Augusztus utolsó napjai még az árak csökkenésének jegyében teltek és valamennyi termék jegyzése „tesztelte” a régen nem látott alacsony értékeket. Ebben főként a fundamentális tényezők játszottak szerepet, de fontos volt, hogy a pénzügyi, befektetői kör is az árak csökkenésére tette voksát. E két oldal eredményezte, hogy alig talált támaszt a piac.

A hét második felétől aztán a befektetői kör, a pénzügyi alapok semlegessé váltak és a csökkenő kínálati nyomás hatására az árakban gyenge és bizonytalan korrekció kezdődött.

Az egyes termékek közül a búza piacát sokkolta a hír, hogy Egyiptom megint ragaszkodik a zéró toleranciához az üszöggomba-eredményeknél és ez is közrejátszhatott, hogy volt ugyan ajánlat a heti tenderen, de az is inkább csak becsületbeli ügy lehetett. A korábbi hetekhez képest a jegyzések csökkentek, de ezzel szemben az árajánlat magasabb volt, mint a korábbi vételek ára és éppen hogy csak elmaradt a 180,-EUD/to-s FOB ukrán kikötői árszinttől. Ennek még lehetnek érdekes fejleményei, mert az eladók részéről nehezen vállalható az a kockázat, ami egy 50-60 ezer tonnás tétel elutasítását jelentheti.

Az eredményeknél friss hír, hogy a francia termésre vonatkozó eddigi összesítés alapján a termés alig negyede éri el a 76-os hektolitertömeget, míg ez tavaly 99 százalék volt. A fehérje esetében valamivel jobb a helyzet, mert 64 százalék fölött van a 12,5 százalék fölötti fehérjetartalmú mennyiség aránya.

kukorica

A kukorica mennyiségével is valószínűleg nem lesz gond, a minőség már más kérdés – fotó: Shutterstock

Az egyéb piacokon is a kiegyenlített áralakulás volt jellemző és a hogyan, merre továbbra utalhat az alábbi ábrába berajzolt zöld vonal. A párizsi tőzsdén a búza decemberi jegyzésének alakulását szemlélteti az ábra. A barchart.com közlését egészítettem ki négy olyan technikai vonallal, ami a tőzsdei szereplők számára mérvadó lehet. Az első zöld vonal július elejétől még a rossz hírek eredményezte áremelkedés erősségét mutatja, a nagyon mély szintekről hirtelen, jelentős mozgásokkal emelkedtek az árak. (Egy-egy függőleges vonal a napon belüli ársávot mutatja.)

Augusztus első felében az elbizonytalanodás, kivárás taktikája egyre szűkülő sávon belüli napi ármozgást mutatott és ez az úgynevezett háromszög kialakulása már sejteni engedte, valamerre el fogunk mozdulni. A 22-ével kezdődött hét igazolta is a várakozást és ahogy arról egy hete beszámoltunk, alapvetően negatív hangulat vált jellemzővé. Ez megint csak a csökkenést jelezte előre – ez a piros ’flag’ vagyis zászló, ami lefelé mutat. Most a héten viszont a hangulat mintha megelégelte volna a csökkenést és a hét eleji nagy esést akár egy erősebb korrekció is követheti.

búza

A többi termék esetében is hasonló volt a hangulat, talán csak az itthoni napraforgójegyzés a BÉT Gabonaszekciójában volt ez alól kivétel.

Érdekes ez a kivétel, hiszen egyre több helyről hallani, hogy lehetnek gondok idén a napraforgó betakarításával, a minőséggel. Ahogy az a héten egy konferencia keretében is elhangzott, idén különösen fontos volt, illetve lett volna a megfelelő mennyiségben és módon elvégzett növényvédelem. A meleg és csapadékos időjárás, a tányérok lefelé fordulása kedvez a gombabetegségeknek és ahol nem volt megfelelő szintű a védekezés, ott érhetik meglepetések a gazdákat. Különösen fontossá vált ezért idén a deszikkálás ütemezése és a megfelelő időpontban történő betakarítás.

A legfrissebb, eheti termésbecslés alapján is várható a 2,9 to/ha átlaghozam mellett a kb. 1,9 millió tonnás össztermés, ami mintegy 17 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményeket.

Úgy látszik most, hogy a 2016-os év az olajosmagvakat is termelőknek hozott szerencsét – a jó repceeredményeket most jó napraforgótermés követheti. Nem mellékes persze az sem, ki mikor tudta rögzíteni az árat, hiszen jelentős csökkenés következett be a napraforgónál és a korai ébredés idén jobb árat jelenthetett.

A repce esetében annyiban más a kép, hogy ott több olyan tényező is hat a piacra, ami abból fakad, hogy csak a repcére igaz a csökkenő termésmennyiség, a kínálat csökkenése és így az árak sokkal stabilabbak voltak és várhatóan azok is maradnak.

A tőzsdei jegyzéseknél a napraforgónál van és volt folyamatosan jegyzés az év folyamán, ezért ott végig az októberi határidőre szóló árat tüntettem fel. A repce esetében szakaszosan volt csak jegyzést, ezért ott egy-egy határidő kifutásakor át kellett térnem a következőre, ezért van most egy ugrás az árban, ami egyben azt is tükrözi, hogy a piac megfizeti a tárolást.

plajosmagvak

A hétvégén hallhattuk, hogy a kukorica betakarítása is elkezdődött és a legnagyobb magyarországi átvevőhöz már megérkeztek az első nedves kukorica-szállítmányok. Egyelőre még keresni kell a 28 százalékos nedvességtartalom alatti árut, de ahogy haladunk előre és ha hinni lehet a következő napok, sőt hetek száraz időjárását előrejelzőknek, úgy rohamosan meg fog tudni indulni itt is a betakarítás. A várakozások nagyon optimisták a termést illetően és az eddig becslések alapján nagy valószínűséggel meg fogjuk haladni a 8 millió tonnás termést.

A kukoricaárak egyelőre nem csökkentek érdemben, továbbra is a FOB-os illetve a vagonba rakott jegyzések a 125,-EUR/to körüli szinten vannak. Ezt tükrözik a BÉT jegyzései is, az egyik legérzékenyebb a változásra a kukorica jegyzése.

Szeptember első hetében láthatjuk a fajtabemutatókon, hogy merre tovább a genetikával és a technológiában, remélhetőleg az egyre optimistább kép az értékesítést követően is szép marad.

Agroinform.hu – Bidló Gábor