Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hogyan termesszünk hatékonyabban repcét? - DEKALB hibridekkel megmutatjuk!

  2013. július 25., csütörtök 15:29 Szántóföld

  Kétnapos Disztribútor és nagytermelő találkozót tartott a Monsanto Hungária Kft. Sopronban, ahol a szakmai előadások mellett a sikeres repcetermesztésre a gyakorlatban is jó példát mutattak. Videó-összeállítással tudósítunk a jó hangulatú rendezvényről!

 • Afrikai leopárdtestvérpár született a Nyíregyházi Állatparkban

  2013. július 25., csütörtök 14:53 Gazdaság

  Afrikai leopárdtestvérpár született a Nyíregyházi Állatparkban, az apróságokat az első általános állatorvosi vizsgálatuk keretében csütörtökön mutatták be a látogatóknak és a sajtó munkatársainak a háromszáz állatfaj háromezer egyedét gondozó, illetve bemutató intézményben.

 • Címerezés, szarvasmarha nyírás és nyári tábor is a Hód-Mezőgazdánál!

  2013. július 25., csütörtök 13:03 Gazdaság

  Az egyik legrangosabb szakmai kiállításon túl a térség legnagyobb foglalkoztatójaként is ismert Hód-Mezőgazda Zrt. területén a nyári idényben különösen pezseg az élet, hisz ilyenkor - a diákmunkák szezonjában - mintegy napi kétszáz diák címerez a földeken és végez egyéb munkákat a gazdaság területén. Augusztus 5-től pedig az érdeklődők...

 • Bővítette külföldi érdekeltségeit a nyíregyházi Marso Kft.

  2013. július 25., csütörtök 11:25 Gazdaság

  Növelte külföldi telephelyeinek és érdekeltségeinek számát a gumiabroncs kis- és nagykereskedelmével, szervizével, illetve a teherabroncsok újrafutózásával foglalkozó nyíregyházi Marso Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

 • Hőség - Csütörtökön többfelé zivatarok hozhatnak átmeneti enyhülést

  2013. július 25., csütörtök 10:25 Időjárás

  Szerdán, a másodfokú hőségriasztás első napján országszerte több településen kezdtek vízosztásba, párakapukat állítottak fel, locsolták az utakat. Az előrejelzések szerint csütörtökön több helyen zivatarra, helyenként felhőszakadásra is számítani lehet, de ezzel együtt a hőség a következő napokban várhatóan tovább fokozódik.

 • Több mint 13 ezer tonna búzát dolgoz fel az Intersnack Magyarország Kft

  2013. július 25., csütörtök 06:25 Szántóföld

  Idén 13,5 ezer tonna magyar búzából őrölt lisztet használ fel a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. lisztes termékei előállításához, amely a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5 százaléka - közölte az élelmiszergyártó cég szerdán az MTI-vel.

 • Megnyílt Moszkvában az első Paprika bolt

  2013. július 24., szerda 18:45 Kertészet és szőlészet

  Magyar élelmiszereket árusító bolt nyílt szerdán Moszkvában Paprika néven, a tervek szerint egy éven belül 10-15 üzletből álló hálózat jön létre Oroszországban - mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek az átadás után telefonon.

 • Kinizsi Napokat rendeznek Fábiánsebestyénen

  2013. július 24., szerda 17:25 Gazdaság

  Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg a hétvégén Fábiánsebestyénen a Kinizsi Napokat - a fesztivál a mezőgazdasági szakmai újítások bemutatása mellett szórakoztató programokat is kínál - mondta el a szervező Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

 • A talaj aktiválásáról tanít országjáró körútján az AGROBIO (+VIDEO)

  2013. július 24., szerda 16:47 Gazdaság

  Az AGRO.bio a Massey Ferguson és a Väderstad közös országjáró körútján segíti a gazdákat a legeredményesebb termelés elérésében. A biológiai fejlesztéseiről ismert AGRO.bio a kijuttatás optimális megoldását, a BactoFil JET-et mutatja be. Cikkünkben egy kis ízelítőt adunk a gyakorlati bemutatáshoz.

 • Bejelentés nélkül foglalkoztatott munkásokat találtak Bács-Kiskun megyében

  2013. július 24., szerda 14:25 Gazdaság

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei negyven bejelentés nélkül foglalkoztatott mezőgazdasági munkást találtak Bács-Kiskun megye több településén tartott ellenőrzések során – tájékoztatta a NAV vám- és jövedéki szóvivője szerdán az MTI-t.

 • Nagyobb területen terem a zamatos és egészséges görögdinnye

  2013. július 24., szerda 14:18 Kertészet és szőlészet

  Drasztikusan csökkent az elmúlt 20 évben a valamikor 10 ezer hektárt is meghaladó dinnye termőterület. A 2011-es mélypont után azonban ismét emelkedik a termelés, a becslések szerint idén 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 5600 hektáron terem zamatos görögdinnye. Ennek csaknem fele Békés megyében, Medgyesegyházán és környékén...

 • Nyolcezer körbála szalma gyulladt ki a beregi Jándon

  2013. július 24., szerda 13:25 Gazdaság

  Nyolcezer körbála szalma gyulladt ki és ég egy mezőgazdasági telephelyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jándon - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-vel.

 • NAK - Július 31-én lejár az agrárkamarai tagdíjbevallás határideje

  2013. július 24., szerda 12:45 Gazdaság

  Az adategyeztetés és a tagdíjbevallás határideje 2013. július 31-én lejár - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Tízmillió köbméter vizet tároznak be az aszályos időszakra a Tisza-tóba

  2013. július 23., kedd 18:31 Gazdaság

  Tízmillió köbméter vizet tároznak be a napokban többletként a Tisza-tóba, hogy várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudják elégíteni - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese kedden az MTI-vel.

 • Business Superbrands kitüntetés a BASF márkának 2013-ban is - A BASF Hungária ötödször nyeri el az elismerést

  2013. július 23., kedd 15:41 Gazdaság

  A Business Superbrands elismerést olyan hazai márkának ítélhetik meg, amelyek nem közvetlenül a fogyasztókat, hanem vállalkozásokat, szervezeteket szolgálnak ki. A BASF Hungária idén újra a kiválasztottak közé került, így a Business Superbrands 2013 díj büszke tulajdonosa. A Magyarországon kilencedik éve működő Superbrands program mellett...

 • Szeptembertől újra Axiál - Fendt Ösztöndíj

  2013. július 23., kedd 15:21 Gépészet

  Az Axiál Kft. és a Fendt a következő iskolai évre újra kiírja közös ösztöndíját, melyet a tavalyi évben indítottak útjára együttműködésük 10. évfordulója alkalmából.

 • Csökkent a nyerstej felvásárlása

  2013. július 23., kedd 14:44 Állattenyésztés

  Magyarországon a nyerstej felvásárlása 5 százalékkal volt kevesebb 2013 első félévében, mint az előző esztendő azonos időszakában. A nyerstej 55 százalékát a Dunántúlon, 36 százalékát az Alföldön, 9 százalékát Észak-Magyarországon vásárolták fel.

 • Kyleo – Két hatóanyagot tartalmazó, innovatív tarlóápoló szer (+VIDEO)

  2013. július 23., kedd 14:20 Szántóföld

  A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb...

 • „Vörösödik” a pannonhalmi borvidék

  2013. július 23., kedd 13:31 Kertészet és szőlészet

  Jelentősen emelkedett az utóbbi évtizedben a vörösbort adó szőlő termésterülete a pannonhalmi borvidéken - írja keddi számában a Kisalföld.

 • Nőtt a fiatal bikák vágási aránya

  2013. július 23., kedd 13:22 Állattenyésztés

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára nem változott jelentősen 2013 júniusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a vágóüszőé több mint 1 százalékkal emelkedett a vizsgált hónapban - olvasható a legfrissebb agrárpiaci jelentésben.

 • Szent Jakab-napok - Borászati és vadászati hagyományok Sümegen

  2013. július 23., kedd 12:31 Kertészet és szőlészet

  A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása áll a középpontban a Szent Jakab-napok programjában, amelyre szombaton és vasárnap várják Sümegen a közönséget.

 • Vízszennyezés humin anyagokkal

  2013. július 23., kedd 12:07 Környezetvédelem

  A völgyzáró gátak vízgazdálkodásban betöltött szerepe az árvízvédelemben, az ivóvízellátásban, az ipari és mezőgazdasági vízfelhasználásban egyre jobban a figyelem középpontjába kerül.

 • Nyári korlátozás a balatoni halászatban

  2013. július 23., kedd 08:31 Gazdaság

  A balatoni turisztikai főszezonra tekintettel néhány héten át szünetelteti a busahalászatot, és korlátozza a keszeghalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - tájékoztatta Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-t hétfőn.

 • VM: országos tűzgyújtási tilalom

  2013. július 23., kedd 08:00 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter hétfőtől, átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.

 • KAVOSZ: kétszeresére nőtt az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatása

  2013. július 23., kedd 06:50 Gazdaság

  A korábbi két százalékról négyre emelte - saját költségvetési forrásainak terhére - a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez nyújtott kamattámogatást - közölte a KAVOSZ Zrt. hétfőn.

 • Mi a titka a Väderstad Rapid talajművelői sikerének? - országos szántóföldi gépbemutató

  2013. július 22., hétfő 13:12 Gépészet

  Milyen a korszerű és szakszerű tarlógondozás? Milyenek a jó forgatás nélküli talajművelési technológiák? Mik a szántáselmunkálás és magágykészítés legmegfelelőbb eszközei? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Väderstad, a Massey Ferguson és az AGRO.bio országjáró körútja, amire igazán érdemes a szakemberekkel tartani!

 • A tárca szerint a vidéki közösségek alkossák meg a saját fejlesztési programjukat

  2013. július 22., hétfő 12:49 Gazdaság

  A helyi vidéki közösség alkossa meg a saját fejlesztési programját, a meglévő tapasztalatokat tovább kell fejleszteni - jelentette ki Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a közösség vezérelt helyi fejlesztésről (CLLD - Copmmunity-Led Local Development) szóló nemzetközi konferencián hétfőn Budapesten.

 • Mennyi a búza világpiaci ára?

  2013. július 22., hétfő 11:56 Szántóföld

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 54 ezer forint körül lehetett felvásárolni az étkezési búzát, 5 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban. A takarmánybúza termelői ára 44 ezer forintra süllyedt, ami az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos visszaesést jelent - olvasható az agrárpiaci...

 • Hegyközségek: szakmai konszenzussal készül a borstratégia

  2013. július 22., hétfő 11:55 Gazdaság

  A mértékadó szakmai szervezetek konszenzusával készül a szőlő-bor ágazat 2020-ig terjedő stratégiája - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-vel.

 • A Szőlő lombtrágyázása a kötődés és bogyónövekedés időszakában

  2013. július 22., hétfő 11:23 Kertészet és szőlészet

  Az időjárás a virágzás kezdeti időszakában nem kedvezett a szőlőnek (BBCH 60-61). Egy érdekes szám a májusi csapadék adatra vonatkozólag: míg 2012-ben 40 mm csapadék hullott, addig az idei évben összesen 110 mm. A május vége és június első dekádja csapadékos, hűvös időjárást hozott, amely késleltette a virágzás indulását. A virágzás után,...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]