Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Zöldség-gyümölcs és borpiaci jelentés

  2013. november 22., péntek 10:36 Terménypiacok

  A Budapesti Nagybani Piacon bőséges volt a belföldi paradicsom kínálata, a sóska és a spenót ára 20 százalékkal esett vissza a 46. héten, az AKI PÁIR adatai alapján a belföldön termelt borok értékesítése csaknem 1 százalékkal csökkent. Agrárpiaci jelentés következik.

 • Hamarosan a kormány elé kerül az éghajlat-változási stratégia

  2013. november 22., péntek 10:25 Környezetvédelem

  Befejeződött az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia társadalmi és szakmai vitája, a véglegesített dokumentum hamarosan a kormány elé kerül - mondta az MTI-nek pénteken Bencsik János, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ (NAK) vezetője.

 • A horgászati és halászati szabályozás tervezett új rendelkezései

  2013. november 22., péntek 10:17 Állattenyésztés

  Véglegessé vált, így hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben a halászati és horgászati szabályokat részben módosító rendelet. Az új szabályozás alapján a fajlagos tilalmi időszak és a kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, míg a napi kifogható mennyiséget a horgászoknak és az állami halászjeggyel halászóknak...

 • A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF megállapodást kötött a ClearfieldŸ Plus napraforgó gyomirtási technológia licenszeléséről

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF csütörtökön bejelentette egy globális, nem kizárólagos megállapodás aláírását, melynek keretein belül a BASF licenszeli a SAATEN-UNION számára a napraforgóhoz kifejlesztett ClearfieldŸ Plus gyomírtószer-toleráns technológia használatát bizonyos európai országokban.

 • AGRO.bio: már a talajnál eldől, egészséges élelmiszert fogyasztunk-e

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott - hangzott el, az AGRO.bio Hungary Kft. csütörtöki, szombathelyi sajtótájékoztatóján.

 • Jó minőségű húst ad, ellenálló fajta: konferencia a mangalicáról

  2013. november 21., csütörtök 17:59 Állattenyésztés

  A zsírsertésekkel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatások eredményeiről és ipari hasznosításáról kezdődött kétnapos találkozó csütörtökön Herceghalomban.

 • Kukorica égett Nagylózson

  2013. november 21., csütörtök 17:17 Gazdaélet

  Már eloltották a tüzet a kigyulladt kukoricaszárítóban a Sopronhoz közeli Nagylózson. Sikerült megszüntetni a lángra kapott termény izzását is – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • 400 millió forintot kap a NAK a Pápai Hús beszállítóinak a kifizetésére

  2013. november 21., csütörtök 15:36 Állattenyésztés

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban írja alá a keretösszegről a megállapodást. Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a Lánchíd Rádióban hangsúlyozta, hogy a beszállítók kifizetésére az állam teljes egészében biztosítja a költségvetési forrásokat, így az nem a kamarai...

 • Békés megyei zöldség-gyümölcs razzia - 18 tonna árut semmisítenek meg (+Videó, fotógaléria!)

  2013. november 21., csütörtök 14:52 Gazdaélet

  A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei több hetes előkészítő munka után egy Békés megyei nagykereskedőnél tartottak ellenőrzést, melynek eredményeképpen 27 tonna terméket vizsgáltak át.

 • A talajvédelemtől az állategészségügyön át a vendéglátásig felügyelik az élelmiszerbiztonsági folyamatokat (+Videó!)

  2013. november 21., csütörtök 14:39 Terménypiacok

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága fennállásának egy éve alatt 351 ellenőrzést végzett, ennek során mintegy 1630 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek. Ebből 710 tonnát kellett megsemmisíteni, illetve kiszabtak 141 millió forint bírságot és megállapítottak 7,5 milliárd forint adóelkerülést -...

 • Egyre több menzán vásárolják helyi gazdáktól az alapanyagot (+Videó!)

  2013. november 21., csütörtök 14:26 Terménypiacok

  Idén novemberig már 250 főzőkonyha csatlakozott a Mintamenza programhoz és egyre több gyártó veszi figyelembe az elvárásokat - mondta Pesti Imre budapesti kormánymegbízott csütörtöki sajtótájékoztatóján, a fővárosban. A kezdeményezés biztos piacot teremt a hazai termelőknek.

 • Az állattenyésztési ágazat kibocsátása 2012-ben 8 százalékkal 762 milliárd forintra nőtt

  2013. november 21., csütörtök 14:25 Állattenyésztés

  Az élő állatok és állati termékek 2012-ben 762 milliárd forint kibocsátást értek el, mely 8 %-kal magasabb az előző évihez viszonyítva. Tavaly a teljes mezőgazdaság bruttó kibocsátásából az élő állat és állati termékek részesedése 35,1 %-ot tett ki, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vágóállat és Hús Szakmaközi...

 • Mezőgazdasági hulladékból energiatermelés – főként biogáz

  2013. november 21., csütörtök 12:23 Környezetvédelem

  A mezőgazdasági hulladékok hasznosításának egyértelműen legfontosabb hasznosítási területe azok biomasszájának biogázzá alakítása. Ezt a folyamatot anaerob körülmények között mikroorganizmusok irányítják.

 • A vetőgépeket gyártó német HORSCH központjában jártak az Axiál szakemberei

  2013. november 21., csütörtök 11:56 Gépészet

  A Németországban található schwandorfi HORSCH cég, a vetéstechnika terén az egyik legkiemelkedőbb fejlesztő és iránymutató gyártóvá vált. Az AXIÁL Kft. ügyfélkapcsolati vezetőiből és szervizmérnökeiből álló 18 fős kis csapat lehetőséget kapott, hogy ellátogasson a HORSCH központjába.

 • Több támogatás jut a fiatal gazdáknak, a kis földterületen gazdálkodóknak, fejleszthető az állattenyésztés, a kertészet és a szőlészet

  2013. november 20., szerda 20:29 Gazdaság

  Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta az EU mezőgazdasági politikájának reformjáról a tagállami kormányokat megjelenítő Tanáccsal született egyezséget, amelynek értelmében nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére, biztosítják a források méltányosabb elosztását, és segítenek a gazdálkodóknak megbirkózni a...

 • A magyar agrárium másfél évszázadának debreceni látlelete

  2013. november 20., szerda 19:39 Gazdaélet

  A debreceni agrár-felsőoktatás történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumában (DEAGTC).

 • 1430 zsák jelöletlen burgonyát foglaltak le

  2013. november 20., szerda 19:18 Szántóföld

  Megsemmisítenek több mint 21 tonna külföldről érkezett étkezési burgonyát Kecskeméten, az áru kötelező jelölésének hiánya miatt – tudatta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kabinet-titkára szerdán az MTI-vel.

 • A NAK kiáll Magyarország GMO-mentességének fenntartása mellett

  2013. november 20., szerda 15:54 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a kormány azon, az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzését, hogy Magyarország mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük.

 • A Mikulás idén Zetorral érkezik!

  2013. november 20., szerda 15:16 Gépészet

  A Zetor-Vas Kft. december 6-án tartja idei évzáró rendezvényét, amelyen többek közt a helyi MVH, az Agrárkamara és a Zetor-Vas képviselői tartanak majd előadásokat a várható támogatásokról, a következő években az ágazatot érintő változásokról, trendekről. A rendezvényen számos traktor, eke, permetező, vetőgép, kultivátor, ágaprító gép...

 • A DEUTZ-FAHR 6 Series TTV Agrotron lett a "Német Dizájn Díj 2014" egyik győztese (+Videó!)

  2013. november 20., szerda 15:06 Gépészet

  A “DEUTZ-FAHR 6 Series TTV Agrotron” és a “MaxiVision Cab” társaságában a DEUTZ-FAHR a "Német Dizájn Díj 2014" nyertese a szállítás és köztér kategóriában.

 • A Claas takarmány betakarítógépek új fejlesztőközpontját adta át Bad Saulgau-ban

  2013. november 20., szerda 14:55 Gépészet

  A CLAAS 1969-ben kezdte meg a zöldtakarmány-betakarító gépek gyártását Bad Saulgau-ban. Azóta folyamatosan fejlesztik és korszerűsítik az üzemet, amelynek új fejlesztőközpontja október végén nyitotta meg kapuit.

 • Egy merlot és egy chardonnay lett Budapest Bora

  2013. november 20., szerda 14:39 Kertészet és szőlészet

  A szekszárdi Szeleshát Pince 2011-es merlot-ja és az etyek-budai Nyakas Pince 2012-es chardonnay-je nyerte el a Budapest Bora címet, melyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.

 • MVH: sikeresen zárult a horvát-magyar twinning program

  2013. november 19., kedd 20:48 Gazdaság

  A keddi hivatalos zárórendezvénnyel befejeződött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Kifizető Ügynökség ikerintézményi (twinning light) együttműködése.

 • Horvát-magyar agrár-együttműködési megállapodást írtak alá

  2013. november 19., kedd 20:09 Gazdaság

  Két évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke és Ante Pezo, a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Kifizető Ügynökség igazgatója kedden Zágrábban.

 • A Case IH Quadtrac 620 lett az XXL kategória “Év Traktora 2014

  2013. november 19., kedd 20:05 Gépészet

  A hannoveri Agritechnica kiállításon osztották ki az iparág legrangosabb elismerését a Case IH-nak is. A díjátadó ünnepségen 600 vendég vett részt. A hőn áhított díjat, mely az iparágban legmagasabb fokú elismerése, a Case IH a Quadtrac traktor sorozat innovatív technológiájának és kialakításának köszönhetően nyerhette el.

 • Claas: új kombájn modellek és intelligens megoldások

  2013. november 19., kedd 17:33 Gépészet

  Új kombájnmodelljei 2014-es bevezetését három intelligens, a gépkezelőt segítő rendszerrel fűszerezi meg a CLAAS. Írásunkban bemutatjuk a Lexion 740-est, a Lexion TT-t, a Lexion 600-ast, a Tucano 420-ast, az Avero 240-est, valamint az Agritechnica 2013 kiállításon innovációs ezüst éremmel díjazott "Grain Quality Camera"-t ami egy kamera...

 • Pályázatot hirdet jogsegélyszolgálati feladatok ellátására a NAK

  2013. november 19., kedd 14:33 Támogatások - pályázatok

  A többi között tanácsadással és tájékoztatással kívánja segíteni tagságát jogi ügyekben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Orbán: az adottságoknak köszönhetően húzóágazat a mezőgazdaság

  2013. november 19., kedd 14:19 Gazdaság

  A magyar lehet Közép-Európa leggyorsabban növekvő gazdasága ez év végére, ha a negyedik negyedévben is folytatni tudja azt a munkát, amit a harmadikban végzett - mondta Orbán Viktor kedden Kaposváron. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy a magyar agrárium az elmúlt évek adatai alapján jelentős exportteljesítményt tud felmutatni: az...

 • Külföldről származó tojást vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság

  2013. november 19., kedd 12:53 Terménypiacok

  Mintegy 136 ezer darab külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojást vont ki a forgalomból a napokban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala.

 • A Framest Kft. gőzerővel készíti FraKomb magágykészítő kompaktorait a tavaszi munkákhoz (+Videó!)

  2013. november 19., kedd 08:20 Gépészet

  A Framest Kft. összeszerelő csarnokában már készülnek a 2014-es szezonra a FraKomb magágykészítő kompaktorok. A FraKomb, 7 művelő szekciót tartalmazó kombinált eszköz nagyon szélsőséges körülmények között is képes a megfelelő magágy készítésére.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]