Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Magyar Élelmiszerbank Egyesület

  2012. március 05., hétfő 15:05 Gazdaság

  A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy élelmiszerek gyűjtésével és szétosztásával segítse a szegénység és az alultápláltság csökkenését.

 • Magágykészítés és szántáselmunkálás egy menetben
 BUSA Forgókapás Magágykészítő - PRÓBÁLJA KI MOST!

  2012. március 05., hétfő 15:00 Gépészet

  Teszt lehetőség a Busa Bt. –nél! Saját földjén próbálhatja ki a Busa Forgókapás Magágykészítőben rejlő lehetőségeket. A Busa FKM kiemelkedő rögaprító képessége révén egy menetben képes magágyat készíteni.

 • Az egészséget nem veszélyeztető élelmiszercsomagolások követelményei

  2012. március 05., hétfő 14:54 Gazdaság

  Arra, hogy élelmiszereink mit tartalmaznak, egyre nagyobb hangsúly fektetünk. Ehhez segítségünkre vannak a jogszabályok, melyek korlátozzák az élelmiszerekhez használt összetevőket, illetve jogszabályok által a termékek címkéje is egyre több tájékoztatást nyújt. Ezáltal a fogyasztó valós döntéshelyzetben lehet arról, hogy melyik...

 • Magyar fűszerpaprikát vásárol a Nestlé

  2012. március 05., hétfő 13:59 Gazdaság

  Az idén több mint 100 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol a Nestlé európai hálózata mintegy 400 ezer euró - azaz mintegy 110-120 millió forint - értékben - közölte a Nestlé Hungária Kft hétfőn az MTI-vel.

 • Juh- és húsmarhatartókat támogató program indult

  2012. március 05., hétfő 13:58 Támogatások - pályázatok

  Kérődző szerkezetátalakítási program indult, az új támogatási rendszer a várakozások szerint 12 ezer gazdálkodót - főként juh- és húsmarhatartót - érinthet, akik összesen  44,5 millió eurót, azaz több mint évi 13 milliárd forintot igényelhetnek.

 • Juh- és húsmarhatartókat támogató program indult

  2012. március 05., hétfő 13:58 Állattenyésztés

  Kérődző szerkezetátalakítási program indult, az új támogatási rendszer a várakozások szerint 12 ezer gazdálkodót - főként juh- és húsmarhatartót - érinthet, akik összesen  44,5 millió eurót, azaz több mint évi 13 milliárd forintot igényelhetnek.

 • Megéri "etetni!" - pár gondolat a napraforgó tápanyag-ellátásáról

  2012. március 05., hétfő 13:39 Szántóföld

  A magyarországi szántóföldi növénytermesztés 3. legfontosabb növénye a napraforgó. A félmillió hektár körül mozgó vetésterület ez évben a legmagasabb számokat idéző évek nagyságrendjében kerül elvetésre. Ennek több oka is van.

 • Egy jó koncepció; azaz a valóban nagy termés reménye (A Click Combira alapozott megoldás kukoricában)

  2012. március 05., hétfő 10:01 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásban már-már igaz a megállapítás; ahány ház, annyi szokás. Tény, hogy nem minden gyomirtó szer alkalmas minden probléma orvoslására, s ezért kell jól átgondolni a beavatkozást; de az is igaz, hogy sok esetben a szokások rabjává válva nem tudunk optimális (ár/teljesítmény) arányt kialakítani.

 • Frissítések a VOGEL-NOOT gabonavetőgép programjában

  2012. március 05., hétfő 09:31 Gépészet

  A hagyományos magágykészítést igénylő gabonavetőgépek között a VOGEL-NOOT MasterDrill a hazai piacon a legjobban keresett munkagépek között található. Elérhető hagyományos szóló kivitelben valamint forgóboronával kombináltan is.

 • A GDP mellett a beruházások motorja is a mezőgazdaság

  2012. március 05., hétfő 08:53 Gazdaság

  Jelentősen, 11,7%-kal nőttek a mezőgazdasági beruházások 2011-ben. A feldolgozóipar és az élelmiszeripar beruházásai több mint 24%-kal százalékkal emelkedtek.

 • Kielégítően fejlődik a búza Bács-Kiskun megyében

  2012. március 02., péntek 14:03 Szántóföld

  A kemény hideg nem tett számottevő kárt a múlt év őszén száraz földbe került kenyérgabonában, amely mostanra reményt keltő fejlettséget mutat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kertészeti főfelügyelője az MTI-vel.

 • A vidéki közösségépítésre 3,8 milliárd forint jut

  2012. március 02., péntek 09:29 Gazdaság

  A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 3,8 milliárd forint felosztására tesz javaslatot, amelyet a vidéki közösségépítésre és hálózatépítésre adott az Európai Unió - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára csütörtökön Lakiteleken.

 • Javítani kell a sertéságazat működési feltételeit

  2012. március 02., péntek 09:25 Állattenyésztés

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kidolgozott stratégiai sertésprogramot (sertésstratégiát) összhangba kell hozni a magyar növekedési tervvel; ezt az álláspontot fogalmazta meg a kormány a kidolgozott program megtárgyalását követően - mondta Feldman Zsolt csütörtökön.

 • A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

  2012. március 02., péntek 09:21 Gazdaság

  A téli fagyok után a szántóföldi növényállomány 50 százaléka jó, a többi pedig közepes és gyenge képet mutat Zala megyében - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.

 • Országos élelmiszerellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter

  2012. március 02., péntek 09:13 Gazdaság

  Azonnali hatállyal országos, teljes körű, elsősorban GMO-s termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési  miniszter, aki a vizsgálat elindítását csütörtökön, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben jelentette be.

 • A kormány elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot

  2012. március 02., péntek 09:04 Gazdaság

  A kormány megtárgyalta és elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelyet Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésére és végrehajtásának koordinálására kinevezett miniszterelnöki megbízott készített, több éves, széleskörű szakmai konzultáció alapján.

 • Fazekas Sándor: nem lesz változás sem a NVS-ben, sem a Darányi Ignác Tervben

  2012. március 01., csütörtök 09:14 Gazdaság

  Nem lesz semmilyen változás sem a Nemzeti Vidékstratégiában (NVS), sem a Darányi Ignác Tervben, ugyanis a tárca irányvonala a kormányprogram mentén halad - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter  egy szerda esti televíziós műsorban.

 • A sertéságazatnak vissza kell szereznie bel- és külföldi piacait

  2012. február 29., szerda 20:46 Állattenyésztés

  A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elsődleges célja, hogy a magyar sertés termékpálya (ágazat) szereplői jövedelmező gazdálkodást valósítsanak meg - mondta Németh Antal, a VHT elnöke az MTI-nek.

 • Öt százalékos árbevétel-növekedést tervez a Syngenta idén

  2012. február 29., szerda 20:39 Gazdaság

  Az idén öt százalék körüli árbevétel-növekedést tervez a világ egyik vezető mezőgazdasági vegyipari konszernje, a Syngenta magyarországi érdekeltsége - közölte Czigány Tibor ügyvezető igazgató szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Vessünk magyar vetőmagot! - Kerekasztal-beszélgetés zajlott a vetőmagokról

  2012. február 29., szerda 20:19 Szántóföld

  A magyar vetőmag kiváló tulajdonságokkal rendelkező, világhírű termék, nem tudunk annyit előállítani belőle, hogy arra ne találnánk vevőt – mondta Szépe Ferenc, az agrártárca mezőgazdasági főosztályának vezetője a "Vessünk magyar vetőmagot!" címmel Budapesten megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

 • Összeírják a magyar gyümölcsös ültetvényeket

  2012. február 29., szerda 20:07 Kertészet és szőlészet

  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2012. június 1. és november 30. között összeírja a Magyarországon található gyümölcsös ültetvények, gyümölcsfával beültetett területeket.

 • Kettős védelem a kalászosok gombabetegségei ellen

  2012. február 29., szerda 15:38 Szántóföld

  A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsda félék veszélyeztetik. Évről évre jelentős károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

 • Közel 100 hektár nádat arattak le a Balatonon

  2012. február 29., szerda 06:13 Gazdaság

  A terveknek megfelelő nagyságú területről - 95-100 hektárról - aratták le a balatoni nádat. A vállalkozók már befejezték a munkát, néhány civil- és horgászegyesületnek pedig március elsejéig kell végeznie az aratással - közölte a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-vel kedden.

 • Mezőgazdasági gépek hajtására szolgáló gőzgép a múzeumban

  2012. február 29., szerda 00:04 Gépészet

  Egy 112 éves gőzlokomobil érkezett hétfőn a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) városligeti épületébe az intézmény márciusban nyíló, a Dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításának kapcsán.

 • Mitsubishi és a versenysport

  2012. február 28., kedd 23:44 Gazdaélet

  A Mitsubishi modellek, ahhoz hogy elérjék azt a minőségi színvonalat, amit jelenleg képviselnek hosszú éveken át jelen voltak a motorsport különböző területein és számos trófeát és elismerést nyertek. Az, hogy egy 2000 köbcentis motorból 300 fölötti lóerőt ki tudnak passzírozni, hogy a piacon lévő egyik legstapabíróbb 4x4 hajtáslánc az...

 • Cinkes starterek - a drágább mindig jobb?

  2012. február 28., kedd 23:26 Szántóföld

  A növénytermesztés jövedelmezőségének javulásával az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül – nagyon helyesen – a nem kizárólag a pénztárca felől közelítő, de szakmai alapon is átgondolt tápanyag-visszapótlási gyakorlat.

 • Ágyas pálinkák - Likőrök és gyógykeserűk

  2012. február 28., kedd 11:32 Kertészet és szőlészet

  Újdonság! Hazai gyógynövényekből, virágokból, bo­gyós és egyéb gyümölcsökből minden komolyabb ráfordítás nélkül készíthetők ízletes ágyas pálinkák, likőrök és borok. Méret: 165x220 mm Terjedelem: 152 oldal Ár: 4000 Ft

 • A hó fogságából szabaduló repceállományok megítélése – állománymustra és tavaszi stratégia

  2012. február 28., kedd 09:01 Szántóföld

  Február elején teljes erejével csapott le a tél Közép-Európára és ez alól Magyarország sem volt kivétel. Az éjszakai minimum hőmérséklet az ország számos pontján -15 és -20°C körül alakult, – sőt néhány helyen ez alá is süllyedt – és a nappali hőmérséklet sem haladta meg a -8, -10°C-os maximumot.

 • Két hét áll még rendelkezésre a monitoring adatszolgáltatásra

  2012. február 28., kedd 06:15 Gazdaság

  Az adatszolgáltatás 2012. február 13- 2012. március 12 közötti időszakban tehető meg.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]