Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Csökkenhet a jövő évi orosz búzatermés

  2013. október 07., hétfő 14:45 Szántóföld

  Oroszországban a túl sok eső miatt csökken az őszi búza vetésterülete, emiatt kevesebb búzát takaríthatnak be jövőre.

 • Multiva, Bobcat és Agrárin szántóföldi bemutató lesz október 11-én Besenyőteleken

  2013. október 07., hétfő 13:07 Gépészet

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft., valamint a balatonfenyvesi Agrárin Kft., 2013 október 11-én pénteken, a Heves megyei Besenyőtelken, a 33-as út mellett.

 • Lovas kocsit borított föl egy kamion Kakasszéknél

  2013. október 07., hétfő 10:42 Gazdaélet

  Lovaskocsit borított föl egy kamion a 47-es úton Kakasszéknél hétfő délelőtt, a balesetben egy ember megsérült - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt

  2013. október 07., hétfő 10:29 Gazdaság

  Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten.

 • A Valkon Kft. bemutatja: Szántóföldi gépbemutató Simba Great Plains gépekkel (+Képek!)

  2013. október 07., hétfő 09:30 Gépészet

  A Valkon Kft. a KWS Magyarország Kft. és a Bayer Hungaria Kft. közös elméleti és gyakorlati bemutatót tartott Hódmezővásárhelyen. Az előadások után a szántóföldön folytatódott a rendezvény, ahol a Simba Great Plains gépek mutatkoztak be munka közben.

 • ODISYS telephely avató gépbemutatóval! (+Képek!)

  2013. október 07., hétfő 09:27 Gépészet

  Partnereivel közösen ünnepelte az Odisys Bt. új telephelyének átadását. Az őszi munkák aktuális gépeit mozgás közben is megnézhették az érdeklődők az új telephely közelében. A gépekről és a jó hangulatú avató ünnepségről fényképes összeállítással készültünk olvasóink számára.

 • Tudatos fogyasztókban bíznak a káposztaféléket termelő gazdák

  2013. október 07., hétfő 09:25 Szántóföld

  Felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő magyar gazdálkodók. Míg az év első fele jól alakult az ágazat számára, az utóbbi időszakban mind a kereslet, mind pedig a csökkenő árak megnehezítették életüket. Hazánk kiemelkedően fontos szabadföldi kultúrái, az élettani szempontból rendkívül fontos káposztafélék termelőinek a tudatos, hazai...

 • Víz-világtalálkozó - Globális szemléletváltás szükséges a vízgazdálkodásban

  2013. október 07., hétfő 08:18 Gazdaság

  A globális szintű szemléletváltást - többek között a készletgazdálkodásról az igénygazdálkodásra való átállást - és a nagy fejlesztési programok átgondolását sürgeti Somlyódy László, a jövő heti Budapesti Víz Világtalálkozó tudományos fórumának elnöke, aki a Föld édesvízi készleteit fenyegető veszélyekről, a globalizáció hatásairól és a...

 • Víz-világtalálkozó - A fenntartható fejlesztési célok kidolgozását segítik Budapesten

  2013. október 06., 20:25 Gazdaság

  A globális fejlesztéspolitikában kiemelkedő szerep jut a vízellátás biztosításának, a vízszennyezés megelőzésének, az előrelátó vízgazdálkodásnak. A kedden kezdődő budapesti víz-világtalálkozó célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlesztési céljainak kidolgozásához.

 • Coceral: a vártnál nagyobb lesz az EU lágybúzatermése

  2013. október 06., 20:05 Szántóföld

  Jelentősen feljavította az Európai Unió idei lágybúza termésére vonatkozó előrejelzését a Coceral gabonakereskedő szervezet.

 • Megkezdődött a rókák vakcinázása Csongrádban és Bács-Kiskunban - ebzárlat Kecskemét és Szolnok környékén

  2013. október 06., 19:35 Gazdaság

  Megkezdődött a rókák őszi, veszettség elleni immunizálása Csongrád megyében és Kecskemét 50 kilométeres körzetében, a Bács-Kiskuni megyeszékhely körzetében ebzárlatot is elrendeltek, ilyen intézkedés lépett érvénybe Szolnok környékén is.

 • Két államban lép piacra az Agárdi Pálinkafőzde az Egyesült Államokban

  2013. október 06., 19:25 Gazdaság

  Október végétől megkezdődik az Agárdi Pálinkafőzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban - közölte a cég az MTI-vel.

 • A magánerdő tulajdonosoké az ország területének 10 százaléka

  2013. október 05., szombat 19:39 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az Erdők Hete programsorozat központi témájául a vidékfejlesztési miniszter idén az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatását jelölte meg. Ehhez a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége is csatlakozott, hiszen rendezvényük a kiszámítható erdőgazdálkodást állítja középpontba, amelyre alapozva a magánerdő...

 • Mínusz 8,6 fok az új hidegrekord

  2013. október 05., szombat 17:24 Időjárás

  Szombatra virradóra is megdőlt a fővárosi és az országos napi hidegrekord, ismét a Nógrád megyei Zabaron volt a leghidegebb, ahol mínusz 8,6 Celsius-fokot mértek, de a fővárosban is csaknem mínusz 2 fokig hűlt le a levegő - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

 • Traktoros halál Nógrádban

  2013. október 05., szombat 17:16 Gazdaélet

  Traktorbalesetben meghalt egy férfi Nógrád megyében, a rendőrség vlzsgálódik.

 • Az eltérő igényekhez alakítják a Tisza-tó téli vízszintjét

  2013. október 04., péntek 19:02 Gazdaság

  A Tisza-tó vízszintjét az önkormányzatok és az egyes kikötők alacsonyabb téli vízszint iránti igényére tekintettel november 4-től kezdődően a jelenlegi 725 centiméterről 560 centiméterre csökkentik, majd december 10-től növelik 620 centiméterre.

 • Pálinkaszállító teherautó ütközött kisbusszal Szolnok megyében

  2013. október 04., péntek 18:45 Gazdaság

  Egy ember megsérült, amikor pálinkát szállító teherautó ütközött egy kisbusszal pénteken a 4-es főúton, Törökszentmiklós határában - tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Sorvezető GPS, amely professzionális, megfizethető magyar termék! (+Videó!)

  2013. október 04., péntek 18:34 Gépészet

  Hazai fejlesztésű, professzionális GPS-ekről készítettünk interjút a Landasin Agrogazda Kft. tulajdonosával. Videó összeállításunkból az is kiderül, hogyan lehet a kiváló minőségű sorvezetőkhöz kedvező áron hozzájutni!

 • A főbb olajos magvak termésmennyisége hazánkban

  2013. október 04., péntek 18:27 Szántóföld

  A főbb olajos magvak termésmennyisége (2001-2011)

 • Hagyományos gyümölcsfeldolgozást oktató központot avattak Felsőszölnökön

  2013. október 04., péntek 18:04 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Dejan Zidan szlovén miniszterelnök-helyettes avatta fel pénteken a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. Alma-lak elnevezésű képzési központját a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol hagyományos gyümölcsfeldolgozást oktatnak

 • Mintegy 5,65 tonna a kukorica hektáronkénti átlaghozama Zalában

  2013. október 04., péntek 17:36 Szántóföld

  Az eddigi eredmények és a termésbecslések szerint a kukorica hektáronkénti átlaghozama eléri az 5,65 tonnát Zala megyében, amely a térségben közepes eredménynek számít - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Magyarország kiemelt vendég lesz egy moszkvai élelmiszeripari kiállításon

  2013. október 04., péntek 17:22 Gazdaság

  Magyarország lesz az egyik kiemelt vendége a moszkvai Arany Ősz élelmiszeripari kiállításnak október 8-12. között, a hazai borászatot a szekszárdi borvidék képviseli – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára pénteken Szekszárdon.

 • Befejezi mezőgazdasági gépértékesítő tevékenységét a bábolnai IKR Zrt.

  2013. október 04., péntek 16:30 Gépészet

  Az IKR Zrt. a mai napon bejelentette, hogy a New Holland-dal kötött forgalmazási szerződését a gyártó felmondta, így a nagy múltú cég befejezi a mezőgazdasági gépforgalmazási tevékenységét, elszámol a szállítókkal és a hitelezőkkel, a további működésére vonatkozó döntéseket a menedzsment később fogja meghozni.

 • Átfogó ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentésére

  2013. október 04., péntek 11:19 Gazdaság

  Átfogó ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentése és az örökbefogadások segítése érdekében, ezer menhelyi kutya ivartalanítását végzik el a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán - jelentették be a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

 • Bővülhet az apróvadállomány Szolnok megyében

  2013. október 04., péntek 06:10 Gazdaság

  A múlt évi mélypont után 2013-ban bővülhet az apróvad-szaporulat és a törzsállomány – közölte Jász-Nagykun-Szolnok megye fővadásza az MTI-vel.

 • Csökkenhet a repcetermesztés

  2013. október 04., péntek 05:28 Szántóföld

  Az idén ősszel legfeljebb a tavalyi, az előző évinél mintegy harmincezer hektárral kisebb területen vetik el az egyik legjövedelmezőbb ipari növényt, az őszi káposztarepcét a gazdák - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

 • Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

  2013. október 03., csütörtök 20:59 Gazdaság

  Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.

 • Felborult egy marhákat szállító teherautó Pósfa közelében

  2013. október 03., csütörtök 20:47 Gazdaélet

  Felborult egy szarvasmarhákat szállító teherautó pótkocsija csütörtök délután a 86-os főúton a Vas megyei Pósfa közelében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Vinaszszennyezés - Levonult a Sión a szennyező hullám

  2013. október 03., csütörtök 20:45 Gazdaság

  Levonult a Sión csütörtökön a Kaposról érkezett szennyezés, amely oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott mindkét folyón, a károk felmérése folyamatban van.

 • Lépfenefertőzés Jászladányban - Fertőtlenítették, izolálták az elásott állatok helyét

  2013. október 03., csütörtök 20:37 Állattenyésztés

  Kellő fertőtlenítés után két méter vastag földréteggel fedték le a szakemberek azt a helyet, ahol a jászladányi lépfenefertőzés során elpusztult állatokat elásták, a helyszínt pedig izolálták, hogy megakadályozzák a kórokozók spóráinak környezetbe jutását - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]