A pénteken megnyílt vásárra 1650 kiállító érkezett, ami 15 éve a legnagyobb szám, és 70 ország mutatkozik be, ami rekord a rendezvény 88 éves történetében. A január 26-ig tartó vásárra 400 ezer látogatót várnak. Magyarország 42. alkalommal vesz részt a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche), az Agrármarketing Centrum szervezésében 14 kiállító összesen 22 cég termékeit mutatja be.

Magyarország prémium termékekkel, például kézműves borokkal, fűszerkrémekkel, marcipándesszertekkel, vadhús- és mangalicakészítményekkel jelentkezik. Ezeknek a magas hozzáadott értékű és természetes alapanyagokból készülő termékeknek a forgalmát kell növelni elsősorban - mondta Kardeván Endre. Kiemelte, hogy Németország az agrárkereskedelemben is Magyarország első számú partnere. Az utóbbi három évben az export ugrásszerűen nőtt, az import pedig viszonylag stabil maradt, így az agrár-külkereskedelmi mérleg többlete német vonatkozásban tavaly tízéves csúcsra szököt föl az előzetes becslések szerint - mondta az államtitkár.

www.gruenewoche.de

A berlini vásár az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Kardeván Endre tárgyalt az egy hónapja megalakult német kormány mezőgazdasági és élelemezésügyi miniszterével. Hans-Peter Friedrich, a bajor CSU politikusa az előző ciklusban belügyminiszter volt, jól ismeri Magyarországot és a berlini vásárra érkezett vendégek sorában az elsők között fogadta a magyar kormány képviselőjét. "Ez nagyon jó jel" - emelte ki Kardeván Endre, aki még többek között a holland, a lengyel, az orosz és a grúz szakminiszterrel is folytat kétoldalú megbeszélést.

A Nemzetközi Zöld Hét politikai kísérőrendezvényeként az idén hatodik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozóját, a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA). Az idei tanácskozás fő témája az élelmezésbiztonság, ami nagy kihívás minden országnak, hiszen a következő fél évszázadban nagyjából 60 százalékkal kellene növelni az élelmiszertermelést, hogy ne legyen éhínség - mondta Kardeván Endre.

A magyar álláspont szerint a kihívásra a válasz mindenekelőtt a családi gazdaságok fejlesztése, és a helyi termékek forgalmazásának és fogyasztásának ösztönzése, ami a szállítási költségek csökkenése révén megfizethetőbbé teszi az élelmiszert. "Ez Németország és Magyarország zászlaján is fenn van" - mondta az államtitkár.

Kiemelte, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2014-re meghirdette a családi gazdaságok évét, és az egyik legnagyobb szabású rendezvényt Budapesten tartják a kormány közreműködésével március 4-től 7-ig Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról címmel. A magas szintű konferenciára a berlini agrárminiszteri csúcstalálkozó valamennyi résztvevőjét meghívják - mondta Kardeván Endre.