Az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatalának (ARABES) előrevetítése szerint Ausztráliában az elmúlt években a csirkehús vált a legkedveltebb húsféleséggé. Ennek legfőbb oka a fogyasztói szokások kedvező változása és a csirkehús versenyképes kiskereskedelmi ára.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2015 első 46 hetében 183,22 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az EU baromfihúsexportja 2,1 százalékkal csökkent 2015 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. Az Európai Unió baromfihúsimportja nem változott számottevően, 649 ezer tonna volt 2015. I-IX. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.

baromfiA következő években várhatóan tovább emelkedik a csirkehúsok fogyasztása – fotó: Shutterstock

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 260 forint/kg körül alakult 2015 első 46 hetében, ami 3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 502 forint/kg-ról 465 forint/kg-ra, a csirkecomb ára 457 forint/kg-ról 455 forint/kg-ra csökkent, addig a csirkemellé 1 százalékkal, 992 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban – áll az Agrárpiaci Jelentések legfrissebb Baromfi című kiadványában, amely IDE kattintva tölthető le.

A vágócsirke-termékpálya árainak alakulása Magyarországon (2009. január=100 százalék)

A vágócsirke-termékpálya árainak alakulása Magyarországon

Forrás: AKI PÁIR