Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Uniós agrárminiszteri tanácskozás Litvániában a családi gazdálkodásról

  2013. szeptember 10., kedd 17:56 Szántóföld

  A családi gazdálkodás helyzetével összefüggő kérdések megvitatása volt a fő téma az EU agrárminiszterek informális tanácskozásán Litvániában - közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Jó eséllyel indulnak a minőségi magyar agrártermékek a kínai piacon

  2013. szeptember 10., kedd 14:41 Szántóföld

  Kínának egyre nagyobb szüksége van a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek importjára, s az igényes piacon Magyarországnak is jó esélyei vannak - mondta kedden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek Pekingben a Kínai-Magyar Mezőgazdasági Munkacsoport 5. ülését követően.

 • Kevesebb lesz a kukorica és a napraforgó Vas megyében

  2013. szeptember 10., kedd 08:44 Szántóföld

  Az előzetes becslések alapján az idén kevesebb napraforgó és kukorica terem Vas megyében, mint az elmúlt években. A kukorica termésátlaga várhatóan 5-5,2 tonna lesz hektáronként, a napraforgóé pedig még a 2 tonnát sem éri el - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője az MTI-vel.

 • A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

  2013. szeptember 09., hétfő 21:06 Szántóföld

  Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek) agrárkamarai vezetőinek hétfőn Szekszárdon kezdődött háromnapos tanácskozásán a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, terményalapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.

 • Zárszámadás - A mezőgazdasági bizottság támogatta a javaslatot

  2013. szeptember 09., hétfő 14:35 Szántóföld

  A parlament mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén 14 igen és 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a Magyarország 2012-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

 • Dió buroklégy magyarországi elterjedése 
2013 tavaszán

  2013. szeptember 09., hétfő 14:08 Szántóföld

  A Magyarországon először 2011-ben károsító dió buroklégy (Rhagoletis completa Cresson) jelenléte 2012-ben már 4 nyugati, ill. délnyugati megyében volt detektálható. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében 19 helyen mutatták ki a rajzás megfigyelésre kihelyezett csapdák. Valószínű, hogy 2013-ban tovább fog terjedni az ország...

 • Az új műtrágyázási technológia SIKERE őszi búzán

  2013. szeptember 09., hétfő 13:04 Szántóföld

  A Fertilia Kft. 2012-ben üzemi méretű őszi búza startertrágyázási kísérletet állított be a Somogy megyei Lengyeltóti térségében. A kísérletnek a helybeli Bognár István gazdálkodó adott helyet. Együttműködő partnerünk a Väderstad Kft., valamint a Szent István Egyetem Gépészmérnöki kara, aki a szántóföldi mérővizsgálatokat lefolytatta.

 • Magyar Termék Nagydíjat nyert a Fertilia Kft.

  2013. szeptember 09., hétfő 12:57 Szántóföld

  A Fertilia Kft. a Magyar Termék Nagydíj 2013. évi pályázatán elnyerte a saját gyártású és fejlesztésű UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya családdal a Magyar Termék Nagydíj Kitűntető Címet.

 • Fazekas Sándor: 2010-ben egy új korszak kezdődött a magyar vidékpolitikában

  2013. szeptember 07., szombat 15:57 Szántóföld

  Egy új korszak kezdődött 2010-ben a magyar vidékpolitikában, egy határozott filozófiaváltás, amelynek lényege, hogy a falvak fejlesztése elsőrangú nemzeti ügy, és a legkisebb településre is szükség van - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kuncsorbán, a szolgáltató faluház átadásán.

 • A vidékfejlesztés kiemelt célja lesz a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok kiépülése

  2013. szeptember 06., péntek 18:52 Szántóföld

  A vidékfejlesztés egyik prioritása a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok (RÉL) kiépítése lesz az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakban, ami a helyi termelők és a helyi fogyasztók közötti távolság csökkentését jelenti és a helyi piacok előtérbe helyezését - emelte ki előadásában a Vidékfejlesztési Minisztérium Térségi Programok...

 • Matrica bevezetésével tennék felhasználhatatlanná a zsebszerződéseket

  2013. szeptember 06., péntek 18:40 Szántóföld

  A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni - ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén, pénteken...

 • A kukorica terméskilátásait rontotta leginkább az aszály Szolnok megyében

  2013. szeptember 06., péntek 17:52 Szántóföld

  Az őszi betakarítású növények közül a takarmányozási célú szemes kukorica terméskilátásait rontotta legnagyobb mértékben a nyári aszályos időjárás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Önfinanszírozó agrártársaságokat ad át az MNV a vidékfejlesztési tárcának

  2013. szeptember 06., péntek 14:27 Szántóföld

  Kilenc agrár-élelmiszeripari kutatóintézetet ad át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM), a kilenc társaság közül hat az idén először már állami források bevonása nélkül finanszírozza működését - közölte az MNV pénteken.

 • Magyar Termék Nagydíjat érdemelt a szántóföldi gazdálkodás forradalmasítása!

  2013. szeptember 06., péntek 11:56 Szántóföld

  Újabb márkával bővült a kiemelkedő magyar termékek sora, 2013 szeptemberében a Phylazonit talajoltó anyag kapott Magyar Termék Nagydíjat!

 • Az agrártárca szerint nem ragadnak be uniós vidékfejlesztési források

  2013. szeptember 06., péntek 08:51 Szántóföld

  Míg a közvetlen uniós agrártámogatásokat, amelyeket az arra jogosult gazdálkodóknak lényegében automatikusan kifizetnek, teljes mértékben fel tudtuk használni, addig a vidékfejlesztési pénzek elköltése kissé döcögősebben halad - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

 • Földhaszonbérlet - Jelentést kér az NFA-tól a miniszter a nem haszonbérleti szerződéssel hasznosított földekről

  2013. szeptember 05., csütörtök 18:05 Szántóföld

  Fazekas Sándor tárcavezető jelentést kér az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökétől minden, nem haszonbérleti szerződés útján hasznosított termőföldről - közölte az agrártárca csütörtökön.

 • Közepesen jó termés ígérkezik napraforgóból Békés megyében

  2013. szeptember 05., csütörtök 17:44 Szántóföld

  Közepesen jó termés ígérkezik olajos napraforgóból Békés megyében. A növény tömeges betakarítása a jövő héten kezdődik, a termelők hektáronként 2,2-2,4 tonna termésre számítanak - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t csütörtökön.

 • Az AGRO.bio Magyar Termék Nagydíjas lett!

  2013. szeptember 05., csütörtök 16:59 Szántóföld

  Az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil termékcsaládja Magyarország legtekintélyesebb minőségtanúsító rendszerének pályázatán Magyar Termék Nagydíjban részesült. A rangos elismeréssel járó Magyar Termék Nagydíj trófeát és díszoklevelet a Parlament Felsőházi Tanácstermében ünnepélyes keretek közt adták át 2013. szeptember 4-én.

 • Az aszály felülírta a kukoricatermelők várakozásait Békés megyében

  2013. szeptember 04., szerda 18:37 Szántóföld

  A nyár végi aszály felülírta a kukoricatermelők várakozásait Békés megyében, Magyarország egyik legnagyobb kukoricatermelő térségében. A próbavágásokon alapuló becslések szerint a betakarított termés mennyisége hektáronként átlagosan 5-6 tonna között várható - tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az...

 • Fazekas Sándor: a tanyavillamosítás nemzeti ügy

  2013. szeptember 03., kedd 21:00 Szántóföld

  A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából kedden a Fülöp-tanyán.

 • Nufarm – őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

  2013. szeptember 03., kedd 15:57 Szántóföld

  2012 őszén az ország keleti és nyugati felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat.

 • Hatmillió tonna kukoricatermés várható az idén

  2013. szeptember 03., kedd 13:46 Szántóföld

  Bár az idén a tervezettnél kisebb, 6 millió tonna körüli lesz a kukoricatermés, áremelkedésre nem kell számítani - mondta az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatóhelyettese a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. által szervezett szakmai napon kedden az MTI-nek.

 • Győrffy Balázs: szükség van szervezett magyar gazdatársadalomra

  2013. szeptember 02., hétfő 18:57 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a magyar gazdatársadalomnak "le kell dolgoznia" a nyugat-európai országok gazdálkodóinak szervezettségéből adódó versenyhátrányát, ezért van szükség egységes, az agrárium valamennyi szereplőjét összefogó, segítő szervezetre.

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:20 Szántóföld

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás.

 • Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

  2013. szeptember 01., 18:33 Szántóföld

  Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.

 • Fazekas: Kaposvár a mezőgazdaság megújításának egyik központja

  2013. augusztus 30., péntek 18:00 Szántóföld

  Kaposvár a magyar mezőgazdaság megújításának egyik legfontosabb központja - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a somogyi megyeszékhelyen, a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításának megnyitóján.

 • VM: a mezőgazdaság versenyképességét növelő ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

  2013. augusztus 29., csütörtök 19:21 Szántóföld

  Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket, nagyobb versenyképességet jelentő ágazatok, az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszerfeldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára csütörtökön Tatán, a fiatal gazdák számára rendezett...

 • Darányi Ignác Terv - Heves megye 37 milliárd forint támogatást kapott

  2013. augusztus 29., csütörtök 17:04 Szántóföld

  A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében Heves megyében közel 7400 nyertes több mint 37 milliárd forintnyi támogatást kapott - közölte Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Hatvanban.

 • Mikroelemek a repcetermesztésben – apró részletek a csúcshozamért

  2013. augusztus 29., csütörtök 12:00 Szántóföld

  A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként szolgálnak, de számos...

 • Keresleti csemegekukorica-piac Európában, jó helyzetben a magyar termelők

  2013. augusztus 28., szerda 17:25 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a magyar csemegekukorica-termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában - közölte a Syngenta Kft. az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]