A környezetvédelem területén a leggyorsabb változást úgy érhetjük el, ha mi magunk változunk, és ebben a folyamatban alapvetően fontos a fiatalok informálása – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Föld napja alkalmából tartott rendezvényen, pénteken, Budapesten.

László Tibor Zoltán a Budatétényi Rózsakertben megrendezett eseményen arra emlékeztetett, hogy az 1960-as évek végéig egy átlagos ember ökológiai lábnyoma nem volt nagyobb az egy főre jutó területnél. Mára azonban több területet használunk, mint amennyi a Föld egy lakosára jut. A helyettes államtitkár szerint

Magyarország egy lakosának átlagos ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, így kétszer annyi területet élünk fel, mint amennyi a rendelkezésünkre áll.

Hangsúlyozta: világunk átalakulóban van, változik az éghajlat, ezért új növényfajok jelennek meg a kertjeinkben és az asztalunkon is. A Föld komoly nehézségekkel néz szembe, de van megoldás, ugyanis tudunk alkalmazkodni, tanulni és változni.

természet

Az Év Ökoturisztikai Élménye pályázatokat augusztus végéig várják – fotó: MTI/Kovács Attila

A rendezvény részeként Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója sajtótájékoztató keretében hirdette meg az Év Ökoturisztikai Élménye 2020 pályázatot. A kezdeményezés ezúttal országos szavazást követően közönségdíj odaítélésével is kiegészül.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve a különböző programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célrendszerére épülő és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségéhez illeszkedő megmérettetésre. A pályázat elsődlegesen a látogató által a természetben átélhető élményt vizsgálja és értékeli. A pályázatokat augusztus végéig várják a kiíró szervezetek.

A rendezvényen, a nap folyamán interaktív környezetvédelmi és természetvédelmi foglalkozásokkal, ismeretterjesztő játékokkal és vetélkedőkkel várják az érdeklődőket.