Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

  2012. augusztus 17., péntek 11:18 Szántóföld

  A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

 • Töltse le az Euralis Repce Hírlevelét!

  2012. augusztus 15., szerda 14:22 Szántóföld

  Mit jelent az intenzív repce technológia? Többek között erre is választ kaphat az Euralis Repce Hírleveléből, amelyet most portálunkról is letölthet.

 • BIOSILD - A csávázó szer, mely már bizonyított!

  2012. augusztus 15., szerda 14:06 Szántóföld

  A SUMI AGRO több éves fejlesztő munkája eredményeként a 2010-es őszi szezonban került forgalomba Magyarországon a BIOSILD TOP új generációs kalászos csávázó szer.

 • Búzatermesztés hatékonyan

  2012. augusztus 14., kedd 14:14 Szántóföld

  Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, ezen belül is a búzatermés 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát. A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a...

 • Somogyban eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica az aszály miatt

  2012. augusztus 09., csütörtök 15:25 Szántóföld

  Somogyban napról napra nő az aszály sújtotta terület, eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica a hivatalos bejelentések szerint - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

 • Pioneer partnerség szorosabb szakmai alapokon - úton a sikeres gazdálkodás felé

  2012. augusztus 08., szerda 11:01 Szántóföld

  Több mint 100.000 zsák értékesített Pioneer kukorica, közel 300 Pioneer Farmer Klub tag, garantált díjazás és még szilárdabb szakmai együttműködés jellemzi újonnan indult partneri programunkat.

 • Elkezdődött a kukorica aszálykár felmérése Békés megyében

  2012. augusztus 07., kedd 19:53 Szántóföld

  Békés megyében a takarmánykukorica vetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága falugazdászai elkezdték a károk felmérését – tájékoztatta Varjú Mónika, a földművelésügyi igazgatóság vezetője az MTI-t kedden.

 • Művelőút a napraforgó termesztésben

  2012. augusztus 02., csütörtök 14:33 Szántóföld

  Egy tanulságos történetet olvashatunk az AGRO.bio területi képviselőjétől, Dr. Kiss Jánostól a művelőutas permetezésről.

 • Aki RAPOOL repcét vet, az többször is profitál

  2012. augusztus 01., szerda 09:07 Szántóföld

  A jövedelmező kalászos vetésforgók elképzelhetetlenek repce nélkül. A repce a mindenkori vetési szándéknak megfelelően rugalmasan, 3-6 évente illeszthető a vetésforgóba. Ezen kívül a repcemag piacának kilátásai továbbra is biztatóak, így a repce nem csak a vetésforgóban nyújtott előnyei miatt marad fontos és jövedelmező növény.

 • Repce jövedelmezően Yara technológiával!

  2012. július 26., csütörtök 13:02 Szántóföld

  Az biztos, hogy a 2012-es esztendő, nem úgy fog bekerülni abba a bizonyos Nagykönyvbe, hogy a repce országos termésátlaga rekordot döntött. A visszafogott előrejelzések szerint is csak közepes termés várható. Ennek hátterében tőlünk független és általunk is befolyásolható okok állnak.

 • A végéhez közeledik a kalászos gabonák és a repce betakarítása

  2012. július 24., kedd 16:15 Szántóföld

  A végéhez közelednek az őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce aratási munkái. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legfrissebb, 2012. július 24-i adatai alapján az országosan betakarítandó 1.744 ezer hektár 93%-án, 1.627 ezer hektáron befejeződtek a munkálatok.

 • Repce 2012/13. Új ár, új cél és új technológia

  2012. július 19., csütörtök 08:56 Szántóföld

  A repce tartósan 130-140000 Ft-os, magas árpozícióban van. Az elmúlt évek két tonna körüli termésátlagával is nyereséges, míg a 3-4 tonnás termésszinten a legjövedelmezőbb növény címéért a kukorica övezetekben is versenyben van. Az új célhoz az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve érdemes megtervezni a technológiát.

 • Befejeződött az őszi repce betakarítása Békésben

  2012. július 18., szerda 09:13 Szántóföld

  Befejeződött az őszi repce betakarítása Békés megyében, a termelők az átlagnál kedvezőbb, hektáronként 2,2-2,3 tonnás terméshozamot értek el 2012-ben - tájékozatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága igazgatója az MTI-t kedden.

 • JELENTŐS terméskiesés is lehet a kukoricánál

  2012. július 17., kedd 15:24 Szántóföld

  Az idén rekord nagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon. Június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, azonban az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő miatt – a napokban lehullott csapadék ellenére – jelentősen romlottak a kilátások. A Magyar Agrárkamara...

 • Magas hozam és termésbiztonság a repcetermesztésben EURALIS hibridek minden termőhelyre

  2012. július 17., kedd 10:29 Szántóföld

  Az idei különösen nehéz időjárási feltételek mellett a repcetermesztésben a hibridek előnye idén a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlődés, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen előnyös helyzetbe hozták.

 • RAPOOL, a repcenemesítés éllovasa a DLG szántóföldi bemutatóján

  2012. július 12., csütörtök 14:11 Szántóföld

  A világ egyik meghatározó, Európában pedig vezető repcenemesítője a RAPOOL gazdag fajta- és hibridválasztékával ismerkedhettünk meg azon a szántóföldi seregszemlén, amelyet Bernburg határában rendeztek meg június 19. és 21. között. A RAPOOL hibridek Európában, így hazánkban is széles körben elterjedtek.

 • Profittermő LG repcék

  2012. július 10., kedd 13:36 Szántóföld

  A 2011-ben elvetett repcék kaptak bőven hideget, meleget, éppen csak csapadékból jutott kevés. Elég, ha az elmúlt év meleg, száraz őszére – novemberben az ország területén egy csepp eső sem esett – és a hazánkban is szokatlanul zord, hótakaró nélküli telére gondolunk. Ezek nyoma látszik a statisztikai adatokban és az áttelelt...

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia II.

  2012. július 09., hétfő 09:22 Szántóföld

  A repce természetes életfolyamatának a része a becők felnyílása, a mag kipergése. A növény ezzel a folyamattal a természetes fajfenntartást szolgálja, azonban ez a tulajdonság jelentős terméskiesést és veszteséget okozhat a termelőknek.

 • Repce termesztése: Dekalb akadémia I.

  2012. július 09., hétfő 08:53 Szántóföld

  A DEKALB-hibridnemesítés az elmúlt 15 évben az OGURA-INRA eljárás meghonosításával csúcstechnológiájú hibrideket nemesített Európa-szerte, és sikerült bevezetnie olyan, egyre értékesebbé váló tulajdonságokat, mint például a megbízhatóság és kezelhetőség az újgenerációs, nagy teljesítményű repcehibridek növekvő portfoliójába.

 • Eljött a csávázás ideje

  2012. július 03., kedd 10:13 Szántóföld

  A kalászosok betakarításával egy időben a gazda figyelme már a következő évi termés előkészítésére irányul. Figyeljünk a magban lévő, vagy a talajból fertőző gombabetegségek megelőzésére. A BIOSILD TOP kombinált hatóanyagú csávázószer hatékony magvédelmet biztosít.

 • RAPOOL - a repceinnovátor

  2012. július 03., kedd 08:04 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb...

 • Budai Gyula: a debreceni agrárcentrum stratégiai partner

  2012. június 29., péntek 13:05 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai partnerének tekinti a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumát (DEAGTC), amit a minisztériumi programok bázisának tekint - jelentette ki Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára, amikor felavatta a helyi vízgazdálkodási és öntözési központot.

 • Takácsatka a kukoricában?

  2012. június 26., kedd 13:11 Szántóföld

  Az ORTUS 5 SC és a NISSORUN 10 WP atkaölőszerek egyaránt eseti engedélyt kaptak takácsatka fertőzés elleni felhasználásra hibridkukoricában.

 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]