A Budapesti Nagybani Piacon a csiperkegomba termelői ára 3 százalékkal 438 forint/kg-ra, a laskagombáé 7 százalékkal 610 forint/kg-ra nőtt 2013. 1-44. hetében az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarországon a bor (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) külkereskedelmének egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, mennyiségben három és félszeresére nőtt, értékben csaknem 32 százalékkal javult 2013. január-július között az előző év hasonló időszakához képest.Nőtt a gomba ára

Magyarországon 22-24 ezer tonna csiperkegomba és 2300 tonna laskagomba terem évente. A fejlesztési lehetőségeknek – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében gombatermesztő házak felújítása, létrehozása – köszönhetően a csiperkegomba termesztésének csökkenése megállt. Szakértők szerint a belföldi fogyasztás, valamint az export bővítése esetén a gomba termelése növekedhet a következő években. Jelenleg a hazai fogyasztás 1,5 kg/fő/év körül alakul, elmaradva az európai átlagtól. Az egyik legismertebb nemzetközi fogyasztásösztönző kezdeményezéshez („Go pink!/GOmba Pink!”) magyarországi cég, illetve üzletláncok is csatlakoztak októberben. Ennek keretében a gombát rózsaszín tálcán kínálták az áruházakban. A „pink” tálcás gomba értékesítéséből befolyó bevétel egy részét rákellenes szervezeteknek ajánlották fel.

A KSH adatai szerint 2013 első nyolc hónapjában 3,1 ezer tonna gomba került felvásárlásra, ami 16 százalékkal több a 2012. év azonos időszakában piacra került mennyiségnél. A friss fogyasztásra szánt gomba felvásárlási ára 11 százalékkal 447 forint/kg-ra, az ipari célú terméké 2 százalékkal 259 forint/kg-ra emelkedett a vizsgált időszakban.

A friss gomba külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, míg a feldolgozott gombáé negatív. A frissgomba-kivitel mennyisége 11 százalékkal csökkent 2013 első nyolc hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes frissgomba-export több mint fele Ausztriába, harmada Olaszországba, 2 százaléka Németországba irányult. Ausztriába 13 százalékkal 2,85 ezer tonnára nőtt, míg Olaszországba 24 százalékkal 1,36 ezer tonnára csökkent a kivitel. A németországi szállítások a felére (127 tonnára) estek vissza a megfigyelt időszakban.

A világon csaknem 6,5 millió tonna gombát termelnek évente. Az EU gombatermelésének (több mint 1 millió tonna) kétharmadát Hollandia, Spanyolország, Lengyelország és Franciaország adja. A termesztett gomba legnagyobb importőrei az Egyesült-Királyság, Németország és Franciaország, ezen országok az összes tagállami behozatal felét adják. Lengyelország az EU legnagyobb csiperkegomba termelőjévé vált. Néhány év alatt – az ezredfordulón jellemző évi 140 ezer tonna termeléshez viszonyítva – 250-255 ezer tonnára növelték a gomba termelését. Lengyelország elsősorban az év első felében exportál friss gombát, amelynek 80 százaléka az Unióba (elsősorban Németországba) irányul. Lengyelországból 110 ezer tonna gomba került külpiacokra (70 százalékban az Unió belső piacára) 2013 első hét hónapjában. Lengyelországban a gombafogyasztást népszerűsítő kampány keretében a fogyasztókban tudatosítani kívánják a csiperkegomba egészséges táplálkozásban betöltött szerepét. A lengyelországi csiperkegomba-fogyasztás (1,8 kg/fő/év) ugyanis az európai átlag alatti, míg Spanyolországban 3,5 kg/fő/év, az Egyesült Királyságban 2,9 kg/fő/év, Olaszországban 2,7 kg/fő/év.

A gombakonzerv külkereskedelmi egyenlege javult az év első nyolc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. Behozatalunk 33 százalékkal 1,65 ezer tonnára nőtt, elsősorban Hollandiából, Németországból és Lengyelországból. Kivitelünk 133 százalékkal 1,3 ezer tonnára emelkedett, döntően Románia és Szlovákia felé. A Budapesti Nagybani Piacon a csiperkegomba termelői ára 3 százalékkal 438 forint/kg-ra, a laskagombáé 7 százalékkal 610 forint/kg-ra nőtt 2013. 1-44. hetében az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti új pénzügyi időszakában a gombatermesztő kapacitás 50 ezer tonnára emelése a cél. A gombaágazatban elérendő célok között szerepel 60 gombatermesztő farm létesítése, 100 gombakomposzt-előállító és hőkezelő egység felépítése, 15 ezer tonna gombakonzerv készítésére alkalmas feldolgozói kapacitás létesítése.Borpiaci jelentés
Becslések szerint Tokaj-Hegyalján akár 5 ezer mázsa aszút is szüretelhetnek a gazdák az idén. A korábbi években gyenge volt az aszútermés, nem volt megfelelő az időjárás, azonban az elmúlt hetekben a meleg idő kedvezett az aszúsodásnak. Az aszútermés nagyon magas mustfokú, kiváló évjáratot ígér.

A KSH adatai szerint a bor (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) külkereskedelmének egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, mennyiségben három és félszeresére nőtt, értékben csaknem 32 százalékkal javult 2013. január-július között az előző év hasonló időszakához képest. A palackos és lédig borok exportja volumenben 13 százalékkal, értékben csaknem 23 százalékkal nőtt. A külpiaci értékesítés nagyobb hányadát a lédig borok (65 százalék) tették ki. A palackos borok exportja 6 százalékkal csökkent, a lédig boroké 28 százalékkal haladta meg 2013. január-július között az előző év hasonló időszakának mennyiségét.

Magyarország lédigbor kivitelének 42 százaléka Németországba, 15 százaléka Szlovákiába, 13 százaléka Csehországba, továbbá 10 százaléka Litvániába került. A palackos borok 20 százalékát Csehországba, 18 százalékát az Egyesült Királyságba, 15 százalékát Szlovákiába, valamint 10-10 százalékát Lengyelországba és Oroszországba szállítottuk. A nemzetközi piacon továbbra is a magyarországi fehérborok voltak keresettebbek.
Magyarország borimportja 18 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Az import 88 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A lédig borok 90 százaléka Olaszországból, 6 százaléka Macedóniából érkezett.

A palackos borok behozatalának 40 százaléka Németországból származott, ugyanakkor nagyobb menynyiséget vásároltunk Olaszországból (30 százalék) és Spanyolországból (13 százalék) is.
Magyarország pezsgőexportja mennyiségben 30 százalékkal, értékben 33 százalékkal csökkent az idei esztendő első hét hónapjában 2012 hasonló időszakához viszonyítva.

A legtöbb pezsgőt Svédországba (43 százalék) és Észtországba (28 százalék) szállítottuk a vizsgált
időszakban. Az import mennyisége 27 százalékkal, értéke 15 százalékkal visszaesett. Pezsgőbehozatalunknak 59 százaléka Németországból, 32 százaléka Olaszországból származott.

A teljes agrárpiaci jelentést letölthetik a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf. dokumentumból.