A KSH adatai szerint Magyarország élőbárány-exportjának mennyisége 9 százalékkal, értéke forintban kifejezve 11 százalékkal csökkent 2016 első nyolc hónapjában a 2015. január-augusztusihoz képest. A kivitelből 91 százalékkal részesedő Olaszországba 8 százalékkal kevesebb bárány került, míg Horvátországba 60 százalékkal több bárányt szállítottunk. A harmadik legnagyobb exportpiacunk Ausztria volt a megfigyelt időszakban, ahová több mint a harmincszorosára emelkedett a kivitel, korábbi nagy célpiacunk, Románia felé ugyanakkor 65 százalékkal csökkent a kiszállítás.

A juh- és bárányhús exportjának mennyisége több mint a kétszeresére nőtt, az értéke pedig 85 százalékkal emelkedett. A magyar exportőrök legnagyobb mennyiségben Romániába és Ausztriába értékesítettek juh- és bárányhúst. A Romániába szállított mennyiség a tizenötszörösére nőtt, és Ausztriába is csaknem a háromszorosára emelkedett a kivitel.

juh

A juh- és bárányhúsexport elsősorban Romániába és Ausztriába irányult – fotó: Shutterstock

A legtöbb élő bárány Romániából származott, az ott vásárolt élő bárányok mennyisége csaknem a felére esett 2016 első nyolc hónapjában az előző év hasonlóidőszakához képest. Magyarországon a könnyű bárány ára csaknem 6 százalékkal volt alacsonyabb az 1-46. héten az előző év azonos időszakának átlagáránál. Az élénkülő kereslet hatására november elején megkezdődött a bárány árának emelkedése, és ez a tendencia tovább folytatódhat decemberben is – áll az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. legfrissebb kiadványában, amely IDE kattintva tekinthető meg.

A vágóbárány termelői ára Magyarországon

AKI