Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Nufarm – őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

  2013. szeptember 03., kedd 15:57 Szántóföld

  2012 őszén az ország keleti és nyugati felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat.

 • Hatmillió tonna kukoricatermés várható az idén

  2013. szeptember 03., kedd 13:46 Szántóföld

  Bár az idén a tervezettnél kisebb, 6 millió tonna körüli lesz a kukoricatermés, áremelkedésre nem kell számítani - mondta az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatóhelyettese a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. által szervezett szakmai napon kedden az MTI-nek.

 • Győrffy Balázs: szükség van szervezett magyar gazdatársadalomra

  2013. szeptember 02., hétfő 18:57 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a magyar gazdatársadalomnak "le kell dolgoznia" a nyugat-európai országok gazdálkodóinak szervezettségéből adódó versenyhátrányát, ezért van szükség egységes, az agrárium valamennyi szereplőjét összefogó, segítő szervezetre.

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:20 Szántóföld

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás.

 • Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

  2013. szeptember 01., 18:33 Szántóföld

  Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.

 • Fazekas: Kaposvár a mezőgazdaság megújításának egyik központja

  2013. augusztus 30., péntek 18:00 Szántóföld

  Kaposvár a magyar mezőgazdaság megújításának egyik legfontosabb központja - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a somogyi megyeszékhelyen, a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításának megnyitóján.

 • VM: a mezőgazdaság versenyképességét növelő ágazatok juthatnak több uniós támogatáshoz

  2013. augusztus 29., csütörtök 19:21 Szántóföld

  Magyarországon a magasabb hozzáadott értéket, nagyobb versenyképességet jelentő ágazatok, az állattenyésztés, az öntözéses gazdálkodás, a kertészet és az élelmiszerfeldolgozás kaphat a korábbinál több uniós támogatást - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára csütörtökön Tatán, a fiatal gazdák számára rendezett...

 • Darányi Ignác Terv - Heves megye 37 milliárd forint támogatást kapott

  2013. augusztus 29., csütörtök 17:04 Szántóföld

  A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében Heves megyében közel 7400 nyertes több mint 37 milliárd forintnyi támogatást kapott - közölte Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Hatvanban.

 • Mikroelemek a repcetermesztésben – apró részletek a csúcshozamért

  2013. augusztus 29., csütörtök 12:00 Szántóföld

  A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként szolgálnak, de számos...

 • Keresleti csemegekukorica-piac Európában, jó helyzetben a magyar termelők

  2013. augusztus 28., szerda 17:25 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a magyar csemegekukorica-termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában - közölte a Syngenta Kft. az MTI-vel.

 • A mostanihoz hasonló nagyságrendű agrár- és vidékfejlesztési forrás 2014-2020 között

  2013. augusztus 28., szerda 14:20 Szántóföld

  Előreláthatólag a mostanihoz hasonló nagyságrendű - azaz jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint - uniós agrár- és vidékfejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére 2014-2020 között, a következő uniós költségvetési időszakban - mondta V. Németh Zsolt szerdán Budapesten az MTI-nek.

 • Varga Mihály: a mezőgazdaság és az ipar lehet húzóágazat

  2013. augusztus 28., szerda 08:42 Szántóföld

  Kevés olyan ország van, amelyik Magyarországhoz hasonlóan önerőből, újabb hitel nélkül "ki tudott mászni" az IMF segítségéből - mondta Varga Mihály kedden Szentendrén, a nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá.

 • Exportra megy a magyar csemegekukorica

  2013. augusztus 27., kedd 13:18 Szántóföld

  Jó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában. Így keresett a fontos élelmiszernövény, amely Magyarországon 34 ezer hektáron, azaz a legnagyobb területen terem a kontinensen.

 • Búza betakarítás után, vetés előtt

  2013. augusztus 27., kedd 10:03 Szántóföld

  A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább felmerülő kérdés az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása. A nyári növények betakarítása, még nem fejeződött be, pontos adatokkal még nem rendelkezünk, egyelőre csak találgatni tudjuk, hogy a tavaszi csapadékos időjárás után, mit remélhetünk, az azt követő...

 • Visszaszorulóban az öntözéses gazdálkodás

  2013. augusztus 27., kedd 09:47 Szántóföld

  Egyre jobban visszaszorul az öntözéses gazdálkodás Magyarországon, néhány növénykultúrától - többek közt a vetőmagok, a csemegekukorica, egyes gyümölcsök és zöldségfélék - eltekintve ugyanis a termék ára nem fedezi az öntözés költségeit és beruházásigényét, ami komoly versenyképességi hátrányt jelentene az itthoni termelőknek - írta keddi...

 • Mi mindig a jövőre tervezünk. Ehhez nélkülözhetetlen a GPS technológia...

  2013. augusztus 27., kedd 07:57 Szántóföld

  Kardos Ferencnél jártunk Hajdúböszörményben, aki 300 ha-t művel szántóterületként, még ehhez jön hozzá 450 ha gyep és valamennyi szántóföldi bérmunka változó területen. A termesztett növények a hagyományos gabonanövények, búza, árpa, valamint napraforgó, kukorica, cukorrépa és repce.

 • Milyen áron kél a kukorica, búza, repcemag? Letölthető AKI-jelentés!

  2013. augusztus 26., hétfő 12:55 Szántóföld

  A legfontosabb információk egyike most, hogy milyen áron lehet értékesíteni a tavalyi kukoricát, mennyi az étkezési- és a takarmánybúza áron, és hogy mennyit kell fizetnie annak, aki most vásárolná a repce vetőmagot? Agrárpiaci jelentés következik.

 • Reális és hatékony válasz több kérdésre

  2013. augusztus 26., hétfő 10:50 Szántóföld

  Az utóbbi években számtalan bio vagy környezetbarát jelzővel ellátott növényápoló – esetenként még növényvédő szer is – vagy bio-stimulátor kapott engedélyt különböző növények kezelésére. Az ilyen készítmények sorában találkozhatunk a ,,BISTEP” márkanevű termékkel, amelyről egy berkenyei termékismertetőn érdeklődtem...

 • Amit ma elvetünk...

  2013. augusztus 26., hétfő 10:08 Szántóföld

  A repce vetését már megkezdték a gazdák. Rövidesen ezután a szántóterület legnagyobb részén termesztett őszi kalászosok vetése is elkezdődik. Ez a munka akár két hónapig is elhúzódhat, attól függően, melyik növény után következik majd. A legjobb előveteményt a korán lekerülő kultúrák: borsó, repce jelentik, hiszen ezek után bőven van idő...

 • Tarlókezelés, tarlóápolás ROUNDUP MEGA alkalmazásával

  2013. augusztus 21., szerda 16:31 Szántóföld

  A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos része, mivel meghatározó szerepe van az évelő fajok elleni védekezésben, illetve meggátolja az egynyári gyomok magérlelését. Ezen túlmenően a gyomirtó célú mechanikai műveletek helyettesítésével szerepe lehet a talaj nedvességének megőrzésében.

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a napraforgó idei elágazódásairól

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:18 Szántóföld

  Ismételten egy megalapozott szakmai válaszokat igénylő termelési, ezen belül is napraforgó termesztési évet élünk meg, hiszen az elmúlt hetekben számos termelői megkeresés érkezett cégünkhöz a napraforgó hibridek idei elágazódása kapcsán. Elsősorban az okokat kutatva, másodsorban az elváltozások a terméshozamra való hatását firtatva.

 • Kína egyre több búzát vásárol

  2013. augusztus 14., szerda 09:56 Szántóföld

  Kína a világ első számú búzaimportőrévé nőheti ki magát, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. Tavaly megháromszorozta behozatalát az előző évhez képest, s az idei adatok is növekvő "étvágyáról" tanúskodnak.

 • Repcevetés – fontos különbségek a részletekben

  2013. augusztus 12., hétfő 20:49 Szántóföld

  A modern RAPOOL hibridek vetőmagját mind a hagyományos, mind a szemenkénti vetőgépekkel el lehet vetni. A vetés mélységét – a talajművelés és a vetés módjától függetlenül – a vetés körülményei határozzák meg.

 • Romániában több mint hétmillió tonna búza és rozs termett

  2013. augusztus 10., szombat 08:40 Szántóföld

  Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb termése – jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter pénteken.

 • A BIOSILD a Sumi Agro kalászos csávázószere

  2013. augusztus 09., péntek 12:44 Szántóföld

  A Sumi Agro BIOSILD csávázószer neve évek óta a megbízhatóság, a gazdaságosság védjegyévé vált. Ez nem véletlen! Termékfejlesztésünk mindig fókuszált a csávázószerekre; a piaci igények folyamatos változásai között is minden esetben meg tudtunk újulni. Így lett a Biosild TOP egy kis dózisban alkalmazandó, kiváló fedőképességekkel...

 • TRAVIATA hibrid repce - Csúcshozam, stabil lábakon

  2013. augusztus 09., péntek 10:29 Szántóföld

  A gyorsan növekvő, nagyon jó fajsúllyal betakarítható Traviata nem véletlenül vált a repcetermesztők egyik kedvenc hibridjévé. Most ők mondják el róla a véleményüket.

 • Leégett egy gabonasiló Igricinél

  2013. augusztus 09., péntek 10:00 Szántóföld

  Leégett egy takarmánytároló péntek reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igrici külterületén, személyi sérülés nem történt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

 • Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:08 Szántóföld

  Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében, hektáronként átlagosan 2,3-2,4 tonna termést takarítottak be a gazdák, a minőség is kiváló a magvak magas olajtartalma miatt - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t.

 • Még biztonságosabb és növénykímélőbb gyomirtás a repcében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:07 Szántóföld

  A repcetermesztők gyomirtási technológiája országos szinten jelentős eltéréseket mutat. Egyes régiókban a legelterjedtebb metazaklór és kombinációinak preemergens és korai posztemergens módja a jellemző, máshol továbbra is kitartanak a célzott felülkezelések mellett vagy a repce jó gyomelnyomó képességében bízva még kihagyják a...

 • VM: a hét elején befejeződött az őszi búza aratása

  2013. augusztus 07., szerda 15:35 Szántóföld

  A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]