Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Egységben az erő! - Három hatóanyag harmonikus együttműködése a kalászosok gyomirtásában

  2012. február 13., hétfő 23:10 Szántóföld

  2011 őszén a kalászos gabonákat az ország jelentős részén nagyon rossz magágyba vetették. Ennek az oka a hosszantartó aszály volt, mert a művelési mélységig kiszáradó talajokban nem lehetett normális talajmunkát végezni.

 • Pannon Starter és Forester

  2012. február 13., hétfő 21:31 Szántóföld

  Egyre több olyan kukoricafajta kerül köztermesztésbe, amelyek jobban tűrik a korai vetéssel járó hűvösebb talajviszonyokat.

 • Melyik az igazi?

  2012. február 13., hétfő 08:51 Szántóföld

  Az élet számos területén hangozhat el ez a kérdés, de most nem a párválasztási dilemmákról akarok írni. Legalább olyan fontos témát választottam, a pénzről van szó. Melyik az a kukorica hibrid, amelyik a termesztési körülményeink mellett a leginkább megfelel a céljainknak?

 • NÁLUNK A PROFIT! NK Octet - Kirobbanó teljesítmény

  2012. február 13., hétfő 08:39 Szántóföld

  A 2011-es év kifejezetten száraz időjárása nem kevés izgalmat okozott a növénytermesztési ágazat résztvevőinek. A mi vidékünkön (Zala- és Vas megye) a július volt az első hónap, amikor érdemleges mennyiségű eső hullott, az év első hat hónapjában számos termesztési körzetben nem értük el a 70 mm-nyi összesített csapadék mennyiséget. A...

 • Győződjünk meg, mi van előttünk, gondoljuk meg, mi van mögöttünk azaz Milyen napraforgót termeljünk? Hagyományost vagy magas olajsavasat?

  2012. február 13., hétfő 08:26 Szántóföld

  Győződjünk meg mi van előttünk, gondoljuk meg mi van mögöttünk. Talán nem mindenki ismeri ezt a közmondást, így érdemes számba venni mit is jelent ez? Általánosan úgy tudnám megfogalmazni a jelentését, hogy a lehetőségeket ki kell használni, de nem szabad mindenáron az ismeretlent keresni, a bizonytalant választani. Ebben segít az, ha...

 • SAATEN-UNION: A csúcsteljesítmény biztonságos megoldásai

  2012. február 10., péntek 05:37 Szántóföld

  Az elmúlt másfél évtizedben a hazai napraforgó termesztés sokat változott a kultúra megítélésének, termesztési intenzitásának, és a használt genotípusok jellemzőinek tekintetében.

 • EURALIS – innováció a herbicid toleráns napraforgó, kukorica és cirok területén

  2012. február 10., péntek 05:28 Szántóföld

  Az Euralis Vetőmag Kft., tavaszi vetőmagjainak szélesebb körű megismertetése érdekében új projektet indított a herbicid toleráns kukorica, napraforgó és cirok hibridjeivel. Olvassa el mellékelt tájékoztatónkat, amelyben részletesen megismerheti a projekt mögött felépített innovációt. Kollégáink készséggel várják kérdéseiket az Euralis...

 • Magyar Agrárkamara: a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult

  2012. február 09., csütörtök 06:05 Szántóföld

  Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály - áll a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

 • Új kalászos fungicid, egy sokat próbált szakember szemével

  2012. február 07., kedd 20:14 Szántóföld

  Az idei évben engedélyt kapott és a szezonban bevezetésre kerülő gombaölő szerről Csuri Károlyt a ceglédi DPMG Zrt. növényvédelmi szakmérnökét kértem meg, hogy ossza meg gondolatait, véleményét az olvasóközönséggel.

 • Kukorica startertrágyázási kísérletek

  2012. február 06., hétfő 19:03 Szántóföld

  A kukoricát sokrétű, takarmányozási, élelmezési és ipari felhasználása következtében elsőszámú kultúrnövényként tartjuk számon. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi kultúra, vetésterülete az elmúlt 10 év átlagában stabilan 1,1 -1,4 millió ha között mozgott.

 • Megkapja a cukorrépa-termelő gazdáknak megelőlegezett pénzt a Magyar Cukor Zrt. a kormánytól

  2012. február 05., 10:40 Szántóföld

  A kormány kifizeti a Magyar Cukor Zrt.-nek a gazdáknak megelőlegezett pénzt, amit a Magyar Közlönyben megjelent, a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendeletmódosítás tesz lehetővé - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

  2012. február 03., péntek 19:58 Szántóföld

  2011-ben az ország több pontján állítottunk be összehasonlító kukorica gyomirtási vizsgálatot. Emellett a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága is végzett egy összehasonlító kezelés-sorozatot a Zeagran 340 SE különböző kombinációival.

 • Gyengén keltek, ritkásak, fejletlenek a repcevetések

  2012. február 03., péntek 06:13 Szántóföld

  Az őszi vetésű növények közül a repcét veszélyezteti leginkább a várható tartós, kemény hideg - mondta el az MTI-nek csütörtökön az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója.

 • Kifagyhatnak az ősszel vetett növények Zalában

  2012. február 02., csütörtök 06:06 Szántóföld

  Gyenge-közepes képet mutat a szántóföldi növényállomány Zala megyében, de a tartós hideg miatt - ha nem esik elegendő hó - kifagyhatnak az ősszel elvetett növények - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-t.

 • Phylazonit, A beforgatott jövő: „A talaj olyan, akár egy bank”

  2012. február 01., szerda 09:58 Szántóföld

  Vajda Sándor, az Agrova-Bio Kft. igazgatója és Benedek Szilveszter bemutatták a baktériumtrágyák szerepéről szóló hiánypótló kiadványukat az AGROmashEXPO Phylazonit -standján.

 • A repce megsínyli, a búza és a gyümölcsfák még elviselik a nagy hideget

  2012. január 31., kedd 05:44 Szántóföld

  A napokban várható jelentős lehűlés eltérő mértékben viseli meg a növényi kultúrákat: a repcének árthat a nagy hideg, míg a gyümölcsfák és a búza még elviseli.

 • Nem fagyott el a repce, és az őszi búza is éledezik Vas megyében

  2012. január 27., péntek 05:35 Szántóföld

  Összességében kedvező képet mutat az őszi vetés Vas megyében; a legkésőbb vetett őszi búza is kezdi behozni a hátrányát, és a decemberben kikelt repce sem fagyott el – tájékoztatta Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-t.

 • Azospeed® - Különleges formulációjú és összetételű, folyékony nitrogén fejtrágya magnéziummal és kénnel dúsítva

  2012. január 23., hétfő 21:39 Szántóföld

  Tisztelt Partnerünk! Ön szerint mennyi eső lesz tavasszal? Sok vagy semmi?

 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja...

  2012. január 23., hétfő 21:01 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedő eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentős tartalékok lehetnek még a...

 • EURALIS kukorica hibridek - termésben az igazság

  2012. január 23., hétfő 20:48 Szántóföld

  Annak ellenére, hogy 2011 nehezen indult - sőt a növények vegetációs időszakában is voltak kritikus időjárási anomáliák, - elmondhatjuk, hogy a magyar növénytermesztés globálisan nem zárt rossz évet. Kukorica esetében több helyen kiemelkedő termésekről hallottunk, hiszen nem volt ritka a 10-13 t/ha-os üzemi termés sem. Az ország kukorica...

 • PRIMUS SEEDŸ - Lépéselőnyben a SAATEN-UNION újgenerációs kukorica hibridjeivel!

  2012. január 20., péntek 19:17 Szántóföld

  Az elmúlt évek időjárási anomáliáinak erősödése valamint a talajaink tápanyag-ellátottságának és általános kultúrállapotának helyzete sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést érjenek el.

 • EURALIS napraforgó hibridek - jól teljesítő kínálat

  2012. január 17., kedd 19:09 Szántóföld

  A nehézségekkel bővelkedő 2011-es esztendő ellenére a mögöttünk álló év összességében több eredményt produkált, mint 2010. A mintegy 70 000 ha-al több termésterület és a kedvező értékesítési feltételek azt bizonyítják, hogy Magyarország fontos növényeként nevezhető napraforgó perspektívát kínál a termesztők számára. Hazánk termésátlaga...

 • A tavalyinál sokkal rosszabb lesz a repcetermés Békés megyében

  2012. január 13., péntek 15:56 Szántóföld

  Megsínylette a repce az aszályos őszt Békés megyében, így a tavalyinál sokkal rosszabb lesz a termés.

 • Szántóföldi gyomnövényekről szóló kiadvány látott napvilágot

  2012. január 10., kedd 19:46 Szántóföld

  Megjelent Az ötödik országos gyomfelvételezés Magyarország szántóföldjein című kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában. A megművelt területeken növő, nem kívánatos növényekről – azaz a gyomokról – ritkán születik ilyen átfogó kiadvány.

 • Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

  2012. január 06., péntek 18:54 Szántóföld

  A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • 1 millió 700 ezer hektár az őszi vetés területe Magyarországon

  2012. január 04., szerda 21:45 Szántóföld

  Magyarországon az őszi vetés területe 1 millió 700 ezer hektár, amely gyakorlatilag azonos nagyságú az előző évivel - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb összegzésében.

 • Bodorics Pál nyerte meg az Axiál különdíját a Kukorica Termésversenyen

  2012. január 03., kedd 05:28 Szántóföld

  Bodorics Pál vehette át a Kukorica Termésverseny díjkiosztóján az Axiál Kft. különdíját.

 • 2011 legjobb kukoricahibridjei

  2012. január 02., hétfő 12:06 Szántóföld

  Közzétették a 2011-es GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek eredményeit, amelyekből kiderül, mely hibridek voltak a legeredményesebbek az a tavalyi évben.

 • DEKALB - Az aszály a legnagyobb kihívás

  2011. december 30., péntek 12:57 Szántóföld

  Az 1980-as évek óta a DEKALB kiemelt figyelmet szentel az aszálynemesítésnek.

 • Vetőmag csávázás–védelem az első naptól kezdve

  2011. december 09., péntek 09:21 Szántóföld

  A Bayer CropScience már több mint 95 éves tapasztalattal rendelkezik a csávázószerek fejlesztése és alkalmazása terén. Az utóbbi másfél évtizedben ezen a téren megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően ma már az egyes kultúrnövények kezdeti fejlődése idején fellépő rovarkártevők ellen is rendelkezünk csávázószeres védekezési megoldásokkal....

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]