Gabonapiaci jelentés
A Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) becslése szerint a múlt évinél 2,1 százalékkal nagyobb területen, 225,4 millió hektáron vethetnek búzát a gazdák az elkövetkezendő gazdasági évben. Növekedésre számítanak a fekete-tengeri régióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Argentínában, míg Kanadában előreláthatóan valamelyest csökken a búza vetésterülete. Az Európai Unió több tagállamában csapadékos időjárás hátráltatta a vetési munkálatokat, ugyanakkor a talajok kellően telítődtek vízzel, ami várhatóan segíti a növények fejlődését.Noha a világ 2013/2014. gazdasági évi búzatermelésére vonatkozó előrejelzését az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a szeptemberi becsléséhez képest 2,5 millió tonnával lefelé korrigálta, a búza fronthavi jegyzése 237 USD/tonnára mérséklődött Chicagóban (CME/CBOT) november 11-én. A fekete-tengeri régióban ugyanis a kedvező időjárás miatt felgyorsult az őszi
kalászosok vetése, és megszűnt a korábbi késlekedés miatti hiánypszichózis. Emellett az USA-ban is egyelőre ideális körülmények között csírázhat a növény, és a betakarítást most kezdő Ausztráliában is kiváló növényállapotról adtak tájékoztatást.

Az elemzők szerint világszinten 706,4 millió tonna körüli búzatermés várható a 2013/2014. évi szezonban, ez 51 millió tonnával múlná felül az előző gazdasági év gyenge eredményét. Azonban a termény iránti globális kereslet előreláthatóan közel ugyanekkora mennyiséggel nő, azaz a zárókészletek továbbra is szűkösek maradnak (178,5 millió tonna az egy évvel korábbi 175,6 millió
tonnához képest). Így nem valószínű, hogy a termény világpiaci ára erőteljesebben csökkenne jövő tavaszig, a távolabbi lejáratra vonatkozó jegyzések is inkább stabilizálódást, illetve szerény növekedést vetítenek előre Chicagóban. A párizsi árutőzsdén (MATIF) a búza fronthavi
ára október közepe óta 205 euró/tonna körül ingadozik.


Bár a külpiac rendkívül élénk érdeklődést mutat az európai származású kenyérgabona iránt, a termény árára nyomást gyakorolnak a zavartalanul folyó vetési munkálatok. Magyarországon az őszi vetésű növények gyakorlatilag már mindenütt a talajba kerültek, a növények fejlődését az időjárás is segíti. Ennek ellenére a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búza decemberi lejáratra szóló jegyzése 2600 forinttal 50 ezer forint/tonnára, a takarmánybúzáé 1700 forinttal 48 ezer forint/tonnára emelkedett november második hetében. Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon szeptember vége óta megnövekedett az étkezési búza forgalma, ezért a termény
termelői ára is erősödött. November 4-10. között tonnánként 47 ezer forintért lehetett az étkezési búzát felvásárolni, közel 30 százalékkal olcsóbban, mint egy évvel korábban. Drágult a takarmánybúza is, a termelői ára 45 ezer forint/tonna volt a vizsgált időszakban.

Az USDA legfrissebb világpiaci kitekintésében több mint 6 millió tonnával növelte az eddig is rekord mennyiségűnek ígérkező globális kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését, mivel az USA-ban és Oroszországban is a vártnál kedvezőbben alakulnak a hozamok. A folyó gazdasági évben így akár 963 millió tonna mag kerülhet a raktárakba, 100 millió tonnával több, mint az előző évi szezonban. Az Amerikai Egyesült Államokban a vetés elhúzódása miatt később kezdték el idén aratni a kukoricát, de az elmúlt hetekben felgyorsult a munkálatok üteme. A növény termőterületének 84 százalékán végeztek a betakarítással az országban november 10-ig, ami ugyan elmarad a tavalyi 97 százalékos eredménytől, de meghaladja az elmúlt 5 év 79 százalékos átlagát. Az eddigi hírek alapján a hozamok túlmutatnak a korábban becsültnél, így az USDA 10,07 tonna/hektárra (+3 százalék) korrigálta a mutatót. Tehát a világ legnagyobb termelőjénél a tavalyinál 81,5 millióval több, 355 millió tonna kukorica kerülhet idén a raktárakba és a zárókészletek is előreláthatóan 48 millió tonnára emelkednek (+27 millió tonna). A piaci szereplők ugyanakkor ennél nagyobb módosításra számítottak, ezért a chicagói árutőzsdén november második hetében átmenetileg megtorpant a kukorica jegyzéseinek augusztus vége óta tartó csökkenése. A termény legközelebbi határidőre szóló ára a korábbi 166 USD/tonna szintről visszakorrigált 171 USD/tonnára november 11-én. Az emelkedés nem tartott sokáig, ugyanis újra felröppent a hír, hogy az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) 2014-ben csökkenteni szeretné az etanol kötelező bekeverési arányát az üzemanyagokban. Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy a kukorica határidős ára 160 USD/tonna szint alá csökkenjen Chicagóban. Oroszországban a nyári aszály nem okozott a múlt évihez hasonló terméskiesést, így az USDA az ország kukoricahozamára vonatkozóan 22 százalékkal felfelé korrigálta a prognózisát. A volt szovjet utódállamban
így minden eddiginél több, 11,5 millió tonna kukoricát takaríthatnak be az idén, ami a tavalyi kibocsátást 40 százalékkal múlhatja felül.

Az Európai Unió számos országában a szokásosnál csapadékosabb időjárás miatt késlekedett a kukorica aratása, egyúttal megnövekedett az esetleges fagykárok kockázata. Ennek ellenére az USDA a szeptemberi előrejelzéséhez képest 290 ezer tonnával 65,29 millió tonnára növelte a Közösség folyó évi kukoricatermését.

Az elemzők ugyanis a vártnál nagyobb termésre számítanak Olaszországban és Lengyelországban, a termőterület pozitív irányú korrekciója miatt. A MATIF-on a kukorica fronthavi jegyzése augusztus óta 165-180 euró/tonna sávban hullámzik, ugyanis az időjárás okozta bizonytalanságok mellett élénk a kereslet az európai származású kukorica iránt. Az Európai Bizottság adatai szerint a Közösség 2013. július 1. és november 5. között 1,5 millió tonna kukorica kivitelére adott engedélyt, míg a múlt év azonos időszakában 452 millió tonnára.

A BÉT-en a takarmánykukorica legközelebbi lejáratra vonatkozó ára szeptember végén érte el a legalacsonyabb szintjét, ekkor tonnánként 40,5 ezer forintért lehetett a terményre ügyletet kötni. Ezt követően a jegyzés az európai tendenciát követve 45 ezer forint/tonna közelébe emelkedett november közepére.

Az AKI PÁIR adatai szerint a takarmánykukorica termelői ára 41 ezer forint/tonna volt a november 4-10. közötti héten, ez az ár a múlt év azonos időszakához képest 36 százalékkal alacsonyabb.

A gabonafélék termelői ára


A gabonafélék jegyzése

Olajnövény-piaci jelentés
A globális repcetermés úgy tűnik, hogy rekordot dönt a 68 millió tonna mennyiséggel, amely közel 5 millió tonnával haladja meg az előző évi kibocsátást. A világ fő exportőrénél, Kanadában a területcsökkenés ellenére minden idők legmagasabb termését – 16,2 millió tonna canolát – takaríthatták be idén a gazdák. Az EU-ban 20,8 millió tonna (+1,6 millió tonna), Ukrajnában pedig
2,4 millió tonna (+1,2 millió tonna) repce került a raktárakba.

A jelentős terméstöbblet ellenére az elemzők a magkereskedelem élénkülésére nem számítanak, inkább a készletek feltöltődését és a repcemag feldolgozásának emelkedését valószínűsítik. Jóllehet rekord mennyiségű repce teremhet idén a világon és a kőolaj ára is esik, a párizsi árutőzsdén (MATIF) a repcemag fronthavi jegyzése két hónapja nem mozdul el a 360-380 euró/tonna közötti sávból. A termény világpiaci árára pozitív hatást gyakoroltak a késlekedő vetési munkálatok a fekete-tengeri régióban, a pálmaolaj világpiaci árának az erősödése, valamint az EU bioüzemanyagokkal kapcsolatos intézkedései. Az Európai Bizottság ugyanis október elején fontolóra vette az Argentínából és az Indonéziából érkező bioüzemanyagokra kivetett dömpingellenes vámok emelését, tekintettel arra, hogy jelentősen megnövekedett a két országból származó import mennyisége. Ezen kívül az Európai Parlament a jövő évi választások utánra halasztotta a növényi alapú bioüzemanyagok előállítását korlátozó döntés meghozatalát. A repcemag távolabbi határidőre vonatkozó ára sem mutat jelentősebb elmozdulást a MATIF-on, vagyis úgy tűnik, a piac stagnáló, enyhén mérséklődő árakra számít jövő tavaszig.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában október elején 2 százalékkal 107 ezer forint/tonnára csökkent a 2014. márciusi szállítású repcemag jegyzése, majd az európai tendenciának megfelelően ezen az áron stabilizálódott. Magyarországon egyelőre nincs olyan körülmény, amely indokolná a termény árának az európai trendtől való eltérését. Az őszi időjárás kedvezett a repce kelésének, az ország egész területén jól fejlett az állomány, így a jövő évi terméskilátások bíztatóak. Ezt a hangulatot tükrözi a termény 2014. májusi határidőre szóló jegyzése is, ami október közepe óta nem mozdult el a 103 ezer forint/tonna szintről.

Az AKI PÁIR adatai alapján ugyanakkor a magyarországi fizikai piacokon drágult a repcemag októberben: míg a hónap első hetében 103 ezer forint/tonna, addig október 28. és november 3. között 107 ezer forint/tonna áron lehetett a terményt beszerezni. Ez viszont több mint 20 százalékkal elmarad aaz előző év azonos időszakának átlagárától.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején lévő nyomtatás ikon melletti pdf dokumentumból.