Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • AKI jelentés: áprilisi munkák a földeken

  2013. április 29., hétfő 12:02 Szántóföld

  Mekkora területen vetik a kukoricát, napraforgót? Milyen mértékben károsodott az őszi vetés? Tudja meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

 • Fazekas Sándor: közepes, vagy annál jobb termést ígér a búza

  2013. április 29., hétfő 09:50 Szántóföld

  Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

 • A legjobb siló hibrid az LG 34.90 – Magyar Termékdíj

  2013. április 29., hétfő 09:31 Szántóföld

  Rangos elismerést kapott a Limagrain a "Termékdíj Pályázat 2013" díjkiosztóján árpilis 9-én. A XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként megtartott ünnepségen a Limagrain a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2013” kategóriában II. helyezést ért el a "Az LG 34.90 A tejfakasztó...

 • Budapesten tartotta 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács

  2013. április 28., 17:37 Gazdaság

  A magyar fővárosban tartotta a hétvégén 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC); a résztvevők a többi között egy nagyméretű budapesti vadászati szakkönyvtár kialakításáról is döntöttek.

 • Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

  2013. április 28., 09:02 Gazdaság

  Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében - hívja fel a figyelmet a PwC.

 • Fazekas Sándor: Magyarország méhészeti nagyhatalom

  2013. április 28., 08:53 Állattenyésztés

  Magyarország méhészeti nagyhatalom, ám az ágazat stabilitását csak sok munkával és a konkurenseknél tapasztalható összefogással lehet fenntartani - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Jászapátin.

 • Először tartanak Tokaji borárverést

  2013. április 27., szombat 10:39 Kertészet és szőlészet

  Először rendeznek kizárólag tokaji borokat felvonultató aukciót; a Tokaji Borlovagrend Egyesület (TBE) által szervezett Tokaji borárverésnek a sárospataki vár ad otthont szombat este.

 • Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

  2013. április 27., szombat 09:52 Gazdaság

  A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • Nem talált törvénytelenséget az ellenőrző bizottság az NFA-nál

  2013. április 27., szombat 09:48 Gazdaság

  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellenőrző bizottsága (NFA EB) nem észlelt törvénytelenséget, illetve szabálytalanságot a földalapkezelő tevékenységében.

 • Kapuvári húsgyár - A város mégsem pályázik az üzemre

  2013. április 27., szombat 09:47 Gazdaság

  Korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem pályázik a tavaly ősszel leállított kapuvári húsgyárat működtető két, felszámolás alatt lévő cég vagyonára - erősítette meg Hámori György polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI értesülését pénteken.

 • Áder: a klímaváltozás új megoldásokat kíván a vízügyi szakmától

  2013. április 27., szombat 09:46 Környezetvédelem

  A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek új megoldásokat kívánnak a vízügyi szakmától.

 • Fatolvajok ellen demonstráltak a hajdúhadházi erdőtulajdonosok

  2013. április 26., péntek 19:52 Gazdaság

  Demonstráción tiltakoztak a hajdúhadházi erdőtulajdonosok és családjaik a fatolvajok ellen pénteken, mert - mint petíciójukban is hangsúlyozták - elegük van a pusztításból.

 • Réteket és legelőket rekultivál a Bükki Nemzeti Park

  2013. április 26., péntek 19:45 Gazdaság

  Eredeti állapotába állítja helyre a Bükki Nemzeti Park (BNP) a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területén, összesen csaknem 460 hektáron a rétek és legelők növénytársulásait, pusztuló életközösségeit - tájékoztatta pénteken az MTI-t a nemzeti park médiareferense.

 • Megkezdték a balatoni szúnyogirtást

  2013. április 26., péntek 19:39 Gazdaság

  A csapadékos időjárás és hirtelen jött felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának, ezért feszített tempójú irtásra kell számítani Balatonon - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője a térségben pénteken megkezdett biológiai irtás kapcsán.

 • Lassan apadnak a tiszántúli folyók

  2013. április 26., péntek 12:37 Gazdaság

  Lassan, de folyamatosan apad a Hortobágy-Berettyó, a borzi vízmércénél egy nap alatt 5 centimétert csökkent a vízszint, de még mindig a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője pénteken.

 • Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújítása Majkon

  2013. április 26., péntek 12:20 Gazdaság

  Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújításának első üteme az Oroszlány közelében lévő Majkon: az egész Európában kuriózumnak számító, tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló műemlékegyüttesben kulturális turisztikai központ jön létre - mondta L. Simon László, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes...

 • Megnyílt a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  2013. április 26., péntek 12:15 Gazdaság

  „A húszévesekre nem öregekként gondolunk” – hangzott el dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján.

 • Súlyosan megsérült egy vadász Mélykúton

  2013. április 26., péntek 10:42 Gazdaság

  Súlyoson megsérült egy hivatásos vadász, akit egy kibiztosított fegyverből véletlenül kilőtt lövedék eltalált csütörtökön Mélykút külterületén - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Hetet egy csapásra! Voliam Targo - Új megoldás a zöldséghajtatás rovarkártevői ellen!

  2013. április 25., csütörtök 22:35 Kertészet és szőlészet

  Mindenki jól ismeri a régi mesét az egyszerű szabólegényről, aki egyetlen csapásával hét kellemetlenkedő léggyel is végzett, ezzel félelmetes hírnevet szerezve magának. A Voliam Targo, amely két hatóanyag kombinációja, legalább ennyi, vagy még többféle kártevő ellen ad védelmet.

 • Magyarország 2,95 eurós árfolyamon adott el karbonkvótát

  2013. április 25., csütörtök 20:57 Gazdaság

  Magyarország 2,587 millió második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet adott el csütörtöki aukcióján 2,95 eurós árfolyamon - közölte honlapján a lipcsei energiatőzsde (EEX).

 • Venyigekezelés?! Az Auditker gyakorlati gépbemutatóval válaszolt a tokaji szőlősgazdáknak (+ Képek)

  2013. április 25., csütörtök 15:08 Gépészet

  Gyakorlati gépbemutató sorozatot indított útjára idén az Auditker Kft. A Tokaji Gépbemutatón a környékbeli gazdák vettek részt és - több hasznos munkaművelet közül - a venyigekezelésről is sok minden kiderült.

 • Gyerek sérült meg a traktoros ütközésben

  2013. április 25., csütörtök 14:42 Gazdaélet

  Hárman sérültek meg, közöttük egy gyermek, abban a balesetben, amely az 58-as út pécsudvardi elágazásánál történt dél körül.

 • Kovács Pál: Magyarország teljesíti a vállalt dekarbonizációs célokat

  2013. április 25., csütörtök 14:31 Gazdaság

  Magyarország teljesíteni tudja és teljesíteni fogja a vállalt dekarbonizációs célokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a 7. Renexpo nemzetközi energetikai szakkiállítás csütörtöki budapesti megnyitóján.

 • Gazdákat az iskolapadba!

  2013. április 25., csütörtök 12:34 Gazdaság

  Levélben kapnak értesítést azok a gazdák, akiket jogszabályi változások során köteleznek továbbképzésre. Az egyes jogcímekhez kapcsolódó kötelezettségekről a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől (NAKVI) küld tájékoztatást.

 • A Közös Agrárpolitika szabályai 2015-től lehetnek érvényesek

  2013. április 25., csütörtök 12:17 Gazdaság

  Az agráriumot érintő fő szabályokról a végső megállapodás az ír elnökség tervei szerint június végére várható – mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, az Európai Unió mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácskozásán Luxemburgban.

 • Borászati cégcsoportra csapott le a NAV Egerben

  2013. április 25., csütörtök 12:07 Kertészet és szőlészet

  A gyanú szerint csaknem 160 millió forinttal károsította meg a költségvetést egy egri borászati cégcsoport fiktív számlázással, illetve állami támogatás jogtalan felhasználásával - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Zöldség, gyümölcs áralakulások az AKI jelentése alapján

  2013. április 25., csütörtök 09:55 Kertészet és szőlészet

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentései a zöldség, gyümölcs, valamint a bor áralakulásairól.

 • GPS-alapú digitális térkép készült a gyulai tanyavilágról

  2013. április 25., csütörtök 08:12 Gazdaság

  GPS-alapú digitális térkép készült 688 gyulai tanyáról. A rendszer krízishelyzetekben nyújt gyors segítséget és ad nagyobb biztonságot a tanyákon élőknek - jelentette be Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere szerdán sajtótájékoztatón, a rendszer üzembe helyezésekor.

 • Bócsán az út mellől árulták a lopott traktorokat

  2013. április 24., szerda 22:10 Gazdaélet

  Újabb fejlemények vannak a hazánkat is érintő traktorlopások ügyében. A kunszentmiklósi nyomozók a Bács-Kiskun megyei Bócsa településen bukkantak egy újabb, lopott traktorokra szakosodott csoportra, akik egész egyszerűen az út mellől árulták a gépeket.

 • Kicsi, de erős: SRH 9800

  2013. április 24., szerda 20:12 Gépészet

  Hidrosztatikus hajtású, megfordítható kormány-ülés rendszerű, törzscsuklós, keskeny nyomtávú traktor - ezért is lett az “INTERVITIS INTERFRUCTA INNOVATION 2013” díj jelöltje.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]