Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A 18. Magyar Borok Útja Rali Keményékkel rajtolt el

  2013. augusztus 30., péntek 11:36 Kertészet és szőlészet

  A Városligetből péntek reggel útjára indult a 18. Magyar Borok Útja Rali, melynek résztvevői a háromnapos autós túra során 14 borpincészetet és egy pálinkafőzdét látogatnak végig.

 • Kezdődik az ipari alma dömpingfelvásárlása

  2013. augusztus 30., péntek 11:02 Kertészet és szőlészet

  Hétfőn indítja az ipari alma dömpingfelvásárlását az Agrana-Juice Magyarország Kft. vásárosnaményi üzemében - közölte az osztrák tulajdonú cég ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

 • Termelői piac nyílt Gombán

  2013. augusztus 30., péntek 08:19 Gazdaság

  Átadták az új termelői piacot Gombán csütörtökön.

 • Bor, zene és humor a hétvégén

  2013. augusztus 30., péntek 08:10 Gazdaság

  Sok humorral, borral, zenei előadásokkal és egyéb programokkal várja vendégeit a harmadik Humor- és Borfesztivál - szódával című rendezvény szeptember 6-án és 7-én a Ferencvárosban, a Ráday utcában.

 • A Budavári Borfesztivál középpontjában idén a nőké és Portugáliáé lesz a főszerep

  2013. augusztus 29., csütörtök 19:56 Kertészet és szőlészet

  Bor és nő címszóval, Portugáliával mint díszvendéggel rendezik meg a 22. Budavári Borfesztivált, amely számos kulturális programmal és csaknem kétszáz kiállítói standdal várja a közönséget szeptember 11. és 15. között.

 • VM: a mezőgazdaság versenyképességét növelő ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

  2013. augusztus 29., csütörtök 19:21 Szántóföld

  Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket, nagyobb versenyképességet jelentő ágazatok, az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszerfeldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára csütörtökön Tatán, a fiatal gazdák számára rendezett...

 • Kihirdették Az Év Pincészete díj idei nyertesét

  2013. augusztus 29., csütörtök 18:50 Kertészet és szőlészet

  A balatonboglári borvidékhez tartozó Ikon Pincészet lett az év pincészete Magyarországon 2013-ban.

 • Darányi Ignác Terv - Heves megye 37 milliárd forint támogatást kapott

  2013. augusztus 29., csütörtök 17:04 Szántóföld

  A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében Heves megyében közel 7400 nyertes több mint 37 milliárd forintnyi támogatást kapott - közölte Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Hatvanban.

 • Miniszteri biztos: vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét

  2013. augusztus 29., csütörtök 16:41 Állattenyésztés

  Vissza kell adni a hazai sertéshús presztízsét, ezért a következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy hatékony tartás- és takarmányozási technológiák alkalmazásával, megfelelő állat-egészségügyi feltételeket biztosítva, genetikailag jó minőségű alapanyag kerüljön a feldolgozókhoz - mondta Horváth István, a sertésprogram koordinálását...

 • Mikroelemek a repcetermesztésben – apró részletek a csúcshozamért

  2013. augusztus 29., csütörtök 12:00 Szántóföld

  A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként szolgálnak, de számos...

 • A Kverneland eszközei a Nagy Talajművelő Show-n is bizonyítottak! (+Video)

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:45 Gépészet

  A gazdálkodás technikai tökéletesítésére szakosodott Kverneland csoport magyarországi képviselete a kezdetektől fogva együttműködője a Nagy Talajművelő Show-nak, ahol a világ egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági gép- és szolgáltaltás fejlesztője, gyártója és szállítója rendszerint bemutatja újdonságait.

 • IV. Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:35 Gazdaság

  A régmúlt mesterségei, játékai és vetélkedői elevenednek meg szombaton a gyömrői Tőzeges tó partján, ahol lecsófőzőversennyel egybekötött hagyományőrző fesztiválra várják az érdeklődőket.

 • Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:05 Állattenyésztés

  Világviszonylatban is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem új, melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípus kialakítására, amely jelentős megtakarítást eredményez és környezetvédelmi előnyöket is jelent a vízi szárnyas ágazat számára, javítva annak...

 • Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem

  2013. augusztus 29., csütörtök 08:23 Állattenyésztés

  Világviszonylatban is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem új, melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípus kialakítására, amely jelentős megtakarítást eredményez és környezetvédelmi előnyöket is jelent a vízi szárnyas ágazat számára, javítva annak...

 • Keresleti csemegekukorica-piac Európában, jó helyzetben a magyar termelők

  2013. augusztus 28., szerda 17:25 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a magyar csemegekukorica-termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában - közölte a Syngenta Kft. az MTI-vel.

 • Jó szőlőtermés ígérkezik Tokaj-Hegyalján

  2013. augusztus 28., szerda 14:45 Kertészet és szőlészet

  Mennyiségben és minőségben is jó szüretet várnak a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a térség legnagyobb borászati és borkereskedelmi társasága, a kizárólag állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház az idén 95-100 ezer mázsa szőlő és kedvező időjárás esetén 5-6 ezer mázsa aszú felvásárlásával számol - mondta Goreczky Gergely vezérigazgató...

 • A mostanihoz hasonló nagyságrendű agrár- és vidékfejlesztési forrás 2014-2020 között

  2013. augusztus 28., szerda 14:20 Szántóföld

  Előreláthatólag a mostanihoz hasonló nagyságrendű - azaz jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint - uniós agrár- és vidékfejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére 2014-2020 között, a következő uniós költségvetési időszakban - mondta V. Németh Zsolt szerdán Budapesten az MTI-nek.

 • Kétezer tonna szilvát dolgoz fel a Tarpai Manufaktúra Kft.

  2013. augusztus 28., szerda 14:04 Kertészet és szőlészet

  Megkezdte a szilvafelvásárlást a Tarpai Manufaktúra Kft., amely kétezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel az idén, és főzi a híres szatmári szilvalekvárt és szilvapálinkát - közölte a cég ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-vel.

 • Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

  2013. augusztus 28., szerda 13:59 Gazdaság

  Azonnali hatállyal feloldja az erdőkre és fásításokra, valamint az ezek közvetlen szomszédságában található területekre július 22-én elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter - tájékoztatta szerdán az MTI-t a szaktárca sajtóirodája.

 • Választott bírói bizottságot alakítanak a Pápai Hús és a tenyésztők közötti vita rendezésére

  2013. augusztus 28., szerda 13:41 Állattenyésztés

  Választott bírói bizottságot alakít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Pápai Hús 1913 Kft. és a neki beszállító termelők közötti vita békés rendezésére - közölte a kamara szerdán az MTI-vel.

 • Benzinkúton vettek tyúkokat a pénzügyőrök

  2013. augusztus 28., szerda 13:16 Gazdaság

  Adószám és nyugta nélkül adtak el 30 tyúkot pénzügyőröknek és az élelmiszerhatóság munkatársainak árusok egy zalaegerszegi benzinkútnál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-t.

 • Gépbemutató premier és sok más érdekesség a debreceni Farmer Expo-n (+Képek!)

  2013. augusztus 28., szerda 11:26 Gépészet

  A Farmer Expo-n mutatták be Magyarországon először a megújult Ursus traktorokat. A lengyel gépeken kívül is számos újdonságot láthattak a gazdák, a szántóföldi gépbemutatók is sok látogatót vonzottak.

 • Energianövények termesztése és a klímaváltozás

  2013. augusztus 28., szerda 09:16 Környezetvédelem

  Kétségtelen, a jövő mezőgazdasági szempontjából a klímaváltozással összefüggésben a víz lesz a legfontosabb meghatározó tényező. Az is egyértelmű, hogy az energianövények termesztésére szakosodó gazdák a szárazsághoz jól alkalmazkodó energianövények (olasz muhar és/vagy szudáni fű) lesznek ráutalva.

 • Varga Mihály: a mezőgazdaság és az ipar lehet húzóágazat

  2013. augusztus 28., szerda 08:42 Szántóföld

  Kevés olyan ország van, amelyik Magyarországhoz hasonlóan önerőből, újabb hitel nélkül "ki tudott mászni" az IMF segítségéből - mondta Varga Mihály kedden Szentendrén, a nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá.

 • A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron

  2013. augusztus 28., szerda 08:16 Állattenyésztés

  A Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítása kezdődik pénteken Kaposváron. A szakma képviselőit és a közönséget egyaránt színes programokkal várják a háromnapos rendezvénynek immár hetedik alkalommal otthont adó Kaposvári Egyetemen - közölték a szervezők az MTI-vel.

 • MVH: élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzési támogatás iránt

  2013. augusztus 27., kedd 18:31 Támogatások - pályázatok

  Továbbra is élénk az érdeklődés a kertészeti gépbeszerzésre igénybe vehető támogatások iránt - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-vel, a jogcímet 12 nappal ezelőtt megnyitották meg.

 • Megkezdődött az Érd és környéke vízellátásának javítását célzó korszerűsítés

  2013. augusztus 27., kedd 18:24 Gazdaság

  Elindultak a kivitelezési munkálatai annak a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projektnek, amelynek során közel másfél milliárd forintból javítják mintegy 115 ezer ember ivóvízellátásának minőségét Érden és környékén.

 • Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége

  2013. augusztus 27., kedd 17:08 Gazdaság

  Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége - közölte legfrissebb tájékoztatójában Donau Chemie AG kedden az MTI-vel.

 • II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Fogathajtó Európa Bajnokság

  2013. augusztus 27., kedd 16:56 Gazdaság

  Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Szilvásváradon átadta a II. Ifjúsági, Gyermek és Junior Póni Fogathajtó Európa Bajnokság díjait.

 • Multiva-Bobcat szántóföldi gépbemutató Mezőcsáton

  2013. augusztus 27., kedd 14:22 Gépészet

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák kizárólagos magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft. A gyakorlati bemutató időpontja és helyszíne: Augusztus 30. péntek, Borsod megye Mezőcsát. A Multiva részéről a WingMaster 360H típusjelű vontatott szántóföldi nehéz kultivátor, a DiscMaster 6000 rövidtárcsa...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]