Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A peronoszpórának és a levéltetveknek is kedvez az időjárás

  2013. június 10., hétfő 09:49 Időjárás

  Az utóbbi időszak csapadékos időjárása és a magas légköri páratartalom miatt fokozódik a gyümölcsfák és a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek fertőzésveszélye. A kórokozók szaporodásához kedvezőek az időjárási feltételek, ilyenkor a növényvédelmi kezelések elmulasztása súlyos következményekkel járhat. E védekezéshez nyújt segítséget...

 • Holnapig pályázhatnak a parlagfűmentes környezetért

  2013. június 10., hétfő 09:36 Támogatások - pályázatok

  A Kwizda Agro Hungary Kft. 2013 tavaszán elhatározta, hogy a sokakat érintő probléma, a parlagfű által okozott allergia visszaszorításának érdekében pályázatot hirdet önkormányzatok és az önkormányzati tulajdonban lévő városüzemeltetési nonprofit szervezetek részére.

 • Jégeső-elhárítást szeretnének Szabolcsban is

  2013. június 10., hétfő 08:28 Gazdaság

  Baranyához hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Beregben is talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszert szeretnének telepíttetni a gazdák – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az aszálynál is nagyobb gondot okoz a jégverés - mondják a megyében.

 • Egy kanadai falu a mustárfőváros Dijon babérjai tör

  2013. június 10., hétfő 08:21 Gazdaság

  A kanadai síkság közepén fekvő Gravelbourg első látásra közönséges falunak tűnik templomával és főutcájával, a körülötte elterülő mező azonban a világ első számú mustármag termőhelye, ahol egyesek máris a kelet-franciaországi mustárfőváros, Dijon trónfosztásáról álmodnak.

 • A Szenttamási Ménes 50 éves jubileuma (+ Videó)

  2013. június 10., hétfő 08:07 Gazdaság

  Muskátli, Gemini, Aréna, Turbó, Dancing Hussy – sorolható azon versenylovak neve, akik hazai és nemzetközi versenyeken fémjelzik a hazai lótenyésztés sikereit. A kivételes adottságú versenylovak abból a ménesből kerültek ki, amely idén ünnepli félszáz éves fennállását.

 • Invest gyaktorlati bemutató: Giga Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek! (+ Videó)

  2013. június 09., 14:39 Gépészet

  A Case IH traktorok 40 éve dolgoznak hazánkban! A márka erőgépeinek teljes palettáját megtekinthették a gazdálkodók az Invest Kft. bábolnai standján. A Pöttinger munkagépek is fölvonultak a szántóföldi gépbemutatón, amelyről az Agroinform videót is készített!

 • Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

  2013. június 09., 11:28 Gazdaság

  Az árvizek, belvizek élelmiszerbiztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszerbiztonsági tanácsokat az érintettek.

 • MVH: a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást hétfőig lehet igényelni

  2013. június 09., 11:14 Gazdaság

  A 2013. évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatást hétfőig lehet igényelni - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

 • Vas megyében 1,54 milliárd forint jut falufejlesztésre

  2013. június 09., 11:14 Gazdaság

  Vas megyében 1,54 milliárd forint támogatás felhasználásáról döntenek a LEADER Helyi Akciócsoportok falumegújításra- és fejlesztésre, illetve vidéki örökség megőrzésére. A vidékfejlesztési tárca országosan 4 milliárd forint többletforrást biztosított a pályázati célok megvalósítására - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős...

 • Megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

  2013. június 09., 11:06 Gazdaság

  A hazai alapanyagú egészségvédő élelmiszerek részarányának növelésére 9 taggal, 6,5 millió forint alaptőkével megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

 • Erdészek is segítik az árvízi védekezést

  2013. június 08., szombat 20:53 Gazdaság

  Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására - közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

 • Fogathajtó Vk - Dobrovitz az élen a maratonhajtás után

  2013. június 08., szombat 20:08 Gazdaság

  A házigazda Dobrovitz József a szombati maratonhajtást követően átvette a vezetést a négyesek között a Vecsés Kupa nemzetközi fogathajtó versenyen.

 • Vágóhídi hulladékzsírból biodízel

  2013. június 08., szombat 10:34 Környezetvédelem

  Régóta ismeretes az állati zsiradékok felhasználása, gondoljunk csak a hagyományos szappan-előállításra. Nagy-Britanniában 2001-ben a kergemarhakór fellépése miatt hirtelen döbbenetes mennyiségben keletkezett - a kényszervágások következtében - vágóhídi hulladék, a súlyos környezetvédelmi problémák miatt óriási feladatot jelentett a...

 • Módosítaná a kormány a termőföld védelméről szóló törvényt

  2013. június 07., péntek 17:49 Gazdaság

  A termőföld védelmének erősítése a legfőbb célja az erről szóló törvény módosításának, miután a jogszabály ellenére folytatódott a mezőgazdasági termelésbe vont földek csökkenése. Az elmúlt két évtizedben az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint 390 ezer hektárral csökkent a művelésbe vont terület nagysága Magyarországon - indokolta...

 • Fazekas Sándor előadást tartott „Ez a magyar föld” címmel

  2013. június 07., péntek 17:36 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előadást tartott a Magyarország jobban teljesít „Ez a magyar föld” című rendezvényen Szegeden.

 • Bács-Kiskun megyében mezőgazdasági területek és a bajai Petőfi-sziget van veszélyben

  2013. június 07., péntek 13:28 Gazdaság

  Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

 • Növekvő igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire

  2013. június 07., péntek 13:11 Gazdaság

  Növekszik az igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire, ma már a fiatalok körében is divat a minőségi termékek fogyasztása - hangoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a kisüzemi sörfőzdék konferenciájának megnyitóján.

 • Ötvenmilliós traktorokat loptak Apátfalván

  2013. június 07., péntek 12:25 Gazdaélet

  Megtalált a rendőrség három, egyenként több mint ötvenmillió forintba kerülő ellopott traktort. A gépeket egy kamionból vitték el áprilisban Apátfalván – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

 • Nő a gyümölcsfákat károsító fertőzések veszélye

  2013. június 07., péntek 11:31 Kertészet és szőlészet

  A csapadékos időjárás és a magas páratartalom miatt nő a gyümölcsfák, illetve a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek veszélye - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleményében.

 • Új lehetőségek a magyar termelők előtt

  2013. június 07., péntek 09:03 Gazdaság

  A beszállítók számának növelése azt jelzi, nő a magyar termékek iránti kereslet, s ezt az Auchan Magyarország is érzékeli. Emellett a magyar élelmiszerek minősége is egyre jobb és ezért egyre kelendőbbek bel- és külföldön – mondta köszöntő beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten az első Auchan Partner Napon.

 • Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság (+Videó)

  2013. június 07., péntek 08:53 Kertészet és szőlészet

  Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

 • Szőlészeti gépesítési bemutató sorozat indul hétfőn

  2013. június 07., péntek 07:54 Kertészet és szőlészet

  Az Axiál Kft. és a Bartifarm Kft. közös szőlészeti gépesítési bemutató sorozatot szervez 2013. június 10. és 18. között az ország több pontján.

 • Tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparban

  2013. június 06., csütörtök 15:51 Gazdaság

  A vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a jövőben tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparon belül, a kormányzat ezért fontos feladatának tartja az ágazat szereplőinek támogatását.

 • Q-láz járvány Baranyában – Nőtt a megbetegedések száma

  2013. június 06., csütörtök 15:47 Gazdaság

  A múlt heti hetvenhéttel szemben már kilencvenegy megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal - erősítette meg Kassay Veronika megyei tiszti főorvos csütörtökön az MTI-nek az egyik megyei napilap információját.

 • Nő a világ búza- és kukoricatermelése

  2013. június 06., csütörtök 15:36 Szántóföld

  Az idén várhatóan 6,5 százalékkal rekordszintre, 702 millió tonnára nő a világ búzatermelése - közölte csütörtökön az AMIS kormányközi mezőgazdasági szervezet.

 • Elemzők szerint sok múlik a mezőgazdaságon a növekedés szempontjából

  2013. június 06., csütörtök 15:32 Gazdaság

  Az idei gazdasági növekedés szempontjából sok múlik majd a mezőgazdaság teljesítményén a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzői szerint, akik úgy vélik, a tartós növekedési pályára álláshoz beruházási fordulatra lenne szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemeli: az EU-ban az első negyedévben Litvánia és Lettország után Magyarországon...

 • OECD/FAO-jelentés: emelkednek az élelmiszerárak a következő évtizedben

  2013. június 06., csütörtök 15:28 Gazdaság

  A termelés növekedési ütemének lelassulása és a növekvő kereslet miatt emelkedni fog a következő évtizedben a mezőgazdasági és az állati termékek árszintje - írja az OECD és a FAO csütörtökön közzétett közös jelentése.

 • Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek

  2013. június 06., csütörtök 07:33 Gazdaság

  Nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről iskolások. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről a Szatmárnémetiben tartott döntőben magyar és romániai, 5-12. osztályos diákok versengtek.

 • Nőtt az importeper ára, az év elején megugrott a behozatal

  2013. június 06., csütörtök 07:30 Gazdaság

  Az idén az import szamócát a magyar eper megjelenéséig átlagosan 10 százalékkal magasabb nagykereskedelmi áron kínálták, mint tavaly, miközben a magyarért ugyanebben az időszakban 2 százalékkal kevesebbet fizettek a nagybanin a kereskedők - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

 • Vogel-Noot lazító, rövid tárcsa a Bábolnai Gazdanapokon (+Videó)

  2013. június 05., szerda 22:33 Gépészet

  A Vogel-Noot innovatív termékei és tökéletes részletmegoldásai a legkorszerűbb munkagépeket biztosítják a gazdálkodók számára. Az Agroinform videó-tudósítással is hírt ad a legújabb Vogel-Noot gépekről.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]