Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kedvezmények a nagyobb összegű agárhitelezés ösztönzésére

  2012. szeptember 03., hétfő 14:12 Gazdaság

  Kedvezőbb kezességi feltételrendszert alakított ki a nagyobb összegű hitelt felvevők számára az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) szeptember 1-től, a szervezet tovább támogatja a kisebb hitelügyleteket is - közölte az AVHGA hétfőn az MTI-vel.

 • Szeptember 15-ig kell beérkeznie a kárenyhítési hozzájárulásnak az MVH-hoz

  2012. szeptember 03., hétfő 13:31 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara felhívja a kockázatkezelési közösségben kötelező tagsággal rendelkező, illetve az egységes kérelemben nyilatkozatukkal önkéntes tagságot vállaló mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje 2012. szeptember 15.

 • Az Agro-Contakt 2000 Kft. is ott lesz Bábolnán

  2012. szeptember 02., 21:34 Gépészet

  Az Agro-Contakt 2000 Kft. is ott lesz a Bábolnai Gazdanapokon szeptember 5. és 8. között. A cég két helyszínen várja a vendégeket Pöttinger bálázóval, Vogel-Noot gépekkel és saját gyártású CLAAS licencű RK kaszáival.

 • Letölthető friss árupiaci jelentések

  2012. szeptember 02., 16:06 Terménypiacok

  Friss gabona és ipari növények, zöldség, gyümölcs és bor, baromfi, élőállat és hús valamint tej árupiaci jelentések. Töltse le a legújabb információkat!

 • Számolja ki, mennyi támogatást kaphat 2014 után!

  2012. szeptember 02., 14:21 Gazdaság

  A Közös Agrárpolitika reformja miatt 2014-től jelentősen változni fog a mezőgazdasági termelőknek kifizetett támogatás összege és számítási módszertana. Ennek a változásnak a körvonalai már ismertek, bár sok részlet még nem végleges. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet modellszámításait felhasználva az AKI kalkulátorával kiszámíthatja, hogy...

 • A szekszárdi Mészáros Pincészet nyerte Az év pincészete címet

  2012. szeptember 02., 12:41 Gazdaság

  A szekszárdi Mészáros Pincészet lett Az év pincészete Magyarországon ebben az évben. Az ezzel járó vándordíjat, emlékérmet, oklevelet az alapító szervezetek vezetőitől Mészáros Pál, a családi vállalkozás vezetője vette át csütörtökön a Mészáros Pincészetben.

 • Helyi termékeket és a gazdákat támogatja a kormány

  2012. szeptember 01., szombat 13:42 Gazdaság

  A termelők megsegítésére több intézkedést hozott a kormány, és a vidékfejlesztési tárca minden erejével támogatja a helyi termékek előállítását. Véleményük szerint vissza kell hozni a piacokat a köztudatba. A MÁSZ úgy vélekedett, hogy segít az állattenyésztőkön az előrehozott támogatás, míg a MOSZ nincs megelégedve. A sertéságazatban...

 • Az őszi vetésű növényeket OGG-vel küldjük a télbe

  2012. augusztus 31., péntek 14:20 Gazdaság

  A Magyar Termék Nagydíjas és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. védjegyével rendelkező Organic Green Gold Viridis Aurum nagy segítség a mezőgazdaságban a szervetlen tápanyagok visszaszorításában, a talajdegradáció csökkentésében, de nagy jövő vár rá az AKG-s területeken és biogazdaságokban történő felhasználás területén is.

 • Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

  2012. augusztus 31., péntek 13:30 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium azonnali hatállyal feloldotta a tűzgyújtási tilalmat. A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által elrendelt tiltások továbbra is érvényben vannak.

 • Kétmillió hektoliter bor várható az idén

  2012. augusztus 31., péntek 12:09 Kertészet és szőlészet

  Kétmillió hektoliter körüli bortermelés várható az idén Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára pénteken Budapesten.

 • Nemzeti kiegészítő támogatást kaphatnak a cukorrépa-termelők

  2012. augusztus 31., péntek 11:04 Szántóföld

  Az idén összesen 1,18 milliárd forint összegű nemzeti kiegészítő támogatásra nyújthatnak be kérelmet a cukorrépa-termelők a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési miniszteri rendelet szerint.

 • Új Case IH traktortípusok - Újjászületett a Farmall sorozat (+Képek)

  2012. augusztus 30., csütörtök 15:52 Gépészet

  A Case IH legendás Farmall márkája újjászületik, a nagy visszatérők az 55-115 LE kategóriában jelennek majd meg, és gazdaságos, egyben rendkívül sokoldalú munkaeszközt kínálnak számos lehetőséggel, a gazdák igényeire szabva.

 • Támogatás a agrártermelői csoportok létrehozásához

  2012. augusztus 30., csütörtök 11:30 Gazdaság

  A termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatás keretében nagyságrendileg 568 millió forint kifizetését kezdi meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a következő hetekben - tájékoztatta az MVH csütörtökön az MTI-t.

 • Így segít a kormány a gazdákon

  2012. augusztus 29., szerda 19:59 Gazdaság

  A kormány szerdai ülésén döntött az aszály okozta károk enyhítéséről, főként a takarmánypiaci gondok orvoslásáról -, a sertéságazat, valamint a gyulai Húskombinát helyzetének megoldásáról - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón.

 • Országos aszályhelyzet – igényelhető a kárenyhítő juttatás

  2012. augusztus 29., szerda 15:20 Támogatások - pályázatok

  Azért, hogy a szárazság miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelők a kockázatkezelési törvény alapján kárenyhítő juttatásban részesülhessenek, országos aszályhelyzetet hirdet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - olvasható a tárca Agroinformhoz eljuttatott közleményében.

 • VAKOND lazítók - Válasz az aszályra

  2012. augusztus 29., szerda 14:58 Gépészet

  A speciális geometriai elrendezésű, szárnyakkal rendelkező réteges lazító számos előnnyel rendelkezik a hagyományos lazítókhoz képest.

 • Indul a GAZDANet program - Számítógépet kapnak a kistermelők

  2012. augusztus 29., szerda 13:34 Támogatások - pályázatok

  Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Hamarosan fel lehet tölteni a Gazdálkodási Naplót és a Nitrát adatlapot a NÉBIH honlapján

  2012. augusztus 29., szerda 13:13 Gazdaság

  Hamarosan elérhetőek a 2012. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok, és a feltöltő felület is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében a harmadik gazdálkodási évre vonatkozóan...

 • Müthing szárzúzók – kukorica és napraforgó tarlóhántás előtti mulcsozására is

  2012. augusztus 29., szerda 11:09 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • Növényvédő szereket loptak Mezőcsáton

  2012. augusztus 28., kedd 20:38 Gazdaélet

  Növényvédő szereket lopott egy férfi Mezőcsáton cége telephelyéről, a gyanúsítottat egy napon belül elfogták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

 • Átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók díjakat

  2012. augusztus 28., kedd 09:46 Gazdaság

  Idén is átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) díjakat szombaton a Vajdahunyadvárban immár ötödik alkalommal megrendezett HÍR-es Íznapokon.

 • VM: kilós ár a tojásokra

  2012. augusztus 28., kedd 08:22 Állattenyésztés

  Hatályba lépett az a rendelet, amely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is; az új rendelkezés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

 • Differenciált áfacsökkentési javaslat a mezőgazdaságban

  2012. augusztus 28., kedd 08:18 Gazdaság

  Az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kéri a kormányzattól három - a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej - terméktanács; a javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

 • Aszály - A mezőgazdasági kár több mint 400 milliárd forint

  2012. augusztus 27., hétfő 21:56 Gazdaság

  Több mint 400 milliárd forint kár érte eddig a magyar mezőgazdaságot a szárazság miatt - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Válasz az aszályra - Könnyebben öntözhetnek a kisebb gazdaságok

  2012. augusztus 27., hétfő 17:03 Gazdaság

  A kormány bevezeti az egynyári öntözés fogalmát, így a legfeljebb 100 hektáros gazdaságok egyszerűsített engedélyezéssel juthatnak öntözővízhez - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

 • A bioetanol szövetség szerint a hazai gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért

  2012. augusztus 27., hétfő 08:49 Gazdaság

  Aggasztónak tartja a bioetanol gyártását érő támadásokat a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ), amelynek meggyőződése, hogy a magyar bioüzemanyag-gyártás nem felelős az élelmiszerárak emelkedéséért.

 • Ráborult a traktor egy lenti férfira

  2012. augusztus 26., 11:23 Gazdaélet

  Meghalt egy férfi, aki a traktorja alá került szombaton a Zala megyei Lenti külterületén - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Az Axiál Kft. egymillióval támogatta a bajai kórházat

  2012. augusztus 25., szombat 09:19 Gépészet

  Immáron hagyománnyá vált, hogy az Axiál Kft. az Axiál Szakmai Napok bevételéből származó összeget a Bajai Szent Rókus Kórháznak ajánlja fel. Az idei évben a Traumatológiai Osztály számára az úgynevezett MCR fixateur externe csontrögzítő eszköz midi és mini sorozatának megvásárlását támogatták 1.000.000 forinttal.

 • Olcsó élelmiszertermelés – a környezet rovására

  2012. augusztus 25., szombat 08:55 Környezetvédelem

  A mezőgazdasági termékek világpiacainak növekvő mértékű megnyitása hosszú távon az élelmiszerek termelési költségeinek csökkenésével jár. Ez azonban csak úgy tud megvalósulni, hogy az erdők nagy részét szántókká alakítják, ezzel pedig az élelmezés és a klímavédelem között konfliktust idéznek elő.

 • A jövőben három évre szól az őstermelői igazolvány betétlapja is

  2012. augusztus 25., szombat 08:14 Gazdaság

  A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előterjesztését, amely egyszerűsíti az őstermelői igazolványok kiváltásának feltételeit, és három évre hosszabbítja a betétlap érvényességét is - közölte a vidékfejlesztési tárca az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]