A talajvizsgálatok költségei többszörösen megtérülnek
A VP AKG horizontális ültetvénycsoportban vállalható előírás a levélanalízis elvégzése. Ezt figyelembe kell venni a szeptember 30-ig elkészítendő tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésekor is. De hogyan kell a mintát begyűjteni?

Növényvédelmi előrejelzések:
• Még gondot okoz a szürkepenész. Egyre több helyről érkeznek jelzések a szürkepenész támadásáról, miközben a szőlő zsendül, érik, szóval a helyzet „fokozódik”. Ebben közrejátszik az időjárás alakulása is. Az Agroinform.hu 2018. 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Mit hoz ez a gyümölcsérlelő meleg? A meteorológusok fogalmaztak így, hogy „gyümölcsérlelő meleg”, s el kell ismerni, valóban érik minden, a gyümölcs és a szőlő is. Végre csökken a fertőzési nyomás. Az Agroinform.hu 2018. 32. heti növényvédelmi előrejelzése.

• A forróság és az aszály hatásai. Amikor a növényi károsítókról beszélünk, rögtön a különböző kórokozók és kártevők jutnak az eszünkbe, s azon morfondírozunk, hogy hogyan lehetne azokat megfékezni. Ezek az úgynevezett biotikus tényezők – károsító szervezetek. Van azonban abiotikus hatás is – nem élő károsító szervezetek hatása, melyek közül leggyakrabban az időjárás jelenik meg. Az Agroinform.hu 2018. 33. heti növényvédelmi előrejelzése.

• Indul a nyár végi betakarítás. Normális helyzetben őszi betakarítási szezonról szoktunk beszélni, de most sokkal inkább helytálló a betakarítás kezdetét „nyár végi” jelzővel illetni. Az Agroinform.hu 2018. 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

• A lehűlés nem segített a kukoricának. A szőlőben pedig erősödik a szürkepenész, de a talajnak jót tett az elmúlt hét időjárása, indulhat a repce vetése. Az Agroinform.hu 2018. 35. heti növényvédelmi előrejelzése.

Hatalmas kihívás a gazdák számára a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás
Az elmúlt 110 évben Debrecenben mért meteorológiai adatokat alapul véve vizsgálják a klímaváltozást a Debreceni Egyetem kutatói. Az időjárási jelenségek szántóföldi növénytermesztésre, kertészeti kultúrákra gyakorolt hatásait kiadványban összegezték.

fa

A növények optimális vízellátását a lehullott csapadék már csak 60 százalékban tudja fedezni – fotó: Shutterstock

Milyen állapotban vannak a termesztett zöldségfajok?
Legutóbb június végén összegeztük a zöldségtermelés helyzetét, most pedig azokat a termelésre ható tényezőket (időjárás, piac, munkaerőhelyzet stb.) tekintjük át, amelyek július hónapban jelentősen befolyásolták ágazatunk munkáját.

Gyengébb termőterületen is jól teljesítő repcehibrid
A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján. Sok termelőnek tetszett meg ez a hibrid a RAPOOL bemutatóin. Akik eddig termesztették, nagyon elégedettek a hibrid fejlődési dinamikájával, az állományok agronómiai tulajdonságaival és az elért terméseredményekkel is.

Hogyan érhetünk el kiemelkedő repcehozamot?
Az őszi káposztarepce népszerűsége töretlen Magyarországon köszönhetően annak, hogy évről évre biztos jövedelmet garantál a termelőknek. Az EURALIS cirokban és szójában piacvezető Magyarországon, és köszönhetően a kiemelkedő képességű hibridjeinknek dinamikusan növeli részesedését a repceszegmensben is

Stabilan magas hozamú, herbicidtoleráns repcehibrid
A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket. A Nébih 2015-ös és 2016-os fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett, két nagyon eltérő évjáratban is stabil és magas termésmennyiséget adva.

növény

A PHOENIX CL jól illeszkedik a hazai klímához – fotó: RAPOOL Hungária Kft.

Érdemes a nagy és biztos termést adó ősziárpa-fajták közül választani
A kisebb területen vetett őszikalászos-fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek.A SAATEN-UNION hagyományosan erős ősziárpa-portfóliója mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben rendszeresen bővül. Magyarország piacvezető sörárpája mellett annak új kihívója is a cég termékpalettáján található.

Mi minden befolyásolja a búzatermesztés sikerességét?
A kalászosok termesztése és ezen belül a búza kifejezetten érzelmi kérdés a magyar gazdák számára. Az adottságaink kedvezőek, a termesztési gyakorlat, a tudás a termelők kezében van, a mennyiségi és a minőségi kalászostermesztéshez egyaránt bőséges fajtaválaszték áll rendelkezésre. A termesztés sikerét azonban néhány egyéb szempont erősen befolyásolja.

Így lesz sikeres a repce őszi gyomirtása
A repcetermesztés sikerét a rovaroktól való védelem mellett a gyomirtás határozza meg. A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.

Van megoldás a munkaerőhiányra, de ahhoz stratégiát kell váltani
Nem az a kérdés, hogy megoldható-e a munkaerőhiány az állattenyésztésben, hanem hogy milyen technológiával orvosoljuk. A Stallprofi Kft. szakembereivel olyan témákat jártunk körül, amelyek minden állattartó gazdát foglalkoztatnak.

Sokféle károsítóval kell számolni a kertekben
A szárazabb, melegebb körülmények között a lisztharmattal és az atkákkal, míg a párásabb kertekben, kertrészekben a peronoszpórával, néhol a sérült szőlőbogyókon, szedren a szürkepenész induló támadásával is számolni kellett. Az említett károsítók ellen bevethető III. kategóriás szerek köre nem változik már évek óta.

paradicsom

Kalciumhiány paradicsomon – fotó: Zsigó György

Többrétű védelem a gabonában
A kalászosgabona-termesztésben az utóbbi években végbemenő fajta- és technológiaváltás hatására a minőséget nagy terméssel párosítani képes korszerű intenzív fajtákat és hibrideket egyre kisebb vetőmagnormával és egyre korábban vetik.

Ezekkel a fejlődési rendellenességekkel találkozhatunk a karfiolon
A klímaváltozás károsan hat a karfiolok termesztésére, egyre nehezebb jó minőségű, piacképes árut nevelni. A karfiol egyébként is más káposztafélékhez képest víz- és tápanyagellátás tekintetében „igényesebb”, több vizet, pontosabb tápanyagellátást és mikroelem-kiegészítést igényel.

Érdemes már figyelni a selyemfényű-puszpángmoly megjelenését
Szélsőségesen alakult a nyár időjárása! Ezt hozzánk hasonlóan a növényeink is megsínylették. Általában az aszállyal küzdöttek, a száraz talajból nem tudták felvenni a számukra szükséges tápanyagokat. Ennek következménye a levélszélek száradása, a levelek sárgulása.

Gyakorlati tanácsok őszi és tavaszi takarmányborsó-termesztéshez
A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

növény

A kiadvány segít jobban megismerni a takarmányborsó tulajdonságait és termesztési módját – fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szakmai javaslatok a hibridbúza vetéséről és az alapozó műveletekről – VIDEÓK
Szántóföldi növényeink hozamának – kiemelten a hibridkalászosok termőképességének – maximális kihasználása érdekében nagy jelentőségük van az őszi, a terméskilátásokat megalapozó munkáknak. Tapasztalatok szerint a hibridbúza-állományok fejlődése szempontjából pedig különösen felértékelődnek ebben az időszakban a vetéssel kapcsolatos munkálatok, továbbá „a precízen és pontosan” elvégzett előkészítő, ún. alapozó műveletek.

Kukorica: Jó árakra és erős versenytársakra számíthatunk
Az USA agrárminisztériumának (USDA) legfrissebb, augusztusi előrejelzése szerint az egy évvel korábbi rekordnál 4 százalékkal kevesebb, 730 millió tonna globális búzatermés várható a 2018/2019. gazdasági évben. Ez a korábban vártnál 6 millió tonnával kisebb kibocsátás lehet, amit az magyaráz, hogy az Európai Unió északi tagországaiban a szélsőségesen száraz, forró nyári időjárás miatt jelentősen romlottak a terméskilátások.

Így termesszünk feketegyökeret!
Zöldségfogyasztásunk gyakran emlegetett hibája az egyoldalúság, ami alatt azt kell érteni, hogy a világon ismert 250 zöldségfajból a hazai fogyasztás 90%-a mindössze 9-10 zöldségféléből áll. A feketegyökér olcsón előállítható, jól tárolható, és télen is fogyasztható, ezért helye lenne a hazai konyhában is.

Mindenről tudni, ami az istállóban történik – a precíziós állattartás új fejezete
Egy újonnan kifejlesztett mérőeszközzel az állatok jólétét befolyásoló környezeti hatások széleskörűen mérhetők, ezáltal lehetővé válik a gazdaság hatékonyságának növelése.

Augusztusi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT és ITT.