A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos a Magyar Országos Állatorvos Egyesület közgyűlésén Budapesten hozzátette, hogy a tavaly márciusban létrehozott Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rugalmas, ügyfélbarát, a kérdésekre és problémákra gyorsan reagáló szervezetként igyekszik gondoskodik arról, hogy az élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig megvalósuljon. Jelezte: a Nébih struktúrájának átalakítása a feladatok még hatékonyabb ellátása érdekében folyamatos.

Kardeván Endre elmondta azt is: a felügyeleti díj bevezetése lehetővé tette élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer fejlesztését. Ennek célja, hogy az állam egységes rendszerben, elektronikusan tartsa nyilván az összes, mintegy félmillió élelmiszerlánc-szereplőt.

Az államtitkár kiemelte: az Országgyűlés elfogadta Magyarország első élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, amelyet a vidékfejlesztési tárca és a Nébih dolgozott ki. A 2013-2022-es időszakra szóló stratégia végrehajtása mintegy 400 milliárd forintot igényel, az összeg már ma is rendelkezésre áll különböző költségvetési sorokon - mondta. A programok közvetett pozitív hatása ezermilliárdokban is mérhető. Így a nemzetközileg versenyképes magyar élelmiszerlánc-biztonsági rendszer kiépítésével arányaiban kis befektetéssel nagy gazdasági és egészségügyi haszon realizálható - fogalmazott Kardeván Endre.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei az élelmiszerlánc teljes területén a talajvédelemtől az állategészségügyön át a vendéglátásig folyamatosan ellenőrzik a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit - hangsúlyozta az államtitkár. A statisztikai adatok közül megemlítette: tavaly a hatóság több mint 54 ezer ellenőrzést folytatott az állategészségügyi, állatvédelmi és állati melléktermékekkel végzett tevékenységek esetén. Hiányosságot mintegy 900 esetben állapítottak meg. A Nébih laboratóriumai több mint egymillió tétel ellenőrzése során 2,2 millió vizsgálatot végeztek.