A kormánymegbízott közölte: ma Magyarországon 2,1 millió ember vesz részt a közétkeztetésben, fontos, hogy ők jó minőségű, egészséges élelmiszereket kapjanak. Hozzátette, nem lehet egészséges Magyarország megfelelő közétkeztetés nélkül, s ezt a kormány is felismerte, amikor az idén megduplázta a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát, amely így 68 ezerről 102 ezer forintra emelkedett. Pesti Imre szólt arról, hogy a korhoz és szezonhoz igazodó közétkeztetési program 2009-ben indult Békés megyében, s ahhoz a fővárosi kormányhivatal 2010-ben csatlakozott, és segítette annak országos méretűvé terjesztését.

Tószegi-Faggyas Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési igazgatója arról számolt be, hogy a program biztos piacot jelent a hazai termelőknek. Azt mondta, a kamarához tartozó mintegy 17 ezer élelmiszeripari termelő képes friss, szezonális, jó minőségű alapanyagokkal ellátni a menzákat.

Az igazgató elmondta, hogy a kamarai tagok a "szántóföldtől az asztalig" képviselik az agrárágazatot,  eddig 100 vállalkozással vették fel a kapcsolatot. Kitért arra is, hogy cél az, hogy a közétkeztetésben helyet kapjanak a korábban nem jellemző hal- és vadhúsételek is.

Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője a prioritások közé sorolta, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek az ételek és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák. A szakmai vezető elmondta, hogy az országosan 250, önként csatlakozott főzőkonyha mintegy 700 ezer embert lát el naponta, ami a közétkeztetésben részt vevők harmadát jelenti.