Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Befejeződött az őszi repce betakarítása Békésben

  2012. július 18., szerda 09:13 Szántóföld

  Befejeződött az őszi repce betakarítása Békés megyében, a termelők az átlagnál kedvezőbb, hektáronként 2,2-2,3 tonnás terméshozamot értek el 2012-ben - tájékozatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága igazgatója az MTI-t kedden.

 • JELENTŐS terméskiesés is lehet a kukoricánál

  2012. július 17., kedd 15:24 Szántóföld

  Az idén rekord nagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon. Június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, azonban az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő miatt – a napokban lehullott csapadék ellenére – jelentősen romlottak a kilátások. A Magyar Agrárkamara...

 • Magas hozam és termésbiztonság a repcetermesztésben EURALIS hibridek minden termőhelyre

  2012. július 17., kedd 10:29 Szántóföld

  Az idei különösen nehéz időjárási feltételek mellett a repcetermesztésben a hibridek előnye idén a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlődés, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen előnyös helyzetbe hozták.

 • RAPOOL, a repcenemesítés éllovasa a DLG szántóföldi bemutatóján

  2012. július 12., csütörtök 14:11 Szántóföld

  A világ egyik meghatározó, Európában pedig vezető repcenemesítője a RAPOOL gazdag fajta- és hibridválasztékával ismerkedhettünk meg azon a szántóföldi seregszemlén, amelyet Bernburg határában rendeztek meg június 19. és 21. között. A RAPOOL hibridek Európában, így hazánkban is széles körben elterjedtek.

 • Profittermő LG repcék

  2012. július 10., kedd 13:36 Szántóföld

  A 2011-ben elvetett repcék kaptak bőven hideget, meleget, éppen csak csapadékból jutott kevés. Elég, ha az elmúlt év meleg, száraz őszére – novemberben az ország területén egy csepp eső sem esett – és a hazánkban is szokatlanul zord, hótakaró nélküli telére gondolunk. Ezek nyoma látszik a statisztikai adatokban és az áttelelt...

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia II.

  2012. július 09., hétfő 09:22 Szántóföld

  A repce természetes életfolyamatának a része a becők felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentős terméskiesést és veszteséget okozhat a termelőknek.

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia I.

  2012. július 09., hétfő 08:53 Szántóföld

  A DEKALB-hibridnemesítés az elmúlt 15 évben az OGURA-INRA eljárás meghonosításával csúcstechnológiájú hibrideket nemesített Európa-szerte, és sikerült bevezetnie olyan, egyre értékesebbé váló tulajdonságokat, mint például a megbízhatóság és kezelhetőség az újgenerációs, nagy teljesítményű repcehibridek növekvő portfoliójába.

 • Eljött a csávázás ideje

  2012. július 03., kedd 10:13 Szántóföld

  A kalászosok betakarításával egy időben a gazda figyelme már a következő évi termés előkészítésére irányul. Figyeljünk a magban lévő, vagy a talajból fertőző gombabetegségek megelőzésére. A BIOSILD TOP kombinált hatóanyagú csávázószer hatékony magvédelmet biztosít.

 • RAPOOL - a repceinnovátor

  2012. július 03., kedd 08:04 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb...

 • Budai Gyula: a debreceni agrárcentrum stratégiai partner

  2012. június 29., péntek 13:05 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai partnerének tekinti a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumát (DEAGTC), amit a minisztériumi programok bázisának tekint - jelentette ki Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára, amikor felavatta a helyi vízgazdálkodási és öntözési központot.

 • Takácsatka a kukoricában?

  2012. június 26., kedd 13:11 Szántóföld

  Az ORTUS 5 SC és a NISSORUN 10 WP atkaölőszerek egyaránt eseti engedélyt kaptak takácsatka fertőzés elleni felhasználásra hibridkukoricában.

 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

 • Kevesebb őszi búza terem az idén

  2012. június 13., szerda 15:58 Szántóföld

  Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon

  2012. május 30., szerda 07:38 Szántóföld

  A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel.

 • Ki lesz az év legjobb repce- és napraforgó- termelője?

  2012. május 23., szerda 15:17 Szántóföld

  Elindult a Nagy Pictor® Próba, a BASF termésversenye!

 • Az őszi vetésű növényeknél közepes, a tavasziaknál jó termés is lehet

  2012. május 23., szerda 09:04 Szántóföld

  Az őszi vetésű növényeknél - például a kalászos gabonák esetében - közepes, a tavaszi vetésűeknél - így például a napraforgónál és a kukoricánál - jó termés is lehet a határ mostani képe alapján - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Csökkentse betakarítási veszteségét a repcetáblán

  2012. május 21., hétfő 08:27 Szántóföld

  Gondolt Ön már arra, hogy a repcetáblán megtermelt termésből végülis mennyi kerül a raktárakba? Csökkentse betakarítási veszteségét az Iskay® használatával!

 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2012. május 19., szombat 12:16 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Kevesebb búza, de több repce teremhet idén

  2012. május 14., hétfő 14:16 Szántóföld

  Várhatóan kevesebb búza terem az idén a tavalyinál, így országosan 4 millió tonna alatt lesz a termény mennyisége, szemben a múlt évivel, amikor a meghaladta ezt - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

 • Növeli a versenyképességet a sávos talajművelés

  2012. május 11., péntek 08:37 Szántóföld

  A sávos talajművelési technológia növeli a versenyképességet, és környezetbarát - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Várdombon, ahol a Szekszárd Növény Zrt. kísérleti alkalmazásával ismerkedett.

 • A kukorica tápanyag ellátása

  2012. május 10., csütörtök 11:06 Szántóföld

  Hazánk mezőgazdasági területének vetésszerkezetében a kukorica több mint 30 százalékos részarányt képvisel. Az egyre inkább szélesedő ipari felhasználás miatt továbbra is a szántóföldi növénytermesztés meghatározó tényezője lesz, úgy a területnagyságot, mint a jövedelmet illetően. Termesztésének sikere meghatározhatja a szántóföldi...

 • Tartsuk egészségesen a növényállományt a Kwizdával

  2012. május 09., szerda 10:41 Szántóföld

  Az aszály és a tápanyaghiány (száraz talajból nem tudja felvenni a makro- és mikroelemeket a növény) nagyon megviselte a búza állományunkat. Ezek már behatárolták a várható termés nagyságát. Viszont a betegségek még tovább csökkenthetik a termésünket. Ezért tartsuk egészségesen a növényállományunkat!

 • Affirm - mérföldkő a hernyókártevők elleni küzdelemben!

  2012. május 09., szerda 08:54 Szántóföld

  Az Affirm 095 SG a kertészeti kultúrák lepkekártevői ellen kifejlesztett új, természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó, kiváló hatékonyságú rovarölő szer. Egyedülálló hatásmódjának köszönhetően, a hagyományos készítményekkel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében kulcsfontosságú. Alacsony hatóanyag-dózisának használata biztonságot...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]