Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon

  2013. november 07., csütörtök 09:32 Szántóföld

  A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon, 2012

 • Repce, tritikálé, kukorica - Megfelelő időben vetik az őszi növényeket Zalában

  2013. november 06., szerda 20:02 Szántóföld

  Optimális időben, megfelelően előkészített magágyba vetették el az őszi szántóföldi növények nagy részét Zala megyében. A repce már kikelt, a gyomirtások jól sikerültek, az eddigi előrejelzések szerint az növényállomány felkészülten megy a télbe - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője szerdán az...

 • MTSZ: Andor László ne támogassa a Pioneer féle GMO-s kukorica termesztését

  2013. november 05., kedd 19:23 Szántóföld

  Levélben kérte az EU Bizottságban Magyarországot képviselő Andor Lászlót a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ), hogy a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai miatt ne szavazza meg a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica engedélykérelmét.

 • Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről

  2013. november 05., kedd 16:25 Szántóföld

  Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről.

 • A nitrogén műtrágyák évtizedekig fertőzhetik a felszíni és felszín alatti vizeket

  2013. november 05., kedd 11:34 Szántóföld

  A szerves anyag utánpótlására gyakran alkalmazott nitrogén műtrágyák hosszú ideig a talajban maradnak, és nitrát formájában évtizedekig képesek szennyezni a felszíni és felszín alatti vizeket. Sokkal hosszabb távra érvényesülnek a hatások, mint azt korábban feltételeztük – jelentették ki francia kutatók, illetve a kanadai University...

 • Aszályhelyzetet hirdetett ki a vidékfejlesztési miniszter

  2013. november 04., hétfő 12:29 Szántóföld

  A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

 • Késik az őszi búza vetése Békés megyében

  2013. november 04., hétfő 04:44 Szántóföld

  Késik az őszi búza vetése Békés megyében. A tervezett vetésterület mintegy ötven százalékát vetették be eddig, az őszi árpa és az őszi káposztarepce vetése időben befejeződött - tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője az MTI-t.

 • A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében

  2013. október 30., szerda 17:04 Szántóföld

  A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében -tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

 • Ünnepélyes keretek között átadták Tolna megye első Kamarai Kártyáját

  2013. október 30., szerda 14:16 Szántóföld

  A Tolna Megyei Agrárkamara konferenciaterme adott otthont annak a sajtórendezvénynek október 24-én Szekszárdon, aminek apropója azon elsőként megkötött megállapodás volt, mely az új Nemzeti Agrárkamara és a Fertilia Kft. között lépett életbe, és amely számos kedvezményt, előnyös lehetőségeket nyújt a Kamarai Kártyával rendelkezők számára.

 • Pioneer Prémium Ajánlat: a siker benne van!

  2013. október 30., szerda 01:56 Szántóföld

  A tavalyi évben két új termékkört vezetett be a Pioneer, melyek használatával sikeresebben és kiszámíthatóbban lehet szélsőséges aszályos körülmények között kukoricát termelni. A két új opció az OptimumŸ AQUAmaxŸ és a Pioneer Prémium Ajánlat. Ez utóbbi választásával kockázat nélkül lehet korán vetni. A korai vetés előnye az idei évben még...

 • Föld-ügylet: Bírság járhat a késve kiadott információért

  2013. október 28., hétfő 21:09 Szántóföld

  A zsebszerződések – azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek – elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a...

 • Még néhány napig lehet trágyázni!

  2013. október 28., hétfő 17:00 Szántóföld

  A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ez évtől, október 31-e és február 15-e között nem lehet sem szerves trágyát, sem műtrágyát kijuttatniuk, kivéve február 1-jétől a kalászosok fejtrágyázását.

 • Darányi Ignác munkásságát bemutató kiállítás nyílt Dombóváron

  2013. október 28., hétfő 16:40 Szántóföld

  Darányi Ignác (1849-1927) egykori földművelésügyi miniszter életét, munkásságát bemutató kiállítás nyílt a dombóvári Helytörténeti Múzeumban, a tárlat a korabeli agrárium történetéből is ízelítőt ad.

 • Takarmánygyártási kísérlet uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél

  2013. október 28., hétfő 11:03 Szántóföld

  Az Európai Unió pályázati támogatásával takarmánygyártási kísérlet kezdődött a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél - közölte a cég ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.

 • Hogyan gyorsítható fel a szár- és gyökérmaradványok lebomlása az aratást követően?

  2013. október 24., csütörtök 13:39 Szántóföld

  Évről-évre rendszeresen jelentkező problémát okoz minden gazdának aratást követően a talajba beszántott nagy tömegű szár és gyökér maradvány. A teljes szárbontási folyamat természetes körülmények között akár évekig is eltarthat, amire nincs lehetőség hiszen az aratást követően a termőföldbe mihamarabb újabb vetések kerülnek. A problémáról...

 • Bioenergia Világ - kiállítás 2014 márciusában

  2013. október 22., kedd 13:58 Szántóföld

  2014. március 12-13-án immár 8. alkalommal rendezi meg a bioenergia szakma legkompetensebb rendezvényét, a RENEXPO Central Europe, amely egyedülálló módon kiemelten magas nemzetközi és szakmai támogatottságot élvez évről évre. Ennek részeként szervezik a Bioenergia Világ kiállítást.

 • Megjelent a Monsanto 2014-es DEKALB kukorica vetőmag katalógusa

  2013. október 22., kedd 11:03 Szántóföld

  Megjelent a Monsanto 2014-es DEKALB kukorica vetőmag katalógusa, mely négy vadonatúj kukorica vetőmag hibridet tartalmaz.

 • Hattonnás a kukorica eddigi termésátlaga Tolnában

  2013. október 21., hétfő 19:12 Szántóföld

  Tolna megyében a vetésterület több mint felén elvégzett betakarítás után 6-6,2 tonna a kukorica termésátlaga - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

 • Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét (+Video és fotótár)

  2013. október 20., 14:42 Szántóföld

  Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen.

 • Nagyobb védelmet nyújtana a kormány a vetőmagtermesztőknek

  2013. október 18., péntek 17:19 Szántóföld

  A jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a vetőmagtermesztőknek a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításával, a javaslatot a kabinet elfogadta, az hamarosan a parlament elé kerülhet.

 • Agrárgazdasági kamara: nehezíti a kukorica betakarítását a csapadék

  2013. október 18., péntek 16:24 Szántóföld

  A kukorica betakarítását egyes területeken a csapadékos időjárás nehezíti, így nem zárható ki, hogy még a prognosztizált 6,7 millió tonnát sem éri majd el az idei termés az országban - hívta fel a figyelmet Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos növénytermesztési osztályának vezetője.

 • 250 ezer hektár föld a fiatal gazdáknak

  2013. október 18., péntek 09:45 Szántóföld

  A fiatal gazdáknak év végéig 250 ezer hektár állami földet adnak bérbe; a teljes területet 2017-ig, a jelenlegi bérleti szerződések lejártáig vehetik birtokba - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

 • Czerván: az idén 6,7 millió tonna kukorica terem az országban

  2013. október 17., csütörtök 15:05 Szántóföld

  Az idén várhatóan mintegy 6,7 millió tonna kukorica terem az országban, 2 millió tonnával több a tavalyinál - közölte Czerván György csütörtökön Budapesten, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Interaktív térkép a GMO-król

  2013. október 17., csütörtök 12:08 Szántóföld

  A most indult, interneten elérhető térkép segítségével megtudhatjuk, miért van veszélyben a mexikói kukorica és miért irtják az őserdőt Dél-Amerikában. Választ kaphatunk arra, miért nem fogadja el Zambia az Amerikából érkező élelmiszer-segélyeket és mi köze mindehhez a génmódosított szervezeteknek, sőt arról is olvashatunk, hogy mit tesz...

 • Megkezdődött az egységes területalapú támogatás előlegének átutalása

  2013. október 16., szerda 11:29 Szántóföld

  Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg - közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

 • Klímaváltozás és a tápanyag-ellátás

  2013. október 16., szerda 08:51 Szántóföld

  Hazánk mezőgazdasági területének vetésszerkezetében a kukorica több mint 30 százalékos részarányt képvisel.

 • Németországban termett Európa legnehezebb sütőtökje

  2013. október 14., hétfő 10:29 Szántóföld

  Németországban, egy szászországi gazdálkodó földjén termett Európa legnehezebb sütőtökje, csaknem 790 kilogrammot nyom.

 • A biztonságos áttelelés érdekében!

  2013. október 11., péntek 13:17 Szántóföld

  Nagyobb gyökér, biztonságos áttelelés, jobb tápanyaghasznosítás, Route®? Igen!

 • Syngenta: felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő gazdák

  2013. október 09., szerda 10:37 Szántóföld

  Felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő magyar gazdálkodók: míg az első félévben jól teljesített az ágazat, az azt követő időszakban a csökkenő kereslet és a mérséklődő árak is nehezítették a gazdálkodást.

 • Csökkent az őszi káposztarepce vetésterülete Vas megyében

  2013. október 08., kedd 15:39 Szántóföld

  A csapadékhiány miatt a káposztarepcét a tervezett 20 600 hektár helyett csak mintegy 18 900 hektáron tudták az idén elvetni Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője kedden az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]