Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel

  2013. november 26., kedd 17:19 Szántóföld

  A Syngenta minden érésidőben, minden termőtájra biztosít kukorica vetőmagot. Új generációs hibridjeikkel 2014-ben tovább erősödik a kínálatuk, mind a FAO 300-as, mind a FAO 400-as éréscsoportban.

 • Az agrár külkereskedelmi származási bizonyítványokról egyeztetett a NAK és az EXIM Csoport

  2013. november 26., kedd 15:58 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az EXIM Csoport közötti partnerségi megállapodás alapján a két szervezet az agrárexporthoz szükséges származási bizonyítványok kiadásával kapcsolatban vállalt együttműködés részleteiről egyeztetett.

 • Nagyobb területen, összesen 19 000 hektáron vetettek gabonát Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. november 26., kedd 15:17 Szántóföld

  Megfelelő az őszi vetésű gabonák fejlettsége Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a szeptember vége óta tartó kedvező időjárásnak köszönhetően a gazdák jó minőségű magágyat tudtak készíteni - közölte a kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságtóságának vezetője az MTI-vel.

 • Budai: teljes mértékben szabályozni fogják a földek tulajdonszerzését, használatát

  2013. november 26., kedd 09:18 Szántóföld

  A földek tulajdonszerzésével, használatával kapcsolatos törvényi szabályozás teljes lefektetését garantálja a mező- és erdőgazdálkodási területek forgalmáról és az azzal összefüggő törvények módosítása - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat ismertetésekor hétfőn az Országgyűlésben.

 • Megjelent Dr. Berzsenyi Zoltán Növénytermesztés című kötete

  2013. november 26., kedd 00:00 Szántóföld

  Megjelent Dr. Berzsenyi Zoltán Növénytermesztés című kötete (20% diákkedvezmény)

 • Megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogramban (+Videó!)

  2013. november 25., hétfő 18:26 Szántóföld

  A földprogramban eddig 110 ezer hektár állami földet hasznosítottak és 3000 haszonbérleti szerződést kötöttek, az állami földek meghirdetése és a pályázatok elbírálása folyamatos - mondta Fazekas Sándor hétfőn sajtótájékoztatón.

 • Az Európai Számvevőszék hiányolja a vidékfejlesztési források megfelelő felhasználásának igazolását

  2013. november 24., 23:03 Szántóföld

  Sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy igazolják, megfelelően használták fel a vidékfejlesztésre szánt 100 milliárd eurót az idén záruló uniós költségvetési ciklusban - derül ki az Európai Számvevőszék pénteken közzétett jelentéséből.

 • A Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégia már csak tíz napig véleményezhető

  2013. november 24., 14:29 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) december 4-ig várja a szakmai véleményeket a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégiáról.

 • A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF megállapodást kötött a ClearfieldŸ Plus napraforgó gyomirtási technológia licenszeléséről

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF csütörtökön bejelentette egy globális, nem kizárólagos megállapodás aláírását, melynek keretein belül a BASF licenszeli a SAATEN-UNION számára a napraforgóhoz kifejlesztett ClearfieldŸ Plus gyomírtószer-toleráns technológia használatát bizonyos európai országokban.

 • AGRO.bio: már a talajnál eldől, egészséges élelmiszert fogyasztunk-e

  2013. november 21., csütörtök 21:47 Szántóföld

  Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott - hangzott el, az AGRO.bio Hungary Kft. csütörtöki, szombathelyi sajtótájékoztatóján.

 • 1430 zsák jelöletlen burgonyát foglaltak le

  2013. november 20., szerda 19:18 Szántóföld

  Megsemmisítenek több mint 21 tonna külföldről érkezett étkezési burgonyát Kecskeméten, az áru kötelező jelölésének hiánya miatt – tudatta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kabinet-titkára szerdán az MTI-vel.

 • A NAK kiáll Magyarország GMO-mentességének fenntartása mellett

  2013. november 20., szerda 15:54 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatja a kormány azon, az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzését, hogy Magyarország mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük.

 • Tízezer emberen segített az Élelmiszerlavina

  2013. november 14., csütörtök 16:43 Szántóföld

  Csaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az elmúlt hetekben. Az egészséges élelmiszernövények összesen tízezer nehéz sorsú emberhez jutottak el.

 • A magyar agrárkutatás január elsejétől egységes lesz (+Videó!)

  2013. november 14., csütörtök 13:14 Szántóföld

  A hazai agrárkutatás küldetése, hogy új lehetőségeket tárjon fel a magyar gazdálkodók számára, és kedvező természeti adottságainkra építve lendületet kapjon a vidék felemelkedése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Tudomány Ünnepe 2013 című rendezvényen, csütörtökön Budapesten.

 • Magyar agrárexport bővülési lehetőségek az Oroszország vezette vámunióval

  2013. november 13., szerda 15:35 Szántóföld

  Az Egységes Gazdasági Közösség az Oroszországi Föderáció, Belorusz és Kazahsztán közös vámuniója a jövőben jelentős szerepet tölthet be a felsorolt országokba irányuló magyar agrárexport alakulásában.

 • A NAK elnöke a KITE tulajdonosváltásáról és a hús áfa csökkentéséről

  2013. november 12., kedd 18:09 Szántóföld

  Mindenképpen jó a magyar agrárgazdaság szereplőinek ha van egy integrátor, amely a kicsiket egy bizonyos keretek között összefogja, ugyanakkor nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy ez mekkora gazdasági erőt és kiszolgáltatottságot jelent az egész ágazat számára - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a KITE Zrt. tulajdonosváltásáról...

 • Nagybirtokellenes az új földtörvény (+ Videó!)

  2013. november 12., kedd 14:39 Szántóföld

  Növekedési tartalékkal a kis- és közepes vállalkozások rendelkeznek Magyarországon, a nagybirtokok már elérték a növekedési plafont – mondta Fazekas Sándor a Magyar Földtulajdonosok Szövetsége által szervezett rendezvényen.

 • Sikeres a magyar agrárdiplomácia (+Videó!)

  2013. november 12., kedd 11:25 Szántóföld

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előadást tartott a mezőgazdasági birtokpolitikáról és az Európai Unióval fenntartott pénzügyi kapcsolatokról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán.

 • Hogyan válasszunk mezőgazdasági sorvezetőt?

  2013. november 12., kedd 07:56 Szántóföld

  Magyarországon a sorvezető eszközök kínálata igen széleskörű. A legegyszerűbb sorvezetőtől a legdrágábbig, szinte minden gyártó terméke megtalálható hazánkban. Nehéz helyzetben van az a vásárló, aki próbál eligazodni, és helyes döntést hozni a vásárlásnál. A sorvezető eszközök megkönnyíthetik a munkát a szántóföldeken, de az eszköz...

 • Támogatják a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését (+Videó!)

  2013. november 11., hétfő 18:01 Szántóföld

  A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be Fazekas Sándor Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Több őszi szántóföldi növényt vetnek Vas megyében (+ országos grafikonok)

  2013. november 11., hétfő 09:14 Szántóföld

  A kukorica gyenge termésátlaga miatt az idén több őszi növényt vetnek Vas megyében, mint az elmúlt években. A vetési szándék szerint a 125 ezer hektárnyi terület 70-72 százalékát ősszel vetik be, míg a korábbi években az őszi vetések aránya 60-62 százalék volt - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának...

 • Már csak november 30-ig van lehetőség kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására

  2013. november 08., péntek 14:39 Szántóföld

  A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A kitöltött nyomtatványokat a kérelmező lakhelye/székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell benyújtani 2013. november 30-áig.

 • A III. DuPont Fotópályázat lezárult: témája a kalászosok termesztése volt

  2013. november 08., péntek 12:31 Szántóföld

  Lezárult a III. DuPont fotópályázat, melynek témája a kalászos kultúrák termesztése volt. A pályázaton DuPont növényvédő szerrel kezelt (vagy kezelni tervezett) állományokról és kórokozókról, a kalászos növénytermesztés technológiai lépéseiről készült digitális fotókkal lehetett részt venni.

 • Lezárult a KITE Zrt. tulajdonosváltása

  2013. november 08., péntek 10:38 Szántóföld

  Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége. A 2012-ben 200 milliárd forintos forgalmat elérő vezető mezőgazdasági integrátor ezzel újult erővel haladhat tovább sikerekkel kikövezett pályáján. Az idei év első kilenc hónapjában is növekvő társaság stratégiai megállapodások megkötésével erősíti tovább...

 • Kutatással a Darányi Program sikeréért

  2013. november 07., csütörtök 17:12 Szántóföld

  Magyarország legfontosabb adottsága a termőföld és az a szaktudás, szakmaszeretet, amely révén jelenleg másfél magyarországnyi embert tudunk biztonságos és jó minőségű élelmiszerekkel táplálni – fogalmazott Kardeván Endre államtitkár a Corvinus Egyetemen „Kutatással a Darányi Program Sikeréért” címmel rendezett...

 • Új vetőmagüzem: A Monsanto 14 milliárd forintot ruházott be Nagyigmándon

  2013. november 07., csütörtök 16:59 Szántóföld

  Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forint, azaz 67 millió dollár ráfordításával bővítette kukorica- és olajrepcevetőmag-termelő kapacitását Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amelyet csütörtökön adtak át.

 • A vidékfejlesztési támogatások kifizetésének hibaaránya uniós szint alatt van

  2013. november 07., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A vidékfejlesztési támogatások kifizetésének hibaaránya 2011-es, mind pedig a 2012-es pénzügy évben nem érte el a 2 %-os küszöbértéket, ami jóval a 7,9 %-os uniós átlag szintje alatt maradt.

 • Magyar alelnököt választott a COPA „Nők a vidéken” munkacsoportja

  2013. november 07., csütörtök 12:05 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tudományos munkatársát, Batthyány-Schmidt Margót választotta meg első alelnökének az egyéni gazdálkodók legbefolyásosabb európai szintű érdekképviseletének női munkacsoportja. A megbízatás 2 évre szól.

 • A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon

  2013. november 07., csütörtök 09:32 Szántóföld

  A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon, 2012

 • Repce, tritikálé, kukorica - Megfelelő időben vetik az őszi növényeket Zalában

  2013. november 06., szerda 20:02 Szántóföld

  Optimális időben, megfelelően előkészített magágyba vetették el az őszi szántóföldi növények nagy részét Zala megyében. A repce már kikelt, a gyomirtások jól sikerültek, az eddigi előrejelzések szerint az növényállomány felkészülten megy a télbe - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője szerdán az...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]