Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

  2014. február 26., szerda 14:19 Szántóföld

  Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

 • Több, mint starter - Új biológiai mikrogranulált starterek a Cheminovától

  2014. február 26., szerda 09:53 Szántóföld

  A mezőgazdaságban a profitorientált termelés fontossága mellett egyre hangsúlyosabbá válik a fenntartható mezőgazdaság elvének érvényesülése, amelynek egyik célja a környezeti terhelés csökkentése és ezen keresztül az agrokemikáliák ésszerűbb felhasználása.

 • Quilt Xcel új kukorica gombaölő szer – biztonságosan magasabb termés

  2014. február 25., kedd 13:10 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárásának hektikussága nagyban rányomta bélyegét a mezőgazdasági termelésünkre. A szélsőséges körülmények a termesztett haszonnövényeink termésátlagait jelentősen befolyásolták, és talán a kukorica az a növényünk, amely az időjárás változékonyságára a leginkább érzékeny.

 • VM: megkezdődött a zsebszerződések ellenőrzése az érintett megyékben

  2014. február 24., hétfő 19:23 Szántóföld

  Hétfőn megkezdődött a zsebszerződések ellenőrzése a négy nyugat-magyarországi megyékben, amelyet Fazekas Sándor rendelt el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfő az MTI megkeresésére.

 • A búza vetési ideje és a klímaváltozás

  2014. február 22., szombat 11:38 Szántóföld

  A klíma-felmelegedés okozta káros hatásokat amerikai kutatók búzaállományban vizsgálták. Arra próbáltak választ kapni, hogy az elkövetkező évtizedekben mire kell a búzatermesztőknek számítani, és hogyan tudnák a gazdák a klíma-felmelegedés miatti veszteségeiket csökkenteni.

 • A talajközpontú mezőgazdaságért

  2014. február 21., péntek 09:26 Szántóföld

  Az élettel teli talaj termőerejét semmi nem pótolhatja! Ez a mottója a Phylazonit termékcsaládot forgalmazó Agrova Kft.-nek, amely „Magyarország talajszakértőjeként” szakmai tanácsadással is segíti a fenntartható mezőgazdasági termelést. Miért fontos a talajközpontú szemlélet? – a kérdésre szakértőink válaszolnak:

 • Géntechnológiailag módosított növények

  2014. február 20., csütörtök 15:10 Szántóföld

  Grafikon a génmódosítás folyamatáról a mezőgazdaságban, növénytermesztésben.

 • Ismerje meg közelebbről a KWS siló termékeit!

  2014. február 20., csütörtök 10:08 Szántóföld

  Ismerje meg a KWS biogáz és siló felhasználású kukorica- és ciroknemesítési és szelekciós programját!

 • Gabonatermesztők: jól teleltek az őszi vetésű növények

  2014. február 19., szerda 14:49 Szántóföld

  Jól teleltek az őszi vetésű gabonák - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • VM: a biztonságos élelmiszer-előállításban jelentős szerepe van a szakmai kamarának

  2014. február 18., kedd 16:22 Szántóföld

  A biztonságos, növényvédőszer-maradványtól mentes élelmiszerek előállításában jelentős szerepe van a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjainak, akik a legújabb tudományos eredményeket alkalmazva segítik a gazdálkodókat – köszöntötte a 60. Növényvédelmi Tudományos Napok résztvevőit és vendégeit Kardeván Endre...

 • Világfórum és kiállítás a családi gazdaságokról Budapesten

  2014. február 18., kedd 15:57 Szántóföld

  A világ családi gazdálkodásainak felvirágoztatása érdekében találkoznak a magyar fővárosban március 5-én és 6-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak miniszterei, tudósok és civil szervezetek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az esemény házigazdája kedden az MTI-vel.

 • Vertimec Pro – zárja ki a kártevőket! Megbízható hatóanyag új formulációban.

  2014. február 18., kedd 10:22 Szántóföld

  A Vertimec Pro 2014-től új, felhasználóbarát formu-lációval áll a termelők rendelkezésére atka, tripsz és aknázólégy problémák leküzdésére, számos kultúrában – gyümölcsösöktől kezdve, zöldségkultúrákon és dísznövényeken át egészen a kukorica vetőmag előállításig.

 • Calaris Pro – A gyom feladja

  2014. február 18., kedd 10:11 Szántóföld

  Az első, kifejezetten magyar gyom-, talaj, - és kukoricatermesztési viszonyokra kifejlesztett gyomirtó szer

 • Kalászos fungicidek a Syngentától

  2014. február 18., kedd 09:55 Szántóföld

  A kalászos növényvédelmi program elengedhetetlen részei a kiváló gombaölő készítmények! Ha valami pluszt is adnak, az már a hab a tortán...

 • Népszavazást tartanak Litvániában a külföldiek földvásárlásának további tilalmáról

  2014. február 18., kedd 09:03 Szántóföld

  Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség - jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. Elemzők szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené,...

 • Fazekas szerint a hazai termőföld kérdése magyarokra tartozó ügy

  2014. február 18., kedd 08:18 Szántóföld

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tesz.

 • Az osztrák agrárminiszter szerint az EU megvizsgálja a magyar földtörvényt

  2014. február 18., kedd 07:59 Szántóföld

  Az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt - közölte hétfőn Brüsszelben Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter.

 • VM: a kormány mindent megtesz a 1507-es génmódosított kukorica termesztése ellen

  2014. február 17., hétfő 15:02 Szántóföld

  A kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukoricát Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Jakab: az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés

  2014. február 17., hétfő 14:42 Szántóföld

  Az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés – jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke hétfőn Mindszenten.

 • VM: erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája

  2014. február 13., csütörtök 17:27 Szántóföld

  Egyre jobban erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája, ami legfőképpen a magyar kormány lobbitevékenységének és határozott fellépésének köszönhető - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben határoz egy...

 • Génmódosított kukorica - Az Európai Bizottságnak nincs joga visszavonni az engedélyezési javaslatot (+vetésterületi grafikon)

  2014. február 13., csütörtök 09:38 Szántóföld

  Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület...

 • TROPICAL DENTˆ az egyedülálló genetika a kukorica termesztésben - Az EURALIS megújult hibrid választéka

  2014. február 12., szerda 15:17 Szántóföld

  2014. tavaszán cégünk, az Euralis Kft. a magyar piacon egy teljesen új genetikai háttérrel rendelkező kukorica hibrid családot vezet be, Tropical Dentˆ néven.

 • Határozott magyar "nem" a genetikailag módosított kukoricára

  2014. február 12., szerda 10:12 Szántóföld

  Az Általános Ügyek Tanácsának mai, február 11-i ülésén szavaztak a tagállamok miniszterei a 1507 génmódosított kukoricáról. A tagállamok elsöprő többsége ellenezte a termesztés engedélyezését, ami ennek ellenére mégis zöld utat kap az Európai Bizottságtól.

 • RAPOOL – apró részletek a csúcshozamért

  2014. február 12., szerda 09:07 Szántóföld

  Mikroelemek a repcetermesztésben: A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként...

 • A Bizottság dönt a génmódosított kukorica engedélyezéséről

  2014. február 11., kedd 19:52 Szántóföld

  Hiába ellenezte az uniós tagállamok döntő többsége kedden a szakminiszterek tanácskozásán a Pioneer 1507-es génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó engedélyezési kérelem megadását, a szavazati súlyok arányában nem volt meg a kellő, minősített többség ahhoz, hogy elutasítsák azt, így az ügyben már az Európai Bizottság hivatott...

 • Talajélet: Nagy Bálint dr. intelmei

  2014. február 10., hétfő 16:13 Szántóföld

  Szerkesztett beszélgetés dr. Nagy Bálint ny. egyetemi tanárral talajról, termelési rendszerről, közhaszonról

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. február 10., hétfő 12:48 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni.

 • Talajszakértői tanácsadás a gazdálkodókért 2014 - Talajoltást Phylazonittal! (+Videó)

  2014. február 10., hétfő 12:28 Szántóföld

  Új célokkal, új hivatással indította az évet az Agrova Kft. Talajszakértői tanácsadó programjukkal a növénytermesztés alapját jelentő termőtalaj okos használata – és a talajélet megóvása mellett kampányoltak az AGROmashExpo-n is.

 • A forgatás nélküli technológia nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

  2014. február 10., hétfő 10:23 Szántóföld

  Sokszor, sokféle formában olvashattuk már hazánk klímájáról azt, hogy „aszályra hajló”, amit az elmúlt 10 év évjáratainak ismeretében inkább úgy lenne érdemes pontosítani, hogy „szélsőségekre hajló”. 2001 óta mindössze három olyan év volt, melynek időjárása növénytermesztési szempontból optimálisnak mondható, míg a...

 • Alkalmazkodó és klímakár csökkentő talajművelés

  2014. február 10., hétfő 10:21 Szántóföld

  „A Contivo™ program szakmai céljai közül meghatározó a talaj védelme, szerkezetének megóvása, a vízmegőrző képességének javítása. A program a megfelelő gépi háttér kialakítása mellett nagy fi gyelmet fordít a talajművelési szemlélet váltására, talajaink alapos ismeretére, mert ennek hiányában a várt siker elmarad. A következő...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]