Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Földhasználat - Bejelentési kötelezettség a jövő hónap végéig

  2013. augusztus 25., 10:19 Gazdaság

  Földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel a termőföldről szóló törvény június 30-tól hatályos...

 • Elloptak két traktort - többmilliós nyomravezetői díj

  2013. augusztus 25., 09:53 Gazdaélet

  Tizenötezer eurót, mintegy 4,5 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel az az osztrák tulajdonos, akitől elloptak két John Deere traktort Burgenlandból - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon szombaton.

 • Növekedett a Tisza vízkészlete, helyreállt a Körös-völgy vízpótlása

  2013. augusztus 24., szombat 17:16 Gazdaság

  A Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására megnőtt a folyó vízhozama, ami a Közép-Tiszán kisebb, napi 20-25 centiméteres vízszintemelkedést idézett elő, a többlet vízmennyiség egyben lehetővé tette a Kisköre-tározó vízkészletének visszapótlását - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság...

 • Gazdálkodás – környezetbarát módon - Húsfogyasztás és a szójaimport csökkentése

  2013. augusztus 24., szombat 11:16 Környezetvédelem

  A világ növekvő hústermelésével a megnőtt szójaigény kielégítésére egyre nagyobb szükség van új és új vetésterületekre, mely jobbára csak az erdők rovására oldható meg. Különösen Dél-Amerikában pusztítanak ki sok erdőt. A WWF egyik szakembere, Markus Wolter egy münsteri takarmánygazdálkodási fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy a...

 • Tej, sajt, vaj világkereslet - letölthető agrárpiaci jelentés

  2013. augusztus 24., szombat 10:57 Gazdaság

  Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 92,95 forint/kg volt 2013 júliusában, az előző havihoz képest stagnált, a nyerstej kiviteli árának 2012. június óta tartó növekedése azonban tovább folytatódott. A legfrissebb agrárpiaci jelentések következnek.

 • Szarvasbőgés-hallgató túrák a gemenci erdőben

  2013. augusztus 24., szombat 08:37 Gazdaság

  A gímszarvas bikák bőgését hallgathatják meg az elkövetkező hetekben azok, akik részt vesznek a gemenci erdőben szervezett túrákon.

 • Több megyében jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztet a meteorológia

  2013. augusztus 24., szombat 08:24 Időjárás

  A hétvégén többfelé borús lesz az ég, egyre több helyen várható záporeső, illetve zivatar. A következő órákban várható jelentős mennyiségű csapadék miatt több délnyugati megyében már elsőfokú riasztásokat adtak ki.

 • Kóbor macskák a mezei rágcsálóirtás szolgálatában Kínában

  2013. augusztus 23., péntek 20:58 Gazdaélet

  Kóbor macskák százait eresztették szélnek Északnyugat-Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje megfékezhetetlenül garázdálkodnak a mezei rágcsálók. A természetes ellenségek bevetését nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a kínai online közösség.

 • Szalmabálák lángoltak Igrici állattartótelepén

  2013. augusztus 23., péntek 18:46 Gazdaság

  Kigyulladt egy több mint ezer szalmabálából álló kazal pénteken Igrici külterületén, egy állattartótelepen - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

 • Háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice

  2013. augusztus 23., péntek 13:20 Kertészet és szőlészet

  Mintegy háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice Magyarország Kft. hajdúsámsoni üzemében az idén - közölte az osztrák tulajdonú cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

 • Szobrot állítanak a napszámosoknak Rimócon

  2013. augusztus 23., péntek 09:18 Gazdaélet

  Napszámos órának nevezett szobrot állítanak vasárnap Rimóc községben a mezőgazdasági bérmunkások tiszteletére: az alkotás nemcsak a közterületet díszíti, hanem az időt is mutatja.

 • Czerván: az agráriumban nem marad elköltetlen uniós forrás a ciklus végére

  2013. augusztus 22., csütörtök 17:19 Gazdaság

  Nem marad elköltetlen uniós forrás a mostani uniós költségvetési ciklus végére a magyar agráriumban, mivel a 2007-2013 között Magyarország rendelkezésére álló, jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás több mint 90 százalékát már lekötötték - jelentette ki Czerván György csütörtökön Kisújszálláson.

 • Használatlanok a magyar-román határt átszelő, közelmúltban épített utak

  2013. augusztus 22., csütörtök 17:08 Gazdaság

  Románia schengeni csatlakozásának késése miatt nagyrészt csak a földekre tartó mezőgazdasági gépek használják a magyar-román határon évekkel ezelőtt megépített utakat - írja csütörtöki számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

 • MVH: ütemesebb kifizetést tesz lehetővé az új szabályozás

  2013. augusztus 22., csütörtök 16:43 Gazdaság

  Egyes beruházási támogatásoknál háromhavonta lehet kifizetési kérelmet beadni, így akik ezt augusztus végéig megteszik, azok a december 31-ig tartó időszakban két kifizetési kérelmet is benyújthatnak - hívta fel a gazdálkodók figyelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Megkezdődött a szüret

  2013. augusztus 22., csütörtök 16:18 Kertészet és szőlészet

  Már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért Balatonboglár és Etyek környékén - mondta Horváth Csaba csütörtökön az MTI érdeklődésére.

 • Több mint 30 év után újraindult a rózsanemesítés Magyarországon

  2013. augusztus 22., csütörtök 15:51 Kertészet és szőlészet

  Több mint három évtized elteltével az idén újraindult Magyarországon az intézményesített rózsanemesítés az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén, az intézet kutatói egy egyedi, perzsaszem mintájú rózsa nemesítésén dolgoznak - közölte az intézet kommunikációs cége az MTI-vel csütörtökön.

 • Ramasetter Vincére emlékeznek Sümegen

  2013. augusztus 22., csütörtök 15:37 Gazdaság

  Ramasetter Vince bornagykereskedőre emlékeznek két napon át Sümegen tudományos konferenciával, hagyatékából újonnan összeállított kiállítással és szórakoztató programokkal a hétvégén.

 • A LEMKEN ekéi a Nagy Talajművelő Show-n is a nézők kedvencei voltak (+Video)

  2013. augusztus 22., csütörtök 12:24 Gépészet

  A Lemken mindig igyekszik talajművelő eszközeit minél közelebb vinni a mezőgazdaságban működő vállalkozásokhoz, hogy azok a legváltozatosabb talajkörülmények között is bizonyíthassanak. Ez az idei Talajművelő show két helyszínén, Nakon és Törökszentmiklóson egyaránt sikerült, hiszen mint ahogy kiderült, a sokoldalú, minden igényhez...

 • KSH: tovább nőttek a reálbérek júniusban

  2013. augusztus 22., csütörtök 11:57 Gazdaság

  Az idén január-júniusban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) csütörtökön.

 • Új húsipari üzemet avattak Békésszentandráson

  2013. augusztus 22., csütörtök 10:58 Gazdaság

  Új húsipari üzemet létesített Békésszentandráson a Hungaro-Food 2009. családi vállalkozás, a több mint egymilliárd forintból felépített üzemet szerdán avatták fel.

 • Félszáz kapitális trófeájú őzbakot lőttek ki idén Szolnok megyében

  2013. augusztus 22., csütörtök 10:14 Gazdaság

  Mintegy félszáz kapitális trófeájú őzbakot lőttek ki idén Szolnok megyében – derül ki a megyei kormányhivatal halászati-vadászati felügyelőségének összesítéséből.

 • Több mint 75 dekás paradicsom termett Dormándon

  2013. augusztus 21., szerda 18:22 Kertészet és szőlészet

  Több mint 75 dekagramm súlyú paradicsom termett a Heves Megyei Dormándon, egy konyhakertben - adta hírül szerdán a heol.hu.

 • Több tízmillió forintos kára lehet a HM Verga erdőgazdaságnak a gyulafirátóti tűz miatt

  2013. augusztus 21., szerda 17:58 Erdő- és vadgazdálkodás

  Több tízmillió forintos kára lehet a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek a kedden, valamint a közelmúltban Veszprém-Gyulafirátóton keletkezett tüzek miatt; ugyancsak károkat okoz az is, hogy a rendkívüli események megzavarták a bőgésre készülő szarvasbikákat - tájékoztatta a zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-t.

 • Tarlókezelés, tarlóápolás ROUNDUP MEGA alkalmazásával

  2013. augusztus 21., szerda 16:31 Szántóföld

  A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos része, mivel meghatározó szerepe van az évelő fajok elleni védekezésben, illetve meggátolja az egynyári gyomok magérlelését. Ezen túlmenően a gyomirtó célú mechanikai műveletek helyettesítésével szerepe lehet a talaj nedvességének megőrzésében.

 • AXIÁL kertészeti gépkatalógus

  2013. augusztus 21., szerda 15:42 Kertészet és szőlészet

  Az AXIÁL Kft. gépkatalógussal készült a Kertészeti géptámogatásra. A mezőgazdasági termelőknek 2013. augusztus 15. és október 18. között, illetve forráskimerülésig van lehetőségük pályázni a VM 62/2013. rendelete alapján az akár 35%-os támogatásra.

 • A Tej Terméktanács a költségek emelkedését áfa-csökkentéssel ellensúlyozná

  2013. augusztus 21., szerda 14:24 Állattenyésztés

  A kedvezőtlen gazdasági folyamatok hatását - többek között a költségek emelkedéséből adódó áremelkedést - az általános forgalmi adó (áfa) mérséklésével lehetne ellensúlyozni - mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-nek.

 • A KWS Magyarország Kft. meghívja a lehetőségek és válaszok az időjárás változásaira szakmai konferenciájára

  2013. augusztus 21., szerda 12:43 Gazdaság

  A KWS Magyarország Kft. szeretettel meghívja Önt és Munkatársait a LEHETŐSÉGEK ÉS VÁLASZOK AZ IDŐJÁRÁS VÁLTOZÁSAIRA szakmai konferenciájára

 • Tejtermelés Magyarországon, 2000-2011

  2013. augusztus 21., szerda 11:38 Állattenyésztés

  Táblázat a lefejt tej mennyiségének változásáról hazánkban.

 • 20 év után megoldást találtunk...

  2013. augusztus 21., szerda 09:23 Gazdaság

  26 éve foglalkozom szántóföldi növénytermesztéssel. Kezdetben 2000 ha szántó művelését vezettem, míg ma a saját és az irányításom alatt művelt szántó terület 1000 ha körül alakul.

 • Sikeres volt az idei Farmer Expo

  2013. augusztus 20., kedd 20:53 Gazdaság

  Az elmúlt öt év legsikeresebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásárát rendezték meg az idén Debrecenben - közölte Vaszkó László kedden, a Farmer Expo zárását követően az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]