új eljárás.

 • Nem mindig jár a kedvezményes birtokmaximum

  2013. december 02., hétfő 19:25 Gazdaság

  A parlament elfogadta az új földtörvénnyel összefüggő rendelkezéseket és átmeneti szabályokat rögzítő törvénycsomagot hétfőn.

 • Áder János: jövő tavasszal magyar mezőgazdasági árubemutató lesz Kuvaitban

  2013. december 02., hétfő 17:38 Gazdaság

  A magyarországi cégek számára komoly lehetőségek vannak Kuvaitban, ahol 125 milliárd dollárt különítettek el a nemzeti fejlesztési tervre – mondta hétfőn Áder János köztársasági elnök újságíróknak, miután Kuvait vezetőivel tárgyalt. Az elnök jelezte: a kuvaiti mezőgazdasági miniszter a közeljövőben Magyarországra látogat, hogy az...

 • Fazekas Sándor: a magyar mezőgazdaság kezdi visszaszerezni korábbi rangját (+Videó!)

  2013. december 02., hétfő 14:41 Gazdaság

  A magyar zöldség-gyümölcs ágazat komoly sikereket ért el 2013-ban - mondta a vidékfejlesztési miniszter a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő ülésén hétfőn Budapesten.

 • A VM intézkedéseinek köszönhetően az erdőgazdálkodás teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat

  2013. december 02., hétfő 11:57 Erdő- és vadgazdálkodás

  Lezárta az Európai Bizottság a Sajóládi, a Girincsi Nagy-erdő és a Csaholc Garbolci Natura 2000 erdők ügyében indított kötelezettségszegési eljárásokat. A magyar erdőgazdálkodás maradéktalanul teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat.

 • Új precíziós eszközök az AXIÁL Kft. kínálatában

  2013. december 02., hétfő 11:01 Gépészet

  A mezőgazdaságban felmerülő precíziós feladatokra az Ag Leader eszközök mellett 2013 decemberétől az AXIÁL Kft. alternatívaként kínálja a japán Topcon csúcstechnológiáját is. A mezőgazdasági és építőipari gépesítésre, valamint műszaki szolgáltatásokra szakosodott bajai központú cég 2013. december 1-től a Topcon mezőgazdasági precíziós...

 • GKI: Az ugrásszerűen emelkedő mezőgazdasági termés miatt jobb előrejelzések a GDP-vel kapcsolatban

  2013. december 02., hétfő 09:58 Gazdaság

  A GKI Gazdaságkutató Zrt. megemelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó várakozását: legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén körülbelül 1 százalékkal nő, míg egy hónappal korábban még 0,3 százalékos növekedéssel számolt. A kutatóintézet szerint ugyanakkor a GDP 2013-ban még így is alatta lesz a 2011-esnek. A GKI szerint...

 • Vogel-Noot TerraMax kultivátor, Hektor eke és új vetőgép az Agritechnikán! (+Videó)

  2013. december 02., hétfő 06:26 Gépészet

  A Vogel-Noot új arculattal fogadta gazdálkodók ezreit a hannoveri Agritechnikán. Videós összeállításunkban a teljes gépkínálat bemutatkozik - a figyelem középpontjába pedig a magyar gazdák számára legfontosabb és legújabb eszközöket állítottuk.

 • A sertéseket kimenekítették, de a galambok odavesztek

  2013. december 01., 17:22 Gazdaélet

  Száz galamb, köztük jó néhány értékes postagalamb veszett oda abban az épülettűzben, amely szombatról vasárnapra virradóra pusztított Kunszentmártonban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

 • A baromfi és a tojás értékesítési mértéke

  2013. november 30., szombat 22:08 Terménypiacok

  Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal csökkent, élősúlyos termelői ára (295forint/kg) 10 százalékkal nőtt 2013 első negyvenhat hetében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése.

 • Szarvasmarha, sertés, bárány vágási- és felvásárlási árai

  2013. november 30., szombat 21:51 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 22 százalékkal, élőmarha-importja 26 százalékkal csökkent az idei esztendő első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése.

 • Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kisebb tejtermelők

  2013. november 30., szombat 20:28 Állattenyésztés

  A nagyokat nem igazán, a kis és közepes termelőket azonban nagyon komolyan érinti majd a tejkvóta megszűnése a hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet főállattenyésztője szerint.

 • Újabb segítség a Pápai Hús beszállítóinak

  2013. november 30., szombat 17:59 Gazdaság

  A de minimis (csekély összegű) kereten felüli tartozások rendezésére 400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - jelentette be Győrffy Balázs, a kamara elnöke a pápai gyárban tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]