Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A KITE partnerei a magyarországi szántóterület felét művelik

  2013. május 23., csütörtök 14:13 Szántóföld

  A hazai szántóterület csaknem felét művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei - mondta Búvár Géza vezérigazgató a cég fennállásának 40. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, csütörtökön Budapesten.

 • A ROUNDUP® készítmények szerepe a vízgazdálkodásban és talajnedvesség megőrzésben

  2013. május 21., kedd 11:23 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők a vízzel összefüggésben leginkább kétféle problémával szembesülnek. Az egyik a víz bősége belvizek formájában, a másik a talaj kiszáradása aszályos időjárási körülmények kialakulásakor.

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 22:30 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2013. május 16., csütörtök 13:50 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 11:44 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • Gombahálózaton "beszélgetnek" a növények

  2013. május 15., szerda 13:48 Szántóföld

  Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről - fedezték fel brit kutatók.

 • Helikoptert vetett be fagykár ellen

  2013. május 15., szerda 11:14 Szántóföld

  Helikopterrel köröztetett virágba borult almafái felett egy gazda Kanadában, hogy ne érje katasztrofális fagykár. A helikopter bevetése az almatermesztő több ezer dollárjába került, viszont tízezer fája van, így tetemes kár fenyegeti.

 • A Cherokee-k földjén, Cherokee a földeken

  2013. május 15., szerda 08:30 Szántóföld

  Teljes körű lomb- és kalászvédelem a gombabetegségek ellen

 • A kukorica és a napraforgó hatékony tápanyag-utánpótlása

  2013. május 14., kedd 14:33 Szántóföld

  A tápelemek közül a foszfor az egyik legnehezebben feltáródó elem. A foszfor esetében sokkal hatékonyabb a több részletben kijuttatott hatóanyag, mint az egyszeri talajtrágyázás, mert az egyszerre kijuttatott foszfor trágya gyorsan lekötődik és csak kis hányada lesz elérhető a növények számára.

 • Befejeződik a tavaszi vetés Vas megyében a hét közepén

  2013. május 13., hétfő 15:45 Szántóföld

  Befejeződik Vas megyében a tavaszi növények vetése a hét közepén, a kukoricaföldek 94-96 százalékán már a földekbe került a mag - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

 • "Szuperbúzát" nemesítettek brit tudósok

  2013. május 13., hétfő 13:05 Szántóföld

  Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

 • Gombabetegségtől mentes, piacos alma

  2013. május 13., hétfő 12:06 Szántóföld

  A fogyasztó igényeinek megfelelő, hibátlan, piacos alma nem termeszthető, az almafavarasodás és a lisztharmat elleni kifogástalan védelem nélkül.

 • Kártérítést kaphatnak a Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás károsultjai

  2013. május 10., péntek 17:06 Szántóföld

  Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

 • Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében

  2013. május 10., péntek 12:00 Szántóföld

  Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében, ígéretesek az őszi takarmánynövények - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

 • Hogyan segíthetünk belvizes tábláinkon, stresszes növényeinken?

  2013. május 08., szerda 15:37 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban a művelhető területeink igen nagy része sokáig víz alatt állt, víznyomott volt, vagy legalábbis a talaj felső rétege huzamosan volt nedvességtől telített. A sok csapadék hatására a korábban kiszórt műtrágya mélyebbre mosódott, a betömörödött földben pang a talajélet. Az ilyen táblákon az elszenvedett kár halmozott,...

 • Amalgerol – talajaink jövőjéért

  2013. május 08., szerda 11:34 Szántóföld

  Növénytermesztésünk legfőbb termelőeszköze a talaj. Minősége, állapota nagymértékben meghatározza a terméspotenciált. A napjainkra igen jellemző szélsőséges időjárás miatt azonban olykor az aszály, más esetben a belvíz okoz nehézséget a földeken.

 • A kukorica 90 százalékát elvetették Zala megyében

  2013. május 07., kedd 13:39 Szántóföld

  Napokon belül befejeződhet a tavaszi növények vetése Zala megyében, a kukorica 90 százaléka is földbe került már - mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-nek.

 • Az idén is 600 ezer hektár körül alakulhat a napraforgó vetésterülete Magyarországon

  2013. május 07., kedd 13:15 Szántóföld

  2012-ben a napraforgó tervezett vetésterülete 611 ezer hektár volt, ténylegesen viszont nagyobb területen, 617 ezer hektáron vetették el a növényt Magyarországon.

 • RAPOOL hibridrepcék – tökéletesség a részletekben is

  2013. május 07., kedd 09:51 Szántóföld

  A RAPOOL tovább tökéletesítette a hibridrepce nemesítését: Szigorúbb szelekció. Szigorúbb nemesítési szabályok. Merészebb célok. Kérlelhetetlen következetesség.

 • Felkészülés a parlagfű ellen

  2013. május 06., hétfő 07:26 Szántóföld

  Küszöbön a parlagfű-szezon, több helyen már megjelentek az országban. Hogyan védekezzünk ellenük? Eláruljuk cikkünkben!

 • Most érdemes ALGAFIX-et használni a gabonákban (+Videó)

  2013. május 06., hétfő 06:57 Szántóföld

  A lenti képet Bácsbokod határában (Bács-Kiskun megye) készítette Dudás György területi képviselő, amelyen Drobits Sándor gazdálkodó 10 hektáros búzatáblájának egy részlete látható. A BactoFil termékeket már sikeresen használó termelő - bölcs gazda módjára - egy 2 hektáros területet próbaképpen lekezelt Algafix mikrobiológiai...

 • “Kukorica Király” az idei DuPont Pioneer Farmer Klubon

  2013. május 03., péntek 18:26 Szántóföld

  A tavalyi nagy siker után 2013-ban folytatódik a DuPont Pioneer Farmer Klub, mellyel a magyar termelőknek megteremtettük azt a lehetőséget, hogy a legmagasabb agronómiai szolgáltatást nyújtsuk, hatékonyabbá téve gazdaságukat! Ezt a célt szem előtt tartva, a DuPont Pioneer Farmer Klub keretein belül meghívtuk klubtagjainkhoz a legnevesebb...

 • A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni!

  2013. május 03., péntek 14:02 Szántóföld

  Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

 • NAK: kisebb területen termesztenek repcét

  2013. május 03., péntek 06:52 Szántóföld

  A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület mintegy 23 százalékkal maradt el az előző évitől, az idén 197 ezer hektár lett - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön.

 • Kevesebb kukoricát, több őszi növényt vetettek Tolnában

  2013. május 03., péntek 06:51 Szántóföld

  Körülbelül 9000 hektárral csökken a kukorica vetésterülete Tolna megyében, az őszi vetésű káposztarepce és a búza területe ugyanakkor 3000 hektárral nőtt.

 • Stresszkezelés kukoricában

  2013. április 30., kedd 08:58 Szántóföld

  A hőmérséklet gyors emelkedése sok helyen kiszárította a talaj felső rétegét, ezért a gazdák egyre mélyebbre vetnek, ami nem kedvez a kukorica kezdeti fejlődésének, ezáltal a hozamot is nagyban befolyásolja.

 • Nic-It és kombinációi biztos partnerek a kukorica posztemergens gyomirtásában!

  2013. április 29., hétfő 21:42 Szántóföld

  A kukorica zavartalan fejlődése érdekében szükséges a gyomkonkurencia mielőbbi kikapcsolása. Erre a vetés után és még kelés előtt végzett permetezés vagy pedig a korai posztemergens megoldás a célravezető.

 • AKI jelentés: áprilisi munkák a földeken

  2013. április 29., hétfő 12:02 Szántóföld

  Mekkora területen vetik a kukoricát, napraforgót? Milyen mértékben károsodott az őszi vetés? Tudja meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

 • Fazekas Sándor: közepes, vagy annál jobb termést ígér a búza

  2013. április 29., hétfő 09:50 Szántóföld

  Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

 • A legjobb siló hibrid az LG 34.90 – Magyar Termékdíj

  2013. április 29., hétfő 09:31 Szántóföld

  Rangos elismerést kapott a Limagrain a "Termékdíj Pályázat 2013" díjkiosztóján árpilis 9-én. A XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként megtartott ünnepségen a Limagrain a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2013” kategóriában II. helyezést ért el a "Az LG 34.90 A tejfakasztó...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]