Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mezőgazdasági épület égett Mátraszőlősnél: csibék voltak veszélyben (frissített!)

  2013. december 18., szerda 13:55 Gazdaélet

  Kigyulladt egy mezőgazdasági épület a 21-es út mellett Mátraszőlősnél; az épületben naposcsibéket nevelnek - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

 • Syngenta Quilt Xcel kukorica konferencia: termésbiztonság, nagyobb stressztűrő képesség! (+Videó!)

  2013. december 18., szerda 12:44 Szántóföld

  A kukorica betakarítása - és egy jó év zárása után is gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. Videónk a Syngenta Quilt Xcel nevű termékének kiváló kísérleti eredményeit mutatja be - érdemes megnézni!

 • Súlyos baleset áldozata lett egy gyümölcsöket szállító kisteherautó

  2013. december 18., szerda 12:17 Gazdaélet

  Súlyos sérüléseket szenvedett egy kisteherautó sofőrje, amikor járművével belerohant egy kamionba az M7-es autópályán Tárnok térségében szerda hajnalban - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

 • A vízügyi főigazgató szerint megfelelő az árvízvédelmi rendszer állapota (frissített)

  2013. december 18., szerda 11:43 Környezetvédelem

  Magyarországon az árvízvédelmi rendszer készen áll az árvizek fogadására, védelmi biztonságot veszélyeztető hiányosság nincs - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Kardeván Endre az ukrán élelmiszerexport növeléséről tárgyalt (frissített!)

  2013. december 18., szerda 11:01 Terménypiacok

  Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar-Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) működése keretében a fogadta Mikola Priszjazsnyuk ukrán agrárpolitikai minisztert, a GVEB ukrán társelnökét a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

 • 100 év CLAAS számokban - 4. rész - Jaguár az önjáró silózó

  2013. december 18., szerda 10:02 Gépészet

  A 60-as évek végén beütött a siló-boom, a gazdáknak silózóra volt szükségük! A CLAAS pedig 1973-ra kifejlesztette önjáró silózóját, a JAGUAR-t, amely a mai napig a hatékony zöldtakarmány-betakarítás szinonimája.

 • Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

  2013. december 17., kedd 20:39 Támogatások - pályázatok

  Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

  2013. december 17., kedd 15:39 Állattenyésztés

  Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként - közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel.

 • Állategészségügyi megállapodás született hazánk és Ukrajna között

  2013. december 17., kedd 15:23 Gazdaság

  Az ukrán-magyar külkereskedelmi forgalom tavaly 3,8 milliárd dollárt tett ki, az idén augusztus végéig, a magyar export 10 százalékos növekedése mellett, 9 százalékkal nőtt a forgalom - mondta Szijjártó Péter társelnök, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar-Ukrán Gazdasági Vegyesbizottság ülése utáni...

 • Lezárult a Közös Agrárpolitika reformja Brüsszelben

  2013. december 17., kedd 14:29 Gazdaság

  Közel háromévnyi tárgyalássorozatot követően végső fázisához érkezett a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának elfogadása. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 16-17-i ülésén jóváhagyta az elkövetkezendő évek közös agrárpolitikájának kereteit meghatározó négy alaprendeletet (közvetlen támogatások, az egységes piacszervezés, a...

 • Halálra ítélték a szarvasok és az őzek felét

  2013. december 17., kedd 13:19 Erdő- és vadgazdálkodás

  Felére csökkentik a szarvasok és őzek számát 2023-ig Japánban, mert az elszaporodott vadak egyre nagyobb károkat okoznak a mezőgazdaságnak. Ez azt jelenti, a következő tíz évben mintegy 1,6 millió szarvast kell kilőni a szigetországban.

 • Újból elérhetőek a termőföldvásárlást támogató programok

  2013. december 17., kedd 12:19 Támogatások - pályázatok

  Magyarországon 2007-ben lett meghirdetve a17/2007. (III. 31.) FVM rendelet szerinti birtokfejlesztési hitel kamattámogatás és 99/2007. (IX. 19.) FVM rendelet alapján működő birtokösszevonási célú termőföldvásárlási támogatás, amelyek a termelők termőföldvásárlási igényét voltak hívatottak támogatni eredetileg 2009. december 31-ig, majd az...

 • 101 esetben indított büntetőeljárást a NAV a gabonaszektorban

  2013. december 17., kedd 12:07 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozó szolgálata 2011-ben a gabonaszektort érintően 101 esetben indított büntetőeljárást adócsalás bűncselekményének gyanúja miatt - olvasható Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az Országgyűlés honlapján közölt írásbeli válaszában.

 • Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó családé az Év embere díj Szabolcsban

  2013. december 17., kedd 11:59 Állattenyésztés

  Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó család érdemelte ki az Év embere díjat 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Máthé Csaba, a díjat odaítélő testület vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a díjat Bárány László és két fia, László és Péter kapja, akik a kisvárdai Master Good Cégcsoport tulajdonosai.

 • Grégoire-Besson talajművelőgép újdonságok az Axiáltól

  2013. december 17., kedd 10:05 Gépészet

  A Grégoire-Besson a hannoveri Agritechnica-n bemutatta azokat a talajművelő eszközeit, melyeket kimondottan a gazdák igényei alapján fejlesztettek.

 • Hétezer ember kapott élelmiszercsomagot az Élelmiszerlavina révén

  2013. december 17., kedd 09:32 Szántóföld

  Több mint 15 tonna tartós élelmiszert osztottak szét ezekben a hetekben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjának vállalati ágán. A felajánlásból csaknem hétezer nehéz helyzetű család részesült az ország nyolc térségében.

 • Az MVH pontosította a technológiai berendezések korszerűsítése céljából történő beszerzés igénybevételével kapcsolatos rendeletet

  2013. december 16., hétfő 20:56 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pontosította az EMVA-ból egyes jogcímek esetében technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló rendeletet.

 • Az együttműködés legfontosabb területei: az energetika, a mezőgazdaság és a gépipar

  2013. december 16., hétfő 20:36 Gazdaság

  Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Nyikolaj Priszjazsnyukkal, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezési miniszterével tárgyalt a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottság első ülésén hétfőn - közölte az MTI-vel Fülöp Judit sajtófőnök.

 • Coceral: a vártnál némileg kisebb lett az EU kukoricatermése

  2013. december 16., hétfő 20:12 Terménypiacok

  Némileg rontott az Európai Unió idei kukoricatermésére vonatkozó előrejelzésén a Coceral gabonakereskedő szervezet hétfőn, ugyanakkor feljavította a lágybúza és az olajos magvak termésére szóló becslését.

 • Ma utalják a nemzeti tejtámogatás előlegét a gazdáknak

  2013. december 16., hétfő 15:41 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal december 16-án utalja a 2013. évi átmeneti nemzeti tejtámogatás előlegeként 2,7 milliárd forintot 4873 gazdálkodónak.

 • A közös törekvések között az ökológiai gazdálkodás térnyerésének elősegítése

  2013. december 16., hétfő 15:29 Gazdaság

  Együttműködési megállapodás született a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Református Presbiteri Szövetség között. A dokumentum rögzíti, a felek egyetértenek abban, hogy a kistérségek gazdasági önszerveződő és öngondoskodó képességének helyreállítása, erőforrásaik kihasználása és helyben tartása össztársadalmi érdek. A helyi...

 • Bitay Márton: A kormány kiemelten kezeli a magyar termőföld védelmét (+videó!)

  2013. december 16., hétfő 15:07 Szántóföld

  A földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Illés Zoltán: jó hazánk környezeti állapota (+videó!)

  2013. december 16., hétfő 14:34 Környezetvédelem

  Magyarország környezeti állapota általánosságban kedvező, de vannak olyan területek, amelyek esetében indokolt a fokozott figyelem - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten újságírók előtt.

 • Idén a Mikulás is Zetor-ral érkezett

  2013. december 16., hétfő 13:27 Gépészet

  December 6-án a Zetor-Vas Kft nagy sikerű Mikulás napi rendezvénnyel lepte meg ügyfeleiket, akik 17 éve töretlenül kitartanak a cég mellett. A több mint 200 darab mikulás csomag a nagy érdeklődésre való tekintettel hamar elfogyott, de a későn érkezők sem távoztak üres kézzel.

 • 100 év CLAAS számokban - 3. rész - 450 ezer kombájnt adtak el

  2013. december 16., hétfő 08:36 Gépészet

  A CLAAS legsikeresebb terméke minden kétséget kizárólag a kombájn. 1937-ben kezdődött minden, mára pedig több mint 450 000 CLAAS kombájn végzi a betakarítást a világ minden táján.

 • Önjáró etetőkocsi sikere Gorzsán

  2013. december 15., 21:00 Gépészet

  A hódmezővásárhelyi Gorzsa Mg. Zrt-nél jelenleg már a negyedik önjáró takarmánykeverő kocsit használják. 1989-ben tették le a voksot e márka mellett, és azóta átlag hét évente elnyűnek egyet. Tapasztalatok első kézből!

 • Zsebszerződések elleni fellépés: egy módosítás, két elnöki kifogás megválaszolatlanul

  2013. december 13., péntek 19:55 Szántóföld

  Zárószavazás előtti módosító indítvánnyal egy ponton módosítaná az Áder János köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött, a zsebszerződések felszámolása érdekében alkotott törvényt Nagy István (Fidesz).

 • Figyelem! Élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére hatvanmilliárd forintos pályázat indult hétfőn

  2013. december 13., péntek 15:02 Támogatások - pályázatok

  Ahogy azt Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén, Herceghalomban jelezte: állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni december 16. reggel 8 órától...

 • Megkezdődött a 2014-es átmeneti nemzeti tejtámogatás előlegfizetése

  2013. december 13., péntek 14:49 Támogatások - pályázatok

  A magyar tejtermelők pénzügyi helyzetének megerősítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) döntött arról, hogy a jövőre esedékes tej átmeneti nemzeti támogatás egy részét még az idén kifizeti. Ezért a mai napon 2,7 milliárd forintnyi támogatás kifizetése indul el, 4500 tejtermeléssel foglakozó állattartónak. Az utalások várhatóan 2013....

 • Egy millió értékesített Amazone-műtrágyaszóró

  2013. december 13., péntek 14:39 Gépészet

  Az összesen 1 millió darab értékesített műtrágyaszórónak köszönhetően az Amazonen-Werke a 2013-as évben különleges sikertörténetre tekinthet vissza.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]