Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Melyik az igazi?

  2012. február 13., hétfő 08:51 Szántóföld

  Az élet számos területén hangozhat el ez a kérdés, de most nem a párválasztási dilemmákról akarok írni. Legalább olyan fontos témát választottam, a pénzről van szó. Melyik az a kukorica hibrid, amelyik a termesztési körülményeink mellett a leginkább megfelel a céljainknak?

 • NÁLUNK A PROFIT! NK Octet - Kirobbanó teljesítmény

  2012. február 13., hétfő 08:39 Szántóföld

  A 2011-es év kifejezetten száraz időjárása nem kevés izgalmat okozott a növénytermesztési ágazat résztvevőinek. A mi vidékünkön (Zala- és Vas megye) a július volt az első hónap, amikor érdemleges mennyiségű eső hullott, az év első hat hónapjában számos termesztési körzetben nem értük el a 70 mm-nyi összesített csapadék mennyiséget. A...

 • Győződjünk meg, mi van előttünk, gondoljuk meg, mi van mögöttünk azaz Milyen napraforgót termeljünk? Hagyományost vagy magas olajsavasat?

  2012. február 13., hétfő 08:26 Szántóföld

  Győződjünk meg mi van előttünk, gondoljuk meg mi van mögöttünk. Talán nem mindenki ismeri ezt a közmondást, így érdemes számba venni mit is jelent ez? Általánosan úgy tudnám megfogalmazni a jelentését, hogy a lehetőségeket ki kell használni, de nem szabad mindenáron az ismeretlent keresni, a bizonytalant választani. Ebben segít az, ha...

 • A szórt poliuretán hab alkalmazása az agrár ágazatban!

  2012. február 12., 09:23 Állattenyésztés

  A szórt poliuretán hab szigetelések egyik legfőbb alkalmazási területe a mezőgazdasági, állattartó épületek, raktárak, csarnokok utólagos hő- és csapadékvíz elleni szigetelése.

 • Az erdészek február 1-től igényelhetik támogatásuk kifizetését

  2012. február 11., szombat 20:13 Támogatások - pályázatok

  Február 1-től nyújtható be kifizetési kérelem az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez. Erről a 20/2012. (I.20.) számú MVH Közlemény tartalmaz részleteket. A kifizetési kérelmet 2012. február 1-től 2012. május 31-ig, postai úton lehet benyújtani az ügyfél lakóhelye vagy székhelye szerinti MVH megyei...

 • Mi is az a poliuretán hab?

  2012. február 11., szombat 19:54 Gazdaság

  A szórt poliuretán hab (SPF) egy szórási eljárással felhordott szigetelésforma, mely jól alkalmazható valamennyi típusú lakóházhoz és kereskedelmi célú épülethez.

 • Lipicai lovak között nyilatkozott Fazekas Sándor a természeti értékek megőrzéséről

  2012. február 11., szombat 08:13 Gazdaság

  A természeti értékek megőrzésének, gyarapításának fontosságáról beszélt Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken sajtótájékoztatón, amelyet a Bükk-fennsíkon, a lipicai lovakat tartó csipkéskúti méntelepen tartott.

 • Vaddisznót elejtő orvvadászt fogtak el Mátraszelén

  2012. február 10., péntek 19:08 Gazdaság

  Orvvadászt fogtak el Mátraszelén, aki hurokkal fogott be egy vaddisznót a falu külterületén lévő erdőben - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken.

 • Szarvasmarha-állomány Magyarországon (1995-2011)

  2012. február 10., péntek 18:40 Állattenyésztés

  A szarvasmarha- és tehénállomány december elején Magyarországon.

 • A sertésállomány alakulása Magyarországon, 2000-2011

  2012. február 10., péntek 18:36 Állattenyésztés

  A sertésállomány alakulása Magyarországon 2000 és 2011 között.

 • Már csak néhány nap maradt: nyilatkozni kell a zöldség- és gyümölcstermelőknek

  2012. február 10., péntek 18:26 Kertészet és szőlészet

  A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő termelőknek február 15-ig kell nyilatkozniuk az élőmunka ráfordításról, és hogy teljesítették-e az előírt árbevételt - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Agrárkamara.

 • Vogel-Noot TerraRoll

  2012. február 10., péntek 18:06 Gépészet

  A közel három éve debütált Vogel Noot TerraRoll tipusú hengerek már a magyar gazdák körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen hiszen, mind robosztussága, mind egyszerű kezelése nagyon meggyőző.

 • Aktuális növényvédelem a kertekben

  2012. február 10., péntek 15:37 Gazdaság

  A zöldségtermesztésben, palántanevelésben a növények károsodását igen gyakran a talajlakó kártevők okozzák. A nagyobb testű kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek, illetve a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A...

 • Kettős hatás a szürkepenész és a monília ellen - Switch

  2012. február 10., péntek 15:28 Kertészet és szőlészet

  A gyümölcsfélék virágzási és gyümölcsérési időszakában komoly gazdasági kárt okozhatnak a moníliás betegség különböző kórokozói. Csonthéjas ültetvényekben hűvös, csapadékos időjárás esetén a virágokat fertőzve bejutnak a fás részekbe is, ezáltal a vesszők, gallyak is jelentős mértékben károsodnak.

 • Műtrágyázás kirobbanó start hatással!

  2012. február 10., péntek 15:17 Gazdaság

  A kívánt hozam eléréséhez nem elegendő csupán a hatóanyagok egyszerű kihelyezését elvégezni, hanem érdemes a növényt a növekedésének összes kulcsfontosságú szakaszában a lehető legoptimálisabb módon segíteni.

 • SAATEN-UNION: A csúcsteljesítmény biztonságos megoldásai

  2012. február 10., péntek 05:37 Szántóföld

  Az elmúlt másfél évtizedben a hazai napraforgó termesztés sokat változott a kultúra megítélésének, termesztési intenzitásának, és a használt genotípusok jellemzőinek tekintetében.

 • EURALIS – innováció a herbicid toleráns napraforgó, kukorica és cirok területén

  2012. február 10., péntek 05:28 Szántóföld

  Az Euralis Vetőmag Kft., tavaszi vetőmagjainak szélesebb körű megismertetése érdekében új projektet indított a herbicid toleráns kukorica, napraforgó és cirok hibridjeivel. Olvassa el mellékelt tájékoztatónkat, amelyben részletesen megismerheti a projekt mögött felépített innovációt. Kollégáink készséggel várják kérdéseiket az Euralis...

 • Megállapodtak: az elkövetkező tíz évben is lesz Szentlőrinci Gazdanapok

  2012. február 09., csütörtök 06:32 Gazdaság

  Újabb tíz évre szóló szerződést kötött az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a Szentlőrinci Gazdanapok megtartásáról a helyi önkormányzat és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ szerdán, a baranyai kisvárosban.

 • Helymeghatározó nyakörveket helyeztek szarvasokra

  2012. február 09., csütörtök 06:27 Gazdaság

  GPS telemetria kutatáshoz GPS műholdas helymeghatározó nyakörvet szereltek fel gímszarvas borjúkra a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársai.

 • A berlini Fruit Logistica a magyar termelőknek is fontos üzletkötési fórum

  2012. február 09., csütörtök 06:14 Gazdaság

  A világ legnagyobb friss zöldség-gyümölcs kiállítása - a Berlinben február 8-10. között megrendezett - Fruit Logistica Magyarország számára fontos üzletkötési fórum - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI-nek a német fővárosban.

 • Ellenőrizték a vadászokat - Nem volt súlyos szabálysértés

  2012. február 09., csütörtök 06:09 Gazdaság

  Mintegy 38 vadászatra jogosultat és 289 vadászt ellenőriztek múlt szombaton a megyei vadászati hatóságok, a rendőrhatóság és az állategészségügyi hatóság közreműködésével, az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az MTI-vel szerdán.

 • Magyar Agrárkamara: a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult

  2012. február 09., csütörtök 06:05 Szántóföld

  Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

 • Éheznek a vadak a hideg miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében - Jóval több takarmány fogy

  2012. február 09., csütörtök 05:57 Gazdaság

  Várhatóan több tízmillió forintos pluszkiadást jelent Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászatra jogosult szervezeteinek, hogy a kemény téli időjárás miatt a szokottnál harmadával több takarmányt kell kijuttatniuk az éhező vadak számára – közölte a megyei fővadász szerdán az MTI-vel.

 • Rumba áztatott mazsolával nyugtatják a postást megtámadó agresszív fácánkakast

  2012. február 09., csütörtök 05:52 Gazdaélet

  Egy agresszív fácánkakas tartja rettegésben a közép-angliai Staffordshire megye egyik falujának lakóit: a díszes tollú madár válogatás nélkül megtámad mindenkit, aki csak a közelébe merészkedik.

 • Hidegrekordok Magyarországon

  2012. február 09., csütörtök 05:50 Időjárás

  A megfigyelő-állomásokon mért minimum hőmérsékletek 1901-2010 között.

 • Februárban kérhető az őshonos állatfajták támogatásának kifizetése

  2012. február 08., szerda 21:18 Állattenyésztés

  Már postázhatók azok a kifizetési kérelmek, amelyek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésének támogatására vonatkoznak. Az érintetteknek erre február 28-ig van lehetőségük – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 • Kettős Jubileum

  2012. február 08., szerda 09:47 Gazdaság

  A rendkívüli időjárás elbizonytalaníthatja a gazdálkodókat a védendő gabonaterületek nagyságát illetően, ezért a technológiai döntések egy része későbbre halasztódhat. Partnereinket segítendő ezért a www.bayerjubileum.hu oldalon elérhető Jubileum akció jelentkezési határidejét ezennel 2012. február 28-ról március 20-ra módosítjuk.

 • Vidékfejlesztési együttműködések a Kárpát-medencei határon túli magyarsággal

  2012. február 08., szerda 05:49 Gazdaság

  A nyolc országot érintő stratégia a természeti, földrajzi előnyöket használja ki, különös tekintettel a vízgazdálkodásra és a magyar közösségek közötti vidékfejlesztési tartalmú együttműködésekre,– mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Parlamentben, ahol ünnepélyesen aláírták a „Vidékfejlesztési együttműködések a...

 • Budapest XII. kerületében egyre több vaddisznó bukkan fel az utcákon

  2012. február 07., kedd 21:02 Gazdaság

  Egyre több vaddisznó keres magának élelmet a XII. kerületben, a kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat, amely a közelmúltban információs vonalat is létrehozott, azon vár bejelentést, ha valaki vaddisznót észlel, illetve tájékoztatást nyújt az ilyen esetben szükséges teendőkről.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]