Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Késik a kékfrankos szürete Sopronban

  2013. szeptember 17., kedd 09:58 Kertészet és szőlészet

  A kedvezőtlen időjárás miatt késik a kékfrankos szüretének kezdete Sopron környékén - közölte a helyközség elnöke hétfőn az MTI-vel.

 • Emelte a léalma átvételi árát az Agrana

  2013. szeptember 17., kedd 09:53 Kertészet és szőlészet

  Egy megállapodás eredményeképpen a jelenlegi nettó 25 forintról 29 forintra emelte hétfőtől a léalma kilónkénti felvásárlási árát a vásárosnaményi székhelyű Agrana Juice Magyarország Kft. - írta keddi számában a Kelet-Magyarország.

 • Habi Kft.: minőségi gépalkatrészekkel szolgálni a vásárlókat

  2013. szeptember 17., kedd 08:57 Gépészet

  Az MTZ, T-25 és munkagépalkatrész forgalmazás terén több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező HABI Kft. 2013-ban is a dinamikus növekedést és a partnerközpontú szemléletet tűzte ki célul.

 • Napraforgó, búza, repce, kukorica vételi-eladási ára

  2013. szeptember 16., hétfő 16:26 Terménypiacok

  Az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon az étkezési búza termelői ára 44 ezer forint/tonna, az ótermésű takarmánykukoricáé 51 ezer forint/tonna körül alakult augusztusban. Augusztus végén, szeptember elején megállt a repcemag árának a növekedése: a termény fronthavi jegyzése 380-390 euró/tonna közötti sávban ingadozott a MATIF-on....

 • Viharos széllel és heves zivatarokkal érkezik kedden a hidegfront

  2013. szeptember 16., hétfő 15:49 Időjárás

  Hidegfront érkezik kedden, viharos széllel, elsősorban északnyugaton jelentős mennyiségű csapadékkal, főként délkeleten pedig zivatarokkal - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-vel.

 • Baromfi Termék Tanács: kedvező a hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozása

  2013. szeptember 16., hétfő 15:18 Gazdaság

  Egyetért a Baromfi Termék Tanács (BTT) a hagyományos bioüzemanyagok, így a takarmánykukoricából készülő bioetanol termelésének visszaszorításával, mert az nagy konkurenciát jelent az állattartóknak - tájékoztatott a szervezet hétfőn.

 • Őszi bormustra a szegedi Dóm téren

  2013. szeptember 16., hétfő 14:54 Kertészet és szőlészet

  Szerdától őszi bormustrára várják a vendégeket a szegedi Dóm téren, ahol öt napon keresztül hatvan termelő mutatja be remekeit - közölte Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője hétfőn a helyszínen.

 • Komplex árvízvédelmi beruházás uniós támogatással a Kapos mentén

  2013. szeptember 16., hétfő 14:49 Gazdaság

  Kaposvár belterületének árvízi biztonságát szolgálja a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság komplex árvízvédelmi beruházása a Kapos folyó mentén - jelentette be a somogyi megyeszékhelyen megkezdett munkálatok helyszínén hétfőn tartott sajtótájékoztatón Márk László, a társaság igazgatója.

 • Egységes megjelenésről állapodtak meg szekszárdi borászok

  2013. szeptember 16., hétfő 14:42 Kertészet és szőlészet

  A palackos borok egységes megjelenéséről állapodtak meg hétfőn szekszárdi borászok, borászokat tömörítő szervezetek és a város önkormányzatának képviselői a tolnai megyeszékhelyen; három szekszárdi borfajtát már jövőre egységes megjelenéssel hozhatnak forgalomba.

 • Gazdaságfejlesztési program kidolgozását támogatja a kamara Komárom-Esztergom megyében

  2013. szeptember 16., hétfő 14:04 Gazdaság

  A Komárom-Esztergom megyei, 2014-2020 közötti Terület és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési részprogramok elkészítéséhez ötmillió forintos támogatást nyújt a kereskedelmi- és iparkamara a megyei önkormányzatnak - jelentette be a két szervezet vezetője hétfőn Tatabányán tartott közös...

 • Széltippan ellen is a legjobb választás

  2013. szeptember 16., hétfő 13:57 Szántóföld

  Azokon az őszi vetésű kalászos területeken, ahol már jelen van a széltippan, az adhat biztonságot, ha a gyomnövényt nem engedjük kicsírázni. Széltippan esetében eredményes lehet az őszi gyomirtás elvégzése, hiszen a megoldás egyik kitörési pontja a legnagyobb biztonság elérése.

 • Jászladány - Kardeván: a hatóságok urai a helyzetnek

  2013. szeptember 16., hétfő 13:55 Gazdaság

  Az egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (antrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Csökken az üzemanyagok ára

  2013. szeptember 16., hétfő 13:24 Gazdaság

  A Mol bruttó 7 forinttal csökkenti a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

 • A csonthéjasok termesztésében – bár sokan gondolják – a szüret után nem áll meg az élet!

  2013. szeptember 16., hétfő 13:22 Kertészet és szőlészet

  Ha a következő évi fertőzési potenciált szeretnénk csökkenteni, fontos a szüret utáni védelem, valamint a nyárvégi–őszi mikroelem – különösen a bór – feltöltés, mely a vesszők beérésében, a rügydifferenciálódás minőségében és a biztonságos telelésben fontos. Nézzük mindezt részletesen!

 • Túl a félidőn a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme

  2013. szeptember 16., hétfő 13:17 Gazdaság

  Nagyjából 60 százalékos készültségi állapotban van a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésének második üteme, a több mint 6 milliárd forintos beruházás 2015-re készül el.

 • A zöldségek és a gyümölcsök áfa-csökkentését is szorgalmazza a FruitVeB és a NAK

  2013. szeptember 16., hétfő 13:13 Kertészet és szőlészet

  A húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazatban is fontosnak tartja az áfa-csökkentést a FruitVeB, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Szárított dohánnyal üzleteltek Zalában

  2013. szeptember 16., hétfő 13:07 Gazdaság

  Több mint ötven kilogramm vágott, szárított dohányt találtak a rendőrök és a pénzügyőrök Lentiben egy házban - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

 • Lépfenét mutattak ki Jászladányban

  2013. szeptember 16., hétfő 10:29 Állattenyésztés

  Lépfene, azaz antrax baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy jászladányi állattartónál, akinél helyi zárlatot, forgalmi korlátozást rendeltek el és a fagyasztójában talált húsokat elkobozták. A településen vasárnap polgárőrök, önkormányzati dolgozók, közmunkások jártak házról házra, hogy tájékoztassanak mindenkit a...

 • A boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) megjelenése és kártétele Budapesten

  2013. szeptember 16., hétfő 09:00 Szántóföld

  A Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt álló, nagyon ritkának tartott boróka-tarka-díszbogár (Lamprodila festiva) bizonyító példányait 2012 nyarán megtalálták Budapest lakott területein, főleg a keleti tuján (Platycladus orientalis). 2013 tavaszán, Óbudán megfigyelt tömeges rajzása pedig egyértelműen bizonyítja a faj...

 • Tízmilliárd forintos beruházással vezetnék be a betétdíjrendszert

  2013. szeptember 16., hétfő 08:56 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne - írta a Magyar Hírlap.

 • Első képek az OMÉK-ról!

  2013. szeptember 15., 17:53 Gazdaság

  Igen, az Agroinform tudósít elsőként a 2013-as OMÉKról. Az építés alatt járó kiállításon jártunk.

 • Élelmiszerek áfakulcsa az Európai Unióban, 2012

  2013. szeptember 15., 14:36 Gazdaság

  Élelmiszerek áfakulcsa az Európai Unióban százalékban.

 • Ismét a klímaváltozásról

  2013. szeptember 15., 11:49 Környezetvédelem

  Svédországban egy biogáz-létesítményben vizsgálták a biogáznak a légszennyezéshez – ezért közvetve a klíma-felmelegedéshez - való hozzájárulásának mértékét. A vizsgált üzemben a biogáz termeléséhez hulladékot és trágyát használtak fel. Az egész termelési láncra kiterjedően vizsgálták a keletkező emissziók nagyságát.

 • Változások a hazai traktorpiacon

  2013. szeptember 15., 10:57 Gépészet

  2013. szeptember 1-től a Valkon 2007. Kft. vette át a Challenger traktorok kizárólagos importját és forgalmazását.

 • Minta lehet a magyar földtörvény

  2013. szeptember 14., szombat 15:02 Gazdaság

  Több környező ország kormánya is érdeklődik az új magyar földtörvény iránt - írta a Magyar Nemzet szombaton.

 • Milyen a szeptember időjárása az ötvenéves átlagok alapján?

  2013. szeptember 14., szombat 09:58 Időjárás

  A legszembetűnőbb időjárási változás augusztushoz képest, a gyors iramú hőmérséklet csökkenés mellett, a felhőzet és a csapadék mennyiségének mérséklődése. Az ötvenéves átlagok alapján megállapítható, hogy szeptember nagy részére egyébként nyugodt, csendes időjárás jellemző.

 • Nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a cukorrépa termelők

  2013. szeptember 13., péntek 21:37 Szántóföld

  Tonnánként 5,2 eurónak, de hektáronként legfeljebb 500 eurónak megfelelő nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a cukorrépa termelők - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Londoni elemzők szerint is az agráriummal növekszik a Magyarország

  2013. szeptember 13., péntek 21:22 Gazdaság

  Túljutott a jelenlegi növekedési ciklus mélypontján a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság, és a legutóbbi aktivitási adatok alapján javul a növekedési környezetük, bár Csehország várhatóan még az idén is recesszióban lesz - vélekedtek pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 • Zöldombudsman: az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jog

  2013. szeptember 13., péntek 18:58 Gazdaság

  Az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jogként való elismerése érdekében fogtak össze magyar kezdeményezésre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendes üléséhez kapcsolódó rendezvényen Genfben pénteken - mondta el az esemény helyszínéről Szabó Marcel zöldombudsman telefonon az MTI-nek.

 • Szőlészethez adott érték

  2013. szeptember 13., péntek 18:34 Kertészet és szőlészet

  A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]