A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 27 százalékkal emelkedett 2015 első tíz hónapjában 2014 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Libanon voltak. A Libanonba szállított mennyiség a felére esett, míg Ausztriába 6 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 15 százalékkal nőtt 2015. január-október időszakában a 2014. január-október közötti időszakban beszállított mennyiséghez képest. Az élőszarvasmarha 54 százaléka Németországból, Hollandiából és Csehországból származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége és értéke nem változott számottevően a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 5 százalékkal, értéke 10 százalékkal nőtt. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a megfigyelt periódusban.

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 5 százalékkal, 779 forint/kg hasított meleg súlyra nőtt 2015 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 2,4 százalékkal, a vágóüszőé 1,7 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

hús

A termékpálya további fázisaiban is növekedtek az árak – fotó: Shutterstock

A csontos marhahús frissen félben termék feldolgozói értékesítési ára 2 százalékkal, a csontos marhahús frissen negyedben (eleje) termék és a csontos marhahús frissen negyedben (hátulja) termék ára egyaránt 4 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban – áll az Agrárpiaci Jelentések legfrissebb Élőállat és Hús című kiadványában, mely IDE kattintva érhető el.

A vágómarha termelői ára Magyarországon

A vágómarha termelői ára Magyarországon