Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Szentgyörgyváron szibériai tokhalfeldolgozó épül

  2013. május 22., szerda 13:36 Gazdaság

  Halnevelő és halfeldolgozó üzemet létesít Szentgyörgyváron a Halház Kft. közel hétmillió euró összértékű beruházással, túlnyomórészt saját erőből - jelentette be Andrej Panarin, a kft. ügyvezető igazgatója a zalai településen tartott sajtótájékoztatón szerdán.

 • Nagydíjas Fendt

  2013. május 22., szerda 08:47 Gépészet

  Nagydíjat nyert az Axiál Kft. forgalmazásában kapható Fendt 936 Vario traktor, valamint különdíjat kapott a vontatható Framest Reptill 3000 a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok pályázatán.

 • A NÉBIH megkezdte a kiskultúrás engedély-kiterjesztések kiadását

  2013. május 22., szerda 08:34 Gazdaság

  Egy gyomirtó, egy gombaölő és egy rovarölő szerre adta ki az első három hatósági kiskultúrás engedély-kiterjesztést a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága.

 • NFA: újabb földek kerülhetnek gazdákhoz

  2013. május 21., kedd 17:52 Gazdaság

  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint hatezer hektár olyan állami földet hirdet meg bérbeadásra a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a nemzeti földalapból, amelynek haszonbérleti szerződése 2017. március 31-én lejár - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyekért felelős miniszteri biztosa Miskolcon kedden.

 • Tövényjavaslat a termőföldszerzés- és használat szigorítására

  2013. május 21., kedd 15:33 Gazdaság

  Tovább szigorítaná a termőföld megszerzését és a termőföld használatát az a törvényjavaslat, amely a korlátozó jogi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szól.

 • Nem minden sör, amit annak adnak el

  2013. május 21., kedd 14:55 Gazdaság

  Ezentúl nevében is meg kell különböztetni a sörtől azokat a termékeket, amelyekhez az érlelést, szűrést követően annak ízét, illatát, színét, jellegét megváltoztató bármilyen anyagot hozzáadnak, és ezáltal lényegében egy új terméket hoznak létre.

 • OVF: befejeződött a Balaton vízeresztése

  2013. május 21., kedd 13:47 Gazdaság

  A Siófoki-zsilip teljes zárásával, valamint a siófoki belterületi szakasz tározóterének feltöltésével három héttel a zsilip megnyitása után befejeződött a Balaton apasztó célú vízeresztése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

 • Elérhető az új földforgalmi törvény tervezete

  2013. május 21., kedd 12:33 Gazdaság

  A nemzeti agrárgazdaság megteremtése, a családi gazdaságok megerősítése, valamint egy korszerű európai mezőgazdasági modell kialakítása és versenyképessé tétele az új földforgalmi szabályozás célja.

 • A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért

  2013. május 21., kedd 12:32 Gazdaság

  A földtörvény újragondolását kéri az Élőlánc Magyarországért, mert álláspontjuk szerint a jogszabály Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövege nem szolgálja a vidéket, illetve az országot.

 • A ROUNDUP® készítmények szerepe a vízgazdálkodásban és talajnedvesség megőrzésben

  2013. május 21., kedd 11:23 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők a vízzel összefüggésben leginkább kétféle problémával szembesülnek. Az egyik a víz bősége belvizek formájában, a másik a talaj kiszáradása aszályos időjárási körülmények kialakulásakor.

 • Egy magyar bobtail a legszebb a világon

  2013. május 21., kedd 10:49 Gazdaság

  A címet a csak Jimmy-ként becézett Bottom Shaker My Secret érdemelte ki a budapesti kutya-világkiállításon. A négynapos seregszemlére hetven országból tizennyolcezer kutyát neveztek be. A bobtail tenyésztője Szetmár István, tulajdonosa Koroknai József.

 • Így alakultak a mezőgazdasági árak az első negyedévben

  2013. május 21., kedd 09:56 Gazdaság

  Mezőgazdasági termelői árak Magyarországon a 2013-as év első negyedévéről.

 • IX. Axiál Veterán Traktormajális 2013. - Micsoda nap volt! (+ Videó!)

  2013. május 20., hétfő 21:53 Gépészet

  Ahogyan ígértük, videóval idézzük fel a IX. Axiál Veterán Traktormajális legjobb pillanatait! Érdemes megnézni kisfilmünket az emlékezetes találkozóról!

 • Tanácskozás: fókuszban a Balaton ökológiai szemléletű halászata

  2013. május 20., hétfő 18:19 Állattenyésztés

  A hazai akvakultúrával, természetes vízi halgazdálkodással és alkalmazott hidrobiológiával foglalkozó szakemberek legrangosabb seregszemléjén, a szarvasi HAKI-napokon a Balaton lesz az egyik kiemelt téma. A május 22-24. között rendezendő tudományos tanácskozáson előadást tartanak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei is.

 • A bio-hajtóanyagok növekvő szerepe

  2013. május 19., 12:37 Környezetvédelem

  Az EU-ban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a közlekedésben a járművek hajtóanyagába mind több bio-üzemanyagot keverjenek be. Ezzel nemcsak az egyre drágább fosszilis energiahordozók behozatalának csökkentését, az exportáló országoktól való függőség mérséklését, hanem a közlekedés okozta üvegházhatású gázkibocsátás...

 • Közösségikert-mozgalmat hirdettek Százhalombattán

  2013. május 19., 12:28 Gazdaság

  Telkük gondozását vállalni nem tudó, illetve az elhanyagolt területekből virágzó kerteket varázsolni kész városlakók jelentkezését várják Százhalombattán az úgynevezett közösségikert-mozgalom keretein belül.

 • Kikelt az első fekete kisgólya (+VIDEO)

  2013. május 19., 12:22 Gazdaság

  Kikelt a tojásból az első fekete gólya fióka a Gemenci erdőben. A Gemenc Zrt. munkatársai és a nagyközönség is egyszerre figyelhette meg ezt a különleges eseményt, hiszen idén márciustól két webkamera közvetíti a Gemenc Zrt. weblapjára a fekete gólyák mindennapjait.

 • A belvizes tavasz ellenére jók a terméskilátások Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. május 19., 12:22 Gazdaság

  A kora tavaszi belvíz hátráltatta ugyan a talajmunkákat, ám érdemben nem rontott a kedvező terméskilátásokon Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

 • Elkészült az ökogazdálkodási akcióterv tervezete

  2013. május 17., péntek 17:27 Gazdaság

  Tervezetben már elkészült a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ökogazdálkodási akcióterve, amelyet várhatóan június elején társadalmi vitára bocsátanak - mondta az MTI-nek a VM parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 • A dohánytermékekről szóló uniós szabályozásról és a KAP-ról tárgyaltak a Visegrádi Négyek agrárminiszterei

  2013. május 17., péntek 17:21 Gazdaság

  A Visegrádi Csoport lengyel elnöksége május 16-17-én Krakkóban harmadszor rendezte meg az agrárminiszterek találkozóját, melyen a Visegrádi Négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – mellett részt vett Bulgária, Románia és Szlovénia is (V4+3). A Vidékfejlesztési Minisztériumot Czerván György...

 • Megújult a Syngenta szőlő betegség-előrejelzési rendszere

  2013. május 17., péntek 17:10 Kertészet és szőlészet

  Regisztráljon a friss, részletes előrejelzésekért, hisz igazán jó bor, csak egészséges szőlőből készülhet!

 • A kaptáraktól a könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemig

  2013. május 17., péntek 13:26 Állattenyésztés

  Az egyedülálló magyar műszaki fejlesztés, a Lindab SBS technológiája felhasználásával épített mézfeldolgozó üzemet egy méhész Vácrátóton.

 • PM: pontozási hiba van az állami földpályázatokban

  2013. május 17., péntek 12:28 Gazdaság

  A Párbeszéd Magyarországért (PM) súlyos pontozási hibát talált az állami földbérleti pályázatokban – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka.

 • Megkezdődött a süllőtelepítés a Kis-Balatonon

  2013. május 17., péntek 09:35 Állattenyésztés

  A halgazdálkodási tervnek megfelelően elkezdődött a süllőtelepítés a Kis-Balatonon - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 • A Pannonhalmi Apátsági Pincészet évente 300 ezer palack bort állít elő

  2013. május 17., péntek 09:27 Kertészet és szőlészet

  Az idén tízéves Pannonhalmi Apátsági Pincészet évente ma már 300 ezer palack bort állít elő, ezt a mennyiséget legfeljebb még 50 ezer palackkal tudják emelni - mondta Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele.

 • Több száz fatolvaj ügye a Debreceni Járásbíróságon

  2013. május 17., péntek 08:15 Gazdaság

  Az új szabálysértési törvény életbe lépése, 2012 áprilisa óta 325 fatolvaj ellen indult eljárás a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyek jó része 2012-2013 őszi-téli időszakára tehető - közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

 • Információs szupersztráda a farzsebben

  2013. május 17., péntek 07:49 Gazdaság

  Légkondicionált, műholdvezérelt betakarító gépek, párhuzamos nyomkövető rendszerrel ellátott, automata kormányzással működő traktorok, GPS alapú területmérés, precíziós tápanyag-gazdálkodás, automata növényvédelmi előrejelző rendszerek, távolról is elérhető adatok, automatikus gépbeállítás. A gazda okostelefonján hívja a szervizest, aki...

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 22:30 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • A biotermékek iránti fogyasztói bizalmat növeli az új szabályozás

  2013. május 16., csütörtök 22:27 Gazdaság

  A vidékfejlesztési tárca módosította a biotermékekkel kapcsolatos gazdálkodási követelményeket, a tanúsítás, forgalmazás, jelölés és ellenőrzés szabályait.

 • Műholddal figyelik a vaddisznókat a Balaton-felvidéken

  2013. május 16., csütörtök 22:22 Erdő- és vadgazdálkodás

  Műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) ellátott nyakörvet tesznek a befogott vaddisznókra a Balaton-felvidéken a szakemberek, hogy rájöjjenek, miért szoktak be az állatok a lakott területre - tájékoztatta a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete munkatársa az MTI-t.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]