Az egyes termények iránti kereslet alakulását mindenütt a betakarítás határozza meg ismételten és az éppen aktuális lemaradás vagy jobb körülmény befolyásolja a napi ármozgást is. Esetünkben most az október 10-ei héten tapasztalt ármozgás igazolódni látszik: a piac alján voltunk és jött egy erősödő ármozgás. A túlzott optimizmustól viszont még óvnunk kell magunkat,

korántsem biztos, hogy ez valóban fordulatot jelentett.

Azt már előző elemzésünkben is hangsúlyoztuk, nem azért értük el a piac alját, mert a fundamentális, tehát a kereslet-kínálati tényezők alapján romlott a helyzet, hanem azért, mert a pénzügyi befektetők úgy látták, úgy ítélték meg, elég volt a csökkenésből és korábbi eladásaikat zárták.

A múlt heti áralakulás ennek is következménye volt, de most szerepet kapott az időjárás is és az, hogy a tavalyi állapotokhoz képest a betakarítás üteme némileg elmarad. A pénteki, FranceAgriMer-től származó információk alapján a francia kukorica betakarítás 39 százaléknál tart a tavalyi 52 százalékkal szemben és ez a kínálatot csökkenti.

kukorica

A kukorica hazai áralakulásában érződik a betakarítás csúszása – fotó: Shutterstock

Az európai búza árak egy héttel korábbi megugrása részben időjárási okokkal volt magyarázható, de itt szerepet kapott az is, hogy Algéria a 14-ei, pénteki 50 ezer tonnára kiírt tenderén 500 ezer tonna búzát vett meg november 15-december 15 közötti szállítással, majd hétfőn Szaúd-Arábia kötött le 610 ezer tonna árut december-januárra. Az árakat ez érthetően megemelte, de nem eredményezett tendencia változást, amit tükröz Egyiptom vétele is: a 13-ai vételeken elfogadott 187,- USD/to-s leszállított árat követően orosz származású árut most már 180,-USD/to-s szintet éppen el nem érő árszinten is kapott.

A jellemző tendenciát -kicsit leegyszerűsítve- jól tükrözi a barchart.com ábrája is a párizsi tőzsde legközelebbi határidőre szóló búza és kukorica jegyzésekről. Mostani diagrammon a fekete vonal mutatja a búza napi elszámoló-árainak alakulását, míg a zöld vonal a kukorica jegyzését tükrözi (EUR/to-ban):

búzaár

Az itthoni betakarítás állása az egy évvel ezelőttihez képest valamelyest jobb, tavaly október 12-én 42 százaléknál tartottunk, míg idén, október 17-én 31 százaléknál jártunk. Az elmúlt hét csapadékossága nem segítette a munkát,

több térségben is le kellett állni és ez már érződik a piacon.

A kukorica hazai áralakulásában még határozottabban érződik a csúszás, de ha egy másik számot is megnézünk, a mostani áremelkedést átmeneti korrekciónak tartom és nem fordulatnak. Egy éve az átlaghozam ugyanis 5,53 to/ha volt, most meg meghaladja a 8 to/ha-t! Ez olyan mértékű különbség, ami miatt

hosszabb távon nem várható, hogy az itthoni árak emelkedjenek.

Átmeneti állapotnak tartom a helyzetet és alapvetően az az oka, hogy az elmúlt években megszoktuk, hogy már október elején el lehet kezdeni a kukorica vágását és értékesítését. Akik idén is úgy döntöttek, hogy már október elejére vállalják a szállítást most elég nehéz helyzetbe kerültek, de teljesíteniük kell és ez óhatatlanul feljebb viszi az árakat.

A nemzetközi folyamatokat követve az a véleményem, hogy itthon rövidesen megjelenhet megint a dömping és ez értékesítési nehézségekbe fog ütközni. Nincs még vége a betakarításnak, de az már látszik, napraforgóból is megközelítettük a 3 to/ha átlaghozamot és szójababból is 30 százalékkal lett nagyobb a hozam eddig, mint volt tavaly ilyenkor és ott sem irreális, hogy elérjük a 3 to/ha-s eredményt. Visszatekintve a búza eddigi itthoni értékesítésére és a most kialakult nemzetközi árakra továbbra sem látom annak realitását, hogy jelentős áremelkedés következzen be.

Az export ugyan megy, de nehezen, a kamionos fuvarköltségek tovább emelkedtek és a Dunában is alig van víz. Ezzel egy időben viszont szinte napról-napra emelkedik az exportra rendelkezésre álló árualap még akkor is, ha csak az egyes években képződő árualapokat nézzük és az átmenő -bizonytalan mennyiségű- készletekkel nem számolunk. A mostani adatok alapján kiemelkedően magas, rekordszintű árualapot kell exportra elhelyezni és ezt csak előrelátással lehet teljesíteni.

export

Figyelmeztető jelnek kell venni, hogy a nemzetközi határidős árakban alig van különbség a későbbi szállítások esetében, a „felár” jószerivel még a tárolási-árukezelési költséget is alig fedezi.

Agroinform.hu – Bidló Gábor