Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Új nemzetközi élelmiszer- és vendéglátó-ipari kiállítás Budapesten

  2013. május 28., kedd 14:54 Gazdaság

  Jövő márciusban Budapesten is megrendezik - Lyon, Genf, Sanghaj, Moszkva és Isztambul után - a SIRHA-t, a világon az egyik legjelentősebbeknek tartott kiállítást, a Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda- és Vendéglátó-ipari, valamint Gasztronómiai Szakvásárt - közölte a szervező Hungexpo Zrt. kedden.

 • Borarchívum és bortrezor létesült Egerben

  2013. május 28., kedd 14:37 Kertészet és szőlészet

  Több mint hétezer palack bort befogadó bortrezort, valamint borarchívumot alakítottak ki Egerben, a Hotel Szent István pincéjében.

 • Háromszázmilliós fejlesztés a Gyermelyi Logisztikai Kft-nél

  2013. május 28., kedd 14:30 Gazdaság

  A tésztagyár csomagolókapacitásának növelését, valamint az alapanyagok és a késztermékek raktárának automatikus összeköttetését valósítja meg egy 330 millió forintos beruházással a Gyermelyi Logisztikai Kft - mondta el a Gyermelyi Zrt. marketing igazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

 • Új AXIÁL központ építése kezdődik Szolnokon

  2013. május 28., kedd 13:56 Gazdaság

  Az AXIÁL Kft. ügyvezetése elhelyezte az új szolnoki telephelyük alapkövét. A barnamezős beruházással épülő AXIÁL központ átadását 2014. januárjára tervezik. A beruházási program folytatódik.

 • Dupla siker Bábolnán

  2013. május 28., kedd 12:31 Gépészet

  Az Axiál Kft. kiállított gépei közül a Fendt 936 Vario-t és a Framest Reptill 3000-et díjazták idén Bábolnán.

 • Nagy termés, könnyű aratás

  2013. május 28., kedd 10:57 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Május 28. A tej világnapja

  2013. május 28., kedd 06:46 Gazdaság

  Az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon. Míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott - tejegyenértékben számolva -, addig ez a múlt évben 155 liter volt.

 • Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás és a tájfajták védelmében

  2013. május 28., kedd 06:46 Szántóföld

  Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására - mondta Feldman Zsolt.

 • Agrárkamara: mindent el kell követni a termőföld védelme érdekében

  2013. május 28., kedd 06:45 Gazdaság

  Az új Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint mindent el kell követni a termőföld védelme és a zsebszerződések kezelése érdekében, ezért a testület is támogatja a zsebszerződések felszámolását.

 • Döntött a parlament az e-útdíjról

  2013. május 27., hétfő 20:14 Gazdaság

  Elfogadta a parlament hétfőn a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.

 • Alpha-Vet Kft. -

  2013. május 27., hétfő 20:05 Gazdaság

  Az Alpha-Vet Kft. a legnagyobb mezőgazdasági kiállításokon több üzletágával is bemutatkozik. Videó-összeállításunkból minden állattenyésztő és növénytermesztő megtudhatja, hogy miért érdemes a magyar sikertermékeket választani!

 • Agroprojekt Kft. - MRY, a XXI. század szarvasmarha fajtája Magyarországon! (+ Videó!)

  2013. május 27., hétfő 19:56 Állattenyésztés

  A XX. Alföldi Állattenyésztési Napokon első ízben mutatkozott be az MRY Tenyésztők Magyarországi Egyesülete is, amely egy kiváló genetikai adottságokkal rendelkező fajta népszerűsítését tűzte ki céljául.

 • Kínai sajtó: a mezőgazdasági területek hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában

  2013. május 27., hétfő 15:59 Gazdaság

  A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egyhatoda nehézfémmel szennyezett Kínában - becslik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők a múlt heti kadmiumos rizsbotrányt követően.

 • Pályázat a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy grafikai kidolgozására

  2013. május 27., hétfő 15:44 Gazdaság

  A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy grafikájának a fogalomhoz kapcsolódó szellemiséget (természetes alapanyagokon történő tartást) kell megtestesítenie, és szimbolizálnia kell annak jellemzőit. A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt grafikai pályázat benyújtására 2013. június 30-ig van lehetőség.

 • Július 1-ig igényelhető támogatás erdősítéshez

  2013. május 27., hétfő 15:41 Támogatások - pályázatok

  Július 1-ig nyújtható be támogatási kérelem mezőgazdasági területek erdősítéshez, az erdőtelepítés legfeljebb ötéves ápolásához, valamint legfeljebb 15 éves időtartamra az erdőtelepítés miatti jövedelemkiesés pótlásához - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfőn.

 • V. Németh Zsolt: négymilliárd forint többletforrás falumegújításra (+Videó)

  2013. május 27., hétfő 15:33 Gazdaság

  Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a Leader helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra - közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A kormány idén 150 milliót különített el szúnyogirtásra

  2013. május 27., hétfő 10:46 Gazdaság

  A kormány idén a tavalyi forrásokhoz képest kétszer annyit, 150 millió forintot különített el szúnyogirtásra a turisztikai célelőirányzatból - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

 • VM: Hamarosan tisztább lesz a kép a Hajdú-Bét ügyében

  2013. május 27., hétfő 07:51 Gazdaság

  Felháborító, gátlástalan haszonszerző, szívtelen ügylet volt, ahogy a libatartókat tönkretették – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hajdú-Bét-ügy kapcsán a Kossuth Rádiónak.

 • Látvány pálinkafőzde Tiszaföldváron

  2013. május 27., hétfő 07:41 Gazdaság

  Közel ötvenmillió forintos támogatással valósult meg a Szicsek Kft. új látvány pálinkafőzdéje Tiszaföldváron.

 • Háztáji program - Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát (+Videó)

  2013. május 25., szombat 20:42 Gazdaság

  Két kunhegyesi többgyermekes család kapta a 99 999., illetve a százezredik zsák vetőkrumplit a Vidékfejlesztési Minisztérium által indított háztáji program keretében szombaton. A 30 kilogramm burgonyával megtöltött zsákokat Fazekas Sándor, a tárca vezetője adta át a nehéz szociális helyzetben lévő, középkorú házaspároknak.

 • Nyilvánosságra kell hozni az NFA-pályázatok nyerteseinek anyagait

  2013. május 25., szombat 08:18 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapba (NFA) tartozó földek hasznosítására kiírt pályázatok nyertesei által beadott pályázatokat nyilvánosságra kell hozni a jövőben - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

 • Május 31-ig igényelhető az iskolagyümölcs-programban történő részvételre vonatkozó előzetes jóváhagyás!

  2013. május 25., szombat 08:10 Gazdaság

  A támogatási összeget az a kérelmező igényelheti, akinek/amelynek az iskolagyümölcs-programban történő részvételét az MVH előzetesen jóváhagyta, és aki/amely rendelkezik az MVH által jóváhagyott, a támogatott termék szállítására vonatkozó megállapodással.

 • Mentesítő javaslat az e-útdíj fizetése alól

  2013. május 24., péntek 18:44 Gazdaság

  Mentesítené az e-útdíj fizetési kötelezettség alól a mezőgazdasági termeléshez, az állattenyésztéshez és az élelmiszer-ipari feldolgozásához és szállításához közvetlenül kapcsolódó járműveket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 • Hős állatorvosokra emlékeznek

  2013. május 24., péntek 18:00 Gazdaság

  Május utolsó vasárnapján azokra a hősökre, köztük állatorvos és állatorvostan-hallgatókra emlékezünk, akik Magyarországért áldozták életüket – fogalmazott Kardeván Endre a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán tartott emléktábla megkoszorúzásával egybekötött kegyeleti megemlékezésen.

 • Kisorsolták a Shagya-arab kancacsikót

  2013. május 24., péntek 17:51 Gazdaság

  Nagy várakozás előzte meg a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok péntek délutáni eseményét, amit a lovaspálya köré gyűlt tömeg is sejtetni engedett. Ugyanis akkor talált új gazdájára az a Shagya-arab kancacsikó, amit a rendezvény belépőjegyet váltói közt sorsoltak ki.

 • Június közepéig lehet jelentkezni a szociális földprogramra

  2013. május 24., péntek 16:40 Gazdaság

  Meghosszabbították a szociális földprogram jelentkezési határidejét, június 17-éig lehet pályázni a három és félmillió forintig terjedő állami támogatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.

 • Hős állatorvosokra emlékeztek

  2013. május 24., péntek 16:31 Állattenyésztés

  Május utolsó vasárnapján azokra a hősökre, köztük állatorvos és állatorvostan-hallgatókra emlékezünk, akik Magyarországért áldozták életüket – fogalmazott Kardeván Endre a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán tartott emléktábla megkoszorúzásával egybekötött kegyeleti megemlékezésen.

 • Betiltják a neonikotinoid rovarirtó szereket az EU-ban

  2013. május 24., péntek 16:23 Szántóföld

  Pénteken elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre - jelentette be Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért...

 • Nemzetérdekű az új földtörvény

  2013. május 24., péntek 16:13 Gazdaság

  Félrevezetőek azok a nyilatkozatok, miszerint a részletes vitára váró, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat szélesre tárja a társas vállalkozások számára épített kiskapukat. A törvényjavaslat ugyanis a hatályos szabályozással azonos módon tiltaná a társas vállalkozások földszerzését.

 • Betiltják a neonikotinoid rovarirtó szereket az EU-ban

  2013. május 24., péntek 16:07 Gazdaság

  Pénteken elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre - jelentette be Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]