Folyamatosan nő, már évi hat kilónál jár a magyarok egy főre eső éves átlagos halfogyasztása, de lehetne még magasabb is – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Lévai Ferenc hozzátette, hogy e mennyiség kétharmada a karácsonyi ünnepek idején fogy el.
Mint mondta, egyes tengerparti államokban akár az évi 70 kilogrammot is eléri az egy főre eső halfogyasztás.
Kiemelte, hogy a hal rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Egész harcsák a nyíregyházi Piaccsarnok halboltjában – fotó: Balázs Attila / MTI

A szakértő megjegyezte, hogy a hal sehol nem olcsó, ráadásul tárolása is bonyolultabb, mint a húsé.

Mint mondta, Magyarországon továbbra is a ponty a legkeresettebb halfajta, ára mellett a hagyományok miatt is.