Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

  2012. augusztus 22., szerda 15:49 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • A fattyasodás kérdésköre KWS szemmel

  2012. augusztus 22., szerda 08:06 Szántóföld

  Először 3 fontos dolgot kell megjegyezni. A fatty a velejárója és szerves része a növénynek. A fattyasodás a kedvező körülmények „lakmusza”. A fattyasodás nem jelent élettani hátrányt a főnövény számára.

 • MVH: változtak a támogatás szabályai a baromfi ágazatban

  2012. augusztus 21., kedd 14:49 Állattenyésztés

  Az idén a harmadik negyedévtől módosulnak az állatjóléti támogatások igénybevételének szabályai a baromfi ágazatban - hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) keddi közleményében.

 • Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére

  2012. augusztus 19., 11:55 Állattenyésztés

  Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyartarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében - mondta a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Munkagépek égtek ki Kiskőrösön egy avartűzben

  2012. augusztus 18., szombat 19:06 Gazdaélet

  Több munkagép kiégett egy avartűzben Kiskőrös Feketehalom nevű településrészén, az oltás jelenleg is tart - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője szombaton az MTI-vel.

 • Aratásokat ellenőriztek a hatóságok: sok a szabálytalanság, de nem kirívóak

  2012. augusztus 18., szombat 13:13 Gazdaság

  Aratásokat ellenőriztek az elmúlt hetekben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a munkaügyi hivatal szakemberei: a 310 vizsgálat egyharmadánál találtak valamilyen hiányosságot, de azok nem voltak kirívóak.

 • A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

  2012. augusztus 17., péntek 11:18 Szántóföld

  A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

 • Traktorgumi-robbanás roncsolta szét egy férfi arcát

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:57 Gazdaélet

  A 49 éves Nebojsa Dragulovic zloti gazdaságában pumpált traktorának egyik abroncsába levegőt, amikor a gumiköpeny szétdurrant és több foszlánya a férfi arcába vágódott olyan erővel, hogy szétroncsolta az arcát és vérzést okozott agyában.

 • K&H: a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:22 Gazdaság

  A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re - közölte a K&H Bank Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • Szeptemberben Bábolnai Gazdanapok

  2012. augusztus 15., szerda 14:38 Gazdaság

  Szeptember 5-én nyitja meg kapuit a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mindent megtesz azért, hogy ebben az évben is Magyarország legrégebbi agrár-seregszemléje méltón mutassa be a hazai agrárium fejlődését.

 • Töltse le az Euralis Repce Hírlevelét!

  2012. augusztus 15., szerda 14:22 Szántóföld

  Mit jelent az intenzív repce technológia? Többek között erre is választ kaphat az Euralis Repce Hírleveléből, amelyet most portálunkról is letölthet.

 • BIOSILD - A csávázó szer, mely már bizonyított!

  2012. augusztus 15., szerda 14:06 Szántóföld

  A SUMI AGRO több éves fejlesztő munkája eredményeként a 2010-es őszi szezonban került forgalomba Magyarországon a BIOSILD TOP új generációs kalászos csávázó szer.

 • Life programok a természetvédelem szolgálatában

  2012. augusztus 15., szerda 12:25 Környezetvédelem

  Hegyvidékeken, felföldi tájakon a természet megőrzésére és a fenntartható természetvédelmi fejlődésre a Life programok világosan megfogalmazott célokat tartalmaznak. Abból indultak ki, hogy ezek a magaslati területek viszonylag törékenyek, így a földhasználati vagy a klímaviszonyok megváltozása szempontjából sebezhetőnek számítanak.

 • Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

  2012. augusztus 15., szerda 12:05 Gazdaság

  Nem kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg - tájékoztatta a minisztérium szerdán az MTI-t.

 • Júniusban 1,5 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság termelői árszint

  2012. augusztus 15., szerda 10:53 Terménypiacok

  Júniusban az agrártermékek termelői ára 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és állati termékeké pedig 8,9 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A mezőgazdaság teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést

  2012. augusztus 14., kedd 15:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.

 • Búzatermesztés hatékonyan

  2012. augusztus 14., kedd 14:14 Szántóföld

  Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, ezen belül is a búzatermés 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát. A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a...

 • Géptalálkozót rendeznek Tiszavasváriban augusztus 20-án

  2012. augusztus 14., kedd 11:54 Gépészet

  A mai napig használt matuzsálemi mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők az agrárgépek augusztus 20-án második alkalommal megrendezendő találkozóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

 • A levegőből keresik a parlagfüvet (Képek)

  2012. augusztus 14., kedd 08:27 Gazdaélet

  A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei és a megyei földhivatal munkatársa egy Alouette típusú, francia gyártmányú helikopterről keresik a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeket Fejér megyében 2012. augusztus 13-án.

 • Egyre nagyobb az aszály, ösztönzik a vidéki gazdaságfejlesztést

  2012. augusztus 13., hétfő 08:59 Gazdaság

  Jakab szerint professzionális kamarai szervezetre van szükség, míg V. Németh Zsolt úgy nyilatkozott; a KAP zöld komponense a klímavédelmet szolgálja. A vidéki gazdaságfejlesztést ösztönözi a szaktárca, jelentős az aszálykár a szerbiai Vajdaságban. Globális élelmiszer-áremelkedéssel fenyeget az amerikai szárazság. Agrárhírek a...

 • Hajdúsági nyár traktorhúzóversennyel Hajdúböszörményben

  2012. augusztus 13., hétfő 08:52 Gépészet

  Traktorzúgástól volt hangos vasárnap is Hajdúböszörmény: a Hajdúsági nyár 2012 elnevezésű augusztusi programsorozat e heti négynapos rendezvényének zárónapján tartották az amatőr traktorhúzóversenyeket.

 • A Landini 5H microsite-on is bemutatkozik

  2012. augusztus 12., 17:10 Gépészet

  A Landini 5H széria ismertségének növelése érdekében a gyártó egy mini weboldalt hozott létre. Itt összegyűjtve megtalálhatók a teljes gépcsalád tulajdonságai, multimédiás anyagokkal, képekkel, videókkal kiegészítve.

 • Hétvégén Farmer-Expo Debrecenben!

  2012. augusztus 10., péntek 07:24 Gazdaság

  Augusztus 17. és 20. között rendezik meg a XXI. Farmer Expo mezőgazdasági kiállítást Debrecenben, ahol az Agroinform is jelen lesz. Szakmai rendezvények, tartalmas programok, szórakozás és mintegy 300 kiállító. Várjuk olvasóinkat az idei Farmer-Expo-ra, a K/31-es standon!

 • Somogyban eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica az aszály miatt

  2012. augusztus 09., csütörtök 15:25 Szántóföld

  Somogyban napról napra nő az aszály sújtotta terület, eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica a hivatalos bejelentések szerint - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

 • Újszilvás ad otthont az idei Tápió Expónak

  2012. augusztus 09., csütörtök 08:39 Gazdaság

  Több mint egy tucat település képviselteti magát a hét végi újszilvási mezőgazdasági- és kulturális seregszemlén, a Tápió Expón – közölte a rendezvény egyik főszervezője szerdán az MTI-vel.

 • Válságban a sertéstenyésztés, javul az USA termelékenysége

  2012. augusztus 08., szerda 15:55 Állattenyésztés

  A MOSZ szerint válságban van a sertéstartás, ám a VM úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem lesz állami takarmányalap, ugyanakkor a kormány előtt van a sertéságazat fejlesztési stratégiája. Eddig 468 hektárnyi, parlagfűvel fertőzött területet találtak az ellenőrzéseken, az Egyesült Államokban pedig javult a termelékenység. Agrárhírek a...

 • Pioneer partnerség szorosabb szakmai alapokon - úton a sikeres gazdálkodás felé

  2012. augusztus 08., szerda 11:01 Szántóföld

  Több mint 100.000 zsák értékesített Pioneer kukorica, közel 300 Pioneer Farmer Klub tag, garantált díjazás és még szilárdabb szakmai együttműködés jellemzi újonnan indult partneri programunkat.

 • Tízezernél több látogatót várnak a Hajdúsági Nyár 2012-re

  2012. augusztus 08., szerda 09:40 Gazdaság

  Tízezernél több látogatót várnak a hajdúböszörményi Hajdúsági Nyár 2012 programsorozatra, amelynek kiemelkedő eseménye a csütörtökön kezdődő ipari és mezőgazdasági gépkiállítás és termékbemutató - mondta Kiss Attila, a város fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón, a helyszínen.

 • Elkezdődött a kukorica aszálykár felmérése Békés megyében

  2012. augusztus 07., kedd 19:53 Szántóföld

  Békés megyében a takarmánykukorica vetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága falugazdászai elkezdték a károk felmérését – tájékoztatta Varjú Mónika, a földművelésügyi igazgatóság vezetője az MTI-t kedden.

 • Dal-Bo és JYMPA gépek szántóföldi bemutatója

  2012. augusztus 07., kedd 15:35 Gépészet

  Idén júliusban a SZEGÁNA Kft országosan három helyszínen (Tiszabábolna, Attala, Törökszentmiklós) tartott repcetarlón szántóföldi mozgógépes bemutatót spanyol JYMPA és dán Dal-Bo gépekkel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]