Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

  2013. szeptember 13., péntek 09:44 Szántóföld

  Még mindig tart az állami tulajdonú TIG Nonprofit Kft. gabonafelvásárlási akciója, a cég nem találkozott tömeges felajánlással a gazdák vagy a felvásárlók részéről, a beszerzés üteme lassabb az előre tervezettnél - írta a Napi Gazdaság pénteken.

 • A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 16:29 Szántóföld

  A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon, 2013. január-július

 • Megkezdődött a kampány a kaposvári cukorgyárban

  2013. szeptember 12., csütörtök 11:29 Szántóföld

  Megkezdődött a kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárban. Az ország egyetlen működő cukorgyárában csütörtökön elkezdték az első répaszállítmányok feldolgozását, s ezzel elindult az idei 120. feldolgozási idény.

 • A cukorrépa termésmennyisége Magyarországon

  2013. szeptember 12., csütörtök 11:20 Szántóföld

  A grafikon a cukorrépa termésmennyiségét foglalja össze hazánkban 1995-től 2012-ig.

 • KSH: csökkentek a mezőgazdasági termelői árak júliusban

  2013. szeptember 12., csütörtök 09:35 Szántóföld

  Júliusban a gyümölcs- és gabonaárak esése miatt - tizennégy havi emelkedést követően - 2,3 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentéséből.

 • Dohánytermesztési szakmai fórum Ófehértón

  2013. szeptember 11., szerda 19:35 Szántóföld

  Két kép a találkozó apropóján.

 • Madosz: növekszik az illegális cigarettakereskedelem

  2013. szeptember 11., szerda 15:20 Szántóföld

  Egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca – mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán egy szakmai fórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

 • Meghosszabítható a növényvédő szerek lejárata

  2013. szeptember 11., szerda 14:31 Szántóföld

  A lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szereket tilos forgalomba hozni, de péntektől a lejárati idő meghosszabbítható - az ezt tartalmazó vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 • A repce 80 százalékát már elvetették Zalában

  2013. szeptember 11., szerda 11:23 Szántóföld

  A káposztarepce 80 százalékát már elvetették Zala megyében, a tervek szerint az olajos növény vetésterülete idén meghaladja a 14 400 hektárt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

 • Mai magyar búzafajták a Kárpát-medencében

  2013. szeptember 11., szerda 09:19 Szántóföld

  Bort, búzát, békességet, mondjuk ezt a több évszázados népi jókívánságot. Ez is mutatja, hogy nemzetünk számára milyen fontos volt mindig a bor és természetesen alapanyaga a szőlő és a búza, amelyből lesz a liszt, a nagybetűs KENYÉR, a különböző tészták, péksütemények stb., életünk nélkülözhetetlen táplálékai.

 • Uniós agrárminiszteri tanácskozás Litvániában a családi gazdálkodásról

  2013. szeptember 10., kedd 17:56 Szántóföld

  A családi gazdálkodás helyzetével összefüggő kérdések megvitatása volt a fő téma az EU agrárminiszterek informális tanácskozásán Litvániában - közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Jó eséllyel indulnak a minőségi magyar agrártermékek a kínai piacon

  2013. szeptember 10., kedd 14:41 Szántóföld

  Kínának egyre nagyobb szüksége van a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek importjára, s az igényes piacon Magyarországnak is jó esélyei vannak - mondta kedden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek Pekingben a Kínai-Magyar Mezőgazdasági Munkacsoport 5. ülését követően.

 • Kevesebb lesz a kukorica és a napraforgó Vas megyében

  2013. szeptember 10., kedd 08:44 Szántóföld

  Az előzetes becslések alapján az idén kevesebb napraforgó és kukorica terem Vas megyében, mint az elmúlt években. A kukorica termésátlaga várhatóan 5-5,2 tonna lesz hektáronként, a napraforgóé pedig még a 2 tonnát sem éri el - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője az MTI-vel.

 • A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

  2013. szeptember 09., hétfő 21:06 Szántóföld

  Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek) agrárkamarai vezetőinek hétfőn Szekszárdon kezdődött háromnapos tanácskozásán a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, terményalapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.

 • Zárszámadás - A mezőgazdasági bizottság támogatta a javaslatot

  2013. szeptember 09., hétfő 14:35 Szántóföld

  A parlament mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén 14 igen és 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a Magyarország 2012-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.

 • Dió buroklégy magyarországi elterjedése 
2013 tavaszán

  2013. szeptember 09., hétfő 14:08 Szántóföld

  A Magyarországon először 2011-ben károsító dió buroklégy (Rhagoletis completa Cresson) jelenléte 2012-ben már 4 nyugati, ill. délnyugati megyében volt detektálható. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében 19 helyen mutatták ki a rajzás megfigyelésre kihelyezett csapdák. Valószínű, hogy 2013-ban tovább fog terjedni az ország...

 • Az új műtrágyázási technológia SIKERE őszi búzán

  2013. szeptember 09., hétfő 13:04 Szántóföld

  A Fertilia Kft. 2012-ben üzemi méretű őszi búza startertrágyázási kísérletet állított be a Somogy megyei Lengyeltóti térségében. A kísérletnek a helybeli Bognár István gazdálkodó adott helyet. Együttműködő partnerünk a Väderstad Kft., valamint a Szent István Egyetem Gépészmérnöki kara, aki a szántóföldi mérővizsgálatokat lefolytatta.

 • Magyar Termék Nagydíjat nyert a Fertilia Kft.

  2013. szeptember 09., hétfő 12:57 Szántóföld

  A Fertilia Kft. a Magyar Termék Nagydíj 2013. évi pályázatán elnyerte a saját gyártású és fejlesztésű UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya családdal a Magyar Termék Nagydíj Kitűntető Címet.

 • Fazekas Sándor: 2010-ben egy új korszak kezdődött a magyar vidékpolitikában

  2013. szeptember 07., szombat 15:57 Szántóföld

  Egy új korszak kezdődött 2010-ben a magyar vidékpolitikában, egy határozott filozófiaváltás, amelynek lényege, hogy a falvak fejlesztése elsőrangú nemzeti ügy, és a legkisebb településre is szükség van - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Kuncsorbán, a szolgáltató faluház átadásán.

 • A vidékfejlesztés kiemelt célja lesz a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok kiépülése

  2013. szeptember 06., péntek 18:52 Szántóföld

  A vidékfejlesztés egyik prioritása a Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok (RÉL) kiépítése lesz az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakban, ami a helyi termelők és a helyi fogyasztók közötti távolság csökkentését jelenti és a helyi piacok előtérbe helyezését - emelte ki előadásában a Vidékfejlesztési Minisztérium Térségi Programok...

 • Matrica bevezetésével tennék felhasználhatatlanná a zsebszerződéseket

  2013. szeptember 06., péntek 18:40 Szántóföld

  A jövőben minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni - ismertette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslatát Bánáti János elnök, a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén, pénteken...

 • A kukorica terméskilátásait rontotta leginkább az aszály Szolnok megyében

  2013. szeptember 06., péntek 17:52 Szántóföld

  Az őszi betakarítású növények közül a takarmányozási célú szemes kukorica terméskilátásait rontotta legnagyobb mértékben a nyári aszályos időjárás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Önfinanszírozó agrártársaságokat ad át az MNV a vidékfejlesztési tárcának

  2013. szeptember 06., péntek 14:27 Szántóföld

  Kilenc agrár-élelmiszeripari kutatóintézetet ad át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM), a kilenc társaság közül hat az idén először már állami források bevonása nélkül finanszírozza működését - közölte az MNV pénteken.

 • Magyar Termék Nagydíjat érdemelt a szántóföldi gazdálkodás forradalmasítása!

  2013. szeptember 06., péntek 11:56 Szántóföld

  Újabb márkával bővült a kiemelkedő magyar termékek sora, 2013 szeptemberében a Phylazonit talajoltó anyag kapott Magyar Termék Nagydíjat!

 • Az agrártárca szerint nem ragadnak be uniós vidékfejlesztési források

  2013. szeptember 06., péntek 08:51 Szántóföld

  Míg a közvetlen uniós agrártámogatásokat, amelyeket az arra jogosult gazdálkodóknak lényegében automatikusan kifizetnek, teljes mértékben fel tudtuk használni, addig a vidékfejlesztési pénzek elköltése kissé döcögősebben halad - írja a Magyar Nemzet pénteki számában.

 • Földhaszonbérlet - Jelentést kér az NFA-tól a miniszter a nem haszonbérleti szerződéssel hasznosított földekről

  2013. szeptember 05., csütörtök 18:05 Szántóföld

  Fazekas Sándor tárcavezető jelentést kér az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökétől minden, nem haszonbérleti szerződés útján hasznosított termőföldről - közölte az agrártárca csütörtökön.

 • Közepesen jó termés ígérkezik napraforgóból Békés megyében

  2013. szeptember 05., csütörtök 17:44 Szántóföld

  Közepesen jó termés ígérkezik olajos napraforgóból Békés megyében. A növény tömeges betakarítása a jövő héten kezdődik, a termelők hektáronként 2,2-2,4 tonna termésre számítanak - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t csütörtökön.

 • Az AGRO.bio Magyar Termék Nagydíjas lett!

  2013. szeptember 05., csütörtök 16:59 Szántóföld

  Az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil termékcsaládja Magyarország legtekintélyesebb minőségtanúsító rendszerének pályázatán Magyar Termék Nagydíjban részesült. A rangos elismeréssel járó Magyar Termék Nagydíj trófeát és díszoklevelet a Parlament Felsőházi Tanácstermében ünnepélyes keretek közt adták át 2013. szeptember 4-én.

 • Az aszály felülírta a kukoricatermelők várakozásait Békés megyében

  2013. szeptember 04., szerda 18:37 Szántóföld

  A nyár végi aszály felülírta a kukoricatermelők várakozásait Békés megyében, Magyarország egyik legnagyobb kukoricatermelő térségében. A próbavágásokon alapuló becslések szerint a betakarított termés mennyisége hektáronként átlagosan 5-6 tonna között várható - tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az...

 • Fazekas Sándor: a tanyavillamosítás nemzeti ügy

  2013. szeptember 03., kedd 21:00 Szántóföld

  A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából kedden a Fülöp-tanyán.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]