A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5-2,6 ezer hektár körül alakult az elmúlt években. A fejes káposztát döntően szabadföldön termesztik, a hajtatott káposzta termőterülete 250 hektárt tett ki 2015-ben. A termésátlag az európai átlagtól (35 tonna/hektár) elmaradó, 20-24 tonna/hektár körül alakul.

A káposztafélék fogyasztása évről évre csökken, ennek oka, hogy veszítettek a hagyományos téli vitaminforrás-szerepükből. Ezért fontos a fogyasztás ösztönzése, annak érdekében, hogy a káposzta a tudatos, a hazai terméket kereső fogyasztók látókörébe kerüljön, hiszen a káposztafélék egészségesek, élettani szempontból fontos tápanyagokat tartalmaznak.

Magyarország fejes- és vöröskáposzta

külkereskedelmi egyenlege negatívra változott 2015-ben,

amikor a beszállított mennyiség 5,10 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,93 ezer tonna került. Az idei év első hét hónapjában az import 3 százalékkal, 3,57 ezer tonnára mérséklődött az elmúlt év azonos időszakához képest. Az export 12 százalékkal csökkent, 3,69 ezer tonnát tett ki.

káposzta

Az export 12 százalékkal csökkent az idei év első hét hónapjában a az elmúlt év azonos időszakához képest – fotó: iStock

A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára a 2016. év elején magasabb volt, mint egy évvel korábban. A primőr fehér fejes káposzta április közepén tűnt fel a kínálatban, amelyet 16 százalékkal kínáltak alacsonyabb áron (215 forint/kilogramm) a 16-24. héten, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban a kínálat hollandiai importtal egészült ki. A primőr termék kifutása után, a szabadföldi fehér fejes káposzta ára a 26-39. héten 17 százalékkal csökkent (79 forint/kilogramm) az előző év azonos időszakához képest – áll az Agrárpiaci Jelentések Zöldség, Gyümölcs és Bor c. legfrissebb kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

A fejes káposzta termése és külkereskedelme Magyarországon (2008-2015)

AKI