Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Differenciált áfacsökkentési javaslat a mezőgazdaságban

  2012. augusztus 28., kedd 08:18 Gazdaság

  Az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kéri a kormányzattól három - a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej - terméktanács; a javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

 • Aszály - A mezőgazdasági kár több mint 400 milliárd forint

  2012. augusztus 27., hétfő 21:56 Gazdaság

  Több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a szárazság miatt - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Válasz az aszályra - Könnyebben öntözhetnek a kisebb gazdaságok

  2012. augusztus 27., hétfő 17:03 Gazdaság

  A kormány bevezeti az egynyári öntözés fogalmát, így a legfeljebb 100 hektáros gazdaságok egyszerűsített engedélyezéssel juthatnak öntözővízhez - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • A bioetanol szövetség szerint a hazai gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért

  2012. augusztus 27., hétfő 08:49 Gazdaság

  Aggasztónak tartja a bioetanol gyártását érő támadásokat a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ), amelynek meggyőződése, hogy a magyar bioüzemanyag-gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért.

 • Ráborult a traktor egy lenti férfira

  2012. augusztus 26., 11:23 Gazdaélet

  Meghalt egy férfi, aki a traktorja alá került szombaton a Zala megyei Lenti külterületén - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Az Axiál Kft. egymillióval támogatta a bajai kórházat

  2012. augusztus 25., szombat 09:19 Gépészet

  Immáron hagyománnyá vált, hogy az Axiál Kft. az Axiál Szakmai Napok bevételéből származó összeget a Bajai Szent Rókus Kórháznak ajánlja fel. Az idei évben a Traumatológiai Osztály számára az úgynevezett MCR fixateur externe csontrögzítő eszköz midi és mini sorozatának megvásárlását támogatták 1.000.000 forinttal.

 • Olcsó élelmiszertermelés – a környezet rovására

  2012. augusztus 25., szombat 08:55 Környezetvédelem

  A mezőgazdasági termékek világpiacainak növekvő mértékű megnyitása hosszú távon az élelmiszerek termelési költségeinek csökkenésével jár. Ez azonban csak úgy tud megvalósulni, hogy az erdők nagy részét szántókká alakítják, ezzel pedig az élelmezés és a klímavédelem között konfliktust idéznek elő.

 • A jövőben három évre szól az őstermelői igazolvány betétlapja is

  2012. augusztus 25., szombat 08:14 Gazdaság

  A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előterjesztését, amely egyszerűsíti az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, és három évre hosszabbítja a betétlap érvényességét is - közölte a vidékfejlesztési tárca az MTI-vel.

 • Augusztus 31-ig igényelhető támogatás juhok és kecskék elektronikus jelöléséhez

  2012. augusztus 23., csütörtök 22:28 Támogatások - pályázatok

  Augusztus 31-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet a juh- és kecsketartók állataik elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzésére, illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítésére - emlékeztetett csütörtökön a Magyar Agrárkamara.

 • A repce kártevők elleni védelme

  2012. augusztus 22., szerda 16:03 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését az agrotechnikai tényezők mellett nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés sikere is. A repce legfontosabb őszi kártevői a repcegubacs-ormányos, a repcebolha, a repcedarázs álhernyója, a mocskospajor és a kis káposztalégy.

 • Három nap szakma, három nap szórakozás - Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. augusztus 22., szerda 15:56 Gazdaság

  Immár hatodik alkalommal nyílik meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye. A hazai agrárium egyik meghatározó eseménye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

 • Tarlóbontás Phylazonittal: többszörösen megtérülő befektetés

  2012. augusztus 22., szerda 15:50 Szántóföld

  A kukorica és a napraforgó betakarítása után a szár- és gyökérmaradványok egyéb alternatív felhasználás hiányában rendszerint a tarlón maradnak. E tarlómaradványok rendkívül gazdagok feltáratlan növényi tápanyagokban, melyek ideális talajszerkezet és aktív talajélet esetén maradéktalanul és kiegyensúlyozottan állnak a következő...

 • Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

  2012. augusztus 22., szerda 15:49 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • A fattyasodás kérdésköre KWS szemmel

  2012. augusztus 22., szerda 08:06 Szántóföld

  Először 3 fontos dolgot kell megjegyezni. A fatty a velejárója és szerves része a növénynek. A fattyasodás a kedvező körülmények „lakmusza”. A fattyasodás nem jelent élettani hátrányt a főnövény számára.

 • MVH: változtak a támogatás szabályai a baromfi ágazatban

  2012. augusztus 21., kedd 14:49 Állattenyésztés

  Az idén a harmadik negyedévtől módosulnak az állatjóléti támogatások igénybevételének szabályai a baromfi ágazatban - hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) keddi közleményében.

 • Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére

  2012. augusztus 19., 11:55 Állattenyésztés

  Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyartarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében - mondta a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Munkagépek égtek ki Kiskőrösön egy avartűzben

  2012. augusztus 18., szombat 19:06 Gazdaélet

  Több munkagép kiégett egy avartűzben Kiskőrös Feketehalom nevű településrészén, az oltás jelenleg is tart - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője szombaton az MTI-vel.

 • Aratásokat ellenőriztek a hatóságok: sok a szabálytalanság, de nem kirívóak

  2012. augusztus 18., szombat 13:13 Gazdaság

  Aratásokat ellenőriztek az elmúlt hetekben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a munkaügyi hivatal szakemberei: a 310 vizsgálat egyharmadánál találtak valamilyen hiányosságot, de azok nem voltak kirívóak.

 • A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

  2012. augusztus 17., péntek 11:18 Szántóföld

  A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

 • Traktorgumi-robbanás roncsolta szét egy férfi arcát

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:57 Gazdaélet

  A 49 éves Nebojsa Dragulovic zloti gazdaságában pumpált traktorának egyik abroncsába levegőt, amikor a gumiköpeny szétdurrant és több foszlánya a férfi arcába vágódott olyan erővel, hogy szétroncsolta az arcát és vérzést okozott agyában.

 • K&H: a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:22 Gazdaság

  A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re - közölte a K&H Bank Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • Szeptemberben Bábolnai Gazdanapok

  2012. augusztus 15., szerda 14:38 Gazdaság

  Szeptember 5-én nyitja meg kapuit a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mindent megtesz azért, hogy ebben az évben is Magyarország legrégebbi agrár-seregszemléje méltón mutassa be a hazai agrárium fejlődését.

 • Töltse le az Euralis Repce Hírlevelét!

  2012. augusztus 15., szerda 14:22 Szántóföld

  Mit jelent az intenzív repce technológia? Többek között erre is választ kaphat az Euralis Repce Hírleveléből, amelyet most portálunkról is letölthet.

 • BIOSILD - A csávázó szer, mely már bizonyított!

  2012. augusztus 15., szerda 14:06 Szántóföld

  A SUMI AGRO több éves fejlesztő munkája eredményeként a 2010-es őszi szezonban került forgalomba Magyarországon a BIOSILD TOP új generációs kalászos csávázó szer.

 • Life programok a természetvédelem szolgálatában

  2012. augusztus 15., szerda 12:25 Környezetvédelem

  Hegyvidékeken, felföldi tájakon a természet megőrzésére és a fenntartható természetvédelmi fejlődésre a Life programok világosan megfogalmazott célokat tartalmaznak. Abból indultak ki, hogy ezek a magaslati területek viszonylag törékenyek, így a földhasználati vagy a klímaviszonyok megváltozása szempontjából sebezhetőnek számítanak.

 • Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

  2012. augusztus 15., szerda 12:05 Gazdaság

  Nem kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg - tájékoztatta a minisztérium szerdán az MTI-t.

 • Júniusban 1,5 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság termelői árszint

  2012. augusztus 15., szerda 10:53 Terménypiacok

  Júniusban az agrártermékek termelői ára 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és állati termékeké pedig 8,9 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A mezőgazdaság teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést

  2012. augusztus 14., kedd 15:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.

 • Búzatermesztés hatékonyan

  2012. augusztus 14., kedd 14:14 Szántóföld

  Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, ezen belül is a búzatermés 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát. A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a...

 • Géptalálkozót rendeznek Tiszavasváriban augusztus 20-án

  2012. augusztus 14., kedd 11:54 Gépészet

  A mai napig használt matuzsálemi mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők az agrárgépek augusztus 20-án második alkalommal megrendezendő találkozóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]