Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megnyílt a hegyvidéki termelői piac

  2013. május 01., szerda 09:58 Gazdaság

  Megnyílt a hegyvidéki termelői piac kedden Budapesten a XII. kerületben; a piac első helyszínét Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Kaszás Attila, a Termelői.Hu Kft. ügyvezető igazgatója adta át a Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala melletti kis téren.

 • Kardeván Endre: szükség volt a magyar termék rendeletre

  2013. május 01., szerda 09:53 Gazdaság

  Szükség és igény is volt a magyar termék rendeletre és az ehhez kapcsolódó jelölési rendszerre Magyarországon, amellyel megszüntethető a helyenként még most is tapasztalható kaotikus állapot az élelmiszerek jelölésénél - jelentette ki Kardeván Endre kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Szarvmentes tehenet próbálnak kitenyészteni

  2013. május 01., szerda 09:39 Állattenyésztés

  Szarvmentes "biztonsági" tehenet próbálnak genetikusan kitenyészteni brit kutatók, hogy kevesebb legyen a baleset, és hogy ne kelljen fájdalmas eljárással megfosztani ifjú korukban a marhákat szarvkezdeményeiktől, ugyanakkor ne csökkenjen tejhozamuk.

 • A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

  2013. május 01., szerda 09:34 Gazdaság

  A tritikálé, azaz a rozsbúza emberi élelmezési hasznosítására indult uniós támogatással kutatási program Szegeden.

 • Minden új MF traktor, kombájn félártól elérhető 0% kamattal! (+Video)

  2013. május 01., szerda 09:32 Gépészet

  Újra nagy MF finanszírozási akció! Traktorok 69-től 370 LE-ig, 5-6-8 ládás, rotoros és hibrid kombájnok 50% befizetésétől kamatmentes hitelre elérhetők! További konstrukciók már akár 20% önerőtől. Azonnal érdeklődőm: 0630-530-55-65

 • Drágult a csirke – az AKI jelentése alapján

  2013. április 30., kedd 21:28 Állattenyésztés

  A vágócsirke felvásárolt mennyisége 8%-al kevesebb, élősúlyos termelői ára (298 forint/kg) 17%-al volt magasabb 2013 első tizenhat hetében az egy évvel korábbi hazai áraknál.

 • Lezárult az MVH diverzifikációs pályázata

  2013. április 30., kedd 19:28 Támogatások - pályázatok

  Lezárult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiírt úgynevezett diverzifikációs pályázat, amelyre 566 kérelem érkezett 15,1 milliárd forint értékben - mondta az MVH elnöke kedden Szekszárdon.

 • Fazekas: szigorúbb feltételekkel szerezhető föld

  2013. április 30., kedd 19:23 Gazdaság

  A jelenleginél szigorúbb feltételekkel szerezhető földtulajdon 2014. május 1. után az új földforgalmi törvény életbe lépés után Magyarországon - mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

 • A magyar almát, paprikát és barackot is népszerűsítik az idén

  2013. április 30., kedd 17:40 Kertészet és szőlészet

  A dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása érdekében is indul népszerűsítő kampány 2013-ban, a szakmai előkészítő munka a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a napokban kezdődött el - tájékoztatta az MTI-t Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

 • Affirm – mérföldkő a hernyókártevők elleni küzdelemben!

  2013. április 30., kedd 16:43 Kertészet és szőlészet

  Az Affirm 095 SG a kertészeti kultúrák lepkekártevői ellen kifejlesztett új, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó, kiváló hatékonyságú rovarölő szer. Egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, a hagyományos készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében kulcsfontosságú. Alacsony hatóanyag-dózisának használata biztonságot...

 • Ritkábban vizsgáznak a traktorok

  2013. április 30., kedd 16:07 Gazdaság

  A traktorokat az eddigi 3 helyett 5 évente kell vizsgáztatni, és még további húsz közlekedési és energetikai eljárást egyszerűsített a szaktárca, amelyek majd ügyfélkapun keresztül is intézhetők lesznek.

 • Kertészeti tápoldatozás – hatékony megoldás

  2013. április 30., kedd 11:29 Kertészet és szőlészet

  A kertészeti kultúrákban kulcsszerepet játszik a tápoldatozás, melyhez a Yara mono műtrágyái tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Bár ritkán ejtünk szót róluk, mégis jelentős hatást gyakorolnak a különböző kultúrákban. Ezek a műtrágyák a legérzékenyebb növények esetében is kiválóan alkalmazhatóak, hiszen nagy tisztaságú, klór, nátrium...

 • Hétvégén zajlott az AGRARIA

  2013. április 30., kedd 09:16 Gazdaság

  Erdély legnagyobb mezőgazdasági-, élelmiszeripari és állattenyésztési kiállítása és vására, az AGRARIA számos magyar kiállítóval a hétvégén zárult.

 • Stresszkezelés kukoricában

  2013. április 30., kedd 08:58 Szántóföld

  A hőmérséklet gyors emelkedése sok helyen kiszárította a talaj felső rétegét, ezért a gazdák egyre mélyebbre vetnek, ami nem kedvez a kukorica kezdeti fejlődésének, ezáltal a hozamot is nagyban befolyásolja.

 • A növények különleges "napernyővel" lassítják a klímaváltozást

  2013. április 30., kedd 08:40 Gazdaság

  A növények segítenek lassítani a klímaváltozást azáltal, hogy a hőmérséklet-emelkedés hatására gázokat bocsátanak ki, ezzel felhők alkotta napernyőt képezve a bolygó felett - derült ki egy új tanulmányból.

 • Lazítottak az agrárkamarán belüli összeférhetetlenségi szabályokon

  2013. április 30., kedd 08:31 Gazdaság

  A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a jövőben területi szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt, miután az Országgyűlés hétfőn eltörölte az ezt tiltó összeférhetetlenségi szabályt.

 • Megjelent a Zöld Forrás program pályázati felhívása

  2013. április 30., kedd 08:26 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn közzétette a 2013. évi Zöld Forrás program pályázati felhívását, a támogatás keretösszege 85 millió forint, a pályázatokat május 31-ig lehet benyújtani.

 • Nic-It és kombinációi biztos partnerek a kukorica posztemergens gyomirtásában!

  2013. április 29., hétfő 21:42 Szántóföld

  A kukorica zavartalan fejlődése érdekében szükséges a gyomkonkurencia mielőbbi kikapcsolása. Erre a vetés után és még kelés előtt végzett permetezés vagy pedig a korai posztemergens megoldás a célravezető.

 • EU-támogatást nyert a jánoshalmi szakképző központ

  2013. április 29., hétfő 20:58 Gazdaság

  Csaknem háromszázmillió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a jánoshalmi székhelyű térségi integrált szakképző központ, amit közösségi rendezvényekre, fejlesztő programokra, pedagógusképzésekre és eszközbeszerzésekre fordíthat.

 • Feldman Zsolt: tavasszal elfogadhatják a jogszabályt

  2013. április 29., hétfő 20:50 Gazdaság

  Várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt elfogadja az Országgyűlés a termőföld forgalmazását szabályozó törvényt, amely valószínűleg komoly vitákat vált ki, de alapelveiben bizonyosan nem lesz változás - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Zalaegerszegen.

 • A termőföld felét kis- és közepes birtokok keretében műveljék

  2013. április 29., hétfő 20:42 Gazdaság

  A kormány szándéka, hogy a termőföld 20 százalékát nagybirtokok, míg 80 százalékát kis- és közepes birtokok keretében műveljék - mondta a miniszterelnök hétfőn, kérdésre válaszolva a parlamentben.

 • Csökkentették a védelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón

  2013. április 29., hétfő 13:48 Gazdaság

  Az apadás következtében harmadfokúról másodfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn.

 • AKI jelentés: áprilisi munkák a földeken

  2013. április 29., hétfő 12:02 Szántóföld

  Mekkora területen vetik a kukoricát, napraforgót? Milyen mértékben károsodott az őszi vetés? Tudja meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

 • Fazekas Sándor: közepes, vagy annál jobb termést ígér a búza

  2013. április 29., hétfő 09:50 Szántóföld

  Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

 • A legjobb siló hibrid az LG 34.90 – Magyar Termékdíj

  2013. április 29., hétfő 09:31 Szántóföld

  Rangos elismerést kapott a Limagrain a "Termékdíj Pályázat 2013" díjkiosztóján árpilis 9-én. A XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként megtartott ünnepségen a Limagrain a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2013” kategóriában II. helyezést ért el a "Az LG 34.90 A tejfakasztó...

 • Budapesten tartotta 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács

  2013. április 28., 17:37 Gazdaság

  A magyar fővárosban tartotta a hétvégén 60. jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC); a résztvevők a többi között egy nagyméretű budapesti vadászati szakkönyvtár kialakításáról is döntöttek.

 • Támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

  2013. április 28., 09:02 Gazdaság

  Már pályázható az ország egész területén a "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása az agrár-, élelmiszeriparban" konstrukció az Új Széchenyi Terv keretében - hívja fel a figyelmet a PwC.

 • Fazekas Sándor: Magyarország méhészeti nagyhatalom

  2013. április 28., 08:53 Állattenyésztés

  Magyarország méhészeti nagyhatalom, ám az ágazat stabilitását csak sok munkával és a konkurenseknél tapasztalható összefogással lehet fenntartani - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Jászapátin.

 • Először tartanak Tokaji borárverést

  2013. április 27., szombat 10:39 Kertészet és szőlészet

  Először rendeznek kizárólag tokaji borokat felvonultató aukciót; a Tokaji Borlovagrend Egyesület (TBE) által szervezett Tokaji borárverésnek a sárospataki vár ad otthont szombat este.

 • Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

  2013. április 27., szombat 09:52 Gazdaság

  A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]