ˇ A haltenyésztés környezetgazdálkodási tevékenysége a vízgazdálkodás, de megőrzi a táj, a vidék összes természeti értékét is, azaz befogadja a belvizeket, kezeli, „kormányozza” a vadvizeket, javítja a víz minőségét. ˇ A haltenyésztés döntően a gyenge minőségű vagy eleve terméketlen területeken gazdálkodik, és ott hoz létre új értéket, ahol más ágazat erre nem képes. ˇ Ha a tógazdaságaink nem lennének, ma a magyar lakosság nagy része csak a tankönyvekből ismerné a halat, mert a folyószabályozásokkal, az urbanizáció káros hatásai miatt a természetesvízi halállomány jócskán megcsappant. ˇ A jól karbantartott halastórendszer megosztja a belvizek tömegeit, így egy esetleges töltésszakadás után sem ömlene szét annyi víz a környéken, hogy az ott élők életviszonyait tönkretenné (a természeti katasztrófákat nem soroljuk ide, mert azoknak nem az ember a felelőse). ˇ A haltenyésztéssel a legegészségesebb táplálék terem a tavakban. A halhús, melynek nemzetgazdasági szerepét nemcsak az „élelem” általános fogalmával fejezzük ki, hanem a különleges tartalmi minőségével is, javítja a lakosság egészségét. „Aki sok halat eszik, tovább él!” – tartja egy régi mondás, és nem is alaptalanul, mert olyan tápanyagok vannak a halhúsban, amelyek más húsfélékből hiányoznak. Klinikai vizsgálatok is megerősítik a halhús dietikus hatását, könnyű emészthetőségét, a telítetlen zsírjainak élettani hatását, a keringési betegségek elleni védelmét. ˇ Egy másik ősrégi tapasztalat mondatja velünk: „Ahány halgazdaság, annyi halíz!” A halak íze „röghatás” a javából, mert a táplálóvíz kémiai összetétele alakítja ki. „A hely íze” alapozta meg a karakteres tájjelegű halételeinket. Parádéznak is velük a halétel bemutatók leleményes versenyzői! A magyar halételek igazi hungarikumok. Ugyanaz a helyzet a tájjelegű halainkkal, mint a sokféle borunkkal, gyümölcseinkkel, és még sorolhatnánk. ˇ A haltenyésztés munkahelyet teremt, általában olyan hátrányos helyzetű területeken, ahol más munkalehetőségre még esély sincs. Tudni kell, hogy a halászat nemcsak egy elfoglaltság, hanem egy életforma is. A halász imádja a természetet és tevőlegesen is tesz azért, hogy ez a jó állapot hosszasan fennmaradjon. ˇ A haltenyésztés – akár akarja, akár nem – számtalan növény- és állatfaj számára ad életteret. Nincs még egy mezőgazdasági ágazat, amelyik annyi energiát (halat, eledelt) adna a madárvilágnak, mint amennyit mi adunk. ˇ Összegezésként megállapíthatjuk, hogy hazánk vízminőségének legjobb őrzője a haltenyésztés. Feleslegesek a mondvacsinált aggodalmak. ˇ Szaporítanunk kellene a halastavakat, mert ez az igazi közérdek!