Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mi mindig a jövőre tervezünk. Ehhez nélkülözhetetlen a GPS technológia...

  2013. augusztus 27., kedd 07:57 Szántóföld

  Kardos Ferencnél jártunk Hajdúböszörményben, aki 300 ha-t művel szántóterületként, még ehhez jön hozzá 450 ha gyep és valamennyi szántóföldi bérmunka változó területen. A termesztett növények a hagyományos gabonanövények, búza, árpa, valamint napraforgó, kukorica, cukorrépa és repce.

 • Milyen áron kél a kukorica, búza, repcemag? Letölthető AKI-jelentés!

  2013. augusztus 26., hétfő 12:55 Szántóföld

  A legfontosabb információk egyike most, hogy milyen áron lehet értékesíteni a tavalyi kukoricát, mennyi az étkezési- és a takarmánybúza áron, és hogy mennyit kell fizetnie annak, aki most vásárolná a repce vetőmagot? Agrárpiaci jelentés következik.

 • Reális és hatékony válasz több kérdésre

  2013. augusztus 26., hétfő 10:50 Szántóföld

  Az utóbbi években számtalan bio vagy környezetbarát jelzővel ellátott növényápoló – esetenként még növényvédő szer is – vagy bio-stimulátor kapott engedélyt különböző növények kezelésére. Az ilyen készítmények sorában találkozhatunk a ,,BISTEP” márkanevű termékkel, amelyről egy berkenyei termékismertetőn érdeklődtem...

 • Amit ma elvetünk...

  2013. augusztus 26., hétfő 10:08 Szántóföld

  A repce vetését már megkezdték a gazdák. Rövidesen ezután a szántóterület legnagyobb részén termesztett őszi kalászosok vetése is elkezdődik. Ez a munka akár két hónapig is elhúzódhat, attól függően, melyik növény után következik majd. A legjobb előveteményt a korán lekerülő kultúrák: borsó, repce jelentik, hiszen ezek után bőven van idő...

 • Tarlókezelés, tarlóápolás ROUNDUP MEGA alkalmazásával

  2013. augusztus 21., szerda 16:31 Szántóföld

  A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos része, mivel meghatározó szerepe van az évelő fajok elleni védekezésben, illetve meggátolja az egynyári gyomok magérlelését. Ezen túlmenően a gyomirtó célú mechanikai műveletek helyettesítésével szerepe lehet a talaj nedvességének megőrzésében.

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a napraforgó idei elágazódásairól

  2013. augusztus 15., csütörtök 11:18 Szántóföld

  Ismételten egy megalapozott szakmai válaszokat igénylő termelési, ezen belül is napraforgó termesztési évet élünk meg, hiszen az elmúlt hetekben számos termelői megkeresés érkezett cégünkhöz a napraforgó hibridek idei elágazódása kapcsán. Elsősorban az okokat kutatva, másodsorban az elváltozások a terméshozamra való hatását firtatva.

 • Kína egyre több búzát vásárol

  2013. augusztus 14., szerda 09:56 Szántóföld

  Kína a világ első számú búzaimportőrévé nőheti ki magát, ha a jelenlegi tendencia folytatódik. Tavaly megháromszorozta behozatalát az előző évhez képest, s az idei adatok is növekvő "étvágyáról" tanúskodnak.

 • Repcevetés – fontos különbségek a részletekben

  2013. augusztus 12., hétfő 20:49 Szántóföld

  A modern RAPOOL hibridek vetőmagját mind a hagyományos, mind a szemenkénti vetőgépekkel el lehet vetni. A vetés mélységét – a talajművelés és a vetés módjától függetlenül – a vetés körülményei határozzák meg.

 • Romániában több mint hétmillió tonna búza és rozs termett

  2013. augusztus 10., szombat 08:40 Szántóföld

  Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb termése – jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter pénteken.

 • A BIOSILD a Sumi Agro kalászos csávázószere

  2013. augusztus 09., péntek 12:44 Szántóföld

  A Sumi Agro BIOSILD csávázószer neve évek óta a megbízhatóság, a gazdaságosság védjegyévé vált. Ez nem véletlen! Termékfejlesztésünk mindig fókuszált a csávázószerekre; a piaci igények folyamatos változásai között is minden esetben meg tudtunk újulni. Így lett a Biosild TOP egy kis dózisban alkalmazandó, kiváló fedőképességekkel...

 • TRAVIATA hibrid repce - Csúcshozam, stabil lábakon

  2013. augusztus 09., péntek 10:29 Szántóföld

  A gyorsan növekvő, nagyon jó fajsúllyal betakarítható Traviata nem véletlenül vált a repcetermesztők egyik kedvenc hibridjévé. Most ők mondják el róla a véleményüket.

 • Leégett egy gabonasiló Igricinél

  2013. augusztus 09., péntek 10:00 Szántóföld

  Leégett egy takarmánytároló péntek reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igrici külterületén, személyi sérülés nem történt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

 • Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:08 Szántóföld

  Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében, hektáronként átlagosan 2,3-2,4 tonna termést takarítottak be a gazdák, a minőség is kiváló a magvak magas olajtartalma miatt - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t.

 • Még biztonságosabb és növénykímélőbb gyomirtás a repcében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:07 Szántóföld

  A repcetermesztők gyomirtási technológiája országos szinten jelentős eltéréseket mutat. Egyes régiókban a legelterjedtebb metazaklór és kombinációinak preemergens és korai posztemergens módja a jellemző, máshol továbbra is kitartanak a célzott felülkezelések mellett vagy a repce jó gyomelnyomó képességében bízva még kihagyják a...

 • VM: a hét elején befejeződött az őszi búza aratása

  2013. augusztus 07., szerda 15:35 Szántóföld

  A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében

  2013. augusztus 06., kedd 15:16 Szántóföld

  Mintegy 30 hektáron ég a tarló Vas megyében, Mesteri és Vásárosmiske határában - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedden az MTI-t.

 • Kukorica barométer

  2013. augusztus 05., hétfő 10:33 Szántóföld

  Érdeklik a hazai kukoricatermesztés hatékonyságának növelési lehetőségei? Szeretné megtudni a leghatékonyabb termesztői fogásokat? Töltse le cikkünkből a Kukorica Barométert, amiből a legfrissebb fajtakísérleti eredményeket is megtudhatja, és még a IV. Kukorica Termésverseny részleteit is megismerheti!

 • Deszikkálási akció – Glyfos Dakarral!

  2013. augusztus 05., hétfő 08:25 Szántóföld

  Talán nem minden érintett tudja, hogy már nemcsak légi, hanem hidas traktorral végzett állományszárításánál is kötelező az elsodródás gátló adalék alkalmazása.

 • ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

  2013. augusztus 02., péntek 10:35 Szántóföld

  Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

 • Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 29., hétfő 17:40 Szántóföld

  Az őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-vel.

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek repcetermesztési különszáma

  2013. július 29., hétfő 08:13 Szántóföld

  A BASF Növényvédelmi Tippek magazin idei negyedik lapszáma a repcetermesztő szakembereknek ad áttekintést a 2013-as év repcevetőmag-palettájáról illetve a repce őszi növényvédelmi kérdéseiről.

 • A BASF helytáll 2013. első félévében a kihívásokkal teli üzleti környezetben is

  2013. július 25., csütörtök 15:31 Szántóföld

  A BASF közzétette első féléves üzleti eredményeit, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal.

 • Hogyan termesszünk hatékonyabban repcét? - DEKALB hibridekkel megmutatjuk!

  2013. július 25., csütörtök 15:29 Szántóföld

  Kétnapos Disztribútor és nagytermelő találkozót tartott a Monsanto Hungária Kft. Sopronban, ahol a szakmai előadások mellett a sikeres repcetermesztésre a gyakorlatban is jó példát mutattak. Videó-összeállítással tudósítunk a jó hangulatú rendezvényről!

 • Több mint 13 ezer tonna búzát dolgoz fel az Intersnack Magyarország Kft

  2013. július 25., csütörtök 06:25 Szántóföld

  Idén 13,5 ezer tonna magyar búzából őrölt lisztet használ fel a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. lisztes termékei előállításához, amely a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5 százaléka - közölte az élelmiszergyártó cég szerdán az MTI-vel.

 • Kyleo – Két hatóanyagot tartalmazó, innovatív tarlóápoló szer (+VIDEO)

  2013. július 23., kedd 14:20 Szántóföld

  A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb...

 • Mennyi a búza világpiaci ára?

  2013. július 22., hétfő 11:56 Szántóföld

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon 54 ezer forint körül lehetett felvásárolni az étkezési búzát, 5 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban. A takarmánybúza termelői ára 44 ezer forintra süllyedt, ami az előző év azonos időszakához képest 11 százalékos visszaesést jelent - olvasható az agrárpiaci...

 • A búza felét learatták, a hozam 25-30 százalékkal nagyobb a tavalyinál

  2013. július 19., péntek 10:40 Szántóföld

  A búza termőterületének feléről már learatták a termést, a hektáronkénti hozam eddig 4,6 tonna körül alakult, ez 25-30 százalékkal meghaladja meg a tavalyi termésátlagot - jelentette megyei elnökeinek tájékoztatására hivatkozva pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Beindult az állami búzafelvásárlás

  2013. július 18., csütörtök 10:47 Szántóföld

  Beindult az állami búzafelvásárlás, kedden 42 ezer forint volt a központi felvásárlási ajánlat, az állami felvásárlás és bértárolás beindulása nem befolyásolja jelentősen a piaci árakat - írta a Napi Gazdaság.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság az őszi kalászosok termesztése során is

  2013. július 17., szerda 21:32 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési tevékenysége szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáinkat és hibridjeinket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Így őszi kalászos gabona fajtáink és hibridjeink szerepe is dinamikusan növekszik Európa vetőmagpiacán.

 • Ha közeleg a tarlókezelések ideje

  2013. július 17., szerda 07:56 Szántóföld

  Jó munkához, jó szerszám, tarlókezeléshez: Trustee! Ez a készítmény a megszokottnál magasabb hatóanyag tartalmú, így markánsabb is. A gyorsabb penetráció és a kedvezőbb áramlási tulajdonságok a gyomok gyorsabb pusztulását eredményezik.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]