Hogyan készíts jó magaságyást? Megmutatjuk lépésről lépésre!
A magaságyás megannyi lehetőséget rejt magában. De pontosan hogyan csináljuk?


12 millióért cserél gazdát kilója – sáfránytermesztés Magyarországon
A jóféle sárfány (Crocus sativus) a magyar mezőgazdaság számára újra felfedezésre váró növény. A legtöbben csak annyit tudnak róla, hogy a világ legdrágább fűszere, de kevesen tudják, hogy a paprika térhódítása előtt a sáfrány a Kárpát-medence egyik meghatározó árucikke volt.

Hogyan vásároljuk, szállítsuk és tároljuk a növényeinket?
Az ültetés gyakorlati lépéseiről sokan írtak már, azonban keveset beszélünk a vásárlás mikéntjéről, a hazaszállítás módjáról és az otthoni tárolás fortélyairól.

ribizli

Azt is gondoljuk végig, hogy mi a célunk a növénnyel: dekoráció, térhatárolás, belátástakarás, ehető termés szüretelése? – fotó: Pixabay

Régi, jól bevált praktikák a kerti fák védelmére
Régebben a kertészek általában úgy oldották meg a kertben fellépő problémákat, hogy az otthon található eszközöket hívták segítségül. Ami pedig bevált, annak technikáját átadták az utódaik számára, így szülőről gyerekre szálltak a jobbnál jobb módszerek. Az egyik ilyen a fák meszelésének technikája.

Ez a fólia alatti sárgarépa-hajtatás sikerének titka
A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék, kitűnően tárolható, de tavasz végén csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan keresik a jobb minőségű, zsenge sárgarépát. Vetése ősz végén, tél elején aktuális, de a magvetés idejével óvatosnak kell lenni, mert vannak buktatók!

Így védekezhetünk a vadak károkozásával szemben
Bár a vadkárok nagy része a nyári időszakban történik, az őszi és a téli időszak sem mentes ettől. Ilyenkor egyre kevesebb a táplálék, így a vadak gyakran a kiskertekbe bejutva próbálják meg az éhségüket csillapítani. Eközben azonban óriási károkat tehetnek a kerítésünkben és a növényeinkben is.

vad

Az életterük lecsökkenése miatt kényszerülnek a vadállatok a városokba – fotó: 123rf.com

Erre van szüksége a gyepednek novemberben
A tél beköszönte előtt bőségesen akad teendő a kertünkben. Bár már nem kell kéthetente füvet nyírni, azért még mindig nem feledkezhetünk meg a kerti gyepről. Ahhoz ugyanis, hogy a tavaszt a lehető legjobb állapotban élje meg a füvünk, a mi segítségünkre is szüksége van.

Ezeket a feladatokat mindenképp végezd el még novemberben!
A nyár már elmúlt, és lassan az ősz is véget ér, azonban még rengeteg a teendőnk a tél beköszönte előtt a kiskertünkben. Hiába rövidülnek a nappalok, ki kell használni azt a kevés, világos órát, hogy minden készen álljon a kertben a tél előtt, és így felkészülten várhassuk a tavaszt. Sorra vettük, hogy milyen feladatokra érdemes időt szánni ebben a hónapban.

Télen is szüretelhetsz málnát!
Az őszi málnát még a tél elején is szüretelheted. Ültesd el most, hogy jövőre már teremjen!

málna

A málnát a fagyokig lehet szüretelni – fotó: 123rf.com

Tuti tippek gyümölcsfák ültetéséhez
Mikor érdemes ültetni az őszibarackot, a mandulát, a diót, a kajszit, az almát? Kell-e télen öntözni? Gyümölcstelepítés lépésről lépésre.

Legyen neked is házi füstölőd!
A házi készítésű finomságok nemcsak a fogyasztásukkal okoznak örömet, hanem büszkeséggel töltik el azt is, aki az adott ételt készítette. Így van ez a házi kolbásszal, sajttal is. Az élmény pedig fokozható, ha van otthon egy jó kis füstölőd.

Homokos a talajod? Ezeket a növényeket ültesd!
Ha homokos talajú a kerted, akkor is nagyon sok növényt termelhetsz meg rajta. A homoktalajnak nagyon sok előnye van. Gyorsan képes felmelegedni, jó a vízbefogadó képessége, és könnyű művelni. Természetesen hátrányai is vannak, hiszen kevés benne a tápanyag, gyors a vízvesztése, és rossz a járhatósága. Azonban kellő információval felfegyverkezve csodás termőterületté tudod alakítani a homokos kertedet.

A homoktalaj kedvező a burgonya számára – fotó: 123rf.com

Torz, eldeformálódott sárgarépa? Mutatjuk, hogy mi az oka, és mit lehet tenni ellene
Az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termesztésében további csökkenés volt megfigyelhető, amit a legnagyobb volument képviselő sárgarépa felületének visszaesése okozott, a teljes terület már csak 1200-1300 hektárra tehető.

Hogyan válasszunk gyümölcsfát a kertünkbe? A szakértő válaszol
Sok fejtörést tud okozni a minden igényt kielégítő fajtájú gyümölcsfák kiválasztása, hiszen ez egy évekre szóló befektetés. Összegyűjtöttük, hogy mely szempontokat kell figyelembe vennünk, ha később nem szeretnénk csalódni a mostani döntésünkben.

Növényvédelmi előrejelzések: Végre megszabadulunk a kártevőktől? Vajon a növényeink átvészelik a telet?
Cikkünkből megtudhatod, még milyen feladatok állnak előtted az ősz végén. Az ültetvényekben a nyáron felszaporodott betegségek gyérítése, a következő szezon előkészítése a lemosó kezeléssel megoldható, érdemes elvégezni, s még most is van rá lehetőség.

Késő őszi tömeges gyomkelés őszibúza-táblán

Kacor vagy szemzőkés? Jól jön, ha ismered az összes kertészeti késfajtát
Ha nehéz eligazodnod, hogy melyik feladatra melyik a legalkalmasabb kerti vágóeszköz, megpróbálunk nem késlekedni és eligazítani téged a különféle kertészeti ollók és kések útvesztőjében.

Mi jelenti a megoldást ebben a kaotikus műtrágyahelyzetben?
Napjaink egyre kaotikusabbá váló műtrágyahelyzetére milyen hatékony és milyen hosszú távú megoldást jelenthetnek az alternatív növénytáplálási módok? Milyen megoldásokat tud nyújtani a bizonytalanságban lévő gazdáknak?

Miért jelent többet a szerves trágya, mint a műtrágya?
A növényre gyakorolt hatásában miben hasonló és miben különbözik egymástól a szerves és a műtrágya? Van-e minőségbeli különbség a szerves trágyák között? Minden szerves trágya egyaránt jól használható a zöldségtermesztésben? Cikkünkből választ kaphattok ezekre a kérdésekre.

szarvasmarha

A hagyományos tartású állattenyésztés visszaesése következtében egyre kevesebb a növénytermesztésben használható jó minőségű szerves trágya – fotó: Shutterstock

Foszfor – de másként!
Hiányát – ellentétben más tápelemekkel – a tünetek megjelenése után csak lassan és nehezen lehet pótolni. De ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mire kell odafigyelni a foszfortrágyázás során?

Az ideális növénytársítás titkai
Azért fontos a tervezés, mert nagyon nem mindegy, melyik növény hova kerül. Ilyenkor nem csupán az adott növény egyéni igényeit kell figyelembe venni, hanem azt is, mely növény szomszédsága van rá a legjobb hatással. A megfelelő növénytársítás nemcsak növelheti a terméshozamot, de a kártevőket is képes csökkenteni.

Télen, a metsző hidegben is van helye a metszésnek
A metszés nagyon sok kerti növény életében elengedhetetlen. Ám nem mindegy, hogy hogyan és mikor végezzük el ezt a műveletet. Míg némelyik növény esetében végzetes lenne egy téli metszés, addig nagyon sok növény számára ez segíti elő a virágképződést, növeli meg a terméshozamot, serkenti az erőteljes növekedést, és megakadályozza a különféle betegségek kialakulását.

metszés

A növények egy részét fontos télen metszeni – fotó: 123rf.com

9 tipp a tökéletes vetési terv elkészítéséhez
Ilyenkor, amikor odakint hideg van, szívesebben vagyunk bent, a meleg szobában. Pedig egy vérbeli kertészt, hőmérséklettől függetlenül, nagyon is kihúz a szíve a kertbe. Azonban el kell fogadnunk, hogy ezek a hónapok nem a vetésről szólnak. Legalábbis nem a hagyományos értelemben. Ugyanis most, amikor kevesebb a kerti munka, jut időd rá, hogy megtervezd, mit fogsz majd termelni tavasztól.

Tudod, mi a baraboly?
A baraboly igazán fenséges zöldség. Ismerkedj meg vele, és adj neki helyet a szívedben és a kertedben.

Így fogj neki a szőlő ültetésének!
A szőlő ültetési anyagának előkészítése, a sikeres ültetés lépései. Mutatjuk, milyen mozzanatokat nem lehet kihagyni a szőlő telepítése során.

Novemberi gépészeti összefoglalóinkat megtaláljátok ITTITTITT és ITT.