Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. szeptember 25., szerda 10:03 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Az albán gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

  2013. szeptember 25., szerda 09:59 Gazdaság

  A szeptember 15-én hivatalba lépett új albán kormány gazdaságfejlesztési miniszterét, Arben Ahmetajt fogadta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kedden Budapesten - tudatta az államtitkár sajtófőnöke az MTI-vel.

 • Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye

  2013. szeptember 25., szerda 09:48 Gazdaság

  A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.

 • Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése

  2013. szeptember 25., szerda 09:23 Szántóföld

  Az Optimum® AQUAmax® hibridek az elmúlt évtizedek, tudatos és szakszerű nemesítési folyamatának eredménye. Ennek a munkának kulcsfontosságú kérdése meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek leginkább befolyásolják a növény teljesítményét száraz, aszályos körülmények között. E tulajdonságok együttesen eredményezik a...

 • Mangalicát és kopasznyakút tenyésztenek Károly herceg székelyföldi birtokán

  2013. szeptember 25., szerda 09:22 Állattenyésztés

  Hagyományos erdélyi állatfajtákat, mangalicákat és fekete kopasznyakú tyúkokat tenyésztenek Károly herceg székelyföldi gazdaságában - mondta az MTI-nek a brit trónörökös erdélyi ügyeit intéző Kálnoky Tibor.

 • Több száz hektár parlagfűvel fertőzött terület van Somogyban

  2013. szeptember 25., szerda 09:02 Szántóföld

  Somogy megyében 63 parlagfűvel fertőzött területet mértek be 845 hektár összterületen egy szeptember közepén végrehajtott háromnapos légi felderítés során - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel kedden.

 • Az év végéig az összes szerződést megkötnék a Földet a gazdáknak program keretében

  2013. szeptember 24., kedd 17:04 Gazdaság

  A kormány célja, hogy ez év végéig az összes szerződés létrejöjjön a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett 250 ezer hektár állami terület bérbe adására - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kedden Pécsen.

 • Egységes igény esetén támogatja a VM a tojás védjegyet

  2013. szeptember 24., kedd 15:28 Gazdaság

  A tárca támogatja a tojástermelők koronás védjegyének használatát, amennyiben a termelők megegyeznek abban, hogy ezzel akarják a vásárlók számára jelölni a magyar tojást - mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének közgyűlésén kedden...

 • Logisztikai-raktárközpontot építtet a BPW-Hungária Kft. Szombathelyen

  2013. szeptember 24., kedd 15:23 Gazdaság

  Több mint 2,5 milliárd forintos beruházással 10 ezer 500 négyzetméter alapterületű logisztikai-raktárközpontot építtet szombathelyi telephelyét bővítve BPW-Hungária Kft. - mondta Brumbauer József, a futóműveket, futómű alkatrészeket és agrár-gépipari termékeket gyártó társaság ügyvezető igazgatója kedden a vasi megyeszékhelyen tartott...

 • Magyar élelmiszerek a lengyel mezőgazdasági kiállításon

  2013. szeptember 24., kedd 15:16 Gazdaság

  Magyar élelmiszerek mutatkoznak be a lengyel mezőgazdasági kiállításon, az poznani esemény megnyitóján részt vett Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

 • Haszonbérleti szerződéseket adtak át a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

  2013. szeptember 24., kedd 11:33 Gazdaság

  A Földet a gazdáknak program keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által lefolytatott földhaszonbérleti pályázati eljárásokban nyertes gazdák vették át szerződéseiket Csopakon, a balatoni nemzeti park igazgatóságának központjában kedden.

 • Nyomkövető kutyával fogtak el egy gyújtogatót Szabolcsban

  2013. szeptember 24., kedd 11:28 Gazdaélet

  Nyomkövető kutya segítségével fogtak el a rendőrök egy geszterédi dohánypajtát felgyújtó férfit - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője kedden az MTI-vel.

 • Ősztől fejlesztik a Marcal árvízvédelmi rendszerét

  2013. szeptember 24., kedd 10:56 Gazdaság

  Ősszel megkezdődik a 13 kilométeres árvízvédelmi rendszer építése a Marcal és beletorkolló Bornát-ér Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

 • Újságot alapított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

  2013. szeptember 24., kedd 10:50 Gazdaság

  NAKlap néven saját kiadványt hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely a lapnak tulajdonosa és kiadója is egyben.

 • Hamarosan létrejöhet a Nemzeti Öntözési Ügynökség

  2013. szeptember 24., kedd 10:43 Gazdaság

  A Világgazdaság szerint új országos hatáskörű szerv, a Nemzeti Öntözési Ügynökség jöhet létre a közeljövőben, ha a kormány elfogadja a hamarosan elé kerülő Nemzeti Vízstratégiát.

 • A tej és tejtermékek vételének és eladásának alakulása

  2013. szeptember 23., hétfő 20:09 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelése 4 százalékkal, a felvásárlása 5 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évihez képest. A termelés növekedését a tej- és kettős hasznosítású tehénállomány 1 százalékos, a tejhozam 3 százalékos növekedése tette lehetővé.

 • Még tart a tagdíjbefizetés az agrárkamaránál

  2013. szeptember 23., hétfő 20:07 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) a tagdíjbevallásokban az egy főre jutó összeg meghaladta a várakozást, a bevallások száma pedig kissé elmaradt ettől.

 • Veszélyes szőlőbetegség miatt kezdődött légi permetezés Zalában

  2013. szeptember 23., hétfő 17:45 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött hétfőn a légi permetezés több mint 300 hektáron Zala megyében a szlovén határhoz közeli területen a szőlő aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás betegségét terjesztő amerikai kabócák ellen, amelyek nemrég bukkantak fel a térségben.

 • A VM megemelte a baromfi és a sertés állatjóléti támogatásokat

  2013. szeptember 23., hétfő 17:35 Támogatások - pályázatok

  Megemelte a támogatási keretösszeget a baromfi és a sertés állatjóléti támogatások esetében 20-20 százalékkal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

 • OTS - Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. gyógypremixeinek fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében

  2013. szeptember 23., hétfő 17:26 Gazdaság

  Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 2010 áprilisában 165,39 millió forint támogatást nyert a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 280,97 millió forint összköltségvetésű beruházásban gyógypremix prototípusokat fejlesztett ki.

 • Energiaügyi és mezőgazdasági kérdésekről tárgyalt Moszkvában Szijjártó Péter

  2013. szeptember 23., hétfő 17:20 Gazdaság

  A magyar-orosz gazdasági együttműködés két legfontosabb területéről, energiaügyi és mezőgazdasági kérdésekről tárgyalt hétfőn Moszkvában Szijjártó Péter.

 • Századvég: idén 0,5, jövőre 2 százalékos növekedés várható

  2013. szeptember 23., hétfő 16:54 Gazdaság

  A bruttó hazai termék (GDP) az idén 0,5 százalékkal növekedhet a gyenge nemzetközi konjunkturális helyzetben, a magánszektor tovább mérséklődő beruházásai és gyenge munkaerő-kereslete mellett - olvasható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-nek. Jövőre megítélésük szerint a...

 • OGY - Pontosabb szabályozás a hegyközségekről szóló törvényben

  2013. szeptember 23., hétfő 16:06 Gazdaság

  Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 14 igen és 6 nem szavazat mellett - a hegyközségekről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

 • GKI: idén 0,3 százalék, jövőre 1,3 százalék körüli növekedés várható

  2013. szeptember 23., hétfő 15:49 Gazdaság

  Mivel a 2013. évi 0,3 százalék után 2014-ben is csak 1,3 százalék körüli növekedés várható, folytatódik az ország leszakadása a régiótól: 2011-14-ben a GDP átlagosan csak évi 0,4 százalékkal nő, ennél rosszabb teljesítmény egyedül Szlovéniában lesz - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett legfrissebb prognózisában.

 • Fazekas Sándor: milliárdos útfelújítás indult Karcag és Kunmadaras között

  2013. szeptember 23., hétfő 15:05 Gazdaság

  Évtizedes problémát orvosol az a milliárdos beruházás, melynek eredményeként jövő nyárig megújul Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legrosszabb állapotú és legforgalmasabb mellékútja Karcag és Kunmadaras között – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter hétfőn a munkálatok helyszínén, Berekfürdő határában.

 • A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon

  2013. szeptember 23., hétfő 14:53 Szántóföld

  A kalászos gabonák termésmennyisége Magyarországon - 2013-as adatok.

 • AXIÁL Tökfaragó játék

  2013. szeptember 23., hétfő 12:37 Gépészet

  Készítsen töklámpást az AXIÁL Kft.-ről! Vájja tökbe az AXIÁL Kft. feliratot, logót vagy a cég által forgalmazott gépeket, illetve azok logóit! Legyen kreatív és díszítse kedve szerint! Az alkotásokat fényképezze le és küldje be a jatek@axial.hu –ra!

 • AUSTRO DIESEL finanszírozási akció: minden új Massey Ferguson traktor, kombájn és kockabálázó kamatmentes hitellel, vagy már 20% önerőtől elérhető!

  2013. szeptember 23., hétfő 11:02 Gépészet

  A Massey Ferguson újra egyedi finanszírozási konstrukcióval könnyíti meg a gépberuházást a magyarországi gazdálkodók, gazdaságok számára.

 • OMÉK - A McDonald's magyar beszállítóival mutatkozott be

  2013. szeptember 23., hétfő 10:05 Gazdaság

  A McDonald's beszállítóinak listáján jelenleg mintegy 30 Magyarországon bejegyzett vállalkozás szerepel, az étteremlánc éves összes beszerzésének mintegy 35 százaléka magyarországi vállalkozásoktól vásárolt alapanyag és szolgáltatás - közölte a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. vasárnap az MTI-vel annak kapcsán, hogy a cég...

 • OMÉK - Fazekas: nagyot fejlődött a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás

  2013. szeptember 23., hétfő 09:58 Gazdaság

  A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) ötnapos árumustrája jól mutatta, hogy a magyar élelmiszerek és mezőgazdasági cikkek kínálata mennyiségét és minőségét tekintve is jelentős mértékben fejlődött az elmúlt két évben - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap Budapesten, a kőbányai...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]