Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • VM: a hét elején befejeződött az őszi búza aratása

  2013. augusztus 07., szerda 15:35 Szántóföld

  A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében

  2013. augusztus 06., kedd 15:16 Szántóföld

  Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében, Mesteri és Vásárosmiske határában - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedden az MTI-t.

 • Kukorica barométer

  2013. augusztus 05., hétfő 10:33 Szántóföld

  Érdeklik a hazai kukoricatermesztés hatékonyságának növelési lehetőségei? Szeretné megtudni a leghatékonyabb termesztői fogásokat? Töltse le cikkünkből a Kukorica Barométert, amiből a legfrissebb fajtakísérleti eredményeket is megtudhatja, és még a IV. Kukorica Termésverseny részleteit is megismerheti!

 • Deszikkálási akció – Glyfos Dakarral!

  2013. augusztus 05., hétfő 08:25 Szántóföld

  Talán nem minden érintett tudja, hogy már nemcsak légi, hanem hidas traktorral végzett állományszárításánál is kötelező az elsodródás gátló adalék alkalmazása.

 • ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

  2013. augusztus 02., péntek 10:35 Szántóföld

  Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

 • Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 29., hétfő 17:40 Szántóföld

  Az őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-vel.

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek repcetermesztési különszáma

  2013. július 29., hétfő 08:13 Szántóföld

  A BASF Növényvédelmi Tippek magazin idei negyedik lapszáma a repcetermesztő szakembereknek ad áttekintést a 2013-as év repcevetőmag-palettájáról illetve a repce őszi növényvédelmi kérdéseiről.

 • A BASF helytáll 2013. első félévében a kihívásokkal teli üzleti környezetben is

  2013. július 25., csütörtök 15:31 Szántóföld

  A BASF közzétette első féléves üzleti eredményeit, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal.

 • Hogyan termesszünk hatékonyabban repcét? - DEKALB hibridekkel megmutatjuk!

  2013. július 25., csütörtök 15:29 Szántóföld

  Kétnapos Disztribútor és nagytermelő találkozót tartott a Monsanto Hungária Kft. Sopronban, ahol a szakmai előadások mellett a sikeres repcetermesztésre a gyakorlatban is jó példát mutattak. Videó-összeállítással tudósítunk a jó hangulatú rendezvényről!

 • Több mint 13 ezer tonna búzát dolgoz fel az Intersnack Magyarország Kft

  2013. július 25., csütörtök 06:25 Szántóföld

  Idén 13,5 ezer tonna magyar búzából őrölt lisztet használ fel a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. lisztes termékei előállításához, amely a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5 százaléka - közölte az élelmiszergyártó cég szerdán az MTI-vel.

 • Kyleo – Két hatóanyagot tartalmazó, innovatív tarlóápoló szer (+VIDEO)

  2013. július 23., kedd 14:20 Szántóföld

  A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb...

 • Mennyi a búza világpiaci ára?

  2013. július 22., hétfő 11:56 Szántóföld

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 54 ezer forint körül lehetett felvásárolni az étkezési búzát, 5 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban. A takarmánybúza termelői ára 44 ezer forintra süllyedt, ami az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos visszaesést jelent - olvasható az agrárpiaci...

 • A búza felét learatták, a hozam 25-30 százalékkal nagyobb a tavalyinál

  2013. július 19., péntek 10:40 Szántóföld

  A búza termőterületének feléről már learatták a termést, a hektáronkénti hozam eddig 4,6 tonna körül alakult, ez 25-30 százalékkal meghaladja meg a tavalyi termésátlagot - jelentette megyei elnökeinek tájékoztatására hivatkozva pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Beindult az állami búzafelvásárlás

  2013. július 18., csütörtök 10:47 Szántóföld

  Beindult az állami búzafelvásárlás, kedden 42 ezer forint volt a központi felvásárlási ajánlat, az állami felvásárlás és bértárolás beindulása nem befolyásolja jelentősen a piaci árakat - írta a Napi Gazdaság.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság az őszi kalászosok termesztése során is

  2013. július 17., szerda 21:32 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési tevékenysége szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáinkat és hibridjeinket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Így őszi kalászos gabona fajtáink és hibridjeink szerepe is dinamikusan növekszik Európa vetőmagpiacán.

 • Ha közeleg a tarlókezelések ideje

  2013. július 17., szerda 07:56 Szántóföld

  Jó munkához, jó szerszám, tarlókezeléshez: Trustee! Ez a készítmény a megszokottnál magasabb hatóanyag tartalmú, így markánsabb is. A gyorsabb penetráció és a kedvezőbb áramlási tulajdonságok a gyomok gyorsabb pusztulását eredményezik.

 • VM: idén lesz elegendő étkezési és takarmánygabona az országban

  2013. július 16., kedd 17:55 Szántóföld

  A hazai kalászos gabonatermés az idén bőven fedezni fogja az ország étkezési és takarmányszükségletét, búzából és árpából jelentősebb mennyiség exportra is jut - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

 • Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

  2013. július 16., kedd 10:21 Szántóföld

  Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták - tájékoztatta Fazekas Sándor a Magyar Nemzetet.

 • Közel hattonnás az eddigi búzatermés Tolnában

  2013. július 15., hétfő 21:10 Szántóföld

  Közel hat tonna az őszi búza termésátlaga Tolna megyében a vetésterület több mint negyven százalékának learatása után - tájékoztatta a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-t.

 • Pioneer repcehibridek új lendületben

  2013. július 12., péntek 08:04 Szántóföld

  A DuPont Pioneer második éve vezető a repce hibridpiacon. Ez az eredmény egyértelműen az egyedülálló hibrid repce ajánlatunknak köszönhető. A magyar termelőknek kínálunk ClearfieldŸ technológiával kezelhető hibrideket, mint a jól ismert PX100CL és a PT200CL, továbbá egy új hibridet vezetünk be 2013-ban a PX111CL-t. A MAXIMUSŸ féltörpe...

 • DuPont Pioneer: Fél tonna a ClearfieldŸ javára!

  2013. július 11., csütörtök 16:04 Szántóföld

  Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben - a ClearfieldŸ gyomirtási...

 • Az őszi búza betakarítása Békés megyében

  2013. július 11., csütörtök 09:04 Szántóföld

  Elkezdődött az őszi búza betakarítása Békés megyében, a kedvező időjárásnak köszönhetően a termelők a szokásos időben, július második hetében kezdték el az aratást.

 • Kasza, kereszt, csomó - Ópályiban kézzel aratnak!

  2013. július 10., szerda 12:19 Szántóföld

  A kézi aratás hagyományait elevenítik fel szombaton Ópályiban, ahol egész napos program keretében versenyeznek a magyar és lengyel kaszáscsapatok, miközben az ugyancsak versengő szakácsok elkészítik a nagy nyári betakarítás egykori ételeit.

 • Az őszi árpa 75 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 10., szerda 08:35 Szántóföld

  Az őszi árpa 75 százalékát már learatták Vas megyében, a termésátlag 4,58 tonna volt hektáronként, a betakarításra váró árpaföldeken még ennél is nagyobb hozamra számítanak.

 • Toprex - Biztos termék a biztos termésért!

  2013. július 09., kedd 10:26 Szántóföld

  A sikeres repce termesztés alapja, hogy a tenyészidő alatt végig megőrizzük a vetőmagban rejlő genetikai potenciált. Az elmúlt évek bizonyították, hogy ennek egyik eleme a szakszerűen elvégzett őszi növekedésszabályozás, ami a jó áttelelés biztosítéka, hiszen kifagyás esetén a termésveszteség elérheti akár a 40%-ot is.

 • Négy tonna feletti termésátlag őszi árpából Veszprém megyében

  2013. július 09., kedd 06:43 Szántóföld

  Veszprém megyében befejeződött az őszi árpa aratása, a mintegy hétezer hektár vetésterület nagy részén hektáronként 4 tonna feletti átlagtermést mértek.

 • Gabona és ipari növények – az AKI jelentése

  2013. július 08., hétfő 14:24 Szántóföld

  A terméskilátások biztatóak, az időjárás szeszélyes. Agrárpiaci körkép a gabonaárak tekintetében.

 • Újabb lábon álló gabona ég

  2013. július 05., péntek 16:15 Szántóföld

  Két hektárnyi lábon álló gabona leégett pénteken Jászberény és Pusztamonostor között, az erős füst miatt jelentősen lelassult a közlekedés a 32-es főúton - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 • Alternatív megoldások a KWS-től

  2013. július 05., péntek 14:58 Szántóföld

  A repce hálás, termékeny növény, ha kellőképp törődnek vele. Ezt azonban a tavalyi év megnehezítette a termelőknek, hisz számos időjárási kihívásnak kellett megfelelni. A KWS Magyarország Kft. elsőként adaptált olyan megoldásokat, melyek nemcsak a genetikai oldalról való megközelítést tartják szem előtt, hanem az agrotechnikai...

 • Hibridbúza a SAATEN-UNION kínálatában. Határszemle és fajtabemutató! (+VIDEO)

  2013. július 04., csütörtök 21:29 Szántóföld

  A hibridbúza-termesztés hazai eredményeit, valamint a jelenleg forgalomban lévő hibridek mellett megjelenő újdonságokat is megismerhették azok az érdeklődők, akik részt vettek a SAATEN-UNION Hungária Kft. határszemléjén.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]