Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Plenum - Új hatásmechanizmusú termék repcében a fénybogarak ellen!

  2012. február 20., hétfő 12:42 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce rovarkártevői közül a legismertebb és az egyik legnagyobb károkozásra képes faj a repcefénybogár (Meligethes aeneus). A repcetermés mennyiségét döntően befolyásolja a fénybogarak ellen elvégzett védekezés időzítése és minősége.

 • Euralis Semences - Modern és hatékony nemesítési háttér

  2012. február 17., péntek 06:31 Szántóföld

  Euralis Vetőmag hírlevél 4. – Legfrissebb hírek a kutatás–fejlesztés területeiről!

 • Jól telel az őszi búza a GOSZ elnöke szerint

  2012. február 15., szerda 19:00 Szántóföld

  Jól telel a tavaly ősszel mintegy egymillió hektáron elvetett búza jelentős része, mivel a vetéseket hó borítja, így most gyakorlatilag mindent kibírnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • RAPOOL tavaszi repce technológiai javaslatok 2012

  2012. február 15., szerda 08:21 Szántóföld

  Az őszi vetések jellemzően nehéz, sokszor kritikus körülmények között kerületek a talajba. A rendkívül aszályos időjárás következtében a magágykészítés, a vetés és a növények kezdeti fejlődése sem lehetett optimális.

 • Tango Star: Jól bevált szer jó áron!

  2012. február 15., szerda 06:02 Szántóföld

  A tavalyi év sikeréből kiindulva a BASF Hungária Kft. januárban ismét elindította kereskedelmi akcióját azoknak a termelőknek, aki időben rendelik meg a Tango® Star gombaölő szert vagy a „SZTÁR ajánlatban” szereplő Biathlon Star® + Tango Star + Cycocel® 460 növényvédő szereket.

 • Ne kockáztasson, nem éri meg! - Biztonsággal a tiszta vetőmagpiacért

  2012. február 14., kedd 20:40 Szántóföld

  A 2008-as gazdasági évben a KWS cégcsoport egy új rendszert fejlesztett ki a logisztika területén.

 • RAPOOL tavaszi technológiai ajánlások repcetermesztők számára

  2012. február 14., kedd 10:10 Szántóföld

  A 2011-ben elvetett őszi káposztarepce állományok rendkívül változatos képet mutatnak országszerte. A talaj előkészítés illetve a vetés valamint a kelést követő időszakban uralkodó száraz körülményeket a téli csapadék eddigi alakulása sem tudta számottevően kompenzálni.

 • Tavaszi gondolatok a kukorica gyomirtásáról

  2012. február 14., kedd 09:45 Szántóföld

  A hosszúra nyúlt tél végén várakozással és új reményekkel tekintünk az idei mezőgazdasági szezon elé. Tervezve a tavaszi növényvédelmi munkákat fontos, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból következtetéseket levonva tervezzük meg a területünk gyomflórájának leginkább megfelelő gyomirtási technológiát.

 • Cherokee - Teljes körű lomb- és kalászvédelem 
a gombabetegségek ellen

  2012. február 14., kedd 09:15 Szántóföld

  Az őszi búzát támadó kórokozók különböző mértékben csökkentik a termés mennyiségét, minőségét. A gabonalisztharmat már korán megjelenik a növény felületén, legfeljebb 10-15% terméscsökkenést okoz.

 • Axial One - Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

  2012. február 14., kedd 09:01 Szántóföld

  Nagy széltippan, pipacs, ebszékfű, pásztortáska, szarkaláb, búzavirág, tyúkhúr, mezei acat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, általánosan előforduló gyomnövények a kalászos gabonákban.

 • Egységben az erő! - Három hatóanyag harmonikus együttműködése a kalászosok gyomirtásában

  2012. február 13., hétfő 23:10 Szántóföld

  2011 őszén a kalászos gabonákat az ország jelentős részén nagyon rossz magágyba vetették. Ennek az oka a hosszantartó aszály volt, mert a művelési mélységig kiszáradó talajokban nem lehetett normális talajmunkát végezni.

 • Pannon Starter és Forester

  2012. február 13., hétfő 21:31 Szántóföld

  Egyre több olyan kukoricafajta kerül köztermesztésbe, amelyek jobban tűrik a korai vetéssel járó hűvösebb talajviszonyokat.

 • Melyik az igazi?

  2012. február 13., hétfő 08:51 Szántóföld

  Az élet számos területén hangozhat el ez a kérdés, de most nem a párválasztási dilemmákról akarok írni. Legalább olyan fontos témát választottam, a pénzről van szó. Melyik az a kukorica hibrid, amelyik a termesztési körülményeink mellett a leginkább megfelel a céljainknak?

 • NÁLUNK A PROFIT! NK Octet - Kirobbanó teljesítmény

  2012. február 13., hétfő 08:39 Szántóföld

  A 2011-es év kifejezetten száraz időjárása nem kevés izgalmat okozott a növénytermesztési ágazat résztvevőinek. A mi vidékünkön (Zala- és Vas megye) a július volt az első hónap, amikor érdemleges mennyiségű eső hullott, az év első hat hónapjában számos termesztési körzetben nem értük el a 70 mm-nyi összesített csapadék mennyiséget. A...

 • Győződjünk meg, mi van előttünk, gondoljuk meg, mi van mögöttünk azaz Milyen napraforgót termeljünk? Hagyományost vagy magas olajsavasat?

  2012. február 13., hétfő 08:26 Szántóföld

  Győződjünk meg mi van előttünk, gondoljuk meg mi van mögöttünk. Talán nem mindenki ismeri ezt a közmondást, így érdemes számba venni mit is jelent ez? Általánosan úgy tudnám megfogalmazni a jelentését, hogy a lehetőségeket ki kell használni, de nem szabad mindenáron az ismeretlent keresni, a bizonytalant választani. Ebben segít az, ha...

 • SAATEN-UNION: A csúcsteljesítmény biztonságos megoldásai

  2012. február 10., péntek 05:37 Szántóföld

  Az elmúlt másfél évtizedben a hazai napraforgó termesztés sokat változott a kultúra megítélésének, termesztési intenzitásának, és a használt genotípusok jellemzőinek tekintetében.

 • EURALIS – innováció a herbicid toleráns napraforgó, kukorica és cirok területén

  2012. február 10., péntek 05:28 Szántóföld

  Az Euralis Vetőmag Kft., tavaszi vetőmagjainak szélesebb körű megismertetése érdekében új projektet indított a herbicid toleráns kukorica, napraforgó és cirok hibridjeivel. Olvassa el mellékelt tájékoztatónkat, amelyben részletesen megismerheti a projekt mögött felépített innovációt. Kollégáink készséggel várják kérdéseiket az Euralis...

 • Magyar Agrárkamara: a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult

  2012. február 09., csütörtök 06:05 Szántóföld

  Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

 • Új kalászos fungicid, egy sokat próbált szakember szemével

  2012. február 07., kedd 20:14 Szántóföld

  Az idei évben engedélyt kapott és a szezonban bevezetésre kerülő gombaölő szerről Csuri Károlyt a ceglédi DPMG Zrt. növényvédelmi szakmérnökét kértem meg, hogy ossza meg gondolatait, véleményét az olvasóközönséggel.

 • Kukorica startertrágyázási kísérletek

  2012. február 06., hétfő 19:03 Szántóföld

  A kukoricát sokrétű, takarmányozási, élelmezési és ipari felhasználása következtében elsőszámú kultúrnövényként tartjuk számon. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra, vetésterülete az elmúlt 10 év átlagában stabilan 1,1 -1,4 millió ha között mozgott.

 • Megkapja a cukorrépa-termelő gazdáknak megelőlegezett pénzt a Magyar Cukor Zrt. a kormánytól

  2012. február 05., 10:40 Szántóföld

  A kormány kifizeti a Magyar Cukor Zrt.-nek a gazdáknak megelőlegezett pénzt, amit a Magyar Közlönyben megjelent, a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendeletmódosítás tesz lehetővé - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

  2012. február 03., péntek 19:58 Szántóföld

  2011-ben az ország több pontján állítottunk be összehasonlító kukorica gyomirtási vizsgálatot. Emellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága is végzett egy összehasonlító kezelés-sorozatot a Zeagran 340 SE különböző kombinációival.

 • Gyengén keltek, ritkásak, fejletlenek a repcevetések

  2012. február 03., péntek 06:13 Szántóföld

  Az őszi vetésű növények közül a repcét veszélyezteti leginkább a várható tartós, kemény hideg - mondta el az MTI-nek csütörtökön az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója.

 • Kifagyhatnak az ősszel vetett növények Zalában

  2012. február 02., csütörtök 06:06 Szántóföld

  Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendő hó - kifagyhatnak az ősszel elvetett növények - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-t.

 • Phylazonit, A beforgatott jövő: „A talaj olyan, akár egy bank”

  2012. február 01., szerda 09:58 Szántóföld

  Vajda Sándor, az Agrova-Bio Kft. igazgatója és Benedek Szilveszter bemutatták a baktériumtrágyák szerepéről szóló hiánypótló kiadványukat az AGROmashEXPO Phylazonit -standján.

 • A repce megsínyli, a búza és a gyümölcsfák még elviselik a nagy hideget

  2012. január 31., kedd 05:44 Szántóföld

  A napokban várható jelentős lehűlés eltérő mértékben viseli meg a növényi kultúrákat: a repcének árthat a nagy hideg, míg a gyümölcsfák és a búza még elviseli.

 • Nem fagyott el a repce, és az őszi búza is éledezik Vas megyében

  2012. január 27., péntek 05:35 Szántóföld

  Összességében kedvező képet mutat az őszi vetés Vas megyében; a legkésőbb vetett őszi búza is kezdi behozni a hátrányát, és a decemberben kikelt repce sem fagyott el – tájékoztatta Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-t.

 • Azospeed® - Különleges formulációjú és összetételű, folyékony nitrogén fejtrágya magnéziummal és kénnel dúsítva

  2012. január 23., hétfő 21:39 Szántóföld

  Tisztelt Partnerünk! Ön szerint mennyi eső lesz tavasszal? Sok vagy semmi?

 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja...

  2012. január 23., hétfő 21:01 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedő eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentős tartalékok lehetnek még a...

 • EURALIS kukorica hibridek - termésben az igazság

  2012. január 23., hétfő 20:48 Szántóföld

  Annak ellenére, hogy 2011 nehezen indult - sőt a növények vegetációs időszakában is voltak kritikus időjárási anomáliák, - elmondhatjuk, hogy a magyar növénytermesztés globálisan nem zárt rossz évet. Kukorica esetében több helyen kiemelkedő termésekről hallottunk, hiszen nem volt ritka a 10-13 t/ha-os üzemi termés sem. Az ország kukorica...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]