Elismerés Magyarországnak: Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal, mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Új államilag elismert őszikáposztarepce-fajták a piacon
Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 287 613 ha, a tavaszi állapotfelmérés alapján a terület 34%-a jó, 36%-a közepes és 30%-a gyenge állapotú. A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 188 őszikáposztarepce-fajta szerepel. A középérésű hibridek csoportja további 12 hibriddel bővült, 2 imazamox-rezisztens (CL) az állami elismerésben részesült új hibridek közül.

Nem mindig kell költséges, intenzív technológia a magas repcehozamhoz
A DYNAMIC repcehibrid jól tűri a szárazságot, kiemelkedő vitalitása és kipergés-ellenállósága lehetővé teszi kései betakarítását, és több repcebetegségnek is ellenáll.

A kutatók szuperkrumplit fejlesztenek ki az alultápláltság leküzdésére
A fejlődő országokban sokan nem elsősorban az élelmiszerek hiánya, hanem azok nem megfelelő vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szenved alultápláltságban, erre keresnek megoldást a szuperkrumpli létrehozói.

Hogyan mentsük meg a burgonyát?
A 2018-at megelőző 15 évben megtriplázódott a burgonya ára Magyarországon, ráadásul évről évre kevesebb burgonya is terem itthon. 2019-ben már áprilisra elfogyott a hazai termés a boltokból, és import áru adja a dráguló kínálatot.

krumpli

A kutatók azt vizsgálják, hogyan lehet kedvezőtlen termőhelyen, aszályos körülmények között is fenntartani a burgonya termesztését – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Talán most sikerül a kezelésekkel behozni az elmaradásokat 
Egy kis könnyítés a nyár közepén: ez a megállapítás igaz az időjárásunkra is, hiszen az előrejelzés átmenetileg hűvösebb napokat ígér, amire már sokan vártunk. Más oldalról egy kis könnyítés ez a növényvédelemben is, mert van teendő bőven, s talán most sikerül a kezelésekkel behozni az elmaradásokat. Az Agroinform.hu 2019. évi 27. heti növényvédelmi előrejelzése.

A jó repcehibrid a szélsőséges időjárási körülmények között is megállja a helyét
Az utóbbi évek szélsőséges időjárása megköveteli, hogy a repcehibridek a magas terméspotenciálon túl nagyfokú termésstabilitással és betegség-ellenállósággal is rendelkezzenek.

repce

Nagyon fontos, hogy a termesztési körülményeknek megfelelő tulajdonságú hibridet válasszuk – fotó: Syngenta

Trágyázás időzítése a növény fejlődéséhez igazítva
A növények tápanyagfelvételének üteme és a felvett tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya a tenyészidő folyamán jelentősen változik. „Ideális” esetről, azaz optimális időzítésről és megosztásról akkor beszélhetünk, ha a talajban mindig olyan arányban és mennyiségben állnak rendelkezésére a tápanyagok, mint ahogy azt a növény az adott időszakban igényli.

Biorepcesiker és plusz egy tonna fekete arany! – VIDEÓK!
Repcebetakarító körúton jártunk az ország négy különböző tájegységén, Békéscsabán, Baktalórántházán, Dunaújvárosban és Nagyszentjánoson. A repce számára kedvezőtlen évjárat ellenére az RAGT hibridek szépen teljesítettek – az országjáró körúton pedig valódi kuriózummal is találkoztunk.

Növényvédelmi előrejelzés: Figyeljünk a szőlőre!
De természetesen nem a szőlő az egyetlen, amit védeni kell, hisz a szántóföldeken is újabb veszély formálódik, s a gyümölcsösgazdák is találnak tennivalót a kertekben. Az Agroinform.hu 2019. évi 29. heti növényvédelmi előrejelzése.

szőlő

Szőlőlisztharmat tünete bogyón.

Mit szólnál egy sebezhetetlen repcéhez?
A csávázószer-hatóanyagok betiltása komoly kihívás elé állítja a termelőket. Ezért fontos olyan hibridek alkalmazása, amelyek betegség-ellenállósága kimagasló, ráadásul jó és kedvezőtlen adottságú termőhelyeken is termeszthetők.

Növényvédelmi előrejelzés: Jön a hőség és az aszály és annak a következményei
Jön a nyaralók nyara, a szikrázó napsütés, a meleg. Élvezik ezt a nyaralók, élvezik a melegigényes növényeink, de nem sokáig, mert a talaj vízkészlete egyre gyorsabban fogy, s a szárazság fenyeget. Az Agroinform.hu 2019. évi 30. heti növényvédelmi előrejelzése.

Hogyan és mivel végezhetünk tökéletes tarlóhántást?
A tarlóhántás elősegíti talajaink regenerálódását, így alapvetően meghatározza a talajminőséget és a termesztés sikerességét. Fontos szerepet játszik a gyomszabályozásban, a károsítók elleni védekezésben, a talaj nedvességének megtartásában, emellett elősegíti talaj fizikai-biológiai beéredését.

Zöldtrágyázzunk úgy, hogy az meg is érje!
A zöldtrágyázás pozitív hatásai közé tartozik a talaj vízmegtartó képességének növelése, a nitrogénmegkötés, az erózióvédelem, a talajélet serkentése és a gyomelnyomás. Ezek azonban csak akkor érvényesülnek, ha átgondolt keverékválasztással és agrotechnikával végezzük a zöldítést.

zöldítés

Mindent a zöldtrágyázásról – fotó: Agroinform.hu

Mit tehetünk a biztosabb repcekelésért?
A káposztalégy kártétele lényegesen csökkenthető, enyhíthető a korai repcebolha-kártétel, illetve a lárvafertőzés visszaszorítható a LUMIPOSA használatával.

Hogyan és miért éri meg a hibridkalászosok termesztése?
A magas genetikai értékű, kiváló minőségű vetőmag és a javaslatok szerint, konzekvensen kivitelezett termelés, azaz a technológiai fegyelem együttesen hatékony kulcsa a változó környezeti feltételek ellenére is stabil, nagy hozamoknak és a magas profitnak.

képMinden SAATEN-UNION búzahibridre jellemző a nagy hozam és a kiváló alkalmazkodóképesség – fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Megkésett vetés, szárazság, kemény tél – ez a repce mindig jól teljesít
A SHREK már messziről felismerhető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján. Kimagasló őszi fejlődési erélyének és erős gyökérrendszerének köszönhetően kései vetésre is alkalmas. Télállósága kiváló, tavaszi regenerálódása erős.

Búzafajták, amelyekben megbízhatnak a termelők
A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

A cirok által termelt vegyületek környezetbarát rovarirtó szerként használhatók
Kutatók levéltetvek ellen használták sikerrel a cirokban található vegyületet.

cirok

A cirokból kivont, a környezetre ártalmatlan vegyületek elpusztítják a kukoricán élősködő levéltetveket és egyéb kártevőket – fotó: Shutterstock

Aszálysújtotta régiókban is sikeresen termeszthető repcehibrid
Olyan repcére van szüksége a magyar termelőknek, ami kibírja a szélsőséges időjárást, és kedvezőtlen körülmények között is biztonságosan termeszthető.

Rengeteg károsító és egyre kevesebb növényvédő szer – segítség kertészeknek
A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

zöldségek

fotó: Nufarm Hungária Kft.

Itt megtalálja a termőhelyi és technológia adottságainak tökéletesen megfelelő repcehibridet!
Nagy terméshozam, kiemelkedő betegség-ellenállóság, jó alkalmazkodóképesség vagy magas olajtartalom? Válassza ki az Önnek legtöbb profitot hozó hibridet!

A harmatcseppek spontán kilőhetik magukat a levegőbe, ezzel fertőzve meg a búzanövényt
Kutatók megfigyelték, hogy a harmatcseppek időnként katapultszerűen kilövik magukat, így terjesztve a kórokozókat egyik növényről a másikra.

Kiemelkedő hozam, kisebb vetőmagnorma – meggyőző érvek a hibridkalászosok mellett
A SAATEN-UNION a tavalyi évben nemzetközi szinten egyesítette és azóta a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.

Herbicidtoleráns repcehibrid, ami felveszi a versenyt a magas hozamú repcékkel
A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket. A Nébih 2015-ös és 2016-os fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett, két nagyon eltérő évjáratban is stabil és magas termésmennyiséget adva. A RAPOOL fejlesztői kísérleti hálózatában is előkelő helyen szerepelt, a hagyományos repcehibridek termésszintjét hozva.

Júliusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITTITT, ITT és ITT.