Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Génmódosított kukorica - Az Európai Bizottságnak nincs joga visszavonni az engedélyezési javaslatot (+vetésterületi grafikon)

  2014. február 13., csütörtök 09:38 Szántóföld

  Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület...

 • TROPICAL DENTˆ az egyedülálló genetika a kukorica termesztésben - Az EURALIS megújult hibrid választéka

  2014. február 12., szerda 15:17 Szántóföld

  2014. tavaszán cégünk, az Euralis Kft. a magyar piacon egy teljesen új genetikai háttérrel rendelkező kukorica hibrid családot vezet be, Tropical Dentˆ néven.

 • Határozott magyar "nem" a genetikailag módosított kukoricára

  2014. február 12., szerda 10:12 Szántóföld

  Az Általános Ügyek Tanácsának mai, február 11-i ülésén szavaztak a tagállamok miniszterei a 1507 génmódosított kukoricáról. A tagállamok elsöprő többsége ellenezte a termesztés engedélyezését, ami ennek ellenére mégis zöld utat kap az Európai Bizottságtól.

 • RAPOOL – apró részletek a csúcshozamért

  2014. február 12., szerda 09:07 Szántóföld

  Mikroelemek a repcetermesztésben: A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként...

 • A Bizottság dönt a génmódosított kukorica engedélyezéséről

  2014. február 11., kedd 19:52 Szántóföld

  Hiába ellenezte az uniós tagállamok döntő többsége kedden a szakminiszterek tanácskozásán a Pioneer 1507-es génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó engedélyezési kérelem megadását, a szavazati súlyok arányában nem volt meg a kellő, minősített többség ahhoz, hogy elutasítsák azt, így az ügyben már az Európai Bizottság hivatott...

 • Talajélet: Nagy Bálint dr. intelmei

  2014. február 10., hétfő 16:13 Szántóföld

  Szerkesztett beszélgetés dr. Nagy Bálint ny. egyetemi tanárral talajról, termelési rendszerről, közhaszonról

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. február 10., hétfő 12:48 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni.

 • Talajszakértői tanácsadás a gazdálkodókért 2014 - Talajoltást Phylazonittal! (+Videó)

  2014. február 10., hétfő 12:28 Szántóföld

  Új célokkal, új hivatással indította az évet az Agrova Kft. Talajszakértői tanácsadó programjukkal a növénytermesztés alapját jelentő termőtalaj okos használata – és a talajélet megóvása mellett kampányoltak az AGROmashExpo-n is.

 • A forgatás nélküli technológia nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

  2014. február 10., hétfő 10:23 Szántóföld

  Sokszor, sokféle formában olvashattuk már hazánk klímájáról azt, hogy „aszályra hajló”, amit az elmúlt 10 év évjáratainak ismeretében inkább úgy lenne érdemes pontosítani, hogy „szélsőségekre hajló”. 2001 óta mindössze három olyan év volt, melynek időjárása növénytermesztési szempontból optimálisnak mondható, míg a...

 • Alkalmazkodó és klímakár csökkentő talajművelés

  2014. február 10., hétfő 10:21 Szántóföld

  „A Contivo™ program szakmai céljai közül meghatározó a talaj védelme, szerkezetének megóvása, a vízmegőrző képességének javítása. A program a megfelelő gépi háttér kialakítása mellett nagy fi gyelmet fordít a talajművelési szemlélet váltására, talajaink alapos ismeretére, mert ennek hiányában a várt siker elmarad. A következő...

 • Döntsön tudatosan! - Fertilia-technológia, ahol a növény a főszereplő!

  2014. február 10., hétfő 08:31 Szántóföld

  A jelen növénytermesztésével szemben már szinte követelmény, hogy gazdaságos és környezetkímélő legyen, alkalmazkodjon az ökológiai és ökonómiai viszonyokhoz, előtérbe helyezve a természetes erőforrások védelmét, így a talaj termékenységének megóvását. A piaci versenyképesség szempontjából a növénytermesztési technológiák szerves része a...

 • Bitay Márton: Megtízszereztük az állami földet bérlők számát (frissített + videó!)

  2014. február 07., péntek 17:22 Szántóföld

  Amíg 2010-ben 600 ezer hektár állami földre 600 szerződést vettek számba, addig mostanra 221 ezer hektárra 6 ezer győztest hirdetett a kormány - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkár pénteken Győrben tartott sajtótájékoztatóján, amelyet követően földhaszonbérleti szerződéseket is átadott.

 • Talajtudnivalók 2013

  2014. február 07., péntek 15:55 Szántóföld

  Az emberiség földi létének alapja a növények azon képessége, hogy vízből és széndioxidból a napfény hatására szénhidrátot képesek szintetizálni.

 • Felszívódó csávázószerek használatának méhekre gyakorolt hatásáról

  2014. február 07., péntek 15:23 Szántóföld

  Gyakorlati tapasztalatok és mért adatok: Tóth Péter növényvédelmi szakmérnök, OMME szaktanácsadó előadásának cikk változata (Agroinform Szaklap, 2014.01. lapszám)

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. február 07., péntek 15:08 Szántóföld

  A hajtatott és korai szabadföldi káposztafélék évek óta jó exportcikknek bizonyultak az északi (Skandináv, Balti), de néhány nyugati ország (Ausztria, Németország) piacán is, ahol ugyan jelentős versenytársaink is vannak (pl. Macedónia, Szerbia, Bulgária vagy Románia, de ide sorolhatók a lengyelek is a tárolt kínai kellel), akik...

 • Lumax – A legjobb a kukoricánknak

  2014. február 07., péntek 10:21 Szántóföld

  Gyomirtás: egyszerűen, profi módon, minél korábban, biztonságosan, a maximális termésre törekedve, jövedelmezően.

 • Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel

  2014. február 07., péntek 09:47 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés változatos és kihívásokkal teli. Gyakran feltesszük magunknak a kérdést, mivel lehetne jobbá, biztonságosabbá tenni termelésünk színvonalát. Keressük azokat az agrotechnikai elemeket és legfőképpen a megfelelő genetikai potenciállal rendelkező hibridet, amivel sikerre vihetjük növénytermesztésünket.

 • Seguris a kalászosokban

  2014. február 07., péntek 09:34 Szántóföld

  Új hatóanyag a még hatékonyabb gombák elleni védelem és termésfokozás érdekében – ismerje meg a Syngenta új kalászos gombaölőszerét, a Seguris-t!

 • GRAMIN – szuperszelektív egyszikűirtó a Nufarmtól

  2014. február 07., péntek 09:29 Szántóföld

  A gyomokkal versengő, fiatal kultúrnövények megfelelő védelme a jövedelmező növénytermesztés alapeleme.

 • Syngenta újdonságok 2014 - Kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban! (+Videó!)

  2014. február 05., szerda 14:43 Szántóföld

  Rendhagyó szezonnyitó rendezvénnyel indította az évet a Syngenta Kft. A különleges látványelemekkel színesített prezentáció mondanivalója is temérdek újdonságot jelentett a gazdálkodóknak.

 • Véget ért a Földet a Gazdáknak Program (+videó)

  2014. február 04., kedd 19:49 Szántóföld

  Sikerrel zárult a Földet a Gazdáknak Program, amelynek keretében a kormány mindent megtett azért, hogy a magyar föld a magyar gazdák kezében maradjon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden közleményben.

 • Változásokkal újra elfogadták a zsebszerződések elleni törvényt, kiegészül a Btk.

  2014. február 04., kedd 10:30 Szántóföld

  A parlament kedden változtatásokkal ismét elfogadta a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében hozott törvényt, amelynek aláírását korábban megtagadta Áder János köztársasági elnök. A döntés nyomán azokat is büntetni fogják, akik - földhasználat vagy haszonszerzés - érdekében leplezik az általuk kötött zsebszerződést.

 • November 1-jétől kellene biztonsági matrica a földforgalmi szerződésekre

  2014. február 03., hétfő 11:59 Szántóföld

  Csak november 1-jétől lenne kötelező biztonsági matricával ellátni a földforgalmi szerződéseket, ha az Országgyűlés elfogadja az alkotmányügyi bizottság ilyen értelmű, hétfőn megszavazott módosító indítványát.

 • Komplett megoldás a repcetermesztőknek

  2014. január 31., péntek 15:15 Szántóföld

  A BASF komplett repce-növényvédelmi technológiáját az idei évben szántóföldi bemutatóink mind a négy helyszínén bemutattuk – Hajdúböszörményben, Kondoroson, Beleden, Szekszárdon. Partnereink a gyakorlatban tekinthették meg a hagyományos gyomirtást, a ClearfieldŸ technológiát, a regulátoros kezeléseket és nem utolsó sorban kártevők...

 • A ClearfieldŸ technológia száraz és esős körülmények között is megbízhatóan működik

  2014. január 31., péntek 14:45 Szántóföld

  A Clearfield gyomirtási rendszer három pillérre épül. Első eleme az imazamox hatóanyagra toleráns napraforgóhibrid, második eleme a PulsarŸ 40 SL gyomirtó szer, amely a kikelt gyomokat levélen keresztül felszívódva pusztítja el, a harmadik pedig a talajon keresztüli hatást biztosító Wing-PŸ.

 • Legyen nagyobb hatással terméseredményeire!

  2014. január 31., péntek 14:43 Szántóföld

  A termelő folyamatokat aktiváló hatóanyagokkal pedig javítani tudjuk a növény rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását, amivel magasabb minőség és hozam elérését célozzuk meg.

 • Lumax – A legjobb a kukoricánknak

  2014. január 30., csütörtök 20:30 Szántóföld

  A jövedelmezőség egyik fontos eleme a maximális termés, a termésbiztonság.

 • Kedvez az őszi vetéseknek a hó

  2014. január 30., csütörtök 15:44 Szántóföld

  Az országban az őszi vetések mintegy 80 százalékát 5-30 centiméteres hótakaró borítja, ami kedvező körülményeket teremt a növényeknek, és amire a gazdák már régóta várnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Kormányszóvivő: a Kehi vizsgálja a hortobágyi földbérleti szerződéseket

  2014. január 30., csütörtök 09:31 Szántóföld

  Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

 • Május elseje után sem szerezhetnek termőföldet külföldiek Magyarországon

  2014. január 29., szerda 16:26 Szántóföld

  Idén május elseje, a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium lejárta után sem szerezhetnek termőföld tulajdont külföldiek Magyarországon, ennek jogi hátterét a kormány megteremtette - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]