Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Illegális zöldségfeldolgozó-telepet találtak a pénzügyőrök Csongrád megyében

  2013. március 29., péntek 18:17 Gazdaélet

  Egy illegális zöldségfeldolgozó-telepet találtak a pénzügyőrök és a hatósági állatorvosok Csongrád megyében, ahol az alkalmazottak többségét is "feketén" foglalkoztatták – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

 • Természeti értékek mezőgazdasági területeken

  2013. március 29., péntek 17:30 Környezetvédelem

  Ausztriában a magas természeti értéket képviselő mezőgazdasági területeket jól lehet jellemezni a HNVF (high nature value farmland) indikátorral. A HNVF értékek a mezőgazdasági területeken egyrészt az értékes biotópok elterjedésére, másrészt ezeken a területeken az aktuális hasznosításra vonatkozólag adnak információkat.

 • Használt sütőolajból biodízel

  2013. március 29., péntek 17:28 Környezetvédelem

  A többszörösen használt sütőzsiradék és étolaj rákkeltő hatása közismert, s azt is tudjuk, hogy a csatornarendszerbe, emésztőgödörbe, talajba jutva súlyos károkat okoz. Ezért is veszélyes hulladéknak minősül. Kézenfekvő tehát a használt étolaj megfelelő újrahasznosítása. Ennek legelterjedtebb formája biodízellé átalakítása. Az EU fokozott...

 • Energiafű biogáz-termeléshez

  2013. március 29., péntek 17:26 Szántóföld

  Németországban a Szarvasi 1 energiafű (Elymus elongatus) felhasználásának mértéke egyre nagyobb lesz a hazai biogáz-termelésben. Triesdorfban végzett 3-éves kísérletek eredményei szerint 2 vágás (kaszálás) mellett hektáronként 18 tonna száraztömeget lehet termelni. Az energiafű 1,5-2 m magasra nő meg.

 • Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelő országa

  2013. március 29., péntek 16:08 Állattenyésztés

  Magyarországon a legnagyobb a fajlagos méhsűrűség az Európai Unióban: 2010-ben 1 millió, 2012-ben pedig több mint 1,2 millió méhcsaládot tartottak nyilván, így a méhpopuláció sűrűsége meghaladja 11 családot négyzetkilométerenként - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 • Fazekas Sándor: új korszak kezdődik a magyar mezőgazdaság történetében

  2013. március 29., péntek 16:05 Gazdaság

  Új korszak kezdődik a magyar mezőgazdaság történetében a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (új nemzeti agrárkamara) megalakulásával - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Újabb támogatások kifizetését kezdi meg az MVH

  2013. március 29., péntek 15:56 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fél milliárd forintot meghaladó támogatást hagyott jóvá 3500 ügyfél részére termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú extenzifikációs szarvasmarhatartás és hízottbikatartás támogatása jogcímen - közölte az MVH pénteken.

 • Az NFA eddig 1550 szerződést kötött mintegy 30 ezer hektár területre

  2013. március 29., péntek 09:27 Gazdaság

  Országosan eddig 1550 haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mintegy 30 ezer hektár területre - közölte az NFA szerdán az MTI-vel.

 • Talajfertőtlenítés minden formában – KENTAUR 5 G ÉS CYREN EC!

  2013. március 29., péntek 08:10 Szántóföld

  A talajban lévő kártevők ellen leghatékonyabban a talaj fertőtlenítésével védekezhetünk. Ebben valamennyi termesztett növény, így a kukorica is érintett. A Kentaur 5 G készítmény az időjárási körülmények függvényében egy hónapon át nyújt teljes körű védelmet az összes talajlakó rovarkártevő, valamint a korai gyökérnyaki-, és lombszinten...

 • Átadták a Syngenta Borverseny díjait (+Videó)

  2013. március 28., csütörtök 19:53 Kertészet és szőlészet

  Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Syngenta Országos Borversenyt. A siófoki díjátadón elhangzott: nehéz dolga volt a szakértő zsűrinek, mert kiváló borok sorakoztak fel az ország valamennyi borvidékéről. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a...

 • Méhlegelők telepítése, fenntartása

  2013. március 28., csütörtök 11:23 Állattenyésztés

  A Syngenta 2009-ben indította el a Beporzó programot Magyarországon. A program egyik fontos célkitűzése, hogy a hazai viszonyokra megfelelő méhlegelő vetőmagkeveréket dolgozzon ki és méhlegelők művelésére gyakorlati tanácsokat adjon. Az elmúlt évben már beszámoltunk az első eredményekről e lap hasábjain. Most az újabb tapasztalatokat is...

 • A gyomok új ellensége megérkezett!

  2013. március 28., csütörtök 09:23 Szántóföld

  2013-ban új gyomirtó szerrel bővül a Syngenta herbicid palettája: a Calaris Pro a veszélyes kétszikűekkel, kakaslábfűvel, muhar fajokkal fertőzött területek gyomirtószere.

 • Egy jó mezőgazdasági gyakorlat a biológiai sokféleség növelésére

  2013. március 28., csütörtök 08:47 Gazdaság

  A Syngenta 2009-ben indította el a Beporzó programot Magyarországon. A program egyik fontos célkitűzése, hogy a hazai viszonyokra megfelelő méhlegelő vetőmagkeveréket dolgozzon ki és méhlegelők művelésére gyakorlati tanácsokat adjon. Az elmúlt évben már beszámoltunk az első eredményekről e lap hasábjain. Most az újabb tapasztalatokat is...

 • Az év borásza a Tokaj Kereskedőház főborásza

  2013. március 28., csütörtök 07:37 Kertészet és szőlészet

  Áprilistól Áts Károly, az év borásza csatlakozik főborászként a megújuló Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetőségéhez - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden az MTI-vel.

 • Az NFA komolyan veszi az esetet

  2013. március 27., szerda 21:03 Gazdaság

  "A Bábonymegyeren történt földfoglalás esetében a szükséges jogi lépéseket a föld használója és az NFA is megtette. Minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk a földfoglalók ellen! Nem hagyjuk, hogy kár érje a magyar államot vagy a hazai gazdákat!" - áll a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott...

 • Minden eddiginél magasabb a GEHL V400

  2013. március 27., szerda 10:12 Gépészet

  Európában az április 15-től 21-ig tartó müncheni BAUMA kiállításon mutatják be a legújabb GEHL kompakt rakodót - Olvasható az Axiál Kft. honlapján. De miért is ennyire különleges ez a gép?

 • Baromfi Termék Tanács: elkészült az új ágazati stratégia

  2013. március 27., szerda 09:02 Gazdaság

  Hét év alatt 315 milliárd forint befektetésre volna szükség ahhoz, hogy korszerűsíteni, fejleszteni lehessen a magyar baromfiágazatot - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, a szervezet által kidolgozott ágazati stratégiát ismertetve.

 • A hatékonyság fokozók szerepe az UMG MICRO növényspecifikus műtrágyákban

  2013. március 27., szerda 08:54 Szántóföld

  Az UMG MICRO mikrogranulált starter készítmények olyan szerves és ásványi eredetű anyagokat tartalmaznak, melyek nagymértékben hozzájárulnak a termék hatékonyságának növeléséhez.

 • A tej terméktanács 90 forintos tej alapárat vár az elkövetkező egy évben

  2013. március 27., szerda 08:41 Gazdaság

  Kilogrammonként átlagosan 90 forint lesz majd árpilis 1. és a jövő év március 31. között, azaz a 2013/2014-es kvótaévben a tej alapára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács prognózisa szerint.

 • Fazekas Sándor: három éve növekedik a mezőgazdaság termelési értéke

  2013. március 27., szerda 08:38 Gazdaság

  Három éve nő a magyar mezőgazdaság termelési értéke, 2011-ben 2168 milliárd forintot, 2012-ben pedig, az aszály ellenére 2229 milliárd forintot ért el - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Nógrád megyei Karancslapujtőn tartott gazdafórumon.

 • Itt vannak az új hungarikumok

  2013. március 26., kedd 19:49 Gazdaság

  Ezentúl a herendi porcelán, a pálinka, valamint a törkölypálinka is bővíti a hungarikumok sorát - tudatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 • Fokozatosan nő az ünnepi húsbiztonság

  2013. március 26., kedd 19:34 Gazdaság

  Az ünnepi húsellenőrzések során szakemberek megállapították, hogy egyre kevesebb élelmiszer-biztonsági problémával találkoznak. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) által elrendelt, a húsvétot megelőző, március 4-től 31-ig tartó akció során kiemelten vizsgálják az ünnephez kapcsolódó termékek előállítását és forgalmazását.

 • Bezárták az illegális húsüzemet

  2013. március 26., kedd 19:10 Gazdaság

  Több mint négy tonna húskészítményt foglaltak le az ellenőrök egy érdi hús-hentesáru üzletben, amelyet az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt be is zárattak a hatóságok - adta hírül a Pest Megyei Kormányhivatal.

 • Kipróbáltam a Python technológiai csomagot - Kovács István, Abony

  2013. március 26., kedd 14:43 Szántóföld

  Pest megyében Abony és környéke számít a kukoricatermesztés Mekkájának. Kovács István itt gazdálkodik, mintegy 280 hektáron. A „klasszikus négyes” termesztésével foglalkozik: napraforgó, búza, repce, kukorica. A „szent növényt”, a kukoricát 2012-ben 70 hektáron vetette el.

 • A kiváló minőségű mezőgazdasági épületpark nagyban hozzájárul a termelők, vállalkozások sikeréhez

  2013. március 26., kedd 12:33 Gazdaság

  A kiváló minőségű mezőgazdasági épületpark nagyban hozzájárul a termelők, vállalkozások sikeréhez

 • Mire jó a lemosópermetezés?

  2013. március 26., kedd 11:03 Kertészet és szőlészet

  Az évszak már aktuálissá tenné, az időjárás azonban még dacol a téllel, aki még nem metszette meg idén a fáit, minden látszat ellenére az is hamarosan megteheti. Azonban nem csak metszeni és tisztogatni, az elhalt részeket eltávolítani kell ilyenkor, hanem a nagyon fontos lemosó permetezést is el kell végezni.

 • Mire jó a lemosópermetezés?

  2013. március 26., kedd 11:03 Kertészet és szőlészet

  Az évszak már aktuálissá tenné, az időjárás azonban még dacol a téllel, aki még nem metszette meg idén a fáit, minden látszat ellenére az is hamarosan megteheti. Azonban nem csak metszeni és tisztogatni, az elhalt részeket eltávolítani kell ilyenkor, hanem a nagyon fontos lemosó permetezést is el kell végezni.

 • Rendkívüli műtrágya akció a Hungarobiochem Kft-nél március 29-ig!

  2013. március 26., kedd 07:25 Szántóföld

  Litván importból származó NPK 8-20-20+3S, 100% vízoldható, granulált műtrágya óriási kedvezménnyel a Hungarobiochem Kft-nél - csak március 29-ig!

 • Finisben az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása

  2013. március 25., hétfő 20:53 Gazdaság

  Befejező fázisába érkezett az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása, várhatóan március végére-április elejére készül el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

 • Megmenekültek a zártkerttulajdonosok

  2013. március 25., hétfő 20:50 Gazdaság

  A zártkerttulajdonosoknak nem lesz földhivatali regisztrációs kötelezettségük. Tizennégy jogszabályt változtatott meg a parlament az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés hétfői elfogadásával.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]